Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2022 11:15 - По-културната нация претопява дивашката
Автор: nomadfamily Категория: История   
Прочетен: 3898 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 24.09.2022 11:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Не зная дали гледате "90 дни до сватбата" по TLC. Аз го гледам с оглед на това да се опитам да разбера къде сгреших, но пиша в момента за културата. Много пъти си мисля, че културата на една нация, традициите са тези, които привличат чужденците да станат българи, гърци, итаилианци и т.н. Ние, като един държавотворен народ, сме дали много на света не само като наука, но и като култура. Когато говориш с някой и усетиш че той е по-начетен ти инстинктивно се мъчиш да приличаш на него. Но не да копираш - копиращите не оставят следа. Искаш да натрупаш култура, да си част от култура. Това се е случвало със всеки - дори с мен в онези години, когато мислех само как да си надуя гумите на колелото или да си залепя топката да ритаме. Имах един приятел, съученик, много начетен. Той постоянно ми грабваше вниманието с някакви изумителни разкази и куриози от света. Тогава бях 5 клас, тоест 1987-88г. Строят беше друг. Нямаше досег до световното знание, освен списание "БТА Паралели", които имаше в леля, бяха наредени на една много красива стойка и аз обичах да изчитам жадно всичко куриозно, написано там. Нещо като тик-ток, но на черно-бяло списание, редактирано и без някакви крайности и безсмислици. Какво забелязвам гледайки TLC. Забелязвам една жажда на гражданите на тази държава за идентичност, едно лутане. Ерик Уайнър пише, че държавата с най-малко идентичност, която е виждал е Молдова. Не знам. Това е от неговата камбанария на не-лош писател. Но аз усещам друго - една гражданка на въпросната държава отвъд океана, която е готова да сложи хиджаб, да си смени религията, само и само да е с любовта на живота си. И не зная в какво се влюбват - дали в мъжа, отхранен в традициите на Алжир или Мароко или в традициите на Мароко. Моето усещане е че липсата на идентичност кара човекът да се влюбва в културата на една страна, също толкоз колкото и в човека, отгледан в нея. Янките имат нужда от традиции, здраво вкоренени в земята. И въпросът за какво да се вкопчим когато пътуваме за Марс - ето го отговорът - традициите, ритуалите, църковния календар, обичаите. Това запазва разсъдъка на самотника - дали ще живее сам или ще се чувства сам в полета си до Марс. Бях писал за това одеве. Именно затова и филмът "Аватар" е толкова велик филм. Заради този копнеж да се върнеш към традициите, към семейството!



Гласувай:
2



1. gardener - интересни търсения
24.09.2022 13:54
Интересни размисли. Диваци по същност и културни, защото са културни. Търсенето на отговори е добро дело. Крайният цинизъм или вчесаната религиозна доброта. Празният джоб или богатата култура с материални блага. Изборът е ясен, всеки избира доброто и богатото и културното, ако избира разумно. За да станеш културен, трябва някой да инвестира в теб - родителите, но те ако са бедни и не могат да ти дадат нищо, държавата, каквато и форма да е. Кой инвестира в Сталин - отците, мака му или пияния му баща, мисля, че отците, бедно дете от далечно градче, но умно. Кой инвестира в полусирака Хитлер - семейството и в оная призрачна бедност, която за днешния българин е немислима и България изобщо е немислима, тук помагаме даже на престъпните ... малцинства. Кой инвестира в Живков, жена му - лекарка или тай като печатарски работник, кой инвестира в Коцето от Възраждане - родителите му или той като умно момче в третокласен "университет". Все въпроси, въпроси. Филма или сериала не съм го гледал и не мисля, че ще го гледам. Как дивакът да не остане дивак, а да възприеме най-напредналите методи на мислене, най-правилната философия, най-достъпното образование, но все пак образование. Къде е семейството, къде е държавата с нейните училища - безплатни. Какво е единтичност или колко националното или народното е фактор в един глобализиран Свят, в който почти нищо не се преподава безплатно, а трябва да си напънеш дупето и да си освободиш време за да учиш и кой ще ти каже, какво да учиш, когато повечето учители са "учители". Щом се намеси някаква куха идеология, винаги ще са излъгани малките ученици. Молдова? Един от най-големите ни врагове на нашата днешна Родина живее в Молдова, май умря, по едно време го псувах в тубата, че ни обвинява във всички човешки мерзости, руски - путински автор - рубладжия, всъщност от гледна точка на освободителите, ние неблагодарни диваци и предатели ли сме или имаме право да живеем свой си живот и кое е по-доброто - с Русия или със Запада, въпроси, няма цяло
цитирай
2. shtaparov - Подкрепям!
25.09.2022 03:59
Точно така е станало и у нас- Българите са претопили "славяните" а те са изчезнали за да покажат,че по-културна нация сме били винаги НИЕ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nomadfamily
Категория: Туризъм
Прочетен: 205958
Постинги: 106
Коментари: 32
Гласове: 317
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031