Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2016 21:19 - Р Е К Л А М А
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1178 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

    КНИГАТА "ПИСМА ОТ ПАСТУХ" НА САШО ГОРОВ                                    

 

    От висотата на моята възраст – след дни ставам на 72 - вече  преценявам хората поставяйки на първо място духовността им . Всеки е направил нещо в живота си макар не всичко да е било осмислено, но с течение на годините жизнените позиции стават твърди и непоклатими. Недостойните и нереализирани като личности сред приятелите от прежните години стават нежелани в обкръжението ти. Така кръгът от приятели се стеснява, остават само истинските, стойностните. Малко по малко заблудите, с които си бил манипулиран докато си бил невръстен биват осъзнати и отхвърлени, следва прецизиране на ценностната система. Погледът често се отправя и назад, защото напред остава твърде малко  – с благодарност към тези, на които дължиш живота си, формирането си като личност – творците, духовните отци на нацията - които не забравяш, сега цениш и разбираш повече и чиито послания се бориш да не бъдат забравени.

   Това са посланията в книгата на Сашо Горов „Писма от Пастух”. Той пише в Блог. бг с ник . Голямо уважение за мен бе да получа като подарък тази книга поради което сега от страниците на Блог. бг му благодаря. Книгата съдържа есета, писани след като е станал „свободен човек”, в смисъл пенсионирал се е както аз. Случките от живота си които той описва не касаят само него, той ги свързва с живота по това време, усеща се и духът на времето, което тогава е било в него. Похвално е делото му и поради още една причина - г/н Горов е пример за свястен участник в социалните мрежи, който има какво да каже и което носи смисъл, съдържа послания. Всичко това е достойно за уважение и би трябвало да послужи за пример на най-първите в нета като начин на употребелние на социалните мрежи за благородни цели. Цитирам често Гьоте, сега отново: Честният човек съзнава где е пътят на доброто!

    Аз приличам малко на г/н Горов и донякъде му завиждам за тази книга. Аз бих сторил същото, но пъхнатият ми чип да пътувам непрестаанно не ми оставя време за такова дело.

    Есетата на г/н Горов ми напомниха за един друг мой приятел, Константин Канев, вече не измежду нас, един от най-големите майстори на тази форма, чиято работата като свещеник  му е помогнала да превъплъти недостижимо духовните изяви на съселяните си в разказите си за тях, разкривайки душите им пред нас. Напомням за героиите му Дрохо, за Балабан, един овчар и едно куче, които той чрез есетата си за тях, които нарече Родопски сказания остави живи в нашето съзнание както Иван Вазов образът на слепеца дядо Йоцо.

   Поздравления, г/н Санде! Дано книгата Ти стане достояние на повече хора.

                                                                            




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12181402
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031