Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2023 11:04 - Йонков-Владикин (1901 г.): Зачатките на българската история
Автор: historybg2018 Категория: История   
Прочетен: 2507 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 24.03.2023 11:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Зачатките на българската история, Х. Йонков-Владикин. Отпечатани за първи път в Т-Пазарджик, Печатница „24 април“ на Цветан Радулов, 1901, препис на съвременен български език: Николай Иванов Колев, Издателство ГУТА-Н, 31.01.2018, София, ISBN  978-619-7444-00-1, 136 стр. 

https://www.book.store.bg/p219959/zachatkite-na-bylgarskata-istoria-h-jonkov-vladikin.html

https://ciel.com/zachatkite-na-balgarskata-istoriya.html

https://m.helikon.bg/211689-%D0%97%D0%B0%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F.html

http://knigabg.com/index.php?page=book&id=47724

image

Предисловие на издателя

Драги читателю,

Ти държиш в ръцете си препис на съвременен български език на книгата на Х. Йонков-Владикин

Зачатките на българската история (Les Dйfenseurs de Troie e leur postйritй), Цена 1 л. 50 ст., Отпечатани само 500 екземпляра, Т Пазарджик, Печатница „24 април“ на Цветан Радулов, 1901.

               Тази книга, библиографска рядкост днес, е един интересен, но забравен паметник на българската история. Нейното най-ценно качество е анализът на самскритския език, неговото сравняване с българския и изводите, до които достига авторът, а именно че тракийският език е езикът на първата религия и култура, възникнал е на Балканите и е разпространен в Персия и Индия като свещен език индозенд и самскрит, а чрез тракийските поселения на Италийския полуостров и чрез гръцките колонии там навлиза в латинския, а оттам в езиците на Западна Европа, „за да се върне на руската граница съвсем изопачен в първичната си родина“. Този ред на мисли е продължение от хитроумния анализ на езика ни, започнат от Г. С. Раковски. Книгата съдържа ценен речник на самскрито-български думи, съставен от автора. Като притурка са добавени от издателя и един кратък речник на Г. С. Раковски и един самскрито-руски речник, съставен от руският писател, философ и изследовател Сергей Николаевич Лазарев.

               Книгата съдържа и някои реплики вън от езиковия и културно-исторически анализ, които не се съгласуват със съвременните достижения на българската историография. Те са коментирани от издателя с бележки под линия, маркирани с „БИ:“. Този недостатък ни най-малко не накърнява изключителната ценност на тази книга, която би могла да подтикне млади български учени да съставят пълен българо-самскритски речник.

 

               Приятно четене!

 

От издателя

Николай Иванов Колев

2.02.2018

Херцогенаурах, Германия

 


Малко пояснение

               Зачатките на нашата история са най-малко изучени. Моята любов към паметта на прадедите и ползата за живота от извеждането на нишката на живота им от дълбока древност ме увлякоха в един деветгодишен упорит труд. Не е възможно държавният мъж да управлява народа, ако не знае неговия характер, а тоя характер може да му нарисува само историята, която грижливо следи стъпка по стъпка живота на народа и делата, които са огледало на душата му, на характера му. Историята в социалния и политическия живот се повтаря: за нея няма нищо ново. Тя ни казва само станали, истински, преживени неща и работи, тя рисува душата на народа, радостите му, скърбите му, плодовете на енергията му: ето защо писането ѝ ѝ е най-трудния предмет.

               За да изуча зачатките на нашата история, аз трябваше да започна от Омир, да проследя всички стари елински автори след него, всичките латински писатели и всички византийски летописци. Като ми беше недостатъчно това, аз трябваше да изуча съседите на древните жители на нашата земя, които са имали съприкосновение със старите египтяни, финикийците, асиро-вавилонците, дори и със сумеро-акадите, и след това всички тези славни народи са били владени 270 години от жителите на нашето отечество. Нашите народи са внесли много нещо от своята душа в душата на тези азиатско-африкански народи, които обединили различни цивилизации и слели в една, сближила народите и  накарала ги да се запознаят и си заемат един от друг полезното. По този начин дойдох до убеждението, като изучих една верига от четиридесет века, че нашата народна раса е една от най-даровитите: храбра, умна, трудолюбива, свободолюбива, и главно надарена с творчески гений. От началото на вековете досега тя нищо не е изгубила от тия си черти, които следват да живеят в душата ѝ. Заслугите на нашия народ пред човечеството и цивилизацията са огромни, особено за европейските народи, които чрез нашата земя са добили светлината и ума. Един такъв величествен предмет се оказа достоен да плени моето внимание и да ми влее енергия в голямото и трудно предприятие, което аз успешно изкарах докрай.

               Плодът на моите изследвания с тази брошура и ония, които ще я последват наскоро, става вече достояние на учения свят в Европа, който ще има случай да .... гласът на нашата земя, глас достоен за внимание, защото ние можем да кажем самата истина за нашия народ, който лично познаваме. Дойдох до убеждението, че в новата историография на европейците има грамадни заблуждения и тя се намира в положението на географията на Галилей! Теорията за индо-германския език, за арийците, за преселението на народите са едни измислици, които нито един от древните източници не потвърждава. Ние ще видим как е могло да се дойде до една подобна огромна лъжа в историографията на нашите времена.

               Направи ми особено неприятно впечатление единодушното твърдение на историците в Европа, че само нашите деди - траките – били измрели, а всичките останали народи и до днес живеят. Шепата гърци, шепата керкети, арменци, дори кардуните на Ксенофонт и кардусите на Страбон живеят в лицето на сегашните кюрди, а само нашите деди били измрели. На мястото им били се заселили чувашки татари, дошли от Волга, и после се ославянили! Нашите читатели ще имат случай да видят, че всичко това е измислица и няма в него нищо вярно.

               В изследванията си аз съм се ръководил само от чувството на истината: никаква националистическа гордост не е била в състояние да ме отбие от този път. Този мой метод ме доведе до цял ред открития: и нийде не видях, не срещнах да съм се заблуждавал. Надявам се моите трудове да създадат много работници на това обширно поле, покрито с рози. Време е народът ни да има история, изработена от нас: от чужденците да не очакваме да ни описват миналото, което те не познават добре. Те пишат толкова за нас, колкото ние можем да напишем за патагонците. Нека не чакаме какво ще кажат оракулите във Виена, защото те нищо положително не могат да кажат, понеже не ни познават.

Съдържание

 

Числото на траките в отечеството им

Преселение на народи: арийци с индо-германски език

Преселение и арийство не съществуват

Чий е арийският или зендо-самскритският език?

Литературата на траките

Фригийските надписи

Тракийски лични и топографически имена

Зендо-самскритският, език сравнен с българския

Измирането и претопяването на траките

Трако-македонците и епирото-илирите не са един народ

Траките нито са измрели, нито са претопени

Миеци

Пенести

Бръги – брезаци

Едони – мръваци

Пеони – пиянец

Меди – медари

Троглоди – подземници

Бесите и християнството им

Даки и гети

Езикът на траките

Богина Зелена

Милинки – млинове

Седянка

Досегашните предположения за произхода на траките

Въстанието на учените против арийското преселение

Баските

Наследствеността като аргумент на историята

Разпространение на зендо-самскрита

Различни владетели на тракийските земи

Расови смесвания

Променянето на народното име

Траки

Славяни

Българи

Добавки

Коя раса е цивилизирала света

Тракийските празници на огъня

Арменците не са траки, а са араби

Самскритът между индийските народи

Траките - цивилизатори на римляните

Малки готи

Цигани

Думи, идентифицирани като общи със санскрит от Г. С. Раковски и др. взети от интернет (добавка от издателя)

Сходство на руския език със санскрита (добавка от издателя)

Други книги на този издател:

 

https://www.book.store.bg/c/p-l/m-3547/guta-n.html

https://ciela.com/publisher/guta-n.html

https://m.helikon.bg/publisher/167796-%D0%93%D1%83%D1%82%D0%B0---%D0%9D.html

http://knigabg.com/index.php?page=publisher&id=2606

https://www.ozone.bg/books_publisher-guta-n/

https://www.bookpoint.bg/?cid=3&where=publisher&exact=&search_q=%D0%93%D0%A3%D0%A2%D0%90-%D0%9D

 

 








Гласувай:
3



1. radostinalassa - Не може един многомилионен народ като траките...
19.03.2023 11:19
да изчезне, колкото и да се иска това на юдеите. Именно те са принудени да се смесват с други соеве, за да не се затрият съвсем.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравейте!
25.03.2023 22:09
Друго е , когато с история се занимава човек с инженерно мислене! Веднага вижда грешките в историческия проект и в допълнение- в строежа на историческата сграда, в неговото изпълнение! Вас имам предвид , като виждащ!!
Грешката е в начина на придобиване на образованието , историческото
Да наизустяват канона, все едно , че са в семинария?
Така губят способност за логичен анализ
Помогнах на директор на музей да стане доктор
Но останах силно разочарован, когато го насочих към математически анализ , от отговора му Да не го занимавам с математика, нищо не разбира от нея?Аз щях да го направя, но при такава постановка се отказах! Няма да може да го защити
Историкът трябва да си има понятие от всички основни науки, иначе е само един чиновник!

Поздравления за благородното ви дело
Ние сме колеги, завършил съм химия, но в процеса на работа се прехвърлих в област, нямащо общо със специалността ми от дипломата- във физикохимия на полимерите в нея е и докторатът ми Естествено, физиката и математиката не ми са чужди, затова!
Затова пукнатините в историята откривам лесно, не ми са нужни директиви, или напътствия

Всичко най- добро!
цитирай
3. radostinalassa - Според мене най - важна е интуицията...
31.03.2023 20:19
която е белег на повече прераждания. Тези с по - малко такива ни убеждават, че тюрките са българи и искат да ни изместят или да ни присъединят към тях. Кръвта на хиляди български герои е обезмислена, това е кощунство. Такива хора трябва да се трият и да не се четат, защото са....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: historybg2018
Категория: История
Прочетен: 960117
Постинги: 333
Коментари: 506
Гласове: 2528
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031