Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2016 17:44 - ЧЕСТИТА КОЛЕДА НА ПРИЯТЕЛИТЕ МИ ОТ БЛОГ. БГ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4997 Коментари: 23 Гласове:
16

Последна промяна: 26.12.2016 00:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

         ЧЕСТИТА КОЛЕДА НА ПРИЯТЕЛИТЕ МИ В БЛОГ. БГ!

 

    Имам проблеми с шип в дясната пета, който много ме мъчи. Убеден съм, че ще ми мине като се движа повече, така той се „стопява”. Преди 12 години имах същия проблем в лявата пета, оправих го с пътуване по Копрен. Болката обаче е много силна, особено ако съм спрял по някаква причина и тръгвам отново. Заради тази болка не мога да ходя повече от 5-6 ч. на ден, появи ми се херпес. Ще се оправя, вече ме боли по-малко.

   С тези болки планирам по-къси преходи, които премиинават по минути. За посещения докато ме боли петата избрах Батулийския Балкан, където хора вече почти няма, а само прасета, вълци и в по-малка степен чакали и сърни. Почти при всяко пътуване срещам останки от разкъсано прасе, чиито бедрени кости, глава и други части от него, невъзможно да бъдат изядени са разпръснати наоколо. Там, където е разкъсано прасето от него има останали само малки кичури от най-грубата му козина и акетата от правото му черво. Всичко друго е изядено. Носи се силна миризма на кръв, проникнала н снега и в леда. Тази миризма на кръв е привлякла чакали, които въобще не са опасни за хората. Един от тях тръгна след мен с надежда да му оставя нещо и получи половината от баничката ми и аз трябва нещо да ям…

    Уж не се страхувам от такива неща - вълците не нападат човек, но ме обзема напрежение, особено ако след подобна среща с останките от разкъсано животно навлизам навлизам в гъста гора. Такива случаи вече имам доста, като най-опасният бе в планината Видлич преди две години, където в схемата се включи и мечка.

    Аз вече достигнах доста напреднала възраст, но мога да кажа, че всичките планове, които си поставих в живота ги изпълних. Вече съм свободен човек. За да мога да кажа това причината е, че не съм спирал с активната си дейност – с каквото и да съм се занимавал! - през целия си живот. Понякога ми минават мисли, по-добре да си завърша живота някъде в планината, изведнаж, вместо в дома, в тежест на другите, но когато се натъкна на такава „възможност” ме обзема безпокойство, дори страх и гледам да се измъкна от опасното място. Този тип мислене обаче е причина да посещавам рискови места в планината, къде опастността да ме свърши някое животно е реална. Аз няма да падна, много съм внимателен когато се придвижвам напр. по камъни, няма и да се изтубя или замръзна в гората. Но се замислям, когато съм изправен пред опастност, какво  нещо е животът – първата реакция е такава, че да го опазиш.  Макар почти всичко в него вече да е vorbei, както казват немските ми пришятели.

    На мястото на изяденото от вълците прасе, където миришеше на кръв поспрях да си почина и са размислих за пътя в живота ми, който следвам неотклонно. Ще я свържа с пътя на един велик творец. За такива като мен, обикновените хора, творците трябва да им служат като жалон в житейския им път.

    Обичта ми към музиката и личността на Хайдн от детската ми възраст е причина да обикна тази личност, чието значение за историята на музиката е изключително голямо и може да бъде оценено само от образовани в музиката хора. Годиниите минавах, аз все слушах музика на Хайдн, не само от него, започнах да разбирам живота му, делото му, връзката му Моцарт и какво е последвало от нея за класицизма и музиката като цяло след тези двама велики творци, оправдавам го за неразбирането на други големи творци, които се раждат в края на неговия век и навлизат в силата си в новия за Хайдн век. Идва ново време, но Хайдн има ценностната система от неговия век, ХVІІІ. Неговият идеал за съвършенствоо в музиката е е Моцарт, втори Моцарт няма да има.

    Идва новият за Хайдн ХІХ век, той не приема промените в живота и се усямотява, като преустановява повечето от активните си връзки с близките си, вкючително и с музикантите. През този период, който трае 9 години Хайдн създава три от най-вликите си творби, своите оратории, които представя с голям успех и с последни физически сили като диригент пред виенската публика. След този творчески период, последен за Хайдн, той  посещаава много рядко концерти дори с негови творби. Идва на концертите облечен в черно,сяда на последните редове, старае се да остане незабелязан, не желае да му оказват почести. Последните две години от живота си той изчезва и от концертните зали…

    На 77 години Хайдн умира. Един от най-великите музиканти, баща на симфонията, на струнния квартете и на клавирната соната, духовният баща на Моцарт завършва пътя си на земята, за да премине завинаги в сърцата на духовните хора, образовани в музиката. Колкото и приятна да изглежда музиката му, тя е сложна както тази на Моцарт и запазва актуалността си до днес.

   Преди две годиин от висотата на възрастта ми, наближаваща тази на Хайдн се осмелих да напиша в блога ми постинг за пътя на музиката, който този може би най-скромен творец прокара с творчеството си. Писах с много любов и уважение към Татко Хайдн, както го нарича Моцарт и  установих, че моят живот протича както неговия в житейски план. И се замисллих колко близо съм до 77. Един последовател на Хадн – Йоханес Брамс, е написал в своя Реквием:

     „Господи, научи ме, че с мен трябва да има край и аз трябва това да знам това. Животът ми обаче трябва да има цел! „

   Аз също навлязох в новия за мен ХХІ век, в който животът, който живеем, хич не ми се живее. Затова отнношението ми към вечните неща – природата, изкуството – за мен придоби нов смисъл. От многобройните връзки, които имах с различни хора, остава малка част. Не без моето съдействие обаче. Приоритетите ми станаха други, ценностната ми система се промени, но не мога да кажа, че премина на по-ниско ниво. Противоворечията, които цял живот нося в себе си и се боря с тях някак заживяха в мен по-хармонично, по-малко ме раздираха от вътре. Интересите ми - също така са много различни - се постарах да подредя, не мога да избягам от себе си. Принципите ми станаха непоклатими. Боклуците, пазарните проститути, платените агенти, агресвините простаци, притежаващите интелект на нивото на приматите – тях не само не допускам до себе си,но и се боря с тях, защото те са размножители на злото. Веднаж поникнало и дало отровните си плодове, много хора ще бъдат вгорчени от него.

   При това положение как няма да стават приятелите ми в блога все по-малко? Нормално е, вероятно ще станат и още по-малко, но пък съм убеден, че един-двама или няколко ще останат. Аз ще продължа да описвам Бълтария за тях, но написаното от мен ще останее и един ден, ако хората решат да заживеят отново по Божия закон, да се откажат от магията и вълшебните заклинания, те ще се оърнат към природата, към живоотворния извор, труда. Тогава с моята ценностна система, принадлежаща към предния век, бих могъл да съм им от полза.

   Весела Коледа на приятелите ми в Блог. бг!

 

   Eдно приложение, линк с постинга ми за Хайдн:

http://planinitenabulgaria.blog.bg/muzika/2015/03/28/iozef-haidn.1349610

    И снимка с един мой силует върху скала на древно християнско светилище в планината Манастирище:

                      image

Честито Рождество Христово, приятели мои в блога от мен, PLANINITENABULGARIA!




Гласувай:
16



1. viva1122 - Честита Коледа и на теб!
25.12.2016 18:13
С най-добри пожелания!
Продължавай да ни радваш с постингите си и за музиката!
цитирай
2. bven - Честити празници, Коста!
25.12.2016 18:54
Коледа освен че дава, предразполага и към прозрения....
цитирай
3. rosiela - Честита Коледа!
25.12.2016 19:07
Бъдете здрав и жизнен!
цитирай
4. planinitenabulgaria - Честито
25.12.2016 21:04
viva1122 написа:
С най-добри пожелания!
Продължавай да ни радваш с постингите си и за музиката!

Рождество Христово и на Вас!
цитирай
5. planinitenabulgaria - Честито Рождество Христово и на Вас!
25.12.2016 21:05
bven написа:
Коледа освен че дава, предразполага и към прозрения....


Завръщате ли се в блога?
цитирай
6. tota - Коста,
25.12.2016 21:05
постинг, почти изповед. Когато човек има цели, не бива да мисли за края. Приветствам всичко това, което правиш в твоя блог, описвайки планините на България и тези посветени на творците в областта на музиката. Продължавай това твое начинание за да "остане и един ден ...за тези, които ще се обърнат към природата, към живоотворния извор, труда."
Честито Рождество Христово, весела Коледа! Светли да са празничните дни за теб и твоите близки на сърцето!
цитирай
7. planinitenabulgaria - Честито Рождество Христово!
25.12.2016 21:07
rosiela написа:
Бъдете здрав и жизнен!


Връзката с природата е извор на сили, здраве и вдъхновение не само за поетите...
цитирай
8. shveik5 - Честита Коледа на Танцуващият с планините
25.12.2016 21:50
или Танцуващият с вълци или Музиката на планините- както и да го напиша все ще е правдиво! Да скъсаш още много чифтове обувки из планините, за да четем се такива увлекателни постинги за най-голямата ни гордост – Планините на България!
цитирай
9. planinitenabulgaria - Така е, Ати, както винаги си права.
25.12.2016 22:26
tota написа:
постинг, почти изповед. Когато човек има цели, не бива да мисли за края. Приветствам всичко това, което правиш в твоя блог, описвайки планините на България и тези посветени на творците в областта на музиката. Продължавай това твое начинание за да "остане и един ден ...за тези, които ще се обърнат към природата, към живоотворния извор, труда."
Честито Рождество Христово, весела Коледа! Светли да са празничните дни за теб и твоите близки на сърцето!


Напомням за цитираното от мен указание от Стария завет, което Брамс включва в Реквиема си. От него никога не съм се отклонявал.

цитирай
10. planinitenabulgaria - Дано това пожелание да се изпълни!
25.12.2016 22:27
shveik5 написа:
или Танцуващият с вълци или Музиката на планините- както и да го напиша все ще е правдиво! Да скъсаш още много чифтове обувки из планините, за да четем се такива увлекателни постинги за най-голямата ни гордост – Планините на България!


Честито Рождество Христово!
цитирай
11. getmans1 - Светли празници бай Коста, сега и до ...
25.12.2016 23:08
Светли празници бай Коста, сега и до последен дъх да са, светли!
цитирай
12. nbrakalova - Всяка вечер е равносметка,
25.12.2016 23:56
но сега е Рождество, мисли се за бъдеще - бъдеще нееднопосочно.
Все такава неуморимост и вдъхновение пред природата и стойностната музиката!
За да вкусим и ние от тях чрез писаното слово.
цитирай
13. planinitenabulgaria - Благодаря!
26.12.2016 00:19
getmans1 написа:
Светли празници бай Коста, сега и до последен дъх да са, светли!


Честито Рождедство Христово!
цитирай
14. planinitenabulgaria - Ще има още много постинги по тези и по други теми.
26.12.2016 00:20
nbrakalova написа:
но сега е Рождество, мисли се за бъдеще - бъдеще нееднопосочно.
Все такава неуморимост и вдъхновение пред природата и стойностната музиката!
За да вкусим и ние от тях чрез писаното слово.


Честито Рождество Христово!
цитирай
15. larryone - Честито Рождество! Бъдете здрав - ...
26.12.2016 04:04
Честито Рождество! Бъдете здрав - това е най-важното.
цитирай
16. syrmaepon - Честита Коледа! Здраве и жизненост ...
26.12.2016 08:52
Честита Коледа! Здраве и жизненост за още приключения!
цитирай
17. planinitenabulgaria - Благодаря, Ви,
26.12.2016 10:01
larryone написа:
Честито Рождество! Бъдете здрав - това е най-важното.


пожелавам Ви и Вие да проходите по планините на България. В planinitenabulgaria.blog e е едно, реалността - съвсем различна.
цитирай
18. planinitenabulgaria - Благодаря ви за пожеланието!
26.12.2016 10:04
syrmaepon написа:
Честита Коледа! Здраве и жизненост за още приключения!


Аз не търся приключения, които присъстват понякога при посещението на непосещаваните части от планините, а имам чел и я изпълнявам много последователно. Вече десетки години.
Честито Рождество Христово!
цитирай
19. toninabog - Поздрави!
26.12.2016 10:43
Честита Коледа!За шипа в петата,мога да ти кажа, че в аптките продават едни специални стелки за пета с дупка в средата.Те държат крака малко по-високо,а шипа пропада в дупчицата,като в гнездо.Ако искаш консултирай се,може да ти помогне.
цитирай
20. planinitenabulgaria - Благодаря за съвета!
26.12.2016 11:18
toninabog написа:
Честита Коледа!За шипа в петата,мога да ти кажа, че в аптките продават едни специални стелки за пета с дупка в средата.Те държат крака малко по-високо,а шипа пропада в дупчицата,като в гнездо.Ако искаш консултирай се,може да ти помогне.


Аз всичко лекувам с движение, поради това почти на 73 мога да изминавам до 40 км. на ден. Вече съм по-добре. Преди 12 години "оставих" шипа си на Копрен, сега ще го оставя на Батулийския Балкан.
Честито Рождество Хриистово и пожелание да запосещавате реалните планиини на България, не тези от блога...
цитирай
21. bojo12345 - То животът е движение, Коста и имаш право да избираш методите за лечение,
26.12.2016 17:21
но и народната медицина е винаги в полза на имащите нужда.
Весели празници и нека четем за твоите нови подвизи по планините на България!
цитирай
22. kasnaprolet9999 - Хубави празници и успех в лечението ...
26.12.2016 17:44
Хубави празници и успех в лечението на шипа ти желая. Един приятел се спаси за една седмица от този проблем, като си топи крака в своята сутришна урина. Предполагам, че няма да ти е трудно да го направиш, имайки предвид с какви по-лоши неща си се сблъскал като разкъсан глиган от вълците. Поздрави!!
цитирай
23. sande - Честита Коледа, Коста!
27.12.2016 11:46
Каквото не искаш, да те отмине, каквото искаш - до те срещне!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12191262
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031