Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2012 12:52 - ЗА ПРЕДСТАВЯНЕТО НА СТИХОСБИРКАТА НА НЕЛИ СТОЙЧЕВА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3250 Коментари: 7 Гласове:
7

Последна промяна: 02.02.2013 21:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

              

                                     ЗЛАТНИТЕ  ТРЕВИ

                                                  Постингът посвещавам на Г/жа tota

       Твърди се, че в България има твърде много поети спрямо броя на хората. Понеже обичам поезията – ех, не колкото музиката, но много! – винаги съм чел стихове, имам и любими автори. Както човек открива себе си в музиката, сред природата, така той открива себе си и в поезията. Такъв поет за мен е Вазов - поет и писател, но в раздела „любими” имам още доста. Имам чужди любими поети, имам и сред съвременните ни и следя изявите им. Надниквам и в стихосбирките на поети, които чувам за първи път или за нови стихотворения в Блог.бг. Аз съм човек, който уважава творците – не само поетите! - и съм готов да им помогам с каквото мога.

     Наскоро се появи нова стихосбирка – ЗЛАТНИТЕ ТРЕВИ – на певицата Нели Стефанова Стойчева – Василева. Тази жена познавам като майка на един ученик в НМУ „Л. Пипков”, Елвис/а/, който сега ще бъде абитуриент. Коварна болест – рак на лимфните възли – порази тази жена и я остави за дълго в болницата. Тя обаче не се предаде. Преди да влезе в болницата тя е написала стихотворението „Златните треви” и счита, че това стихотворение й е подарък, подкрепа за предстоящия тежък път на възстановяването й. Времето на лечение, на химиотерапия, тежките дни в болницата, този процес отключва в душата й творческа енергия. През този тежък период на живота си тя пише около 130 стихотворения, които са в настоящата й стихосбирка. Стиховете й докоснаха сърцето ми. Цитирам един куплет от стихотворението й ЧРЕЗ ЛЮБОВТА:

 

                    Злото не вирее редом с любовта,

                    то те прави слаб и беззащитен.

                    Изобилстващ, превъзходен е света,

                    чрез любов със благо е наситен

 

     Сестрата на Нели, Надежда Стойчева, която спонсорира издаването на книгата казва за стиховете й следното:

   „В стиховете й ще откриете отношението на Нели към собственото й страдание, към другите и света около нея. С магията на думите, идващи от сърцето, тя ни въвлича в болката и тъгата, но надеждата отново и отново съживява опустошените места, осветени от силата на духа й, който ни изумява”.

   Днес Нели е в ремисия и води пълноценен живот. Тя работи като певица-солистка в хора на слепите „Петко Стайнов, защото зрението й е силно увредено.

   За представянето на стихосбирката научих от съпругата ми, на която Нели подари екземпляр. Още от първото стихотворение усетих, че се докосвам до нещо непреходно. Стиховете й за мен  „звучат” и причина за това аз съзирам в професията й – певица. С радост отидох на представянето на стихосбирката й в Дома на архитектите, но то надмина всякакви очаквания. Залата бе предоставена безплатно. Стихосбирките не се продаваха, а се предлагаха, като за всяка се даряваше някаква сума в помощ за лечението на рака на гърдата. Всичко беше много скромно, но като дух - на висота. Особено излъчване има Нели. Поезията е велико чудо и ето едно доказателство – тя е победила коварната болест и чрез тази връзка с Бога, поезията. Обазът й свързах с този на Преподобна Стойна, защото според мен Нели има излъчване на Божий пратеник на земята.

    Книгата представи поетесата Надежда Захариева с кратко и много силно слово, от което личеше, че се е запознала добре със стихосбирката и я бе обикнала. Сестрата на Нели, която я е лекувала каза също много силни думи за стиховете. Да ги изкаже по този начин е свидетелство, че и в нея тлее поетична искра, разгоряла се чрез стиховете на сестра й.

   Надежда Захариева прочете няколко стихотворения, други издекламира самата Нели, артистка чете още няколко стихотворения. Нели се изяви и като певица. Тя има глас сопрано и изпълни песни от Шуберт, от Цезар Франк, от Хендел - прочутата ария от операта „Риналдо”. На пианото акомпанираше синът й Елвис. Заключителното й изпълнение бе Концертната ария на Моцарт „Алилуя”. Страхотно я изпя Нели!

   Синът й изпълни по време на тържеството пиеса от поета на пианото, Шопен – Фантазията във фа-минор поезия от звуци. Пианистка Антонина Бонева закри представянето /празника!/ с разкошно изпълнение на Посмъртно ноктюрно на Шопен.

   Тръгнах си с мисълта, че поезията е не само вдъхновение, а нещо повече – тя помага при най-трудните изпитания на хората, дава им криле, вдъхновение, сили да се борят сещу болестта или злото. 

   Ще поместя по-долу няколко стихотворения, снимки на Нели и на част от присъстващите на тържеството. 

   Примерът на тази жена, която победи болестта и заживя отново нормално нека бъде надежда за другите, поставени пред това тежко изпитание! Поезия на тази жена може би е повлияла на коварната болест да я пощади, както Хадес е бил склонен чрез музиката на Орфей да изведе съпругата му от подземното царство...

   Ще поместя снимка на корицата на книгата, Посвещението от поетесата и словото й към читателите на стихосбирката, както и снимки от представянето на книгата.

                                                             
Брависимо, Нели!

                                                   



 
ОТ  АВТОРА

 

 

    Стиховете в тази книга са написани по време на лечението ми. „Златните треви” е стих по един сън, който сънувах преди да разбера, че съм болна. Години по-късно разбрах, че този сън беше подарък свише за пътя на възстановяване. „Трите светли стаи” са разказ на съня, който сънувах в деня, когато започна първият курс на химиотерапията. Написах го в утрото преди да отида в болницата. После, колкото повече ме болеше, толкова по-лесно течеше стих в главата ми. Докато пишех, не усещах болка. Вървях и редях стихове. Започнах да си нося тевтерчета, за да записвам мислите си. Лягах да спя и редях стихове. Ставах да ги запиша, за да не ги забравя. Бих казала, че това беше прекрасен период.

    Надявам се, че моята вярd, надежда и любов, които са излети в тези стихове, ще ви помогнат да се издигнете над вашата болка!

    Обичам ви!

 

 

                                        П О С В Е Щ Е Н И Е

 

    Понякога ни е нужно да се замислим, че може би няма да има утре. Тогава човек започва да цени всяка глътка въздух, която поема, да усеща всеки удар на сърцето си, да долавя шепота на вятъра и да забелязва хиляди неща, които  ни заобикалят. В забързаните дни обикновено не забелязваме тези неща и отминаваме, без да усетим, че ни се разкриват милиарди вселени.

   Благодарна съм на съдбата, че ми поднесе дни на трудности и изпитания. Това ми помогна да се почувствам максимално жива. Толкова жива, че в определени мигове душата ми преживяваше безкрайно много чувства и емоции, насищаше се на неизброимо количество впечатления, колкото не бих изживяла  и не бих се наситила за десетки години.

     Посвещавам думите, чрез които моята душа изпя частица от себе си, на всички хора, болни от рак, на всички - боледували от рак, на всички хора, чиито близки са били или са поразени от тази болест, на всички лекари и медицински сестри, които неуморно и неотстъпно се борят за живота на страдалците. Пожелавам на всеки от тях да почувства огромната сила, с която Вселената ни изпълва във всеки миг от живота. Дори тогава, когато сме най-слаби и уязвими, притежаваме несломима вътрешна сила. Това е нашата съвършенна, първоначална природа. Тя прави чудесата. Тя е чудото!

 

 

                             ЗЛАТНИТЕ  ТРЕВИ

 

                      Вървя увлечена от порив таен,

                     къде отивам – даже и не питам,

                     усещам в мрака аромат омаен,

                     изкачвам се и на какво разчитам!?

                     

                     Страхувам се от мястото високо,

                     трепереща държа се, но оставам,

                     опитвам се да плувам на дълбоко,

                     и там е страшно, но не се предавам.

 

                     Каква е тази сила непонятна,

                     без край над слабостта да надделява,

                     обгърнала земята необятна

                     и кой, освен духът ми я познава?

 

                     Коларски път пред мен се вие прашен,

                     тревите блясват – целите в позлата,

                     забравям, че съм малък и уплашен,

                     до мен е Той – израстнал от тълпата.

 

                     С две думи страховете разпилява

                     и погледът ми се издига ясен,

                     аз виждам светозарната морава,

                     поемам пътя дълъг и опасен.

 

                      Щом Той е с мен, златото сред тревите

                      ще бликва пред сломените зеници,

                      неземна светлина и вдън горите

                      ще води оределите редици.

 

                      За щастие и аз ще бъда в строя,

                      понесла отговор и куп въпроси.

                      В тревите златни крие се покоя,

                      товарът лек е, мъдростта го носи.

 

                                                                  8 октомври 2007 г.

                       

 

                      МОЛИТВА  ЗА  ВЪЗОБНОВЛЕНИЕ

 

                       Възобнови, о, Господи, душата!

                       Възобнови плътта ми и кръвта,

                       да стана златен съд за красотата,

                       която Ти изливаш на света!

 

                       Завинаги, за чистота кристална,

                       пречистващата жажда да е в мен,

                       душата ми да бъде огледална

                       за твойта Истина и в нощ, и в ден!

 

                       Пред извора на огъня Ти Святи,

                       смирена да прекланям колена,

                       приемаща благата Ти, изляти

                       най-щедро върху мойте рамена.

 

                       Така дарена, литвам окрилена,

                       за цялата Любов благодаря!

                       Аз вярвам, че от днеска съм спасена,

                       чрез Твоя Дух за вечни времена!

 

                                                    29 октомври 2007 г.    

               

                 

 

                        ИЗЛИШЕСТВОТО  Е  ОТРОВА

 

                        Във звуците на утринния час,

                        там обещание се разпознава –

                        приижда сила, влива се във нас

                        и призовава – тя да се раздава.

 

                        Приемайки я в себе си човек,

                        не бива да я разпилява лесно,

                        а трябва да живее щедър, лек,

                        навред отдаващ благото небесно.

 

                        Препълнил себе си, но не отдал,

                        натрупал много – произвел отрова,

                        задавил се, изплакал, щом разбрал –

                        от свойта алчност, сам е скочил в рова,

 

                        от който се издига само гол,

                        без раници, без дрехи и бижута,

                        а тъмно, страшно е във този дол,

                        там броди вещица с коса прочута.

 

                        Човекът по отвесните стени

                         издрасква лакти, колене, лицето.

                         Не тъй, слепецо, просто олекни –

                         Духът ще те издигне към небето!

 

                                                             4 ноември 2007 г.

 

 

 

                         ПРОПУСНАЛА  СЪМ  ЕСЕНТА

 

                         Полека-лека есен е дошла.

                         Защо така – не съм видяла

                         позлатата във нашта махала?

                         Навярно дълго съм поспала.

 

                         Учудвам се – каква е голота!

                         Тук-там помахват сухи листи,

                         споделят с мене свойта самота.

                         Сезонът страница отлисти.

 

                         Пропуснала съм цветната зора,

                         не съм видяла листопада

                         и багрите на родната гора,

                         изглежда – скоро сняг ще пада.

 

                         Заглеждам се във голото дърво

                         и виждам колко е красиво,

                         отвън изглежда мъртво, но какво

                         от туй? Аз зная, че е живо.

 

                         застива, соковете не текат,

                         но то така ще оцелее.

                         и мойте мисли днес ще помълчат,

                         а после – песен ще се лее. 

 

                                                 5 ноември 2007 г.

 

 

                                 М О Л Б А

 

                         О, Господи! Ти лоно за успеха,

                         пак моли прошка твойта дъщеря,

                         че тежки дни пред мене днес поеха,

                         а споменът за радстта – умря.

 

                         Под твойта сянка искам да се скрия

                         и сгушена да чакам вечерта,

                         когато трябва смело да отпия

                         горчилка, ала слагам тук черта.

 

                         Нагоре съществото си обръщам,

                         аз моля! В този час ме приюти!

                         Спаси ме, не допускай да се връщам

                         към стари грешки, слепота, сълзи!

 

                         О, Господи! Пречистена и бяла,

                         върни ме, да ти служа чрез любов,

                         за твоя слава да пулсирам цяла,

                         а твойто слово, да е моя зов!

 

                        Да бъда майката, от Теб избрана,

                        децата си да поведе напред

                        по склона, към човешката промяна,

                        нагоре устремени – най-отпред!

 

                        Смирена Твойта милост аз очаквам,

                        във Твоя чест да станат чудеса,

                        днес клетва давам, без да се оплаквам,

                        каквото пратиш ми - ще понеса!

 

                       Да бъде волята Ти справедлива,

                       да дойде царството Ти светло в мен,

                       пречистена, душата ми щастлива

                       да те прославя, Отче, ден след ден!    

  












Гласувай:
7



1. mt46 - Поздрав
12.12.2012 13:22
за доброто представяне!...
цитирай
2. tota - Благодаря, Коста!
12.12.2012 21:13
За докосването до творчеството на тази изстрадала жена. Силата на духа може всичко.
"Така дарена, литвам окрилена,

за цялата Любов благодаря!

Аз вярвам, че от днеска съм спасена,

чрез Твоя Дух за вечни времена!"

Пожелавам и от сърце да е спасена от страданието и да продължи пътя си напред с творческо вдъхновение!!
цитирай
3. planinitenabulgaria - Здравей, Ати,
12.12.2012 23:39
tota написа:
За докосването до творчеството на тази изстрадала жена. Силата на духа може всичко.
"Така дарена, литвам окрилена,

за цялата Любов благодаря!

Аз вярвам, че от днеска съм спасена,

чрез Твоя Дух за вечни времена!"

Пожелавам и от сърце да е спасена от страданието и да продължи пътя си напред с творческо вдъхновение!!


Този постинг направих за да имам един, който прилича на Твоите.
цитирай
4. planinitenabulgaria - Здравей, Ати,
12.12.2012 23:40
tota написа:
За докосването до творчеството на тази изстрадала жена. Силата на духа може всичко.
"Така дарена, литвам окрилена,

за цялата Любов благодаря!

Аз вярвам, че от днеска съм спасена,

чрез Твоя Дух за вечни времена!"

Пожелавам и от сърце да е спасена от страданието и да продължи пътя си напред с творческо вдъхновение!!


Този постинг направих за да имам един, който прилича на Твоите.
цитирай
5. tota - За докосването до творчеството на ...
12.12.2012 23:58
planinitenabulgaria написа:
tota написа:
За докосването до творчеството на тази изстрадала жена. Силата на духа може всичко.
"Така дарена, литвам окрилена,

за цялата Любов благодаря!

Аз вярвам, че от днеска съм спасена,

чрез Твоя Дух за вечни времена!"

Пожелавам и от сърце да е спасена от страданието и да продължи пътя си напред с творческо вдъхновение!!


Този постинг направих за да имам един, който прилича на Твоите.


Не може да нямаш и такъв постинг. Та ти си ценител на красотата, а тя е в творбите на поетите, композиторите, музикантите! Но имаш и много други, посветени на музиката!!
цитирай
6. planinitenabulgaria - На Г/жа tota:
13.12.2012 10:24
Отлична идея:
Ще го допълня с клипове на музиката, които изпълниха: Алелуя, Посмъртното ноктюрно и Фантазията във фа минор!!!
цитирай
7. stela50 - Вълнуващо представяне на една невероятна жена
14.12.2012 19:45
с нежна поетична душа и силен борбен дух...
Благодаря за тази среща, Коста ...
Желая добри дни и творчески вдъхновения
на Нели от сърце !
Поздрави !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185206
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031