Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2017 21:12 - СБОГОМ, МАЕСТРО....
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2288 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                 СБОГОМ,  МАЕСТРО!

             image 

 

     Почина еди от най-големите музиканти на България, Михаиил  Ангелов, Маестрото. С него се познаваме повече от 30 години, като уважението ми към него е много голямо – той бе прекрасен човек с поглед върху света, с чувство за хумор, със задълбочени познания по музиката, в която неговото амплоа бе вокален педагог и оперен диригент. Маестрото бе изключително умен човек и с висок интелект. Тези негови качества, съчетани с таланта му в областта на музиката бяха причината за неговите успехи в областта на музиката, където и да работеше той. Към мен, немузиканта измежду приятелите си, той се отнасяше винаги с внимание и дори бих казал, с уважение. След като работих три години върху живота и делото на Шостакович, събрах много статии и брошури за него, упознах и по-голямата част от творбите му, вдъхновен от този титан на съвременната ни култура аз го нареох Великият художник, а музиката му възприех като истроията на Русия и СССР, написана чрез музиката на Шостакович така, както Бах превежда на езика на музиката Божието слово от Евангелията.  Първият човек, на когото подарих копие от труда ми за Шостакович, в който описах какво представлява той за мен бе Маестрото. Той тогава работеше в Музкалния театър, вече като пенсионер.

    В статията, която хприлагам  липсва описание на дейността му като диригент на оркестъра на НМУ „Л. Пипков”, точно с този оркестър е в залата на НМУ е наппавена тази снимка.  Оркестърът на училището по негово време бе на много високо ниво и децата много обичаха Маестрото.

   От Маестрото знам за три негови срещи със Шостаович. Първата е била докато той е бил аспирант в Московската консерваториия в Москва, където между двамата се установява творческа връзка. Втората е при идването на Шостакович в България, което се превръща в празник. Третата им среща е в дачата на Шостакович, в последните дни на живота му, когато той завършва знаменитата си Алтова соната, а ръката му вече е парализирана. И казва на Маестрото:

-          Тази ръка някога поздравяваше Сталин, това е наказанието ми…

Още един момент ще изтъкна от творческата  биографя на Маестрото, който е за

специалисти, забелязващи кому служат музикантите извън музиката. Маестрото е само две годиини в Голямата страна, а причините защо толкова малко – те не се нуждаят да ги обяснявам. Само ще отбележа, че не е върнат преждевременно като неподходящ за музиката, а като много подходящ. На това място накои музиканти, учили в Москва, ако отворят случайно блога ми доста ще се притеснят, ако ме познават.

    Маестрото почиин от рак, който рецидивира при него за трети път на различни места. От рак почина  съпругата му Валери Попова, като при нея ракът също рецидивира на две места. Причината според мен за това заболяване на двамата бе посещенето им в Чернобил, когато в България още не беше известно какво е станало там, но правителството на Горбачов се държеше, все едно нищо не е станало. Поради това културните изяви там бяха подсилени, с цел отвличане вниманието на хората по света, все едно в Чернобил нищо н е станало. Доста от гастролиращите в Чернобил артисти обаче починаха в последствие.  А причината за тези упорити серии ракове са частичките радиоактивен стронцй, които през дихателния апарат влизат в кръвта и се загнездват някъде в костите, където запават своята радиоактивност до 30 години.

    Маестрото не е последният ни голям вузикант, ние имаме още доста, българите сме музикален етнос. След прощаването с Маестрото разговарях с един друг голям музикант, който освен прекрасен цигулар свири отлично и на виола. Темата бе дуетите за цигулка и виола на Моцарт, написани за Йохан Михаел Хайдн.

     Ще завърша с едно сравнеение:

     Какви качествени, какви културни хора бяха дошли, вклчително и от чужбина от да изпратят Маестрото! В момента, когато го изнесоха от църквата за да бъде поставен в катафалката и докато тя замина ръкоплясканията бяха много силни. Но не за „Браво” а за Сбогом, Маестро!” Последното брависимо към него…

     Тръгнах си натъжен, защото качественитее хора си отиват, а няма равностойни замени. Тенеденцията към опростачване не е само в България, давам за пример САЩ, какъв президент си избраха. У нас обаче тя върви много успешно. Замислил се върху темата ОПРОСТАЧВАНЕ  си спомних, когато тук бе дошъл наскоро да дирижира един диригент-боклук, но пък приятел на Путин. Какво нещо влизаше в Зала „България”да се наслади на „изкуството” му!. Защото туй нещо, псевдоинтелектуалците ни,  няма критерий за музиката, но ползва случая да запроституира с казуса и да покаже пред най-първия в страната, който също присъстваше на „академията” на диригента / повече няма да го наричам боклук/  политическите си пристрастия, да го увери в подкрепата си за него. Sancta simplicitas!

     Помествам статията, която взех от Интернет за Маестрото:

Започва да се занимава с музика на дванадесет години и талантът му скоро е открит от големия пианист Димитър Ненов. През 1956 година Ангелов завършва първия майсторски клас по дирижиране и композиция на  Консерваторията в класа на Влади Симеонов. В продължение на две години изнася 11 концерта със Симфоничния оркестър на БНР, където е назначен за втори диригент на маестро Васил Стефанов. Записва музика на руски композитори, като част от записите са първи изпълнения за България.

Между 1958 и 1960 година Ангелов прави аспирантура по оперно-симфонично дирижиране в Московската консерватория „П.И. Чайковски“ при проф. Борис Хайкин, главен диригент на „Болшой театър“ и проф. Лео Гинзбург, която завършва предсрочно за две години с пълно отличие. По същото време там се подвизават Шостакович, Ростропович, Рихтер, Гилелс. През 1959 г. дирижира концерт, посветен на годишнина на Шопен, който му осигурява повече от 20 участия с най-големите оркестри в бившия СССР. Нееднократно Ангелов дирижира Московската филхармония, Радиооркестъра на Москва, Ленинградската филхармония, оркестрите на Вилнюс, Рига, Киев.

След завръщането си в България, през периода 1961 - 1991 година Михаил Ангелов е назначен последователно за диригент, заместник главен диригент, главен диригент и директор на Софийската опера. Един от основателите на камерния оркестър  „Софийски солисти“, който с времето се налага като един от водещите български музикални състави. Бил е директор и главен диригент на оперните театри в Русе, Пловдив, Бургас и Камерната опера в Благоевград. Бил е главен диригент на музикалния театър „Стефан Македонски“.

Оперният и балетен репертоар на Маестро Ангелов включва 49 заглавия, от които 17 той поставя за първи път на българска сцена. Сред тях са първите изпълнения в България на „Галантни Индии“ на Жан-Филип Рамо, „Дидона и Еней“ от Пърсел, „Театралният директор“ от Моцарт, „Италианката в Алжир“ и „Крадливата сврака“, както и „Стабат Матер“ на Росини със Софийската филхармония, „Лисичката“ на Стравински, „Стифелио“ на Верди, „Хан Крум“ от Александър Йосифов, балетите „Кармен “ от Бизе-Шчедрин и „Сюита в бяло“ от Лало. Със „Семьон Котко“ на Прокофиев гастролира в Театър „Сан Карло“ в Неапол.

Михаил Ангелов дирижира много произведения от български композитори като Александър Райчев, Александър Текелиев, Марин Големинов, Любомир Пипков, Панчо Владигеров, Александър Йосифов.  

Изявява се като хоров диригент на  хоровете „Дунавски звуци“, „Кавал“ и „Морфова-Прокопова“, с които печели отличия на международните хорови конкурси в Ланголен, Арецо, Амстердам и Дебрецен. Гастролира като гост-диригент на Московската и Ленинградската филхармонии, Оркестъра на Берлинската опера, Радиооркестъра на Загреб, Болшой театър, Театър „Верди“ в Триест, Театър „Сан Карло“ в Неапол, Берлинската държавна опера, оперите в Прага, Братислава, Будапеща, Белград, Истанбул, Анкара.

Дългогодишно съвместно сътрудничество свързва маестро Ангелов с преподавателите от Консерваторията проф.Христо Бръмбаров, проф. Илия Йосифов и проф.Георги Златев-Черкин. Ученици на Ангелов са известни изпълнители като Нели Божкова, Валери Попова, Александрина Пендачанска,  Стоян Попов, Иван Консулов, Бойко Цветанов и Цветан Михайлов.

За своите 55 години творческа дейност Маестро Ангелов има повече от 2500 участия, които включват оперни и балетни заглавия, хорови и симфонични концерти, ораториални творби.                                                                       
Носител е на орден „Кирил и Методий“ – I степен и на всички високи отличия в областта на културата в България.   

Син на диригента и оперната певица Мария Димитрова е прочутият пианист Людмил Ангелов. Втората съпруга на диригента е известната оперна певица Валери Попова.

    Сбогом, Маестро! Оставяш празнина в българската музикална култура и в сърцето ми като твой приятел. Но пък и достоен наследник, големият пианист Людмил Ангелов!

 




Гласувай:
6



1. rosiela - СВЕТЛА МУ ПАМЕТ,
21.07.2017 21:26
КОСТА.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12183713
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031