Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2020 12:12 - Историята на най-старият килим в света
Автор: hadzapi Категория: История   
Прочетен: 557 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.10.2020 21:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Историята на най-старият килим в света Всеки килим разказва история, но малко от тях могат да се похвалят с толкова завладяваща история като на най-стария килим, открит непокътнат.
Това е килимът Пазири , открит, замръзнал, в гробница в сибирската степ. Изтъкан е през 5 век пр. Н. Е. и е възстановен близо 2500 години по-късно, когато през 1949 г. руски учени отварят една от многото могили, открити в долината Пазирик в планината Алтай, южно от Новосибирск.
Гробниците, на руската граница с Кита , Казахстан и Монголия са били вкопани дълбоко и покрити с дървени и каменни стълбове; следователно килимът и мумифицираните тела на благородниците се появяват в изключително запазено състояние. Ето снимка на ъгъла на килима, който сега се намира в Ермитажа в Санкт Петербург . И уголемено изображение на един от рицарите на килима.
Векът, през който килимът е бил поставен в гробницата, е най-известен на Запад заради случващото се в Древна Гърция . Всъщност 5-ти век е времето на гръцко-персийските войни, Херодот завършва своята „история“ за построяването на Партенона, Софокъл пише „Антигона“ и накрая се стига до разрушителната Пелопонеска война между Атина и Спарта.
Но историята, която ни разказва килимът, е много различна от тази на древните гърци. Той разказва историята на скитите, частично заседнало, отчасти номадско племе, чийто дом е било огромното пространство на Евразия на север от Гърция , Месопотамия, Персия и Китай . На третата снимка е шиитски рицар, направена с техника филц апликация. Това килимче е намерено окачено на стена, заедно с килима, в гробниците на Пазирик.
Какво прави там е трудно да се каже.
По това време независими от господството на великата персийска империя, скитите разширяват своето влияние в земи, вариращи от съвременна България, през Украина и Централна Азия, до границата с днешен Китай . Основата на тяхната мощ и търговското им богатство се крие в многобройните стада коне и уменията на ездачите им, което прави армията им изключително мобилна и почти невъзможна за завладяване. В същото време те са били основен канал за търговия по Пътя на коприната , който транспортира стоки между Персия, Индия и Китай . Особеността на скитите се състои във възможността да бъдат много подвижни.
Това вероятно се дължи и на използването на карети като тази, намерени разглобени в гробниците на Пазирик . Всъщност чрез тях те са могли не само лесно да преместват палатките си и други нужди, но и да носят със себе си цели магазини с " луксозни стоки  , някои от които са били внесени или от собствено производство.
Всъщност едно от нещата, за които скитите все още се помнят и днес, е тяхната способност да обработват злато и изработването на сложни и красиви бижута, с които нашите музеи са пълни днес. Другото, с което скитите се запомнят, е размерът на техните царски могили, известни като „ курган “, които в някои случаи достигат и надвишават 20 метра височина. Вътре, подобно на египетските пирамиди, благородниците са били погребани със съкровището си за използване в отвъдното. Тази карта показва приблизително размера на скитските земи по времето на Римската империя.
Другият велик номадски народ в Северна Евразия по това време е бил турскоговорящият (от „ Туран “ - митичният прародител на турците ), който е обитавал по-източните райони. По-късно тези народи били изтласкани към западната страна, от вековния конфликт с персите, както емблематично се казва в класическите епоси на персийската литература. Въпреки това, въпреки че днес се знае достатъчно за скитите и техният начин на живот, особено благодарение на споменаването за тях в древни истории и разкопките на могилите им, много малко се знае за тяхната текстилна и килимарска култура.
Единственото сигурно е, че те са направили както възли, така и филци и плоски килими и че и двата процеса са показали много високо ниво на техническа и естетическа сложност, демонстрирайки, че принадлежат към много древна художествена традиция. Но дали тази традиция произхожда от самите скити или е „заимствана“ от съседите, е невъзможно да се знае със сигурност.
Повечето учени смятат, че килимът Пазирик не е могъл да бъде изтъкан в номадска среда в отдалечен ъгъл на сибирската степ. Мъри Айланд - младши и Мъри Айланд III, в бележка от книгата си „ Ориенталски килими “ (1998), твърдят, че килимът „повдига въпроса как номадските овчари са могли да придобият уменията , за да изпълняват технически перфектна работа“; и те отговарят, че „търговският обмен може да доведе до това в резултат до такава степен, че китайски копринени тъкани са открити в Пазирик и в други номадски погребения в степите“.
Следователно теориите за произхода на килима предполагат, че той вероятно е изтъкан във важен център на Ахеменидска Персия или може би в Персийската империя близо до Пазирик . Ако случаят е такъв, ние се сблъскваме не само с най-стария килим, правен някога и открит непокътнат, но и с поразителен пример за първата търговия с килими. Със своите мотиви на рицари и елени, той може да е бил изрично проектиран за износ в степите. Или може да бъде специално поръчан от скитски лидер.
Днес килимът Пазирик се репродуцира редовно от съвременните тъкачи на килими, които намират неговия „дизайн“, включително коне, грифони и елени, за все още пълни с магически чар. Копието от последната снимка е произведено от тъкачи от Северен Афганистан . Интересно е да се мисли за килима Пазирик , поставен в кралска палатка, като първия известен пример в света, на стая, обзаведена с килим. И още по-завладяващо е да се мисли, че този пример, толкова изненадващ със своята красота, може да обзаведе и домовете ни днес

Магдалена Ангелова,  от  Фейсбук  групата  "История  и  литература"

image

image

image

image

image

image






Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3807483
Постинги: 2351
Коментари: 744
Гласове: 1918
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия