Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2015 22:25 - ЕДИН РОДОЛЮБИВ БЪЛГАРИН
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1825 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 13.05.2015 00:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

     С посвещение на една нова дама в Блога, която /май единствена?/    
                                                  помества статии с непреходно значение:

    Аншлусът на Крим от Путин и опитите за аншлус на областите Донецка и Луганска активираха до експлоадирване хибридните му войници в социалните ни мрежи. Благородната идея - да има блог, в който да публикуват творци - беше опорочена от тези изроди, които превърнаха мрежите в свой политически бизнес. Сега същите тези хибридоидиоти успоредно с темата "Украйна" запроституирват по новата тема, "Македония", която представят както дявола Евангелието.
   В България обаче освен примати и чалгари има и културни хора и умни хора, хора образовани, честни. Макар сътвореното от тях да е много полезно и необходимо на хората в сегашния момент, те остават някак в сянка. Изглежда не плащат от Центъра да се копипействат мислите, статиите, по-обстойните трудове на тези хора, а се подбират поръчкови статии, просташки до немай къде, обясняващи истините с лъжи, имащи за цел объркване на хората, приматизирането им и превръщането им в манипулативни индивиди с разум, подобен на този на бозайниците от преди маймуните за да не могат да мислят самостоятелно, да не изминават земния си път по естественото Божие употребление - да творят, да се трудят, да  се образоват, да се възпроизвеждат. 
   Социалните мрежи се превърнаха в оръжие на хибридните войници, неосталинистите второ поколение, с което се атакува българската нация. Вместо нещо разумно от мрежите струи просташка чалга, която с помощта на системата на образованието, на медиите и на рекламите пасва превъзходно на съзнателно изкривяваното чувство за възприемане на света от хората. Тенденцията-  колкото повече мязаш на изрод, толкоз повече тъ уважавът има продължение - колкото по-тъпи неща пишеш в социалните мрежи, толкоз повече тъ четът.
  А истинският Българин /пиша го с гравна буква!/ съзнателно бива пренебрегван, избутван в страни, за да не пречи с деянията се на приматизацията на хората, която набира сила и вече е в състояние да погуби страната. Помествам статия точно на един такъв истински Българин, Иван Николов. Какво дълбоко разбиране на същността на процесите тук на Балканите - на психологията, изкривена от политиците, на тежкото положение на българите в Сърбия, превърнати в заточеници в собствените си имоти. И други статии на този истински Българин ще публикувам в блога си. Вижте излъчването на този човек, който макар и роден в Западните покранини владее отличен български език. Тук ще добавя нещо специфично като любител музикант - говорейки, той слага паузите и ударенията точно на местата им - важно качество на интелигентните хора. Той е и поет и духовен водач на българите от Босилеградско. Не залага на политиката, за да заживеем българите от двете страни на границата отново заедно, а на общото в културното ни наследство, защото счита политиката за мръсна работа. Честен човек!
   Приятно четене на статията, но то трябва да става много внимателно. Процесите, за които говори Иван Николов, проблемите, които описва, сръбската политика срещу нас и срещу която ние нищо не предприемаме, както и определението му за чалгата - да се възприемат и разберат тези негови мисли трябват повече усилия. За мен е по-лесно защото се познавам с него, но и защото упознах цялата Крайна с главен град Босилеград По време на пътуванията ми там говорих с много наши сънародници. А територията й представлява една подкова, заграждаща Босилеградско с планината Бясна Кобила. Тази долина, в която се събират много реки има излаз към плодордното Кюстендилско поле.,който великите сили преградиха през 1919 г. с граница. По периферията на цялата тази подкова - билото на планината Бясна Кобила - е преминавала границата между България и Сърбия до 1919 г. по която аз преминах като турист. Дано и други след мен да сторят това. Усилията им ще бъдат богато възнаградени от красотата на планината.


Иван Николов: Чалгата е петата колона на Сърбия у нас 5 4157

08.02.2015 19:43 | Интервюта

 

image

Иван Николов

Още по темата

 

Българските политици предадоха Западните покрайнини, каза поетът Иван Николов в разговор с Петър Марчев

 

Тъжно е да гледаш как твоите поробители и еничари на българщината топло ги посрещат в София като братя, славяни и пр. и си правят бизнес сделки през твоя гръб

Поетът Иван Николов е роден през 1959 г. в село Ресен, Босилеградско, на стотина крачки от Ньойската граница. Той е сред създателите на българското национално движение в Западните покрайнини през 90-те години на миналия век. Занимава се с публицистика, поезия и журналистика. Има публикувани четири стихосбирки, книга „Българите в Югославия - последните версайски заточеници", няколкостотин статии за драмата на българите в Западните покрайнини и доста недовършени неща. В момента оглавява Българския културно-информационен център „Босилеград" и редактира списанието „Бюлетин".

- Какво е поезията - дар Божи или проклятие, г-н Николов?

- Може би дар да пресъздаваш проклятието на живота, да се замислиш над него, да го разобличиш, да го направиш по-приемлив и благороден. В този смисъл поезията е страдание, една дълбоко изживяна болка, от която не можеш да се освободиш, ако не я преточиш в стих и не я споделиш с другите.

- По логиката на предходния въпрос какво е да си българин в Сърбия?

- Това е индивидуално усещане и вероятно всеки си го усеща посвоему. От моя гледна точка да си българин в Сърбия значи да изтърпиш върху себе си всичката омраза и презрение към българите, съзнателно култивирана през последните два века в сръбската наука и в масовата култура. Да понесеш натрупаната омраза и отмъстителност от пораженията, нанесени от българската армия през войните. Да се сблъскаш с пресиленото и често пъти с нищо непредизвикано високомерие към българите. Да понесеш всички известни в света методи за национална и културна асимилация (сърбизация) и да живееш в икономически най-изостаналите райони на Сърбия. Да гледаш как съзнателно се разрушават културно-историческите паметници, църкви и надгробни паметници от времето на българската национална история. Да гледаш как децата ти ги възпитават на сръбски език като сърби и как бабите и дядовците не разбират какво им говорят децата и внуците. С една дума, безпомощно да гледаш как се топи твоят народ под натиска на великосръбската асимилационна политика и да не можеш нищо да направиш. И да гледаш как твоите поробители и еничари на българщината топло ги посрещат в София като братя, славяни и пр. и си правят бизнес сделки през твоя гръб, развиват добросъседски отношения и се възхищават на сръбската чалга.

- Кои са основните проблеми за българското малцинство в Сърбия и как могат да бъдат решени те?

- Нашият основен проблем е, че от една страна, сме подложени на агресивна асимилационна политика, а от друга, на унищожителното бездействие на нихилистичните български управници. Вместо да поставят въпроса за правоприемствеността на Западните покрайнини след разпадането на Югославия пред международните фактори, които се занимаваха с решаването на югокризата, те се избиваха да нарушават югоембаргото, за да забогатеят, и изпадаха в транс на концертите на сръбските чалгаджийки.

Западните покрайнини винаги са били един изкуствен придатък към бившата югославска държава и в продължение на един век не можаха да се интегрират към сръбския хинтерланд просто защото в чисто географско отношение всички наши пазари, училища, железници и пътища в миналото и днес водят към България. След поредното разпадане на Югославия ние изпаднахме в още по-трудно положение, защото в икономическо отношение Сърбия се интересува само от източване на нашите природни ресурси. Ние сме далеч от сръбските пазари и пътища и не сме печеливши за сръбската икономика и те затова не инвестират у нас. По силата на пазарните закони те нямат друг интерес от нас освен да използват нашите природни ресурси. Така лъсва първоначалната военно-стратегическа цел, предявена още при подписването на Ньойския договор 1919 г. - обезлюдване и обезбългаряване на този район с цел трайно завладяване и укрепване на сръбско-българската граница.

Българските политици, милите, безусловно и безрезервно подкрепят Сърбия за членство в ЕС, и то без някой да им иска такава подкрепа! А през това време Сърбия се управлява от ястребите на Сръбската радикална партия на Шешел, самият той бе пуснат от затвора в Хага и спокойно води политическа кампания за прекратяване на преговорите с ЕС и остър завой към Русия и членство в Евразийския съюз! Някой ще каже, че това е смешно и невъзможно. Но това не бива да се подценява и пренебрегва.

- Разкажи за Българския културно-информационен център в Босилеград.

- Културно-информационният център бе създаден в един политически проблясък в България през 1997 г. с цел провеждане на българска културно-просветна дейност в Западните покрайнини, разбира се, в рамките на сръбското законодателство. Създаването и работата в КИЦ-а приехме като национална кауза, поемайки всички рискове за личната си сигурност по времето на гражданската война в бивша Югославия и до днес. Платихме висока цена, изтърпявайки много лишения, заплахи, съдебни преследвания и наказания от сръбските власти. Независимо от това през изтеклите години заедно с българските държавни институции, университети, училища, музеи, културни дейци и хора на науката и изкуството ние успяхме да овладеем асимилационния процес и да постигнем резултати, които не бяха мислими в годините, когато започнахме тази родолюбива мисия. За това свидетелстват и многобройните признания, които КИЦ-ът е получавал от българските държавни институции, университети, академични среди и обикновени хора.

В резултат на тази наша съвместна работа днес почти всички гимназисти от Босилеград отиват да следват в България, увеличи се интересът за придобиване на българско гражданство, почти целият транспортен парк в Босилеград днес е с български регистрационни номера, отбелязват се почти всички национални празници, значителни дати и юбилеи от българската история, увеличи се интересът за българския туризъм и се завърна интересът към българската култура и спорт в Босилеград. Българското население в Босилеград вече с гордост изявява своята национална самоличност и много живо следи обществения и културиян живот в родината. Жалко, че на фона на тия големи културни промени българският бизнес ни прескочи и отиде в централна Сърбия...

За съжаление след 2008 г. се усилиха подмолните действия за овладяване на КИЦ-а, изземване на неговите дейности от страна на местните общински власти, изолиране и маргинализиране на възрожденската дейност на КИЦ-а в обществения живот в Босилеград. Мисля, че в София не осъзнават колко опасно може да бъде това.

- Каква стратегия трябва да приеме България, за да реши проблема със Западните покрайнини?

- За решаването на проблема „Западни покрайнини" не е нужно да се води война. Има достатъчно цивилизовани, дипломатически и международно правни механизми за решаване на териториални и други спорове между държавите, които България не е използвала и очевидно не иска да ги използва. Те са общоизвестни и благодарение на тях Румъния спечели Змийския остров от Украйна, Хърватия и Сърбия се съдят пред Международния съд за Шаренградската ада на Дунава, Словения и Хърватия също си оспорват Пиранския залив и т.н.

- Отстрани нещата се виждат по-ясно - можете ли като в огледало да ни покажете един народопсихологически портрет на днешните българи от свободна България? Моите наблюдения са, че сякаш забравихме да обичаме ближния, не ценим свободата си, омързеливихме се, станахме черногледи и мърморковци, които мислят със стомасите и джобовете си...

- Прав сте, тази нова народопсихология е убийствена за България. Тя няма нищо общо с онази народопсихология, пред която са падали големи европейски държави. Имаме нужда от ново българско възраждане. Трябва да се мисли какви са причините за тази нова народопсихология. Тя не е някакво случайно настроение. Тя си има своите социални и културни измерения, породени от кризата на българската държавност. Грешките, направени по времето на прехода, кризата в системата на образованието и възпитанието на подрастващите, кризата в стопанството, в енергетиката, в здравеопазването, демографията, повсеместната корупция, медиите, демокрацията - всичко това създава саможиви хора, които животински ламтят за пари, пиене, ядене и секс. Днешният българин в свободна България все още не осъзнава, че за да се промени България, първо самият той трябва да се промени - да излезе от ролята на послушен комунистически поданик и да се вземе в ръце, влизайки в ролята на свободен и активен български гражданин. Българите имаха прекалено големи, нереални очаквания от ЕС - че той ще им замести СССР. Оказа се, че европейската динамика и европейските правила на играта са прекалено трудни и тежки за текезесарските навици на средностатическия българин.

- След Начертанието на Гарашанин и "македонизма" на Новакович сега най-новото оръжие, с което сръбските шовинисти атакуват България и нашата нация, е "шопизмът"... бъркам ли някъде?

- Така е, тази квазинаучна теория за сърбошопите като нещо отделно от българската нация, отделен език, отделен фолклор, отделна писменост се тиражира в сръбската наука още от 90-те години. Правеха се и преводи на българските класици на т. нар. шопски език, правеха се „шопски" речници, пишеха се дипломни работи и дисертации, правеха се разни проекти с ученици и студенти за насаждане на чувство за принадлежност към т. нар. шопска нация. Българските учени винаги с насмешка са гледали на тези „научни" спекулации, но опитът с македонизма показва колко опасни могат да бъдат те.

Това не е единственото оръжие, с което се атакува българската нация. Вижте сръбската чалга. Тя също е силна форма на разпространяване на сръбската масова култура в България, при това нискокачествена и долнопробна. Лесна за възприемане с елементарните си хедонистични послания, тя убива чувството за хармония и естетика и идеално пасва на новия ни народопсихологически портрет, за който вече споменахме.

 




Гласувай:
9



1. slavimirgenchev1953 - Наистина проникновено!
12.05.2015 08:54
За мен е чест да се познаам с г-н Николов покрай г-жа Зденка Тодорова. Преди няколко години имах възможност да участвам във Втората конференция, посветена на Западните покрайнини, която се състоя в заседателната зала на Националната спортна академия. Там имаше и богата фотоизложба, посветена на историята на Западните покрайнини с акцент върху личността и делото на поета Емануил Попдимитров и организацията "Въртоп".
Оттогава съм се срещал няколко пъти с г-н Николов и винаги ме е впечатлявало неговото външно спокойно, но борбено излъчване. Голям българин, макар и по-скоро дребен на ръст, с много силен дух, с големи познания и с несломима воля на защитник на българското малцинство в "братска" Сърбия - враг номер едно заедно с Русия на България тук, на Балканите.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Заповядайте
13.05.2015 00:09
slavimirgenchev1953 написа:
За мен е чест да се познаам с г-н Николов покрай г-жа Зденка Тодорова. Преди няколко години имах възможност да участвам във Втората конференция, посветена на Западните покрайнини, която се състоя в заседателната зала на Националната спортна академия. Там имаше и богата фотоизложба, посветена на историята на Западните покрайнини с акцент върху личността и делото на поета Емануил Попдимитров и организацията "Въртоп".
Оттогава съм се срещал няколко пъти с г-н Николов и винаги ме е впечатлявало неговото външно спокойно, но борбено излъчване. Голям българин, макар и по-скоро дребен на ръст, с много силен дух, с големи познания и с несломима воля на защитник на българското малцинство в "братска" Сърбия - враг номер едно заедно с Русия на България тук, на Балканите.

на сбирките на Кръг "Слово". Там всички, които изнасят лекции са истински.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185125
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031