Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2015 14:46 - Едни гърди напред
Автор: gwendoline Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6723 Коментари: 4 Гласове:
42

Последна промяна: 15.03.2016 16:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Недоумявам защо така остро се възпали общественото мнение от изкуствената дискусия може или не може една майка да накърми бебето си на публично място? Кое му е странното, кое му е неприличното? Гладното бебе не го интересува нищо друго, освен да се наяде.

Според днешното българско общество или поне по-голямата му част, битува мнението, че кърмещата майка и изобщо майката трябва да си гледа детето у дома, където всички тези дейности са приветствани и насърчавани. В момента, в който въпросната майка се появи във фокуса на обществото, нагло кърмейки бебето си, това се превръща в неприлично поведение и предмет на ожесточена дискусия. И дори се санкционира.

Разбира се, че не съм съгласна. Намирам, че охулването на кърменето навън (вместо скрито у дома) просто е признак за прекалено много комплекси. Преди десетина години, когато отглеждах първото си дете, изпитах този кошмар на гърба си. Който не знае, нека да научи, че малкото бебе иска да суче приблизително през два часа. Кърмиш или не, трябва да си готов с храната. Каквото и да правиш, както и да се извъртиш и нагласяш, няма как да организираш деня си така, че винаги да си вкъщи за кърменето.

Но майката, според много хора, не е човек. Тя няма право да излиза, да се забавлява, да се разхожда, да си почива, да спи нормално - само защото има бебе. Етикетът "майка" автоматично означава лишение и отказ на нормално съществуване. Нейното мъчение се приема за нормално от обществото, понеже "така се гледат деца". Това го твърдят еднакво убедено и мъже, и жени.

Да, бе, да! Далеч съм от идеята да вдигна високо факела на женската еманципация, но когато съм изнесла на гърба си екстрите на две майчинства, вече знам, че не е толкова страшно да накърмиш бебето си в парка, на някоя странична пейка, в колата, в заведение (имам такива случаи, като отбелязвам, че персонала се погрижи да ми намери сепаре, където накърмих детето на спокойствие и никой не се вторачваше в мен). Но това го постигнах едва с второто дете, когато горчивия опит ме накара да преодолея еснафското разбиране, че правя нещо неприлично. С радост виждам, че днешните момичета далеч нямат толкова скрупули, колкото аз навремето. В парка пред нас това е ежедневие и никой не се впечатлява.

И докато тече лютия спор за или против откритото кърмене (колко да е открито всъщност? - не съм виждала кърмеща жена, гола до кръста или с развети цици), как пък никой не се сеща да повдигне въпроса за липсата на елементарни условия за майките с колички, за проблема с паркираните по тротоарите коли, заради които се принуждаваш да излизаш на пътното платно, където пък веднага те освиркват и ти размахват пръст, за липсата на релси или рампи в подлезите, да не говорим пък за асансьори...

Но явно най-дразни това, че "някаква си" решила да си търси правата, затова че я изгонили от МОЛ-а, докато кърми. Ами, дразнете се! Слава богу, че хората се научиха да си отстояват правата и надигат глас. Сега ще е заради кърмене, утре ще е за друго. Докато стане нормален процес, когато си уязвим, да можеш да се защитиш и да те чуят.



Гласувай:
43



Следващ постинг
Предишен постинг

1. andrei - Няма по-прекрасна гледка от майка,която кърми детето си!!!
24.03.2015 15:02
Не случайно стотици художници са увековечили тази майчинска грижа в творбите си!Тези които протестират против тази майчина грижа,са обикновени изроди,които не трябва да се наричат човеци!Прекланям се пред майчинството!Няма грозни майки,те са истинските носители и пазители на живота!!!МАЙКА-ТОВА Е СВЕЩЕНА ДУМА И РОЛЯ!!!
цитирай
2. tutankhamon661 - !!!!!!!!!!!!!!
24.03.2015 15:10

Мога само да се съглася с всяка твоя дума. Hа мен никога не ми е правило впечатление, виждайки жена да кърми на открито място. Мои прятелки са го правили вкъщи, когато са ми били на гости, и то толкова естествено, че дори не са очаквали да се изненадам или да правя забележка.

Едно ще те уверя: от такова нещо биха недоволствали само хора, които всъщност недоволстват от друго – например че майката не кърми достатъчно открито, за да я огледат хубаво, т.е. “да изплакнат очите”.

Извън кърменето има още безброй подобни ситуации - хората недоволстват, защото ги яде отвътре нещо съвсем различно, което обаче искат да прикрият.

цитирай
3. pmihova - Поне повод да се завърнеш в блог-сферата :)))
30.03.2015 13:28
Ако не друго, поне дискусиите от последните дни накараха няколко човека пак да пропишат след дълга пауза, и ти измежду тях :)
Поздрави,
Nomad
цитирай
4. gwendoline - pmihova
02.04.2015 20:43
Не съм спирала да пиша, но не тук - http://gwendolline.blogspot.com/
Отдавна смених платформата, от блог.бг не щат да си оправят тяхната и не се трае.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gwendoline
Категория: Лични дневници
Прочетен: 934392
Постинги: 106
Коментари: 2401
Гласове: 9950
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031