Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2016 21:28 - ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ ГАВРА С КРЪСТА НА БАЙ ЦВЕТАН СТИГАТ!
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1208 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 10.02.2016 21:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 


        ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ НЕ СТИГНАХА ПОРУГАНИЯТ КРЪСТ

           НА БАЙ ЦВЕТКО ДА БЪДЕ ВЪРНАТ НА ГРОБА МУ!

 
              image
                          Откраднатият кръст от гроба на бай Цветан

    По тази тема съм писал, но тя остава актуална. Връщам се на нея, защото в предишния си постиг описах един оброк с гробен кръст и посочих причината за тази „грешка”. При кръста на бай Цветко има подобен казус:

    Правителството и Общината в София решават през 1994 г. да правят мемориал на репресираните по времето на комунизма българи. Мемориалът ще е пред НДК, ще се построи параклис, пред параклиса до плочата с имената ще има кръст.

   До тук – добре. Убитите са цветът на нацията, тяхното премахване се извършва за да се стартира желаната от комунистите приматизацията на народа ни. Интелигенцията – реакционна маса, казваше Ленин и изпрати тяхната интелигенция по манастирите, където джелатите на Дзерджински ги избиха. Редно е да има родова памет, да се помнят тези хора. Те са репреси,ани защото са били по-интелигентни от натрапените им от СССР управници, това е тяхната вина. Можеше по-хубаво да се направи надписът на стената, параклисът е приличен, но това, което направиха с кръста бе гавра с паметта на бай Цветко и недопустимо според  църковния канон. Ето какво направиха тогавашният министър председател Иван Костов и отговорникът по културата в Общината Ангел Ахрянов:

    Поразпитаха, поразтърсиха се и изпратиха свои хора в с. Гинци да огледат два кръста, координирайки разрабоотката си с кмета.  Единият кръст е в селото зад реката - оброчен кръст, изработен от каменорезбаря Бай Георги Герин, подвизаващ се в с. Гинци в края на ІХХ и началото на ХХ век. Този кръст, на такова лесно място да бъде откраднат обаче се оказва циментиран и лепен, защото е бил чупен, значи рисков – при ваденето му с крана може да се счупи. Вторият огледан кръст е на гробището на с. Гинци на гроба на бай Цветан. Това е оброчен кръст. Той е поръчан за гроба на бай Цветан, но поръчалите го са били малограмотни и…богати. Харесали този тип кръст, имали са пари да платят за израотката му, това са побили на гроба на бай Цветан. Нищо, че не е гробен, а е оброчен. Кръстът е много голям, тежи между 500 кг. и тон, поради което после е бил преместен в задната част на гроба и си стоеше там. Аз съм виждал този кръст и в момента в съзнанието ми е точно тази подредба: Влизаш в гробището, срещу входа на което има два гроба. Този кръст бе побит на десния гроб, който се превръща в семеен за наследниците на бай Цветко.

   Кръстът е бил одобрен да бъде откраднат. Направен е разчет както сега го правят ромовете, когато набележат да крадат нещо. По нощите идва кран, УАЗ-ка, работници. Кръстът е изваден, натоварен и транспортиран до място, пазено в тайна до днес, за да бъдат унищожени надписите по него. С ударна пробивна машина е разрушено мястото на надписите, където е било написано името на починалия, на майстора и на платилите за изработката му. Това се вижда на задната част на кръста, няма я патината по камъка. Оставена е само година на изработката му, 1894-а.

     Организираната престъпност не спира до тук. Въпреки кражбата на кръста, църквата го освещава ведно с параклиса. Наследниците на бай Цветан си познават кръста и си го искат, препращат ги в съда. Едно отклонение – говорехме за КТБ като банка на мафията, сега я наричаме банка на магистратите. Да, двете понятия не се различават. От съда искат доказателства – живи свидетели /от 1894-а година!/ да разкажат за историята на кръста. Такива няма, текат ялови дела, минават 10 години, делото се прекратява.

   Гаврата с кръста и с паметта на бай Цветко продължава вече 20 години. До кога, господа? Поръчайте и направете нов кръст и когато е готов, върнете стария на мястото му.  С това дело позорите паметтта на жертвите на тоталитализма и изобличавате държавните институции, културния отдел на Общината и Светия синод като отделни брънки в едно дело, което наричаме организилана престъпност. 

              image
                  Вторият кръст на бай Георги Герин, който той израбоотва
                         през същата година, намира се в с. Гинци.

image

              Неоткраднат още кръст тип слънце от гробището на с. Гинци.

             image
                     Това е участник в кражбата на кръста.

   Ако някой се интересува от тази история, да отвори блога ми. Имам интерес към кръстовете и затова не само знам какво се е случило, но и помня старото място на кръста.
   И още нещо - добре е да се види задната страна и на двата кръста, чиито снимки помествам. А също така да се отиде и до с. Брезе в църковния двор, да се види най-великият кръст по Софийско






Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184881
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031