Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2016 07:27 - БЕЗРАБОТНИТЕ, КОИТО НЕ ТЪРСЯТ РАБОТА...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1362 Коментари: 4 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

     ОТНОВО ЗА БЕЗРАБОТНИТЕ, КОИТО И НЕ ТЪРСЯТ РАБОТА

 

    Бях в Гърция, където има такъв казус. Бях на Малата планина, където стана въпрос за същия казус. Живея до Лъвов мост, един вече ужасяващ квартал, където е пълно с такива, окачествявящи себе като бизнесмени. Един старец в село от Малата планина се оплака, че синовете му с възползвали от правото да живеят където си искат след 1989 г. и се преместили в София, която ги изхайтила. Нищо не работели, живеели в отделни квартири, идвали си на село  на датата, когато родителите им получавали пенсиите си да им искат пари. Закъсали били, а на село парите нямало къде и да се харчат. „Бизнесмените” вероятно считат, че пенсиите са ненужни на старите, младите имат нужда от тях. Не само тези двамата от селото били такива, всичките млади мъже били като тях. Селото опустяло, мерата на селото се превърнал в джунгла. Нямайки сили да гледа повече краватаа си, която давала по 35 л. мляко на ден, той я дал на други хора да я гледат. Едвам намерил такива, а в двора му – купи сено, които остават ненужни.

   Замислих се, по-точно, натъжих се. Не само в София има такива безработни, аз ги наричам пълни боклуци и ги считам за основа на престъпността в България. Такива /боклуци/ ги има и по малките градове и по селата. Всичките хора по селата познават боклуците в населеното си място и са възмутени, но и се страхуват от тях. Защото вече в селата държава няма, там има феодал, платил на ромовете да гласуват за него, а той да върти далаверите. Тези неработещи и нетърсещи работа /точната дума е боклуци/ се събират на определени места в населеното си място. В селата/няма да споменавам имена/ сутрин боклуците са в магазина-кръчма, където пият бира, пушат и гледат да убият – това е точната дума! – времето си. После изчезват с колите си, които са пред кръчмата – няма да ходят до кръчмата пеша!  Мисля, че отиват да спят. С влака или автобуса, с които пристигам и аз като турист идва някой при тях, явно имат среща. Ще правят заварка, казват хората, което означава рЕдат далавЕра. Мръсни, небръснати, миризливи, със сплъстена коса, с агресивно излъчване на примати – не е трудно да се различат тези активни безработни от нормалните, отрудени хора, които вземат влак за да отидат до работното си място или автобус до някое село след като са слезли от влака. Които са по-укумуш от безработните са кандидати за социални помощи, някои имат дори документ за нетрудоспособност, издаден им от корумпирана лекаррска комисия. Други се водят придружители и помагащи на инвалиди, за което получават помощи. Тези млади мъже, за които се твърди, че са около 1000000 в България нито работят както нормалните хора, нито данъци плащат, нито се женят и възпроизвеждат. Да имаш семейство, да гледаш деца, да се трудиш, да имаш отговорност - това не е за тях. За тях е кръчмата, в която на бири и цигари убиваш не само времето си, но и живота си. Далаверата, чрез която те придобиват някакви средства е в основата на дейността им, чрез нея те са се превърнали в пълни паразити, бих ги нарекъл още пазарни боклуци и дори пълни боклуци. Много случаи знам за такива паразити, които живеят при родителите си, без да се изявават като престъпници. При мама и тате ще има подслон, нещо за ядене, макар и съвсем скромно, няма плащане на данъци, ток, вода и др. Ще посоча два такива случая. До мен във вилната зона живее един такъв празит при майка си и баща си, които всеки момент могат да починат от старост. Старецът цепи дърва с чук и клинове, защото не може вече да работи с брадва, отглежда и пчели. Бабата пък има сили само за градинката с цветята, пред които стои по цяло лято.  Колата на паразита стои пред къщата, която е жива барака, но в нея има отделна стая с климатик за синчето. Ако колата е пред къщата това означава, че синчето е там, но има и още един показател – на километър преди къщата се чува чалга, която синът слуша непрестанно. Няма ли я чалгата, няма я и колата му.

   Втори такъв случай:

   Познавам едно момиче, което ценя, но в семейството иимат проблеми с брата. Не работи, живее при майка си, защото бащата вече е починал. На издръжка на майка си е, на пенсията й. Нито работи,, нито се е женил, нито деца е гледал – пълен паразит.

    Тези „бизнесмени”, както се определят неработещите и не търсещи работа имат стоянки, на които човек може да ги намери. Аз знам наколко такива в квартала ни, предполагам, че сега въртят бизнес с чужденците. Това е бизнес, от който се печели добре и по различни пера – каналджийство, трнспорт, квартири, помощ при подаването на документи. Тези „бизнесмени” имат точно определен бетонен кол до пътя, пречещ на автомобилете да се качат на тротоарите На точно определения за тях кол, който те са си избрали те стоят през лятото, а през зимата са в магазина срещу техния кол. Някои от тези бизнесмени са толкова едри, че се чудя как не се строшава бетониия кол от тежестта им. Да не би да не знае за тях полицията? Само обстоятелството, че тези хора не работят, а притежават скъпи автомобили е знак тя да се самосезира. Освен и полицаите ако не са към екипа на тези „бизнесмени”. Нормалният въпрос към тези от стоянките им би трябвало да бъде:

     - След като не работиш и никога не си работил от къде имаш пари за тази скъпа кола? Хайде на прокурора!

   Подобно нещо видях и в Гърция, но за мащабите му не съм компетентен. По малките ррадове и по селата в центъра на населените места също седят вкретенени идиоти, но  по-различни. Нашите наблягат на бирата и цигарата докато кесят, гръцките наблягат на кафето и цигарата, има разлика. Гърците са по-интелигентни от нашите „бизнесмени” обаче, защото част от тези младежи играят табла. Чувал съм, че таблата много развивала енцефалума на играчите. На другия край на площада или градинката пък кесят цигани, пушат, отправили празен поглед на никъде. При нас циганите не стоят така - те са активни – колко джелезо, джици и какво ли не за усвояване има. А и гета имат да правят, сега е времето на великото им преселение от селата по градовете. Нашите цигани нямат време да стоят по градинките както гръцките. Те търсят запуснати къщи, в кото да се самонастанят и отпадъци за строеж на гета. За разлика от нашите „безнесмени” обаче, които като закъсат висват на пенсиите на родителите си, на гръцките давали помощи по фонд, финансиран от ЕС.

    Спомням си преди години как процедираха с безработните в ГДР. Откаже ли някой неработещ да заработи, гедерманските власти го предупреждаваха и го окошарваха като опасен за обществото. След като не работи от каква живее, значи той е потенциален престъпник, превантивно да стои в затвора. 

    Как ще дръпне нашата страна напред, като има толкова паразити, от които и родителите им се възмущават, но не могат да сторят нищо? Дядото с двамата синове направо си казва: Синовете ми не искат да работят, търсят други начини да си докарат пари. Ако тези безработни работеха щеше де се произвежда някакъв продукт, щяха да се внасят данъци по общините, в НОИ, в Здравната каса и още нещо – щяхме да виждаме нормални хора покрай нас, а не далавераджии, седящи на избран от тях точно определен кол и говорещи по телефона си, за да бъдат намерени лесно от жертвата им, която само трябва да преброи коловете от кръстовището в определена посока, достигайки напр. девета врата осми, кол. Където седи точния бизнесмен, който ще им реши проблема или по-кратко казано, ще ги оправи. Толкова е трудно на държавата, а тези младежи – с преоблодаваща възраст между 20 и 40 години - нищо не правят, тежат допълнително на шията й.

    Освен тези паразити, на бюджета на държавата и общините тежат още около 1,7 млн. цигани. От тях само към 320000 са пълнолетни. Те почти всичките не работят и са на помощи – социални, безработни, неграмотни, детски, младоженски и какви ли не, но най-сигурните от всичките са детските. Част от тези помощи в размер на 1 млрд. лв. идват от ЕС, но те са крайно недостатъчни, още 700000000 лв. идват от бюджета. Незаетостта им към трудовия процес на стрната ги прави най-мобилният етнос в Българя, защото те не се нуждаят от работни места, не спазват и законите на страната. Помощите са винаги с тях, където и да са, само трябва да има банкомат, в който да му напъхат картата си. Затова толкова деца, за които те не могат да се грижат, затова толкова рано се женят, все заради тия пусти помощи. От около 7,5 милионното ни население около 2 млн са пенсионери, децата са около милион. Като се привят към тези 3 млн. още един милион безработни и 1,7 млн. цигани с някакви помощи, колко хора остават да работят в тази страна. И нещо още по-страшно - при тази тенденция да се заформят мъжете в трудоспособната си и размнножителна възраст като „бизнесмени” /б. м.  пазарни боклуци/  от къде ще се намерят мъже за момичетата, за да могат те да се възпроизведат, да се запази България.

   Положението е много лошо и това е една от причините за миграцията. Ще дам един пример от вилната ни зона за натоварването до червено на бюджета. 

   В началото на вилната зона докараха от общината един фургон преди години, където настаниха циганско семейство. Всеки 18 месеца циганката ражда, мъжът й обикнавеено е в затвора. Минала обаче това лято комисия и прецениили, че децата не могат да живеят така и ги настанили в приюти. Циганката отново е бременна и се хвали – много ми е добре така, ходя да виждам децата си. Те са нахранени, облечени, аз не отговарям за тях. Тя роди шестото си дете и бе тръгнала по домовете да запознава братята и сестрите на бебето, вече на държавната хранилка, с братчето си. Питаам я, не ти ли стигнаха пет деца? Тя отговори:

    - Трябва от някъде да има пари.

    Раждането – бизнес за циганите, далаверата – бизнес за младите мъже, които нито работят, нито търсят работа. Далавераджиите, абсолютните паразити, с които никакъв контакт не може и не бива да се осъществява, защото единстветото им намерение към хората, което имат е да смъкват от тях „сухо”.

     С такъвв матриал как се прави държава, питам се аз. И като малоумните сам си отговарям – каквито са хората, такваз ще е и държавата. Всеки народ заслужава управнииците си. Това не го казвам аз, калаз го е Гьоте.

    Само слабоумният няма да види, че такава държава наподобява на ескимоската Азиак, която вече е осторяла и за да не тежи на другите, отива към смъртта си….

    Трудън е животворният извор, човек е създаден за се труди както птицата да хвърчи, казваши Николай Хайтов. Известен е неговият пример с дядото от село Яврово, който берял грах. Поради трудностите от възрастта му Хайтов му предложил той да му обере граха, но старецът не разрешил: Не ми вземай работата, казал му той. Пример за работливи хора са турците в България, чиито поздрав е „Лека ралота” /Колагеле/.

    Аз никога в живота си не съм оставал без работа и след мен остават доста неща. Имам си и градина, но не защото тя ни е жизнено необходима, а защото обичам земята, дърветата, растенията, аз съм и войнстващ еколог. Трудът, който полагам на градината си е доста, но той ми носи радост, а тя ми се отплаща богато. Никога не съм преставал да работя нещо в опит да превърна работата в творчество и да вложа идеите си в нещо, което да остане. Няма да има повече такива хора, товаа ми е ясно. Затова и постепенно започвам да се оттеглям от света, като на първо място от отхвърлените от мен са паразитите, за които този път писах. Моят пример в живота е друг – активните години на Хайдн минават през 18-и век. Новият век, в който той живее ощее 9 години той не приема и го плаши. И с менн върви същият процес. В постинга си за него съм описал защо. А ето и линк на постинга, който написах за Хайдн и който си харесвам:

 http://planinitenabulgaria.blog.bg/muzika/2015/03/28/iozef-haidn.1349610




Гласувай:
10



1. tota - Поздрави Коста за постинга!
03.10.2016 09:11
ОТНОВО ЗА БЕЗРАБОТНИТЕ, КОИТО И НЕ ТЪРСЯТ РАБОТА

Истини, истини за нашата действителност. Кой да ги съзре? А, може би е по - лесно главата да е заровена в пясъка и нищо да не вижда. Още по - малко пък да я изправи и да вземе мерки и действа. И да не допусне корабът да потъне.
Дали има кой? Питам се и нямам отговор.
цитирай
2. sande - Поздрави, Коста!
03.10.2016 17:28
Картината, която си описал е правдива и никак не е радваща!

Какво става с българите, с нароченото и прословуто българско трудолюбие?

Нещо се е свило, залиняло, изгубило по трудно обясними причини. Селата пустеят, земя колкото искаш, вода - също. Но желаещите за труд са малко. Като че ли доминира схавщането ,че пари с труд не се
печелят. Работата е за будалите и баламите.

Сигурно има изход.

Остава да се види.
цитирай
3. planinitenabulgaria - На Тота и Санде:
03.10.2016 21:49
С напредване на възрастта ми тези проблеми все по-силно ме гнетят. Отлагането на решението им ще се окаже решаващо за бъдещето на България. Когато хората нямат ценностна система, а всичко се свежда до печеленето на пари, това става. В случая не сме притиснати отвън, няма война, затриваме се сами. И никой не го вижда. Много, много години по-рано, моята баба казваше: Болно поколение, не се труди. Тя бе прозряла началото на този процес, който отговорните да го коригират или забранят се правят, че не го виждат. Един милион млади мъже не работят, не се възпроизвеждат. Какъв по-страшен проблем за България от този?
цитирай
4. planinitenabulgaria - Имам коментар от един нещастник, който няма да публикувам, защото пище глупости.
04.10.2016 10:00
За случилото се обаче с него, което узнах от оперативния му разработчик, съжалявам. Той е имал проблеми със сърцето, защото е много дебел и тежък и са го поставили на велоергометър за да видят как работи сърцето му при натоварване. Седалката на велоергометъра обаче не издържала тази тежест, счупила се и една тръба, която държала седалката се забила в гъзъ му, причинявайки му тежки разкъсвания. Раните са обработенни, поставени му са аграфи, но дебелакът сега ще трябва да лежи един месец по корем докато му зарастнат раните. За това - искрено съжалявам. И аз мислех да ходя на велоергометър, но като стават такиви работи - оттказвам се...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188580
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031