Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2014 21:29 - БЪЛГАРСКИЯТ ЕТНОС СЕ ТОПИ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1912 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                  БЪЛГАРСКИЯТ  ЕТНОС  СЕ  ТОПИ,

                       ЦИГАНСКИЯТ  ДАВА  МОГЪЩИ  ПОПУЛАЦИИ

     Без пристрастие, само с факти ще посоча един такъв пример близо до София:

    От 1956 г. до сега за Община Панчарево казусът гетото „Пречиствателна станция“ не е решен. Импотентността на всички досегашни кметове на селото да се прилагат законите на държавата и спрямо живущите в гетото бе неуспешен и доведе до ужасни последици, засягащи  не само село Панчарево – Софийско, но и  целия регион около селото, включващ селата Герман, Кокаляне, Панчарево, Бистрица, Горубляне, както и вилните зони по долината на р. Искър от Околовръстното шосе до стената на яз. „Искър“. По площ тези вилни зони надвишават землищата на селата, които споменах.

     Ето и хронологията на събитията, които промениха живота на селяните по тези места:

    Гошо Мастиката /Георги ДимИтров/ решава да прави детски град преди Панчарево, където децата докато  почиват през лятото да бъдат да обучавани идеологически и по военна подготовка. За целта се отчуждават на хората земи, върху които да се построят тези просташки сгради, но планът се разширява. По това време е готов и планът за каскадата на р. Искър, който обхваща строителството на яз. „Сталин“ /днес „Искър“/ две ВЕЦ /Пасарел и Кокаляне/ и една караджейка, ВЕЦ Панчарево, работеща с вода от река Ведена. Тогава се решава да се построи  и микроязовир в района на с. Панчарево, за което идеята идва от  кмет на София преди времето на соца. Новата стратегия определя нова роля на изтичащата водата след язовирната стена на Панчаревското езеро / езеро е сръбска дума, означава язовир/. Проектира се и се изкопава от бригадири с кирки и лопати през царевичните ниви на селяните от Дървеница почти хоризонтален плавателен канал, за да тече водата бавно в него и да се регулира нивото му чрез изпускане на излишната вода в  Дървенишката река. Предвижда се в този канал, получил името Плавателен, да плуват и хора и лодки. За две лета каналът е изкопан, но планът отново се променя  - вместо водата да се отправи по канала, тя е отправено към стоманеното сърце на родината, МК Кремиковци по водопровод Ф1200, чието трасе се копае ведно с това на Канала за хора и лодки. Останки от този изкоп още се виждат в кв. Младост 3.

   Доста къщи на панчаревци остават под водата, като Общината ги обезщетява да си построят други, дава им и общински парцели за тази цел. Но…….

   В чашата на язовира извън Панчарево живее един циганин ковач със семейството си – жена и две деца. Понеже няма имот в рамките на селото и живее до селото незаконно, кметът не му разрешава да се премести в селото, такова е било и желанието на селяните.С назлън той дава на циганина негласно разрешение  да си направи къща на мястото, печално известно днес като гето Пречиствателна станция. Това място се намира като се завие към данъчното на Община „Витоша“ и се продължи още 500 м. след двата последователни остри завои на шосето. Още един проблем с преселването има кметът, защото в селото по здравословни причини живее италианец с италиански паспорт,  Карло, женен за българка и с двама сина. Помня името само на Тончо Карлов. Карло също живее извън селото, защото в реката гледа  гъби сюнгери, които донесъл от Италия. На Карло обаче разрешават да се засели в Панчарево, циганинът не пускат в селото под предлог, че вдига много шум при коването и дим от огнището.

    И какво става, повтарям, че годината е 1956:

    На завоя на разчистена за целта площадка изниква къща – циганска та дрънка! - построена с помощ от Общината и новата ковачницата на циганина, който подковава коне, волове, клепи кирки и брадви и др. Труди се човекът, не краде като събратята си, кметът му дава шанс в живота. Двете му деца, момче и момиче скоро се женят, правят си и те къщи, незаконни разбира се, до тази на баща си. Интересното е, че тези цигани още тогава ги водят интегрирани, защото говорят на български.  Всичките цигани от гетата, производни на това гето, които ще опиша, също говорят български.  Циганският език им е служебен, да не разберат хората далаверите им. 

    Законите се променят с течение на времето, промени се и поминъкът на циганите – те вече не работят, а получават детски, социални и др. помощи и нямат никакъв стимул да работят. Ако са имали някакви занаяти, те вече не ги умеят. Започнаха да печелят от раждането на деца и това стана новият им поминък. Но и умело инвестират. Напр. парите за енергийни помощи инвестират в моторна резачка за дърва и макар да унищожават гората около гетото, пак си вземат енергийните. Ни Общината, ни полицията им пречат да рушат околната среда и да лъжат държавата с целта на помощите  за тях за въглища.

    Младите започнаха, продължават и сега да раждат като за световно. Гостите им им - цигани от вътрешността на страната - виждайки удобното за местоживеене място се преместват тук и строят и те коптори до техните, в които се залагат бебета, основа на доходите им. Демокрацията след 1989 г. експлоадира този процес, защото циганите се оказа, че притежават нещо пазарно, което може да се осребри, ромглъсеца им.   Днешната законодателна власт, изпълнителната власт, съдебната система, валиите на окръжните градове – всичките те дойдоха с гласовете на циганите на изборите. За отплата режимите, по същество избрани от тях,  им прокараха закони за още помощи освен детските и днес циганите изобщо нямат нужда да работят, просто трябва да раждат.  Те имат и скрити доходи – не плащат данъци, вода, такси, ток, билети за превозните средства, изсичат горите около гетата си, вместо да си харчат парите, дадени им като  „енергийни помощи“ за въглища напр. А по Пречиствателна станция що кабели има, по вилните зони – що джелезо и други вещи, дето ги вземат в Отпадъци. А какъв бизнес водят дебелите цигани на Женския пазар с цигарите! Каква ти работа, даржавата иска от тях бебета, далавери и ромгласове. От тях се печелят пари, от работата става само гърбица.

    Количествените натрупвания в гетото „Пречиствателна…“ доведоха до качествени изменения – старото гето можеше да се пръсне по шевовете. Възникна ново гето, наречено „Стената“ /на езерото/ или „Военното поделение“. Сградите на изоставено ВП бяха превзети от циганите, които слезнаха не само от горното гето, но и надойдоха като новопредставени тук предимно от Видинско,  но вече идват и от Монтана. Първото нещо, което изчезна от района бяха овощните дървета. Всички бяха изсечени на височина от половин до един метър над земята. После пропищяха сееляните от Герман. Но и това гето се оказа тясно за непрекъсвано новопредставящите се  цигани и за новородените. Един ден виждам, карат фургон и го стоварват на местото, известно днес като гето „Книгоразпространение“. Една много бременна красива бяла циганка и един много страшен циганин се заселиха там. Роди тя, след 18 месеца роди отново. И така – 4 пъти, все по веднаж на 18 месеца. Сега е бременна с пето дета. Питам я, не са ли ти много тези деца, а тя казва: Трябва да се получават пари от някъде, да имаме да ядем. Ще се върна на този микро квартал, сега само ще отбележа, че мъжът й по цял ден слуша чалга много силно, пие бира и след като се напие я пребива от бой с първото дърво, което докопа. Избил й е всичките предни зъби, с дървото я беше удрял по лицето, очите й бяха станали синьо-кафяви. Като куче се влачеше циганката, но оживя. Когато я видях след седмица какво представляват лицето и очите й си помислих, че по-жестока картина на пребита жена не бях виждал. Имам предположение за мотивите на циганина да я пребие – не е забременяла може би, което ограничава парите му за бира.

    До тук гетата станаха три, но има още. В двора на данъчното на Община „Витоша“ в т. н. Регентски вили се настаниха други цигани, но се говори, че къщите са на Общината. Циганите обаче ги оправиха – те вече стават само за разчистване от терена, за събаряне.

    От цялата страна, вече не само от Видинско, прииждат нови и нови цигани, които се заселват тук до другите и така основаха нова гето, което получи името „Детския град“. Това гето има специално предназначение – твърди се, че то служи за база на гастролиращи крадци, ще го опиша и него.

    Добре до тук. Ама деца се раждат много, още гета трябват и се основа ново, наречено „Горубляне“. То е почти на околовръстното шосе, но е многобройно и циганите, които не работят и нямат ангажименти  извършват културните сношения помежду си в двата парка на Горубляне. А в Горубляне има всечки необходими прелести за циганите – банкомат, където им зареждат помощите и магазин, където се продават бира и цигари. Чувам, че сега се основава и ново гето на изхода от Горубляне към Младост 3, наречено „Нивите“, но не съм го виждал. Знам обаче за едно друго, което се основава неколкократно зад сградата на Автоцентъра на първата спирка след Околоовръстното, но идват полицаи и гонят циганите. Предполагам, че  мутри са купили парцела и ще правят там хотел или  мутрешник, както четирите сгради горе на мястото, предвидено за Пречиствателна станция, което бе подарено на Карамански.

   Сега една сметка за броя на гетата, производни на семейството цигани, изселени от Панчарево през 1956 г:

    Пречиствателна станция,

    Книгоразпространение,

    Регентските вили,

    Стената на Панчаревското езеро,

    Горубляне,

    Нека да спомена и тези, които се основата сега,

    Автоцентъра и

    Нивите /на Горубляне/.

    Сега по няколко думи за гетата:

    Най-страрото е Пречиствателна станция. Там живеят около 20 възрастни цигана и около 50-100 деца. Всичката гора около гетото е осечена ужасяващо, но най-страшното нещо са боклуците, които се изхвърлят в рекичката Косана. Те са хиляди тонове, това става от десетки години. При промиване на филтрите на Водоппречиствателната станция идва вода с голям дебит и отнася боклуците в Искъра.  Тези боклуци са отпадъците от боклуците, които циганите си докарват безплатно  с циганския автобус /така наричат автобусна линия №1/.  Тези цигани са бедни. Счита се, че не те правят ромнабезите по вилните зони. Жестока гледка е когато слезнат от автобуса с количките си с боклуци или велосипеди с огромни багажници с боклуци и отнасят „суровината“ пред гетото си за преработка. Поне 90% от тези боклуци се изхвърлят в рекичката Косана.

     Второто гето е Книгоразпространение. Там един старец имаше вила с кладенец, но вероятно е починал и в дома му се самонастаниха цигани. Редовно идват от полицията и ги гонят, но до вечерта са дошли други. Те вероятно са някакви мафиоти, които получават информация, не  е ясно дали не е и от полицията. Първо запълниха с боклуци кладенеца, сега боклуците покриват поне ј от парцела. Вонята от него е непоносима. Към това гето принадлежи и фургона с циганката, която ражда по график – на всеки 18 месеца. Циганетата акат пред фургона, кучето им изяжда лайната и облизва гъза им, като те застават за секунди в определена поза да е по-удобно на кучето да изближе фекалиите от гъзъ им. Тези изхвърлят боклуците си в рекичката. Преди дни циганинът бе понесъл киноскоп на обемен телевизор, който хвърли от моста, а цигането – пластмасов заден капак, който също изхвърли. При тях идват понякога камиони със стара дограма, стъклата от която циганинът изхвърля в реката. Гетото обитават окол 20 цигана, ведно с децата.

     Ужасно е и положението на гетото „Регентските вили“, които рухват. Те обрастват в павой, циганите копаят канали през улицата, тук държава няма. С моторни резачки режат дърветата в дерето за горене, чупят липите, за да ги берат. Казах, тук /поне за тях!/ държава няма. Правата и свободите за тях. Издръжката им, данъците, билетите и др. – за нас. Егати скъпите коли, които карат! При тях идват коли от цялата страна.

    Богатите цигани живеят в гетото „Стената“. Боже, какви дебели циганки се изтъркалват от долу по пътя до автобусната спирка. По всяко време при тях идва покрит камион с товар, друг излиза. Те всичките са дебели, чисти, колите идват предимно от Пазарджик и Монтана. Това гето е многолюдно, но не мога да кажа колко цигани го обитават. По двадесетина слизат от циганския рейс /№1/ и поемат към гетото, толкова и чакат за посоката към Горубляне. Измежду тях обикновено има само един бледолик, аз.

    Гетото „Детски град“ е малко. Там от гарата и после с автобуси идват бедни цигани, но с много агресивно излъчване, изпълнени с омраза към нещо и избухват в агресия, ако напр. ги накарат да си перфорират билет. Твърди се, че тук им осигуряват чадър за извършване на кражби по вилните зони или гастролиращи крадци се укриват след кражби по домовете.

     Доста голямо е гетото „Горубляне“. Да се броят цигани е задача трудна, те са мобилни като колибри. Освен това те имат право да се самоопределят - могат да кажат, че са българи, турци или каквито си щат.

    Огромните маси цигани при хубаво време стоят в двете градинки на Горубляне, където мъжете пият бира и пушат  по цял ден, жените пият кафе и пушат, също по цял ден. За децата има люлки, защо да си губят времето с училища разни тъпи. От учене кяр или файда няма, това е загуба на време за циганите. Горубчани го закъсаха много. Те преди казваха, превзеха ни градинките, сега казват, превзеха ни. Другият район за отдих на циганите е изворът под банята на с. Панчарево. Те там по цял ден перат, къпят се, пекат се на слънце, наблягат на бирата/кафето и цигарите.  Нека някой да отиде да си нелее минерална вода, да види как ще се вреди с сред каква мръсотия ще се окаже. Повече няма да отиде. А може да се окаже, че трябва да изчака циганката докато изпере там каквото пере и освободи чучура.

     За повече удобства това множество от цигани разполага с безплатен превоз, включващ три маршрутни линии №1, 3 и 4. В последно време се опитват да сложат контрольори в тези автобуси, но не се получава. Ако контрольорите хванат човек без  билет – такъв няма – ще го глобят с 20 лв, а ако хванат циганин или го подминават или го молят да слезне. Да се спомене 20 лв. ще се изтълкува като провокация и не се знае какво ще стане.

   Подобен и проблемът с гетата по Кремиковци, Сеславци, Бухово, Яна, Горни Богров, Враждебна. Техният брой или тези на незаконните сметища е по-голям, не мога да преценя. Мисля, че решение на този въпрос няма да има докато на власт са тези, дошли с техните гласове. Дори ще има усложнения – напомням за домът на едни хора, обиран 14 пъти. Показаха по телевизията какво остава след толкова обири. И друг потъпревш показаха - животновъд, комуто циганите откраднали балите с плява. Подал той жалба до полицията, като циганите го захплашили да не дави и за да си отмъстят, подпалили оборите с животните му и сеното над тях. Човекът счел, че вина за това носи полицията, защото той ги предупредил, че го заплашват. Завел дело слещу полицията. Проституиращият по казуса съдия оправдал полицията и го накарал да плати 600 лв. разноски за съда, за гдето се занимавал с глупостите му.  Дали пък тандемът цигани, полиция и съд не работи синхронно? Вероятно, защото ако не бяха циганите полицаите вероятно щяха да са по-бедни, а днешните съдии без мотивацията от сандвич, бира, бутилка олио и 50 лв. щяха да са извън играта с далавераджиите, чиито пари стават причини за мотивите им и решенията в името на народа…



image


image


image






Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12187162
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031