Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2014 05:04 - НАД СТРАНАТА НА ДЪЛГИТЕ СЕНКИ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1606 Коментари: 6 Гласове:
11

Последна промяна: 14.12.2014 05:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                          С посвещение на Germantiger:

 

                    НАД  СТРАНАТА  НА ДЪЛГИТЕ  СЕНКИ

 

    Една от книгите, която остави завинаги следа в мен е „Страната на дългите сенки” от Ханс Рюш за живота на ескимосите някога. Условията, при които са живеели те, ценностната им система, която им е помагала да оцелеят в ужасно трудните природни условия, уменията им да оцеляват при минусовите температури, достигащи 40 градуса студ и ужасяващите полярни бури, да отглеждат децата си в иглу от снежни тухли, където всичко преди да послужи трябва да се разтопи на лампата, работеща с тюленовата мас – това никога няма да забравя. При намаляване на физическите им сили те слагаха край на живота си, но и в това си действие търсеха смисъл – мечката ще изяде мен, после мой роднина ще убие мечката и ще я изяде, така животът ще продължи, със смъртта си аз ще помогна на този процес.  Ако ескимосите забележат човек, покачил се без причина на леден блок, носещ се по океана когато за първи път в живота му до кожата му ще се докосне вода, те не му помагат да се върне на брега, а си казват: Той /тя/ отива към смъртта си. Тюлен ще изяде мъртвеца, после ескимос ще убие тюлена и ще го изяде.

    Аз винаги съм мечтал да отида на север по някакъв начин и да остана известно време там, но това няма как да се случи - животът ми протича доста скромно в материално отношение. За да не бъде така настойчиво това мое желание, което никога не ме е напускало, Някой ми устрои разходка над Страната на дългите сенки.

   При поредното си пътуване за Америка, което се извършва през цялото време в светлата част на деня, защото самолетът лети в посоката на придвиждане на слънцето с нетърпение очкавах да видя пак Исландия, Гренландия, северната част на Канада, после Кордилерите. Не стана точно така. Поради метеорологични причини промениха коридора на самолета и той литна над Ледовития океан, като навллязохме и в полярния кръг. Ако покрай Антарктида сега целият ден е светло, тук е тъмно. Вместо 12 часа пътувахме почти 14, а самолетът вместо на 10 км. височина слизаше на места според мен до 3км. Покрай нас имаше следи от турбините на доста самолети, които явно също бяха отклонени над океана и поради това се изкачвахме и слизахме непрестанно. До пресичането на Гренландия, което стана на познатото ми мято, самолетът спазваше курса си. След това пое на север само над морето и достиагайки много на далеч в тази посока се отклони на югозапад. Красиво бе когато бяхме на 10 км. височина, когато слизаше обаче се виждаха много подпробности. Където имаше бряг от водата бяха излизали тюлени, а възможно е да се били и моржове, които се бяха влачили по снега. Имаше утъпкани участъци, където те са били може би стотици, а от тези участъци към определено място – заливче в леда с форма на триъгълник всичко бе утъпкано като от валяк. В тази ледена пустиня също имаше живот – във водата риби, с които се хранят тюлените, а също и косатки, които се хранят с тюлените. Макар и вече в. декември тук почти няма снегове, а само студ, сковал в лед океана. Промените в природата поради глобалното затопляне тук са най- силно изразени. Тези райони някога са обитавали ескимосите, описани от Ханс Рюш. Днес те са мигрирали в малки селца по брега до океана върху вечния лед, на участъци земя или скали, където условията за живот са по-добри, а ескимосите живеят заедно и така си помагат. Такива две населени места се виждат на брега на Гренландия от западната страна на острова. А такъв огромен леден остров сигурно няма друг на света, освен континента Антарктида.

   Желаниието ми да видя тюлени или моржове не се сбъдна, видях само пътеките им. За мечки не си и помислих, защото те сега спят в ледената си пещера, която изкопават сами със силните си лапи и остри нокти. Нещо божествено, но вече отминало усещах под себе си. Както напуснатите села по Балкана, в които някога е кипял живот, хората са се трудили, обичали са се, раждали са се много деца. Един свят, вече отминал, но увековечен от прекрасната книга на Ханс Рюш беше под нас.

   За намляването на броя на ескимосите има и друга сериозна причина. Те не са имали контакт с хораот континента и поради това не са развили имунитет срещу доста от болестите. При разселването на хора от континента сред ескимосите, те пренасят тук туберкулозата и непривикналите им към тази болест организми и ужасно трудните условия на живот стават причина голяма част от тях да измрат. Туберкулозата е основната причина те да заживеят заедно. Както за монахът-инок животът е по-труден отколкото при общежителното начало в манастир, същото важи и за ескимосите.

   Правя паралел с още един такъв късметлия като мен, който пък имал желание да види Ленин в мавзолея му, но все имало големи опашки и той се повръщал. Дошли обаче българи и той се уредил покрай тях. Те дали на охраната кашон с водка, охраната затворила за два часа мавзолея и изнесли Ленин да го покажат на щедрите дарители в канцеларията на началника на ГПУ.  Прибирайки го, да го покажат и на другите примати от опашката, охранителите скачали от радост и като спрели да скачат, промълвили:

  Ние само за бутилка водка в задния двор на мавзолея за да го покажем на дарителя го изнасяме, но за кашон водка спираме посещенията и на посочен от дарителя адрес го откарваме. Тъй да кажете на тия, дето не им се чака на опашката!

 

    И други мисли ме вълнуваха, докато самолетът летя почти 14 часа. Каква пустиня е северната част на Канада, а също и Исландия и какъв природен рай е България в сравнение с тях. Исландия този път разгледах добре, защото там също снижиха тавана на самолета. Бреговете обаче не бяха покрити с ледове и сняг, а бяха скалисти, с лек наклон към морето. Тази страна е известна с големия си брой морски слонове, които тук са най-едрите екземпляри в света, дстигащи до 3 тона. Нито един морски слон нямаше на този техен плаж, но пък преди години видях такива в резерват до Сан Франциско. И в тази скалисто-ледена пустиня на Исландия също живеят хора.

    Връщам се на България. Излитайки от летището в София малкият Боинг прави полукръг над летището и каквото се вижда под него, описвам го – кварталите Христо Ботев, Абдовица, Димитър Миленков.  После започват изоставените ниви между Казичене и Гара Искър, че и по цялото Софийско поле, след тях - обезлесените участъци в планината, които разпознавам от горе, защото познавам планините на България. Добре, че самолетът не лети над други такива бисери български патент като Асфалтова база, Тунел №8, Автогарата, Шекермахала или над участъка между гарите Захарна фабрика и Горна Баня. Тъга и мъка остава в сърцето ми, като виждам и от високото що сторват приматите със страната ни, с природната ни среда, как електоратът на ДПС съсипва градовете поради лавинообразно нарастващите покрай тях и в парковете им гета, заобиколени от новонагънати планини от боклуци. Около квартал Христо Ботев няма храст без  „новогодишна украса” по него съз закчени от хвятъра по няколко мръсни скъсани найлонови торби. После самолетът се понася над Сърбия и веднага картината се променя – виждат се обработени ниви и блокове, ливади, покрити с гори планини. Те обаче скоро свършват и следва една голяма равнина, и тя с обработени ниви, а не келемета и села с изоставени или срутени къщи с обрасли дворове, каквото представлява вече цялата Северозападна/ла/ България.

   Самолетът лети и над Алпите преди да навлезе над територията на Германия.  

   Изгледът от самолета над Германия е несравним с изгледът над другите държави. Нивите са разграфени, селата и градчетата имат стил – река, до реката – църква с купол, всичко свети от чистота и подредено като в красив пъзел. Нивите не са във форма напр. на правоъгълници или квадратии, а според природната даденост – в някоя долинна гънка и между ливади или гори, но и те като картинки. Как не се намери някой циганин с каруца да осече дърветата и да ги окраде или да основе гето в парк? Един пъстър килим с голяма концентрация на вятърни генератори, водоеми, рекички с подпорни стени, защото тук те текат бавно и мога да причинят наводнения. Страна-градина, това стана Германия отново. Идиотите, които ограбиха света / Франция – Африка и Англия  - Изтока/ два пъти станаха причина да бъде разрушена Германия, тя на два пъти възкъсна от пепелта и пак ги изпреварва. Сама, без да ограбва третия свят както тях. Дрезденската разработка на мафията по време на ВСВ от удар срещу културното наследство на Германия се обърна в отговор към боклуците /б. м. Франция и Англия/,  които на 5. 02. 1945 г. разрушиха Дрезден, за да унижат германците като и да унищожат веднаж и завинаги културната им столица. Затрупаните под стените във февруарския студ 35000 жени и деца не попречиха на мафията да извърши това ненаказано до днес военно престъпление. Друг елемент на разработката на мафията срещу Германия е допускането на съветските войски на територията й, макар да нямаше нужда от това, но то бе сторено отново срещу Германия, за да влачи СССР яма от нея – всичките релси, подвижен ж. п. състав, всичките заводи бяха демонтирани /б. м. окрадени/ и откарани в СССР, включитено и намерените предмети на изкуството. Давам пример с оптическия завод Лайка в Йена, който бе преместен в СССР и произвежждаше фотоапаратите ФЕД /Феликс Едмунович Дзеджински, основател на НКВД/. Заводът отдавна не работи. Да си направят завод маркссталинците не могат, но и да ползват откраднат готов завод – и за това не стават, защото до каквото се докосват, скапват го.

   Разработката срещу Дрезден се провали – Дрезден е възстановен. Бях поканен на откриването на Земперопера, а после на откриването на Фрауенкирхе, където бе изпълнен Матеуспасион. Както до днес на опитите у нас да се напомни за зверството на турците спрямо българите в Източна Тракия се пречи или пък да се предприеме нещо за връщането на отнетите ни незаконно от Сърбия Западни покрайнини, така се пречи да се напомня от германците ш за престъплението на боклуците, които разрушиха Дрезден. Кой пречи и защо, отговорът е еднозначен, писал съм го в доста мои постинги. Светът все пак върви напред, народите с висок интелектуален потенциял ще издухат в небитието боклуците и приматите, колкото те и да си раздрънкват оръжията. Историята ще постави всички на заслуженото им място, но това не става бързо.

   А сега – пак на  големия Боинг, но вече над южната част на Канада. Природата там е прекрасна - в планинските гънки са разположени малки и големи населени места, курортни комплекси, всичко е прекрасно и съобразено с природните дадености. В Щатите не е съвсем така. Има нещо недоправено там, недоизкусурено, кичово, макар богатството на тази страна да е голямо. Природата тук не е както над Южна Канада, а доста по-некрасива, с пясъчни участъци, преминаващи дори в цяла пустиня, Невада. И в тази пясъчна пустиня, както и в ледената обаче има градове, които от горе изгеждат грозни и невъзможни за обитаване – самият ужас. В тях настанявали на принудително местоживеене разни хора, вероятно като превенция срещу техни нови престъпления.

   Лос Анжелес също е изграден на територията на полупустиня. Тук е било невъзможно да се живее докато не е бил построен язовирът Хувърдам на р. Колорадо, който днес водоснабдява 15 милионния град /пардон, мегаполис/ и прави животът тук възможен.

   Самолетът се снижава над града, като първите му квартали изглеждат ужасно. Сбити една в друга къщи, като тези в кв. Факултето, но големи, наоколо опожарени скатове поради сущата, още две - три такива квартала и гледката започва да се променя към по-красива. Обособени квартали с извити улици се забелязват, наподобяващи цвете или някаква фигура, други квартали са построени направо върху полупостинно възвишеие, но в тях навсякъде има зеленина. Не възпримем тази гледка като красива, а като наглАсена, опит да внесат все пок красота в полупустинята на лица с ограничени възможности като архитекти. Ако сравня гледката над Германи с тази, разликата е огромна. В единия случай усещаш въздействнието на красотата, а във втория – опитът да се наппави нещо, което поглеждаш и забравяш на минутата.

   Самолетът се приземява, но такова майсторско приземяване не бях виждал до сега. Летецът така майсторски докосна с огромната машина пистата, че усетих как се развъртат колелата и секунда-две след това -  неизбегните леки трусове от неравностите на пистата. По- майсторско приземяване само Делян Пеевски би могъл да осъществи.

   Мегаполис – не знам дали има по-голяма глупост от това, но пазарът – това, в което всички повервахме - е довел до тази мегаломаия. А пазарът не греши, учат ни, той сам всичко регулира, сигурно и културата. Още Хитлер е имал програма да не се достига до това израждане на градовете, като е замисля Германия да бъде система от магистрлала с отклонения до малките населени места и всеки германец да има народна кола, /фолксваген/, с която да се придивжва. Замислял е и обединена Европа, в която първноначално да бъдат включени Германия, частите с германци в Чехия и Полща, също и родната му Австрия и после Унгария. И нещо друго е намислил като отмъщение на виенчани  - за това, че го скъсалии на изпита за художник той решил да премести столицата на Австрия в Линц и да закрие художествената академия във Виена.  Идеята му за ЕСЩ /Европейски съединени щати/ не се хареса на световнната мафия и това бе причината за ВСВ. До днес в учебниците по история  се пишат глупости за ВСВ, на германиците се вменява чувстно на вина за ВСВ, че заради тях Европа не може да се справи сама с проблемите си. Ако тя не е във връзка с Америка, Русия ще ги включи набързо в своята империя, а кой създаде тази империя или новата велика сила Турция и защо е ясно.

    Несправедливите мирни „договори” между добрите /б. м. боклуците/ и лошите /между които и ние/  след ПСВ, направили ВСВ неизбежна са основата на проблемите на света днес – връзката между тези събития, които засегнаха и нас катастрофално, с опастност да изчезне държавата ни,  трябва да се осъзнава от поколението след нас, за да не може повече то да бъде манипулирано. 70 години стигат! Заблудата мина само там, където мозъците успяха да бъдат промити и сред приматите. Но сред хората – не!!!

    Досещам се за една по-голяма глупост от мегаполиса, това може би е мултиетническият етнос, който вече се заформя и в Европа и ще я върне векове назад. Звучи като свинско прасе, но определението си считам за точно. За този мултииетнически етнос ще напиша постиг и ще подкрепя тезата си със снимки, които направих тайно, за да не ме набият или осъдят. Голям специалист трябва да разгледа снимките, за да каже колко вида етноси са играли, за да се създаде екземпляр от такава порода човек. Избягвам думата помияр, защото тя се ползва при нежелана кръстоска между различни видове кучетаа, напр. между овчарка /докато спи/ и палав дакел.






Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - СЪРДЕЧНО И ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ (ако благодарността може да е огромна:)
14.12.2014 13:08
Надявам се, коментара ми (всъщност ще напиша два) да отговаря на нивото в постинга ти!

...

Моменти-елементи

- България и въобще по-голямата част от континентална Европа са рай като климат, условия, дори положение и това историята доказва с миграциите на кой ли не тук!

- Много хора намират Африка за Рай и екзотика - екзотична да, но Рай - не (поне моя опит) и тук не иде реч за конфликти или население, а примерно за това, че залеза (в частта където аз съм бил) беше няколко минути... залез почти нямаше, студените нощи (а през деня горещина)... запрашеността и тази "жълта белота" - жъулт до бяла пясък и когично бели жилища - в началото красиво, но след няколко месеца ти идва в повече...

- Европа е великолепно място, което ние европейците не винаги ценим (но това е нормално)

...

Описанията на всичко видяно от теб са прекрасни - прекрасни в детайлите за пътеките и следите от обитателите на севера дори невидяни от теб, размислите за това, което всеки ЧОВЕК съжалява и тъгува - природа, чистота, замърсеност, начин на живот... Казваш скромно живееш, но пък си щастлив да посетиш места, които маса българи никога няма да видят, да са живи и здрави близките ти, които явно те подкрепят - да си жив и здрав и ти - ВСИЧКИ ГОСПОД ЗДРАВЕ ДА ВИ ДАВА:) !

...

"Представям си" (или поне съм си задавал въпроса) какви ли ресурси се крият под ледовете на Гренландия и защо една малка държава като Дания не ги ползва неистово, но това е СПАСЕНИЕТО ЗА СЕВЕРА - НЕГОВИЯ СТУД, защото ако там условията бяха ок, то днес Канада, Гренландия или Антарктида на юг щяха да са поредното човешко сметище в стремеж за повече печалба! Дано по-дълго останат почти непокътнати!
цитирай
2. germantiger - За Германия
14.12.2014 13:17
Както чудесно знаем след 1945 ГЕРМАНИЯ НЯМА!

Това е менте "германия"!

И за разлика от теб аз съм повече черноглед или реалист или знам ли - песимист?!

Чистотата, която ти си забелязъл, вече не ечистотата в градовете дори отпреди 10 години - Фрайбург, Дуисбург са вече нечисти градове и тук не иде реч за мигрантското население там, а за действителното състояние на хигиената им - примери аз и ТИ можем да дедам десетки, ако не и стотици.

Мистлта мни е - аз не съм оптимист, защото основното, фундамента, грунда умира - "месотот", хората, демографски германците приключват като бол други бели народи (вкл. българите), но германци, българи, естонци сме в челото на тази "статистика" и всъщност етническа смърт!

...

За завода Лайка не знаех, а че ФЕД е Железния Феликс научавам от теб, за което инфо благодаря - любопитно и отвращаващо (поне за нас)!

Живот и здраве за 9 май 2015 подготвям надявам се, забележителен постинг именно за ограбването на Германия от съветска Русия и КОНКРЕТИКА, ЦИТАТИ кой се е стремял към световно господство, кой към война - другарите от изток и КОЙ ЗАПОЧВА ДА ИЗБИВА ГЕРМАНЦИ В СССР години преди 22 юни 1941.

...

Ще чакам твоя постинг за световната мафия (наистина си писал доста такива коментари и няколко постинга), а аз надявам се, сега през декември да те изненадам с един пробългарски постинг със солидно и непознато в детайл инфо (не от теб, а от повечето четящи предполагам).

Детайла за Линц и академията също бе изненада за мен - архивирам си твоя постинг (като много други от теб) и ще го популяризирам в три групи на вибокс7.ком, които за жалост не са особено посещавани, и все пак...

И отново ти БЛАГОДАРЯ!

На финала - нещо, което намирам забележително в теб - МАЛКО СА ХОРАТА НА ВЪЗРАСТ И ОТ ТВОИТЕ ПОКОЛЕНИЯ, КОИТО ИМАТ СИЛНА ЯСНА, И КАТЕГОРИЧНА ПОЗИЦИЯ ПО СВЕТОВНИ ПРОБЛЕМИ, МАЛКО ХОРА НА ТВОЯТА ВЪЗРАСТ ПОКАЗВАТ СВОЯТА ПОЗИЦИЯ В ПОСТИНГИ ТУК И МНОГО МАЛКО ИМАТ ЕНЕРГИЯТА ДА ЖИВЕЯТ КАТО ТЕБ - дай Боже дълъг живот ти пожелавам!
цитирай
3. planinitenabulgaria - На Германтигер:
14.12.2014 19:30
За Русия и САЩ най-страшното нещо на света са германците. Тук /в САЩ/ има един оригинален по външност Фолксваген с формата на този на професор Порше, който е бил поръчан на времето от Хитлер. Да се кара такава кола тук си е направо предизвикателство, защото на хората мозъците за причините и следствията от ВСВ са приомивани, промивани, с промиването и другото което са имали в главите им е излязло. Но пък богатите не карат японски коли, а Мерцедес, БМВ, Ауди. Има бум на продажбите на колите БМВ от около година и половина, включително и на Купър, които БМВ купи от островно кръвосмесените англичани.
А за Германия - не че я няма, тя пак е първа, като чуят за нея Англичани и французи ги втриса, но за жалост качеството на човешкия материал наистина е снижено. Обградени с примати в страната си, те няма как да не прихванат по нещо и от тях.
С пожелание като литнеш за Америка да Ти отклонят полета на север.
цитирай
4. mt46 - Поздрав!...
14.12.2014 21:10
Много добър, интересен пътепис...
цитирай
5. sande - Отново знаменит пътепис от Коста Иванов!
15.12.2014 11:35
Казвам пътепис, но разбирам колко неточно и условно е това определение - пътепис!

Това е някакъв нов жанр, който още не се изучава във факултетите по журналистика.
Освн пътеписните наблюдения и бележки, в костоивановите записки и размишления се съдържат по чуден начин и история, и георрафия, и философия, и социология, и народопсихология, и съвременна политика и какво ли още не.

Всичко е написано живо, атрактивно, увлекателно, убедително, живописно, артистично, непринудено и дверително.

Поздрави, Коста! Присъединнявам се към оценките на германския тигър.
цитирай
6. djani - Хареса ми, както и посвещението на...
17.12.2014 20:15
Моя приятел Котьо - Germantiger-а. Понякога е много кротък и любвеобвилен. Особено, когато иде реч за тънката част. Както и той и аз си умирам по северни красавици. Имаме и други общи теми, като здравословен национализъм, че и малко ксенофобия към неканени гости. А при въздушна ти разходка отлично се виждат цивилизационните разлики, и конкретно къде екологията е уважавана, а не като у нас повод за лапане по европрограми. Също и това, което е същността на филма "Дом". Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182281
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031