Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2020 17:44 - Островът с многото езици
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 9058 Коментари: 30 Гласове:
6

Последна промяна: 02.11.2020 19:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
Критско - микенската култура, каква и откъде е тя? Тайната на диска от Фестос.

През третото и второто хилядолетие преди нашата ера по островите в Егейско море, в западната част на Мала Азия, на остров Крит, Кипър и днешна Гърция съществувала ярка, високо развита култура. Многобройни следи от нея откриваме и досега. Най-значителните археологически паметници са ни оставени от остров Крит и град Микена. Ето защо е прието тази култура да се нарича критско-микенска.
Великият Омир в своята "Одисея" посвещава на Крит хвалебствени думи:

Крит е далечна земя сред море винобагро. Красив е
и плодороден, вълните го плискат отвсякъде. В него
хората са многобойни, а деветдесет - градовете.
Смес от различни езици се чува. Тук племе ахейци,
етеокрити там горди живеят, оттатък кидонци,
три колена все дорийци и племе свещенно пеласги.
Над градовете изпъква великият Кносос..
.

(превод Г.Батаклиев)


image

Остров Крит(Креш по булгарски)

Любознателните гърци не само посещавали Крит, но често споменавали този остров в многобройните си митове и легенди. В митовете е отразено могъществото и някогашното величие на Крит.
До началото на 20-ти век нашите сведения за Крит се изчерпваха с легендите и трудовете на древните Херодот, Аристотел и др.
Известният Х.Шлиман се опитал да започне разкопки на мястото на древния дворец в Кносос, където според митовете е живял ужасния Минотавър. Но земята където смятал да копае, принадлежала на частно лице и поисканата цена била по-голяма, отколкото Шлиман можел да плати.

(Хайрих Шлиман е откривателя на Троя, немски търговец и непрофесионален археолог... Тук в блога има блог вълна "Огнища на древни култури", и в публикациите там са споменати и Х.Шлиман и Артър Евънс, акцента тук в тази публикация е върху диска от Фестос и древното предгръцко писмо, ползвано от предгръцките култури, каквато е и критско-микенската. Повече за произхода на тези култури има тук в публикацията "Древна Елада":

https://atil.blog.bg/history/2012/05/12/drevna-elada.952874     )


image


На друг човек било съдено да открие критската култура - на англичанина А.Евънс. Той произхождал от заможно семейство. Баща му, геолог и колекционер на старини, бил тясно свързан с оксфордския университет и лондонското кралско дружество. Момчето израстнало в среда, където се проявявал голям интерес към паметниците от древността.
След като завършил университета в Оксфорд и получил длъжността преподавател по история, Евънс можел да започне спокоен, осигурен живот.
Но той не бил такъв човек. С торба на гърба обиколил Румъния, Норвегия, Швеция, Балканите. И винаги бил в центъра на политическите събития. Ту се присъединявал към въстаниците, ту участвал в четнически походи, ту организирал страсна публична защита на южните славяни.
След като станал уредник на малък музей в Оксфорд, чиито фондове били ужасно занемарени, Евънс се отдал изцяло на работата си.

В 1889 г. един запален пътешественик се върнал от Гърция и подарил на Оксфордския музей няколко старинни предмета. особено се заинтересувал Евънс от един четиристранен печат от холцедон с изображения на всяка от страните. Някои от тях напомняли било глава на вълк с изплезен език, било овен, било някаква птица. Тези изображения наподобявали хетските йероглифи. Но останалите знаци не приличали нито на йероглифи, нито на клинообразното писмо.
Може би това е свидетелство за някаква неизвестна досега култура? Но как печатът е попаднал в Гърция?

И Евънс заминава за Атина, за да се впусне по дирите на старинните печати с дупка в средата. Той успял да намери няколко такива печата. Притежателите им твърдели, че те са донесени от Крит. Това навело археолога на мисълта, че може би печатите са следи от древна критска култура, пренесена по-късно в Гърция.
На остова Евънс бил приятно изненадан. Критските жени носели като украшения и талисмани именно такива халцедонови печати. Старинните предмети се запазили поради суеверието на местните селяни. Те били убедени, че ако такъв "галоус"(т.е. "носещ мляко") се окачи на врата, то кърмещата майка ще има много мляко.
Попътно Евънс се натъкнал на една каменна плоча с неизвестни знаци: те напомняли по-скоро букви, отколкото йероглифи. По-късно били намерени няколко няколко глинени плочки с подобни букви.
Ученият внимателно изучавал всичките тези предмети, тъй като предположил, че по всяка вероятност критското писмо е създадено на острова още в догръцкия период.

Но да предположиш не значи да докажеш. А доказателствата можело да се намерят само с археологическата лопата - това му било ясно на Евънс. Значи, трябвало да се копае. След няколко години Евънс се върнал на острова и купил участъка, където според учения се намирал Кносоския дворец.
За 30 години неуморимият изследовател успял да изрови от земята огромен дворец, подобен на който не бил намирал дори и Шлиман. Великолепен паметник на древната архитектура, дворецът бил украсен с фрески, снабден с водопровод и канализация - нещо, непознато за древните гърци.


image

Дворецът в Кносос


image

Археологът Артър Евънс, откривателят на дворците на о-в Крит, всред минойски вази и тронното кресло на цар Минос


Но, разбира се, Евънс се интересувал най-вече от паметниците на писмеността. Такива се насъбрали доста много при разкопките. След изучаването на древните некстове англичанинът ги разделил на три групи:
йероглифно писмо, линеарно писмо А и линеарно писмо Б.
Първото критско писмо е било линеарно. От 17-ти век преди нашата ера се появила една разновидност на линеарното писмо, означена с индекс А, а от 15 век - другата разновидност - линеарното писмо Б. От последното били намерени най-много текстове.

image

В 1909 г. Евънс издал в Англия първия обемист том за паметниците на критската писменост. Но като примери били дадени само йероглифни текстове. Надписите с линеарното писмо А и Б, Евънс обещал да да публикува в следващите томове.
Обаче изминали 26 години, преди Евънс да публикува само една малка част - 120 - от огромното количество плочки(около три хиляди). С това той нанесъл големи щети на науката и забавил разшифроването на линеарното писмо.
Безсилен сам да се справи с разшифроването, Евънс не дал възможност и на други да направят това.
Наистина отначало бил на прав път. Допуснал, че авторите на плочките не били гърци, макар че табличките с линеарното писмо Б са на гръцки. Евънс правилно определил и системата на писане като сричкова. Въпреки че знаците не били много - по-малко от сто, - такова писмо не могло да бъде буквено. Както знаем, в буквеното писмо се срещат до тридесет-четиридесет знака, а не седемдесет или деветдесет. Англичанинът изяснил, че освен сричките в писмото са използувани и цифри, и правилно определил някои от тях. Така например вертикалната черта означавала единица, хоризонталната - десет, кръгът - сто и т.н.

Разшифроването на Линеарното писмо Б


Много учени са се захващали да разшифроват критското писмо. Историята на разшифроването продължава до днес. Първи напредък постигнала американката Ал.Кобер през 1934 - 1950 г. Тя знаела почти всички известни древни езици. Съставила точен списък на всички знаци, след което започнала да ги сравнява. И тук постигнала първото си откритие. Еднаквите думи имали различни окончания, които се изменяли в зависимост от рода, числото и падежа.
Следващата стъпка на Кобер била внимателно изучаване на окончанията. Установила, че те се състоят от гласни и съгласни и че гласната изразява рода. Резултатите от наблюденията си Кобер отразила в т.нар. координатна мрежа, в която нанесла всички групи гласни и съгласни.
Обаче кобер извършила само формален анализ. Тя не прочела нито един знак и дори не установила на какъв език са написани плочките. С помоща на нейната кординатна система линеарното писмо Б било прочетено от друг изследовател - английският учен М.Вентрис.

image

Вентрис бил от онези щастливи хора, на които им се удавали много неща. Той бил талантлив архитект, а се оказал и не по-малко талантлив лингвист.
По щастливо стечение на обстоятелствата той от детинство имал възможност да изучава и сравнява различни езици. Майка му била полякиня а се образовал и живял в Англия и Швейцария, боравейки с 5-6 езика.
На 14 години Вентрис имал възможност да чуе достопочтения сър Евънс, който през 1936 г. говорил на юбилея на атинската Британска школа в Лондон. Евънс разказал з асвоите разкопки на остров Крит, за отдавна загиналата цивилизация и за надписите, оставени от неизвестен народ. Оттогава критско-микенската писменост не давала мира на Вентрис.
Когато през 1952 г. били публикувани откритите от Евънс плочки, учените получили допълнителен материал. След като го изучил Вентрис успял да определи 66 сричкови знака. Сега той свободно четял отделни думи. Писането на думите в критските плочки се различавало от писането в класическия гръцки език. Противниците на Вентрис се хванали за това и подложили на съмнение целият му метод.
Нужен му бил помощник-филолог, такъв се намерил влицето на доцента по класическа филология в Кеймбриджския университет Д.Чедуик. След една година през 1953-та критското писмо линеар Б било разшифровано, това било обявено в статията на двамата учени излязла през същата година.
Както обикновено научният свят се разделил на две - привърженици и противници. Но не след дълго било намерено неопровержимо доказателство, което сериозно разколебало предовете на противниците - една невзрачна плочка от Пилос.

Любопитното е, че тя попаднала в ръцете на американеца К.Благен, който се отнасял септично към разшифровката. Той извършил разкопки в Пилос и намерил голям брой плочки с писмени знаци. През май 1953 г. се опитал д аги прочете с помоща на "ключа" на вентрис.
Американеца взел плочката с мисълта да развенчае двамата англичани. Но когато заместил знаците от "мрежата" на вентрис в пилоската плочка, получил неочакван за себе си резултат: всички думи се оказали гръцки. Дешифрирането било вярно! Поразен и възхитен, Блеген написал на Вентрис и Чедуик в Англия за тази плочка, която била добре дошла за двамата приятели. те вече крояли планове за бъдещата работа, но не било съдено плрановете им да се сбъднат, през септември 1956 г. Вентрис загинал в автомобилна катастрофа.

С разчитането на линеарното писмо Б учените получиха възможност да изучават древната история не само по различните предмети там, но и по надписите, които са седемстотин години по-стари от Омир. Наистина текстовете, написани с линеарното писмо Б, се оказват само домакински сметки, описи, списъци, но и те помагат да се разберат много неща. Те позволяват да се направи изводът, че именно гърците са завоювали Крит.

Не е уточнено обаче, кои са първите гърци в тези краища - ахейците или дорийците? Повечето учени считат, че най-старите предци на гърците са ахейците, които завладяват и Крит, но същото го правят след това и дорийците... Видяхме описанието на Крит от Омир - островът на многото езици... Омир е живял в класическа древна Гърция, седемстотин години след последното критско писмо на гръкци - линеар Б и песните му се считали за митология и сказания... Според сведенията от волжско-българските хроники първите гърци са дорийците а ахейците, аргивците(уралците) са от последната трета преселническа вълна древни булгари на юг. Да видим едно от сведенията:

"...МАР(2 хилядолетие пр.Хр.)
При него на юг се отправила друга голяма преселническа вълна начело с племето аксага наричани още агатари(агачири) и кимери("лодкари","корабници"), заради умението си да правят кораби и да плават на тях. Една част от тях се заселила на Балканите, където подчинила себерите("северите") и билсага(пелазгите).
..............................

АСПАР(На границата между 1 и 2 хилядолетие пр.Хр.). Разгромил тирците(прагърците, дорийците) и ги заставил да избягат от Галидж(Галиция) при макиданските булгари(на Балканите), които ги превърнали в свои роби "сербийци". Но когато агатарите - кимери отслабнали във войните помежду си(Микена срещу Троя), тези роби повикали от Галидж останалите си съплеменници и заедно с тях завладели Микена.
След смъртта на Аспар, Идел започнал да губи от могъществото си и агатарите-кимери от Кара Саклан(Украйна) престанали да се подчиняват на иделските царе.

От тук: https://boianimen.blogspot.com/2017/05/7.html

image

Майката на боговете в тенгрианска молитвена поза - статуетка от критско-микенския период


И така, тук стана дума за трите групи критски писменни знаци, намерени на острова от Евънс. Все още не са разчетени йероглифите. Те са може би най-древната писменост на острова и принадлежат на някой неизвестен народ, който вече не е толкова неизвестен откакто през 90-те години на 20-я век бяха публикувани хрониките от Волжка България...
За произхода на йероглифите учените още спорят.
Находките с линеарното писмо А са малко на брой и са по-лошо запазени. След откритието на Вентрис били прочетени и знаците от линеар А, но засега никой не може да ги разбере.
С други думи писмото А е също неизвестно, от там и езикът на предгръцкото население също. Това писмо не е разчетено подобно на йероглифното, то не е на гръцки или на който и да е известен древен език от района на Близкия изток. Макар знаците да са известни, картинката е такава, че все едно някой от нас да чете на кирилица нещо на узбекски, без да знае узбекски...

image

Глинена плочка с линейно писмо А


Възможно е Линеар Б да произлиза от линеар А и двете писмености да са съществували известно време заедно... На острова с многото езици...

Дискът от Фестос

Когато говорим за загадките на критската писменост, не може да не споменем за още една. През 1908 г. археолозите намерили глинен диск, изписан с неизвестни знаци. От тогава "дискът от Фестос" станал знаменит. Предполага се, че този неголям глинен кръг не е от критски произход, но аз мисля че е или най-малкото е от лоното на същата култура. Знаците са подредени на диска по спирала и са отпечатани очевидно със специални печати. Между тях има изображения на хора, животни и растения.

image

Евънс предположил, че надписът представлява победен химн с култов характер. Оттогава какво ли не се е говорило за него! Че произходът му бил какъв ли не и кой ли не се е опитвал да го разчете: и учени и любители и шарлатани нямащи нищо общо с историята и лингвистиката.
Досега има само един предложен прочит на диска и той на известният български учен Владимир Георгиев. То съобщено пред 14 международна конференция на специалистите по антична история от социалистическите страни в Ереван през май 1976 г.
Няма да цитирам превода, той е известен, но ще отбележа, че в България е имало истински учени и в хуманитарнините науки. Тогава и през царско време. През сегашната демокрация май нищо няма.
Александър Фол, Владимир Георгиев... Световни величини и се доближават по свой път до истината преди всички останали.
Ако бяха англичани или французи щяха да имат друга съдба. Георгиев определя, че писмото е близко с критското сричково писмо и с лувийското пиктографично. Търси корените му в населението преди 17 век пр.н.е. от Крит, част от което се изселва в Мала Азия , т.нар. ликийци.

Напоследък се че чу в пресата, че гърците криели диска, започнаха и те да приличат на руснаците и китайците в това отношение, но все едно един ден и тази писменост ще бъде разчетена и много тъмни завеси за светлото минало ще паднат.

Защо властите не желаят да се изследва диска Файстос?

Диcкът Фaйcтoc ceгa ce cчитa зa нaциoнaлнo бoгaтcтвo нa Гъpция, нo влacтитe нa cтpaнaтa пpoтecтиpaт cpeщy зaдълбoчeнoтo мy пpoyчвaнe, c мoтив, чe мoжe дa ce нaвpeди нa apтeфaктa. Или зaщoтo нe иcкaт дa ce paзкpиe пpиpoдaтa и знaчeниeтo мy …?

от тук: http://hiddentruth.site/%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%be-%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b5-%d0%b6%d0%b5%d0%bb%d0%b0%d1%8f%d1%82-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b2%d0%b0/?fbclid=IwAR1mG_X2A62CeFHYn3bNjMqFr41RKk86GS8f8Gvr6iw69ibWMoz9wV9OHkE

Всъщност подобни нагласи има и на други места по света, нещо ги притеснява сякаш, нещо им пречи и създава опасения, че може да се развенчаят много от стереотипите на новата историческа митология, която са си създали през последните 100-150 години...

image

Минойска златна брадва, характерна за културата на остров Крит


И вместо заключение:

ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИЦИ И МИТОЛОГИЯТА(Алтай, Крит, Йерихон и българите. Мита за Боян и Бойгала)

"... В Европа място за моление към Тангра бил остров Крит, а също и Алпите. Затова тези планини и техния най-висок връх получили български имена: "Алпи" по булгарски означава "Високи"(от "алп" едно от неговите значения било"висок") а "Мон блан" - "Богат(мен) на ливади(болан)".
Кул Гали добавя, че когато Атила бил в Италия(Алтънбаш), то
"видял там планините Алпи и в местността богата на ливади, направил моление на Тангра".
Древните гърци запазили паметта за българските моления към Тангра. Техните разказвачи превърнали названието "Мен Тайре" в духа Минотавър, на когото на остров Крит му принасяли в жертва седем юноши и седем девойки.

image

Най-високата планина на Европа носи българското име - Алпи

В доста географски имена по света се съдържат синонимите и името на духа на изобилието Самар. Достатъчно е да споменем, че градове и реки с названието Самар-Самария-Самарканд има в Поволжието, Украйна, Палестина, Средна Азия, Ирак и т.н., и че в чест на Самара древните българи нарекли своята държава в Близкия изток Самар(Шумер).
След разпада на Древния(български) Шумер на части, малоазиатските булгари-скотовъдци, нарекли себе си и своя бейлик(княжество) с другото име на духа на плодородието, което било по-любимо за тях - Тюрк( оттук после Турция и тюрки).
Според митовете Самар се родил на остров Креш-Крит(който отначало висял в Небето/въздуха и след това се спуснал на земята). Древните гърци възприели едно от имената на Самара - Субаш - под формата "Зевс" и го направили свое главно божество. След това, когато гърците превзели Крит, булгарите почнали да ги наричат "крешен" - критяни( от "крешен" произлиза руската дума "грек").

От тук: https://atil.blog.bg/history/2012/01/26/drevnite-bylgarski-nacionalni-praznici-i-mitologiiata-altai-.890282


Край




Гласувай:
6



1. dobrodan - Здравей, atil, ако позволиш, ще вмъкна
02.11.2020 18:15
един мой отговор към великата блогова историчка относно диска от фестос :).

42. dobrodan - Аз потвърдена информация за разчитане на Фестоския диск
07.09 12:57
не намирам.
"IQEKURJA. IQE. IQE-PHAE.
По Гарет Оуенс. Кажи сега, пиле шарено, коя от трите думи не е тюркска и да ти ги преведа искаш ли?
Ике=Еки (втори, втора). Ике-Бай (втора или втори госпожа/господар. По-късно дава БИКЕ, тюркската дума за знатна дама преди "хатун"). Ике-Курджа (или Курия). Възможно "втората стена" или "двете стени". Или "курдисан" :):):).
Славянски бил езикът. Да, след 4000 години става и такъв.
Вземи се в ръце и сядай да четеш."
цитирай
2. atil - dobrodan, Повече от 22 века в Изт...
02.11.2020 19:12
dobrodan, Повече от 22 века в Източна Европа и на Балканите поне има две основни наречия - славяно-арийското и булгар- тюркското. Другите по-трайни езици езици се броят на пръсти - влашкия, гръцкия, албанския... Няма други езици... Само скитите-масагети като североирански номади от територията на днешен Северен Казахтан идвайки от там в Северното Причерноморие говорели ирано-арийско наречие . Но и те минават на булгар-тюрско. Защо, от кого?! Защото потомците им половци и кумани са вече от един език и нрави с българите, волжките българи през 11 век.За това свидетелсват руските летописи поне... И не само те.
Та и за езика на предгръцкото население което дошло от север - какъв може да е той освен такъв, какъвто е имало и има сега на север... По-точно на североизток, защото всички идват от там.
Т.е. езици може да е имало много, но те са били от тези две основни езикови групи. Другите признаци по които можем да се ориентираме са материалната култура, нрави, обичаи, топонимия...
Преобладава булгарското...! Тия които фаворизират траките например, сами не знаят за кого точно говорят, защото траките са древни булгари, пиещи конско мляко, както забелязъл и Херодот. Славяните и гърците не пиели конско мляко и имали други нрави и обичаи, друг бит и култура.
.....

Мнозина днес като чуят "тюркско" и превъртат, но същото е и с иранското, че и с арабското... и с други стари културни народи, някои от които дори ги няма. Днешните иранци и араби нямат много общо с древните си културни предци по разбираеми причини. Така е с тюрките, още повече, че по-голямата част от днешните тюрки на изток, почнали да се наричат така от 6 век и предците им нямат общо с никакви древни култури.

Кашанското писмо, туранското от Тюркския каганат в Средна Азия обаче има общо с древните предгръцки писмености. И то е сричково, но по-развито сричково - буквенно, наследено е от прастари времена от предците на върхушката на тюркския каганат, които били изселени от Дарий от Мала Азия в Средна Азия за наказание, заради един бунт.
От там идват приликите, това писмо било в употреба и в България по време на Първото българско царство.
цитирай
3. atil - Колкото до диска от Фестос, засега ...
02.11.2020 19:20
Колкото до диска от Фестос, засега само акад. Владимир Георгиев е предложил превод, използвайки ликийските надписи от Мала Азия. Ликийците се преселили там от остров Крит още преди гръцкато нахлуване. Той счита че се касае за кореспонденция на съюзни и сродни владетели. Военна информация, съобщения, съвети...
цитирай
4. radostinalassa - Фестският диск е разчетен ...
02.11.2020 20:45
от Гриневич. Българите са тръгнали оттук към Индия. Едва ли като втори по брой народ в света биха допуснали тук монголоиди, които да оставят и тюркски надписи. Това е абсурдно. Избийте си го от главата.
цитирай
5. atil - от Гриневич. Българите са тръгнали ...
02.11.2020 21:47
radostinalassa написа:
от Гриневич. Българите са тръгнали оттук към Индия. Едва ли като втори по брой народ в света биха допуснали тук монголоиди, които да оставят и тюркски надписи. Това е абсурдно. Избийте си го от главата.

Българите не са тръгнали от тук а от Прародината си в Източна Европа. От там една част стигнала и до Северна Индия.
Древните тюрки не са монголоиди! Набийте си го в главите. А и самите древни българи не са тюрки защото ги предхождат по време. Но са сродни и близки с тях. Също и езиково по стария си неславянско език с древните тюрки, сармати, алани, скити, траки, хуни... За едни и същи корени от един същ древен супер етнос става дума.
цитирай
6. radostinalassa - Родината на траките е тук.
02.11.2020 21:56
Защо да е в Източна Европа, а и ние сме в нея.Сега под тюрки се разбира монголоиди и турци.не виждам в древната българска азбука да има тюркски букви. Уж не сме били тюрки, а пък ... много объркано пишете.
цитирай
7. atil - Освен лозунги и заявления научете ...
02.11.2020 22:13
Освен лозунги и заявления научете се да четете и източници за миналото. Свидетелства, писменни и материални. Източниците по-добре казват и обясняват от днешните историци и пропагандатори. 😉
цитирай
8. atil - Демир баба(Железния баща) от Лу...
02.11.2020 22:17
Например Демир баба(Железния баща) от Лудогорието също бил с двуостра брадва. И то магическа.... От тогава почва този древен народен епос, който бил жив и допълван и до 19 век.
От тракийско време почва, и единия от големите двубои на Железния баща бил с юнака Латиналията.
Народен епос, по-стар от българската държава е...
Имаме народна култура, архитектура, имаме и собствени писменни източници, каменна летопис.
Има и голям брой чужди източници, тя самата днешна българска стара история се пише основно по чужди източници.
Гърците например през цялото време наричат българите "скитски народ", а скитските народи са родом точно от Източна Европа!
цитирай
9. atil - Защо да е в Източна Европа, а и ние сме ...
02.11.2020 23:17
radostinalassa написа:
Защо да е в Източна Европа, а и ние сме в нея.Сега под тюрки се разбира монголоиди и турци.не виждам в древната българска азбука да има тюркски букви. Уж не сме били тюрки, а пък ... много объркано пишете.

Някой е сварил хубава каша в главите ви. Затова ви се вижда объркано. А образованието има роля, че нищо и почти никого не е образовало май напоследък.
Под монголоиди не се разбира тюрки а народи от монголоидната раса. Древните тюрки са бежанци от Ранния Шумер в Мала Азия след Библейския потоп и не са били монголоиди.
Хората на изток почват да се наричат тюрки след 6 век като поданици на Първия тюркски каганат.
Траките не са местно население също като гърците а се заселват на три вълни в различно време. Но и трите вълни са преди гърците.
Българите се формират като етнос във Волго-Уралието в дълбока древност. Името българ се появява за пръв път там. Чуждите автори ги наричат по името на управляващите династии Сарматска, Аланска, Хунска... Или по имената на племената или вождовете. През 7 век кан Кубрат по политически причини налага древния етноним за общо име на народа и държавата.
Точно от там заради междуособици в различно време са излезли редица изселнически вълни, които стигнали до различни точки на Евразия и създали близки и сродни култури.
Туранското писмо, което явно има връзка с критско,-микенското се ползвало от администрацията на Първото българско царство, където служели родовете на ермийците, бежанци от Тюркския каганат при бащата на Кубрат. В гражданската война, която избухнала 3 години след смъртта на Кубрат, те подкрепили Аспарух, затова били принудени да заминат с него на запад. Ермийците населявали плътно областта Македония и днешните македонци са преки техни потомци. Царската канцелария ползвала гръцкия език в международните отношения, имало и руническо писмо на жреците. Българският народ минал постепенно на езика на славянските поданици след 893 г. Когато този език станал официален, писмен и Богослужебен. Дотогава те говорели на булгар-тюркски език. Такъв бил българския език дотогава. Новия език също го нарекли български, защото станал език на българския народ.
Това не е прецедент, така се формират всички големи европейски нации от много повече етноси 3, 4, 5, българския народ се формирал основно от 2 етноса. И винаги в Русия, Франция, Англия, България, Италия всичките тези етноси ставайки народ минавали на един език и в повечето случаи на една религия.
Така че е България нищо странно и особенно не се е случило в това отношение.
цитирай
10. radostinalassa - Гърците са етиопците негри
03.11.2020 12:24
Защо акцентираш на името българи. Тук са живеели траките българи, както и на юг, север и ост. посоки. Аспарух не е искал да приеме исляма и езика, затова е дошъл тук и е приет . Езикът му е български. Траките и славяните също имат същия език, външен вид, обичаи, шевици и пр. Да не говорим за островърхата шапка, която е занесена в Индия.
цитирай
11. atil - Защо акцентираш на името българи. ...
03.11.2020 13:02
radostinalassa написа:
Защо акцентираш на името българи. Тук са живеели траките българи, както и на юг, север и ост. посоки. Аспарух не е искал да приеме исляма и езика, затова е дошъл тук и е приет . Езикът му е български. Траките и славяните също имат същия език, външен вид, обичаи, шевици и пр. Да не говорим за островърхата шапка, която е занесена в Индия.

Щеше да е само смешно, но шарлатаните са баламосали много хора и не е до смях вече...
Гърците са европеиди, родом от днешна Галиция. Всичките на два пъти се изселват на юг и заемат автентичното гръцко землище в днешна Южна Гърция, Западна Мала Азия и островите. Това става след Троянската война, когато предгръцкото
население в разпокъсаните си държавици отслабва и оредява. Гърците произлизат от дорийските племена.
Аспарух атакува Балканите най-накрая, когато набира достатъчно мощ. Преди това завладява Онгъла - Причерноморските степи от Дунав до Днепър, от Стара Велика България. От братята си Баян и Котраг. Хазарите не им помогнали този път защото се били върнали в долното Поволжие.
След това се съюзява с братята си Кубер и Лачин, които отишли на служба при аварите и атакува аварите в Долно дунавската равнина и ги изгонва в Панония. Затова Константин Погинат тръгва на поход срещу него, защото знаел какво ще последва. Аспарух воювал с братята си за трона на Стара Велика България и загубил, защото хазарите станали съюзници на брат му Баян.
Затова заминал с подкрепящите го на запад. Исляма идва там в онези земи след 150-200 г. Първо на Кавказ а после в Поволжието.
Водят война с Византия близо 2 години докато тя капитулира. Никакви траки нищо общо нямат със събитията. Много малка част от местното оцеляло население е запазило старата си култура и самосъзнание. Повечето отдавна били ромеи...
цитирай
12. radostinalassa - Кои са шарлатаните?
03.11.2020 13:50
Ти разказваш историята като приказка, без доказателства.
Гърците са семити, а те се получават от смесването на негри с бели. Затова не произнасят доста букви и са орязали откраднатата наша азбука.
цитирай
13. radostinalassa - Не е ли наивно това , което казва Ал.Стойчев....
03.11.2020 14:24
Волжските българи са станали сунити през 12 век и шериатът не им позволявал да лъжат, затова Тарихите са верни. Църквата също не ни позволява да лъжем.
цитирай
14. atil - Ти разказваш историята като при...
03.11.2020 15:38
radostinalassa написа:
Ти разказваш историята като приказка, без доказателства.
Гърците са семити, а те се получават от смесването на негри с бели. Затова не произнасят доста букви и са орязали откраднатата наша азбука.

Ето точно това, което сте написали са шарлатански приказки. И то лесно може да се провери. Щом сте повярвали на такова нещо, значи имате сериозни пропуски в знанията си. Гърците не са семити. А и самите семити не са метиси а подклон на европеидната раса като индусите, арабите и персите. В Джагфар тарихи ги наричат афразийци, такива били акадците.
Моят преразказ изглежда така защото така е предаден в хрониките, българските. . Така изглеждат сведенията от всички хроники по света.
Доказателствата са навсякъде, в събитията, в сведенията на чуждите източници. Сборника Джагфар тарихи е доказан и от археологията. Никой не е намерил нищо неверно досега, нито някакво разминаване. Намерени са описани сгради и улици на равно място, чрез разкопаване. Значи "фалшификатора", който ги е описал трябва да е бил екстасенс или пророк ли?! 😊
цитирай
15. atil - Волжските българи са станали су...
03.11.2020 15:48
radostinalassa написа:
Волжските българи са станали сунити през 12 век и шериатът не им позволявал да лъжат, затова Тарихите са верни. Църквата също не ни позволява да лъжем.

Това за лъженето а и за други религиозни забрани е вярно. И до към 13-14 век се е спазвало. Но не това може дa мине за доказателство пред днешните циници и безбожници.
Доказателствата трябва да материалистично - научни. И те винаги са били налице.
цитирай
16. radostinalassa - Гърците са семити...
03.11.2020 16:36
Това е факт.
цитирай
17. atil - Не е факт а нова съвременна митол...
03.11.2020 19:15
Не е факт а нова съвременна митология. Нито същинските гърци са африканци нито пък приобщените към тях славяни и траки, които са повече от приобщените в рамките на българския народ траки и славяни....
Ето тук изкарах за "Призрака на генетизма". Има генетична карта на Европа и на Гърция в това число.
........
"....България, Румъния и Македония имат най-близки стойности! Най-големите разлики с Румъния са при групите R1a, R1b, J2 и E1b1b. Как можем да ги обясним? E1b1b представя последната голяма миграция от Европа към Близкия изток и Африка.

Логично е по Средиземноморското крайбрежие да има по-високи стойности, отколкото навътре в континента. И наистина – в Гърция тази група има по-висока стойност. Интересно е също, че това важи и за Сърбия (в по-малка степен). J2 има най-висока стойност в Румъния. Тази група е концентрирана в Месопотамия (центъра на ранния Шумер) и понеже най-високата й концентрация в Европа е на Крит, сведенията от "Джагфар тарихи" ни обясняват картинката . R1a и R1b бележат миграция на население от Азия през Кавказ и на север от Черно море към Европа. Това би обяснило по-високите стойности на хаплогрупите в Румъния и малко по-ниската стойност за България. България се намира генетично много близо и до Грузия.

Как стои въпросът с България и Македония? В Македония се наблюдава по-висока стойност на група I1, но по-ниска на група I2a и I2b. Група I2а е много интересна и е ябълката на раздора, понеже тя е „Балканската” хаплогрупа, тоест който има повече I е по-балканец. Ето тук eupedia вероятно е хвърлила сите македонци, българи и гърци в ужас. Защо ли? Ами вижте голямата таблица – най-голяма стойност на I имаме в Швеция и Дания, на I2a – в Босна и Херцеговина и Сърбия.

https://atil/history/2016/01/02/oshte-vednyj-za-quot-prizraka-na-genetizma-quot-okaza-se-che.1419260


цитирай
18. radostinalassa - Хаплогрупите са нещо относително
03.11.2020 19:41
Защо камерунците имат 98% хаплогрупа Р1Б? Не ти ли приличат на негри?
цитирай
19. radostinalassa - Предаде ли се?
04.11.2020 14:29
но коментарът ми го няма, а това е подло.И тръохбулгарският език не е тюркски, а тракийски.Запомни го.
цитирай
20. atil - Да, да, предадох се. . . Много си с...
05.11.2020 07:50
Да, да, предадох се... Много си силна и компетентна не мога да се боря с тебе. Траките ще излязат камерунци щом казваш и говорели на тракийски. Нека да е каквото вие казвате, както сте седнали комфортно в локвата на лъжите и измамите ще си останете там не предадени во веки веков. Ясно ми е.
На който както му харесва и както си е избрал.
цитирай
21. radostinalassa - Е, пуснах пост за това, че...
05.11.2020 18:06
гърците са дошли от Африка. Пишете там.
Освен гените трябва да отчитаме морала и психотипа на човека.
Тук има бели цигани, но те много трудно се обучават, лъжат и т.н.
цитирай
22. atil - гърците са дошли от Африка. Пишете ...
05.11.2020 18:53
radostinalassa написа:
гърците са дошли от Африка. Пишете там.
Освен гените трябва да отчитаме морала и психотипа на човека.
Тук има бели цигани, но те много трудно се обучават, лъжат и т.н.

Вие от черните цигани ли сте, че толкоз много обичате да лъжете?
цитирай
23. radostinalassa - Аз никога не лъжа
05.11.2020 19:27
Не разбирам коментара
цитирай
24. atil - Гърците са индоевропейски на...
05.11.2020 20:01
Гърците са индоевропейски народ, представляващ мнозинство в Гърция и Кипър и говорещ гръцки език.
Термините „Гърция“ и „гърци“ се появяват сравнително късно и имат латински произход. През по-ранните исторически епохи самите гърци наричат себе си ахейци и данайци, а и всяко племе има различно име. Едва по-късно, но не по-рано от 8 – 7 век пр.н.е. те започват да наричат себе си елини, а страната си Елада. Названията се създават постепенно с образуването на гръцката народност[2].

На географското разположение на племената отговаря и разпространението на основните диалекти в старогръцкия език – йонийски, еолийски и дорийски. Чак след средата на 4 век пр.н.е. след укрепване на връзките между отделните гръцки градове-държави възниква общогръцкият език койне.

(От всичката тази официална информация само за ахейците, аргосци(уралци) не са гърци. Иначе всичко друго е така.)

Няма Африка.

https://bg.m/wiki/%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8
цитирай
25. atil - Ахейците е общо название на древ...
05.11.2020 20:06
Ахейците е общо название на древногръцките сили, употребявано от Омир в „Илиадата“. В нея думата е използвана общо 598 пъти. Авторът употребява и алтернативните названия данайци (Δαναοί) 138 пъти и аргосци (Αργίτες) 29 пъти.

Ахейците са тези които обсаждат Троя начело с героите Ахил и Агамемнон. Вярвали в древногръцките богове, живеели в областта Аргос. Пристигат на Балканския полуостров през 2 хилядолетие пр.н.е. (в бронзовата епоха).[1] Те донесли своя език, вярвания, бога на небето и мълнията. Ахейците успели да се наложат над местното население, като в периодите на война и мир с него се осъществило сливането на двете тогава съществуващи местни общности.

Използвали линеар Б, което ще рече по писменост – индоевропейци, а древна Африка била позната като Древна Либия, като древното ѝ население било известно като либийци.

(Ахейците са древни булгари Идел - Волго-Уралието. Омир не пише за гърци. Гърците след 700 години вообще не вярвали на неговите песни. Явно той е потомък на старото предгръцкото население за което говори и името му. Гърците заимствали своите митове и божества от завареното население а римляните почти същото, но от етруските... )

https://bg.m/wiki/%D0%90%D1%85%D0%B5%D0%B9%D1%86%D0%B8
цитирай
26. atil - Не разбирам коментараПоне от ...
05.11.2020 20:19
radostinalassa написа:
Не разбирам коментара


Поне от последните ми два коментара би трябвало да се сетите. А ако си вярвате, то защото са ви сварили каша в главата.
Но има и такива, които съзнателно лъжат и извращават и то без да са цигани или гърци, даже и не са сърби или македонци... Не ги знам какви са, крият се, но поведението им не прилича на българско.
Ето този лъжец и измамник е такъв:

https://iliyanv/
цитирай
27. radostinalassa - Ако е така все пак ...
05.11.2020 22:10
защо гърците нямат като другите народи буквите Б, Ж и пр.
цитирай
28. atil - Лингвистите трябва да знаят. Всеки ...
05.11.2020 23:11
Лингвистите трябва да знаят. Всеки език има особености. Редица европейски езици се групират в езикиви групи. Дори унгарския, спада към угро-финската, която спада към Сибирските езици. Литовския го слагат между славянските и иранските езици. И на мен ми е интересно гръцкия към коя група езици е по-близък.
Прагърците са живели в днешна Галиция, това е една област между Полша и Румъния. Северозападните краища на Карпатите. Всички се изселват от там на юг. Има стари изчезнали европейски езици. Например буртаския, може би гръцкия се родее с някои от тях.
Това са интерени въпроси.
цитирай
29. radostinalassa - Точно лингвистите определят 3 групи езици...
06.11.2020 08:03
според гласовия апарат. Този на негрите е отделна група. И да се скъсат от зор, те не могат да произнасят някои звуци и оттам букви. Как да кажат Ж, ще кажат З - Зевс.
цитирай
30. atil - radostinalassa, в Европа няма с...
10.11.2020 23:06
radostinalassa, в Европа няма средновековни и древни африкански негри. Няма и такива азиатски монголоиди. Единствените средновековни монголоиди в Европа са калмиците край г.Астрахан, бежанци от Синята монголска орда.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5647937
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031