Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2012 23:21 - НЕДЕЛНИ РАЗМИСЛИ
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2424 Коментари: 5 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

След днешното Литургийно Св.Евангелие се замислих, както всяка неделя.

Св.Евангелие на Лука 16:19-31

  1. Някой си човек беше богат, обличаше се в багреница и висок и всеки ден пируваше бляскаво.
    20. Имаше тъй също един сиромах, на име Лазар, който струпав лежеше при вратата му
    21. и петимен беше да се нахрани от трохите, що падаха от трапезата на богаташа, и псетата прихождаха, та ближеха струпите му.
    22. Умря сиромахът, и занесоха го Ангелите в лоното Авраамово; умря и богаташът, и го погребаха;
    23. и в ада, когато беше на мъки, подигна очите си, видя Авраама отдалеч и Лазаря в лоното му
    24. и, като извика, рече: отче Аврааме, смили се над мене, и прати Лазаря да намокри края на пръста си във вода и да ми разхлади езика, защото се мъча в тоя пламък.
    25. Авраам пък рече: чедо, спомни си, че ти получи вече доброто си приживе, а Лазар - злото: сега пък той тук се утешава, а ти се мъчиш;
    26. па освен това между нас и вас зее голяма пропаст, та ония, които искат да преминат оттук при вас, да не могат, тъй също и оттам към нас да не преминават.
    27. А той рече: моля ти се тогава, отче, прати го в бащината ми къща,
    28. защото имам петима братя, та да им засвидетелствува, за да не дойдат и те в това място на мъката.
    29. Авраам му рече: имат Моисея и пророците: нека ги слушат.
    30. А той рече: не, отче Аврааме, но ако някой от мъртвите отиде при тях, ще се по-каят.
    31. Тогава Авраам му рече: ако Моисея и пророците не слушат, то и да възкръсне някой от мъртвите, няма да се убедят.


    Много духовни учители ни втълпяват, че богат човек не може да влезе в рая. Винаги съм се питал защо е така? Ако някой е станал богат благодарение на умът и трудът си, защо да бъде наказан? Защо непременно в рая ще влезнат само бедняци и дрипави хора, живеещи от милостиня ? Защо само тибетските и други монаси да са праведни? Ако Бог е допуснал да има богати, защо те да са осъдени ? Има толкова много богати хора, които са , за мен, праведни и съпричастни с нищетата на други хора и много помагат. Ако всички са бедни и просещи, как би могло да оцелеят?Питах се и не намирах отговор до днес. Литургийното Евангелие ми отвори очите. Притчата разказана от Иисус е многопластова. Защо Иисус е използвал Авраам за символ на Бог? Авраам е бил много богат и много праведен човек, а тук се явява като посредник на Бог. За мен това значи, че не богатството е пречка, неправедността. Това е първата поука от Евангелският текст.

    Втората поука е , че при преминаване в отвъдното огромна пропаст , която е непреодолима, дели избраните и наказаните. И , че никой преминал там не може да я прекрачи. За това не трябва да се надяваме, че нещо може да направим след смърта ни. Могат да помогнат молитвите на живите , особено в дните на Задушниците, а и с всяка молитва за починалите.

    Третата поука . Не трябва да очакваме да се случи някакво чудo за да повярваме в Бог, а трябва внимателно да четем оставените ни завети в Библията, да ги осмисляме и

    да ги ползваме и прилагаме в нашият земен път.

    Чел съм много пъти Библията, но всеки път намирам нещо ново, което ми отваря очите и ми дава отговори на въпроси, които си задавам. И всеки път се изненадвам, че не съм осмислил нещо . За това по често трябва да се обръщам към това Четиво , което осмисля живота ни и ни помага да се доближим до Всемирната истина- БОГ. Амин.





Гласувай:
6



1. анонимен - С риск отново да ме разпнат, че по...
05.11.2012 00:32
С риск отново да ме разпнат, че подвеждам някого, Ви подкрепям напълно за постулата! Но аз не считам, че някога съм манипулирала някого, с изказ на мнение, защото всеки от нас е дарен със святия Избор! И така- Библията е онова съкровище, което е вечно именно защото преходните ние не можем да го разгадаем напълно. И това е така, за да ни остане Вярата точно в Неразбираемото, Неразгадаемото за нас/ което не значи, че не бива да търсим непрестанно и то точно в Това Слово. А не да разговаряме с душите си, тъй като в тях освен сквернота предимно, друго няма. А Духа ни ще го намерим отново в Светата Книга/. За богатството- и Соломон е бил от богат, пребогат, но му е дадено, след като 1- во е изпросил Мъдростта. Богатството не е бреме, ако се носи и управлява по Божиите закони. Поуките са Ви правилни. Господ да Ви закриля, пази и доведе до пълно Спасение вашата душа! Амин!;
цитирай
2. ivoki - анонимен,
05.11.2012 00:36
В душата няма сквернота !!! Сквернотата е в умът ни ! Душата е частица от Бога, която Той ни дава при зачатието....
цитирай
3. анонимен - И Бог направи човека от кал. . И му ...
05.11.2012 00:59
И Бог направи човека от кал.. И му вДЪХна живот. Лично духовник ми е обяснил формулата. А тя е: тяло+ Дух/ Дъх Негов/= Душа. Жива Душа. Умът е част от душата. Затова и той е осквернен, вярно е. Не е сложно. Само Духът ни е чист и ако толерираме Него, чрез четене на библейските писания, посещаване на литургии и тн/ Вие знаете/, имаме шанс да поочистим и целите си души..И да ги спасим за вечност, където отново ще бъдат души, но по- различни от сегашния вид.. Не Ви налагам това, само помислете леко под нов ъгъл, ако пожелаете.. Спокойна нощ..
цитирай
4. ivoki - Това, за което говорите е при сът...
05.11.2012 01:09
Това, за което говорите е при сътворението на първият човек.
Сега при зачатието Бог дава първо душа на оплодената клетка/ за това аборта е грях/ след това дава тяло на ембриона и накрая след раждането ни дава ум . Тялото и умът са за да служат на душата, но ние обърнахме всичко и започнахме да служим на тялото и умът, а те са тленни...... само душата е вечна, защото е частица от Бог дадена ни по Неговата воля. Останалото са волни интерпретации на умът, негови игри в рамките на ограничеността си.
цитирай
5. анонимен - Мхм. . Благодаря за уточненията. . ...
05.11.2012 01:40
Мхм.. Благодаря за уточненията.. част от които са ми известни.. Добре. Според мен, най- важното е да се спасим, за да прославим Този Който ни е сътворил, а не да опозоряваме Името Му с непристойност от наша страна и да се правим на по- велики от Него, умувайки непрестанно и тн, вместо напълно да Му се доВЕРИМ! Самият Той е дал жертвата Си, като покорна овчица/Агнец/ и ни е дал още примера.. Само заради ТОВА си заслужава! Да, заслужава си.. Дано успеят повече хора, по нелекия път на това Спасение. С това пожелание, приключвам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3820238
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10173
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930