Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2013 23:50 - ЗА ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ ПРЕДПИЯТИЯ /ПРОДЪЛЖЕНИЕ/
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2387 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 20.02.2013 23:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ЗА ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ ПРЕДПИЯТИЯ /ПРОДЪЛЖЕНИЕ/

 

       В последните дни става ясно това, което написах в постинга ми на 18. 02. т. г. – енергийната мафия е много силна и подразделенията й – т. н. ерепета не са безобидни като беззъби баби защото си имат чадърбабати.

      „Тоя възел много от далече се заплете”, ползвам израза на Николай Хайтов. Енергетиката винаги е била много силна мафия. Нейните интереси могат да свалят правителства, да поставят на колене цялата държава. Тук се преплитат интересите не само на нашата енергийна мафия, но и на световните от този бранш, между които е и силната руска мафия, притежаваща едни от най-големите енергийни ресурси в света. Знаем, че руските олигарси благодарение на Елцин в една нощ станаха собственици на природните й богатства, в това число на нефтените и газовите й кладенци. За мен бе изключително смел ход това, което се случи - наше правителство да се осмели да откаже руска ядрена  инвестиция в България, зад което стои енергийната мафия на бащицата. Такава бе договорена с мекеретата им тук, централата в Белене. Няма да се размине това без последствия, помислих си веднага след отказа на Борисов на татко Володя.

     Енергийната мафия винаги е била дойна овца за политиците ни, които са обвързани с нея –иначе те няма да получат властта. От нея те получават фантастични комисионни. Пример: сключат един договор за 200000000 в ущърб на държавата, но пък вземат 1% комисионни. Това са 2000000 за тях! Така нагушиха и Догана, който посочил място за язовира „Цанков камък” и му дали два милиона за консултантската услуга. Не е за това „възнаграждението” му, а за друга някаква негова подкрепа за енергийната мафия, която знае може би само Р. Овч. Няма да узнаем и само с това ли са му се „отчели”, но ще спомена една фантастична сграда в Девин, наричана от хората там сараите на Догана. Всичките, работили на отговорни постове в енергетиката също са се облагодетелствали по някакъв начин от енергийната мафия, това продължава и сега. Защо след среща с руски енергомафиоти изхвърчаха шефа на НЕК от поста му? Процесът се нарича източване на енергетиката, защото всичките средства, постъпващи в този отрасъл отиват предимно за енергийни суровини, за мижавите заплати на енергетици и миньори, като това под водата, дете се не вижда, се разпределя от енергийната мафия. Не остават средства за профилактика и ремонт на енергосъоръженията, за нови екотехнологии. Дадох пример с железорешетъчните стълбове на енергийния пръстен на България за напрежение 220 и 400 кV. и изолаторите им – пълна скръб!

    Част от тази мафиотска схема бе и продажбата на ЕРП-тата. Как са продадени е ясно само на продавачите им и на купувачите им, но те не са избрани случайно. Имало е тежки преговори за това, което не е включено в официалните договори, но целта им може да се разгадае лесно, както един опитен музикант, който слуша непозната соната за пиано от Моцарт. Тя непременно ще му заприлича на опера по строежа си и той ще се досети кой е авторът й. Тези, които са продали ерепетата също така се разпознават по делата им. В тях има логика и тя се вижда не само за специалистите в този бранш. На помощ за това отгатване идва извършената вече продажба на Софийска вода от Валяка, която предизвика смяната на всички министри в кабинета на Циганино. Продалите ерепетата и в този случай са взели комисионна, но без всякакво съмнение те са поели ангажимент да пазят интересите на купувачите тук, за да могат те да крадат хората, но пък процент от печалбите им докато са в България да превеждат за разпределение в енергийната мафия. Тук вероятно е препъникамъкът, та бе активиран от мафията този протест срещу тях. За почти 10 години след приватизацията на ерепетата приватизаторите се изпедепцаха като престъпници дори спрямо тези, на които дължат възможностите си да крадат хората и започнаха да превеждат все по-малък процент на мафията от това, което те ограбват. Поли Пантев така окраде мафията с няколко тона кокаин и знаем какво му се случи. Ето за какво става въпрос:

   При приватизацията чехите имаха заплати по 15000 евро. Твърди се, че в договора им с България, сключен с Близнаков има клауза, според която могат да теглят още пари от фирмата си, които се признават за законен разход в размер на още две заплати под формата на командировъчни и за лични разходи тук, което е за тях чужбина, но и за почивка в чужбина със семействата си и за образование на децата си също в чужбина. Вероятно част от тези пари те се превеждали за разпределение на покровителите си тук от енергийната мафия, а и не само тях, но после сумите не са били актуализирани. И друго нещо е имало вероятно в договора при продажбите на ерепетата – печалбата да е към  6% от стойноста на енергията, която те продават на потребителите, а общите търговски загуби на енергия да не надвишават 12%. Твърди се, че има клауза в договора при нарастване на загубите да се повишава цената на тока, за да бъдат чехите компенсиани, а заплатите им да растат спрямо цената на тока, съобразени и с инфлацията. 

   Ето го парадоксът, който буквално означава, колкото по-зле за хората, толкова по-добре за чехите и за енергийната мафия у нас. При това положение разходите на чехите за инвестиции в мрежата се явяват нежелани за тях, защото ще им се намалят заплатите. Поради това не го правят, а корумпираните председатели на ДКЕВР коригират цената на тока под натиска на енергийната мафия и целево„мотивиране” - за апартамент от 164 кв. м. в Несебър и други подобни.  И започнаха чехите да играят на този кон, но май се опитаха да прекарат енергийната мафия с това, което тя счита за „свое” и което трябва да расте непрестанно, ведно с непосилните за хората цени, макар по мащаби това „тяхно” да наподобява на нилски кон или на депутатка от ГЕРБ. Защото печалбите на ЧЕЗ нарастнаха за десетина години от 6 на 25%, като това става въпреки новите, непосилни цени на тока, заплатите им нарастнаха от 15 на 60000 евро, но освен това те заиграха и други номера: по същество ликвидират електроразпределението като организация и привличат външни фирма на работа в много отрасли, което им осигурява неясен за мафията приход от комисионни, изкупиха съсобствеността с НЕК, включиха в процеса паралелни техни фирми, които се водят независими от тях. И се получава следното: ако те са превеждали някога на тези, които ги пазят в България примерно 1000000 лв. на месец, тази сума сега трябва да бъде вече 8 – 10000000 лв. само поради два фактора - по-високите им печалби и по-високите цени на тока, без да се считат постъпленията от шашмите им, с които ограбват хората. Една такава рекетова шашма са договорите с потребителите на ел. енергия и договорите с кандидатите за вклчване към мрежата. За тези им номера мафията няма точни данни от внедерните сред ЧЕЗ техни агенти, но пък знае за тях. Това са причините според мен, които доведоха до скандала. Май от трите ерепета чехите са най-големите мошеници и ще хапнат дръвцето на енергийната мафия, която ги допусна тук да крадат и която те прецакват с разни свои номера.

     Ще вмъкна нещо:

     Същият този сценарий бе приложен по-рано за фирма Софийска вода. Продажбата извърши Валяка и стана богат за цял живот. Имаше един Кевин, уволниха го, защото не работел добре. Турнаха един Грег, на него направиха най-после одит, но скриха резултатите. А те са трагични – всичките пари отиват за заплати на няколко англичанина и нищо за инвестиции, но от сметната палата ги спотаиха. А заплатите в Софийска вода са по 69000 лв. на месец и право да теглят за лични нужди още два пъти по толкова. Докараха французи по същата схема. Пак грабеж на хората, загубите станаха от 30 на 70% ,парите отиват само за няколко французина, някой обаче се облажва от този грабеж на софиянци и ги крие. Ще избухне и там скоро някоя бомба като с ерепетата. На които одит никога не е правен, а дали това е случайно?

       Енергийната мафия е много силна, както написах в предишния си постинг. Подчертах, че правителството не може да я овладее или контролира, възможно е дори негови слружители да се обвързани с нея.  Всички тези неща като строителството на язовирите по Искърския пролом,  малките ВЕЦ-ове, фотоволтаиците и др. дали са в страни от интересите на мафията? Дали ДКЕВР контролира цените на тока или председателят й, който във всеки случай е член на тази мафия бива „мотивиран” да прокарва решение, каквото му поискват, което значи да работи за мафията? Това мисля, че има еднозначен отговор.

    На мен, рабитилият 28 г. в енергетиката служител ми бе ясно, че този възел няма да се разплете. И че ще има станични явления. Да не би Р.Овч. или Ковачки да са изгубили силата си? Не, но не са само те. И ако нещо им пречи, те могат да го отстранят от пътя си по различни схеми. Заговори се за борба срещу монополите, но дали това е възможно въобще? Правец е гъчкан с олигарси, те „държат” също дял от енергетиката, всички видове горива. Дали някой може да ги помръдне? Е може някой да се опита. Напр. да каже, отнемам на ЧЕЗ лиценза. Но трябва да е доста смел, защото още същия ден може неговия лиценз за директор на държавата да бъде отнет. А и да бъде отнет, следва ВАС, което ще бъде едно тлъсто дело за висшите магистрати, ще има солидни "мотиви" по него.

   Ениргийната мафия - тя е активна, жива, излиза с решения, актуализира ги. Съдебната мафия се състои от проститути, които се обогатяват за сметка на престъпниците и така ги развъждат. Още една мафия ще спомена, скрападжиите. И тя е много силна. Колко пъти бать Боко казва, да затворим скрапопунктовете, но не става, не му дават и той спря да се обажда. Крадат се пак джелезо и джици като за световно. А НАДИН протяга вече ръце и към влака.

   Интересно, защо новият главен прокурор не се самосезира срещу монополите? Валяка може да разпита, Р. Овч, Близнаков, една Мариана Итева, най-много информация притежава една Зорница Генова, има един пострадал от чехите, Герги Миков, може да „пропее”. А всичките от ДКЕВР, които са гласували все „за” при повишаване на цената на тока и водата? Защо не се провери къде са вложили представените им „мотиви” по този начин да си подадат гласеца, в угода на монополистите?

   В тези напрегнати момента се заговори за...намаляване  цената на тока.

   Сигурно ще има такъв момент, но в смисъл на ограничаване на консумацията, защото цената не само няма да намалее, а ще нарастне. По-скоро свинкя в джамия ще влезе, отколкото да се намали цената на нещо,  в което се влага енергия или от което се получава енергия. Тази цена се явява база за определяне на парите за разпределение от енергийната мафия и съм така сигурен, че ще продължи да расте, както че ще съмне...

 



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. syrmaepon - Ще расте додето има кой да плаща, ...
21.02.2013 08:26
Ще расте додето има кой да плаща,като измрем - ще спре да расте ,щото циганин сметки не плаща...Ще плачат за българина тогава,ама ще е късно
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12292293
Постинги: 4567
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930