Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2015 13:06 - ПРИМАТИЗАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ.....
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1930 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


 

26.05.2011 03:06 - В средна възраст. Жена.

Автор: osi4kata Категория: Поезия   
Прочетен: 5075 Коментари: 15 Гласове:

33

В този шибан живот аз се люшкам от ляво на дясно.

Консерватори, лейбъри и пишман-демократи.

А яката ме стяга. Души ме! Души ме до бясно!

В средна възраст. Жена. Посред стадо примати...


Зад завеса живях. Закалена до синьо стомана.

Чоплех тухли, забити в Стената.

И градих, и руших от идеи „велики“ пияна.

Марширувах, навита с ключе. Знамената

По пилоните сменяха смисъл и гербове.

По трибуните блясваха нови лица,

замазнели от алчност, от похот, от мерзости.

Марширувах и виках безумно – Ура!


Механизмът в душата ми скръцна със зъб и запече.

Аз отворих от болка очи и видях –

покрай себе си глутница псевдо-човеци,

оскотели от дрога, пиянство и страх.

Бягах дълго. Без сили и мисли останах.

Спрях накрая на тъжния свят.

И си рекох – „е, стигнах до края на драмата,

Няма никога вече да срещна примат!“...


Но – не би! На пръв поглед  спокойно и тихо,

Щом разровиш  - безкрайно жестоко смърди!

Консерватори, лейбъри и ездачи на китове...

Ляво, дясно... Души ме яката. Души!


Безработица – двайсет и седем процента!

Сто процента измама на всяко ниво!

а души се продават за няколко цента...

Да...  Души, непознали човешка любов...


В този шибан живот аз се люшкам от ляво на дясно.

Консерватори, лейбъри и пишман-демократи.

А яката ме стяга. Души ме! Души ме до бясно!

В средна възраст. Жена. Посред стадо примати...

 

         ПРИМАТИЗАЦИЯТА  В БЪЛГАРИЯ – НАЙ-УМЕЛО

 ПРОВЕЖДАНА  ОТ  ВСИЧКИТЕ  ПАГУБНИ  ПРОЦЕСИ   У  НАС

   Творците са живите барометри на времето. В едно стихотворение от няколко куплета на поет аз съм откривал истини, за които с години съм търсил обяснение. Речта на поетите за разлика от музиката на композиторите – и те са живи барометри! -  достига пряко до нас и може да внесе  в душата ни спокойствие, да докосне оголен нерв. С очите на поета можем да се огледаме около нас, да възприемем света по един по-съвършен начин. Поетът може в няколко куплета да опише и себе си - стремежите си, разочарованията си, да направи  равносметка на изминатия през годините път. 

   Преди три години поетесата Румяна Симова публикува в блога си това стихотворение, което  така ме впечатли, че не го забравям до днес. Причината – и аз виждах тогава около себе си примати, но не се чувствах сам сред примати. Може би тогава те още не преобладаваха като вид. Броят им обаче непрекъснато нараства в резултат на новокултивираните примати под въздействието на медиите, рекламите, фалшивото образование, живота, лишен от ценности, над който сега е поставен пазарът и така той е лишен от смисъл. Днес приматите са много повече отколкото преди три години и все по-честите ми срещи с тях ме връщат към това стихотворение, защото и аз започвам да се чувствам сам сред тях. Въпреки надеждата ми от 1989 г, че „няма  никога вече да срещна примат”.

    Най-големият упрек към социализма бе, че остави след себе си цигани и простотия. Това е една от причините днес приматите да са така много и навсякъде. Има ги в културните комисии, водят предавания по телевизията, собственици са на вестници, те са в съда – в него почти всиките! - в правителството, в парламента. „Успелите”, които явяват в предавания по телевизията почти всички са с излъчване на примати, а някои са успели да постигнат това и като образи. Много от тях са на улицата, по кръчмите, други пътуват в скъпи коли, трети живеят в мутробароците си покрай градовете.

    Като човек, който много пътува из страната, аз вече виждам примати навсякъде. Не е необходмо да се осъществява контакт с тях, достатъчно е да ги видиш как изглеждат, да чуеш как  говорят по телефона си от улицата, в автобуса, не е важно за какво „разговарят”. Това не е български език, това не е реч на нормален човек, а нещо, което смразява кръвта ми. Много са приматите и по кръчмите на ж. п. гарите, където пият до посиняване и правят силни звуци. Пред тези нови същества нормалните хора имат страх, защото изходът от бой или спор между нормален човек и примат е ясен.

    В тази категория вклювам мъжете. Жените някак запазват все още Божието си призвание, но този процес засяга и тях. За да се размножат те им трябва мъж, а ако са заобиколени само с примати? В блога си имам снимка от Гара Бов. На нея съм запечатал образа на една млада жена, която ще пътува до София на работа. Слязла някъде от махалите, тя чака влака, а пред нея преминава пиян гаров примат. Контрастът е ужасяващ.

   Друго направление на приматите са циганите. Те нямат образование, не могат да говорят като хората, не могат и нищо да правят, поради което се занимават с престъпност. С тях никакъв контакт не може да се осъществи. Това ги устройва обаче, защото те като социално слаби, многодетни, безработни /пълни примати!/ получават помощи, от които живеят без да работят. И създават нови могъщи популации примати.

    Линията на приматизация в България не е случайна - тя е желана от управляващите, защото така хората остават манипулируеми. За целта е изготвена такава учебна програма, която не учи децата на добродетели, на труд, на национално чувство, на морални норми. Вместо да ги запознава с историята ни, с културните  достижения на творците ни, образованието бълва чалгаджии, които са какавиди на бъдещите примати. Днес не се счита за срамно да се разпространяват пазарни истини като „Какво ми пука за природата, важно е да има пари!” и др. подобни. В медиите са пише предимно за успели „хора” -  рекетьори, килъри, застрахователи и всякакви престъпници с прякори, които мязат на изроди. Техните прякори се състоят от едно име, защото две се запомнят по-трудно, но има сложни прякори, напр. Успелият на 33. В медиите обаче се появяват и стати за манекнеки, мутреси, да служат като идеал може би на поемащите жизнения си  път момичета.

    Такава среда култивира примати, защото успелите в живота примати се представят за пример на децата в житейския им път – как да станат богати, как да замязат на изроди, как да се изявяват, та да станат богати като тях.

   Ще дам няколко конкретни примери за мои срещи с примати.

   Първият пример е от една ранна сутрин, когато трябваше да преведа жена ми по бул. Сливница от страната на пазара от бул. Мария Луиза до бул. Христо Ботев. Правеше се ремонт на бул. Сливница от другата страна на реката и поради това хората се придвижваха пеша срещу нас за метрото. Никога няма да забравя какво нещо видях. Голяма част от мъжете бяха между 25 и 40 години, мръсни, с мазни коси, небръснати, с потни лица, с двулитрова бутилка бира в ръцете, от която отпиваха по малко. Колко страшно гледаха тези хора! Къде бяха прекарали нощта, какво са правили, къде отиват и какво могат да вършат тези пиянища?  Бяхме сами сред примати, символично вървяхме срещу тях.

    Друг пример ще дам с четири примата пред Паспортното на бул. Мария Луиза. Бързах за влака рано, но този ден имаше полицейска акция срещу нелегални имигранти. Приматите бяха поне двуметрови, огромни, облечени в черно, като правени в един калъп. Такива жестове ползваха,  такива резки движения правеха, така пристъпваха наляво и надясно без да се съобразяват с хората, преминаващи покрай тях, че бяха преградили тротоара. Те бяха с гръб към мен, но като се шмугнах между тях се обърнах и ги погледнах. Те изглеждаха като дялани с брадва, а не родени от жена. Ако ги види и фотографира скулптор, при направа на монументална пластика от камък може да вмъкне образите им в нея, защото този подвид хора явно има бъдеще.

   Трети пример с примат ще дам в касата на М-тел на бул. Мария Луиза. Примат, подобен на скелет, висок поне 220 см. се караше на касиерката и не пускаше хората на другите две каси, докато не му се разреши въпросът. Лицето му бе цялото на синини, а той – само кости. Гласът му обаче бе към 90 децибела. Отвратителният му и страшен вид смрази хората и те излязоха навън докато си тръгне примата и да не ги оглуши. Чу се сирена на полицейска кола, приматът излезе, но го заградиха и прибраха. Такъв изрод рядко може да се види. Само с вида си и тембъра си изплаши всички хора в касата. Би ли могъл такъв „човек” да осъществи контакт с други? Напр. да поиска да го вземат някъде на работа.

   А сега за една среща с приматчета:

   Слизйки от вилата си на пътеката под гето Пречиствателна станция дочух ужасни детски крясъци, наподобяващи такива на маймунско стадо. Достигайки пътя видях група от 8 циганета, които идваха срещу мен и си играеха. Всичките бяха между 6 и 8 години, в анцузи със светли ленти, с качулки на главата. Веднага познах едно от тях, което се опита миналата година да ми открадне фотоапарата.

  Като ме видяха за секунди крясъците спряха и опитаха да се „заиграят” с мен. Едното цигане се обърна с гръб към мен, наведе се, свали си анцуга, показа си голия гъз и започна да си дърпа бузите на дупето на страни. По-мръсно нещо не бях виждал. Друго изправи средния си пръст и започна да си го пъха в устата, гледайки застрашително към мен. Циганетата до него направиха нещо подобно -  едното размахваше средия си пръст вертикално, другото си го пъхаше в устата. Друго цигане имитираше сирена на линейка, трето ми се плезеше. Останалите крещяха срещу мен. Това бе някаква програма, която те изнасяха пред мен, защото не бяха агресивни, забавляваха се.  От горе дойде една дърта циганка, която им направи забележка: „ Я не си играйте с човека!” Забележката бе приета, циганетата тръгнаха нагоре, крясъците продължиха. Освен като примати имат ли тези деца друго бъдеще? Те вече са се заформили като такива. Сега си играят, но като станат големи „игрите” им ще са доста различни.

    Примати с манталитета на тези циганета има и в Блог.бг. В него обаче има по-опасна тенденция, това са внедрилите са там приматизатори. Те са по-висш по ранг примати и целта им е да провеждат дейност, която води до приматизиране на обществото, където те са се внедрили, в случая блоговото пространство. За съжаление приматизаторите са доста четени и са се лепнали дори към творци, които не осъзнаават тази опастност, предречена преди години от поетесата Румяна Симова, в един момент да се окажат „посред стадо примати”, които не могат да пропъдят.

    Доста неща се случиха след внедряването на това, което бе наречено демокрация у нас – реституиране, циганизиране, чалгизиране, приватизиране. По тези теми се пише, но е добре блогърите да не подценяват и темата приматизиране, защото това е един много страшен процес. Той не е случаен, не върви от вчера, а е път, по който хората биват насочвани от управляващите. Път, по който все повече хора вървят и който води на никъде или пък към края на България.

   Доколко е напреднала приматизацията сред учениците може да се разбере от един въпрос към тях: За Бах ли знаят повече или за Кондю.

    Прилагам снимка на един примат, на когото попаднах по Батулийско. Той ми каза, че преди малко се е бил с друг примат, конкурент в бизнеса му и поради това има цицина на главата от тоягата му.  Беше еднал на обгледно място и гледаше дали усешно е пропъдил от територията си другия примат.

    Ще продължи ли успешния си ход приматизацията, това зависи и от самите нас.



image

Приматът с цицината на главата. Ще заприличаме ли всички на него?

 




Гласувай:
3



1. sande - THE DAY AFTER/ На следващия ден!
29.01.2015 16:29
Имаше такъв филм преди години.

Но ето и нас ни стигна "следващия ден".

Сега виждаме резултатите от "славните" 45 години "народна власт".

И последвалите 25 години на камуфлажно преустройство.

Това е. Представлението свърши и публиката си отиде.

Поздрави, Коста!
цитирай
2. mt46 - Поздрав!...
29.01.2015 18:44
През соца нямаше такава цигания...
Да те питам - бат Бойко, като беше толкова време кмет на София, а после и премиер, защо не се справи с циганията в столицата /или поне в центъра/?...
цитирай
3. planinitenabulgaria - Кой би посмял
30.01.2015 22:37
mt46 написа:
През соца нямаше такава цигания...
Да те питам - бат Бойко, като беше толкова време кмет на София, а после и премиер, защо не се справи с циганията в столицата /или поне в центъра/?...


да посегне на електората на задкулисието?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12190139
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031