Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2022 13:53 - Иранската политическа система и Стефан Янев
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 2483 Коментари: 4 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Този анализ, линк към който е даден най-долу, беше публикуван през месец януари в далечната 2013 година в навечерието на президентските избори в Иран. От днешна гледна точка, той сигурно съдържа и някои анахронични моменти, но след вчерашните изявления на протежето на Президента на Републиката – г-н Стефан Янев, повторното му публикуване става необходимо. Затова е го препубликувахме в сайта blacksea-caspia.

Всъщност, този анализ изтъква в много по-голяма степен положителните страни на иранската политическа система, най-вече защото тогава се очакваше избирането на Президента Роухани – един от най-напредничавите хора, които напоследък Иран е имал в управлението си.

За съжаление днес това не е така, но темата на тази бележка е друга. Тя е посветена на поредния спасител на нацията, който тези дни заяви претенциите си – г-н Стефан Янев, поредният представител на военното съсловие, който смята, че Конституцията и Уставът за караулната служба са едно и също нещо.

Политическата система на Иран комай-комай силно се доближава до възгледите на г-н Стефан Янев. Впрочем, авторът на тези редове наистина смята, че ако говорим за демократичност, Иран е доста по-демократична държава от повечето страни в Близкия Изток и Средния Изток, в това число – съвсем по-демократичен от повечето страни в персийския залив.

Само че, спецификата на иранската демокрация, доколкото съществува нещо такова и поради факта, че в Иран наистина съществуват реални социални и политически дебати, ни дава възможност да си представим как би изглеждала корпоративната демокрация, която г-н Стефан Янев се опитва да ин продаде на сергията на поредните парламентарни избори.

image

Вчера, поне няколко души извисиха глас и заявиха, че предложението на г-н Стефан Янев, Българската православна църква, БАН и профсъюзите (а защо ги няма работодателските организации в предложението му?) си е чист фашизъм. Обикновено в България наричат фашистки, насилническите режими, които ограничават политическите свободи. В случая, анализаторите за първи път от много време, наричат едно предложение „фашистко“, заради корпоративистките анонси в него. В това има солидна доза основание и предложението на г-н Стефан Янев много ни напомня за „Камарата на фашистите и корпорациите“, която тоталитарният гений на Мусолини създава.

Единственото спасително „луково перо“ за което би могъл да се хване г-н Стефан Янев е безспорният факт, че той не е предложил закриване на политическите партии и суспендиране на Конституцията. Това е засега – има всички възможности идеологията на бившия служебен министър-председател да еволюира. Не можем да го обвиняваме в някаква особена привързаност към демокрацията – той е от категорията политици, които са изпълнители, а не проактивни инициатори, така че всичко е възможно.

Но справедливостта изисква да се каже, че за сега чертежът на бъдещата политическа система в България, който ни чертае г-н Стефан Янев не е завършен фашизъм, а едно много силно залитане към корпоративистките начала на фашизма, което може и да завърши с падане в прегръдките на тази идеология, ако новооглашеният лидер на още нерегистрирана партия постоянства в тази посока.

Но отново в интерес на справедливостта, трябва да приемем, че г-н Стефан Янев още не е стигнал до злачните полета на фашизма и се намира някъде на географската ширина на иранската демокрация. За да не обиждаме Иран, трябва да подчертаем, че тяхната система е резултат не на предизборна импровизация, а на доста дълго обмисляне и моделиране. Така че, ако Стефан Янев дойде на власт, можем съвсем сериозно да очакваме, че ако има необходимото мнозинство, той ще предприеме конституционни промени в посока на иранското разбиране на една „теократична“ демокрация.

Всъщност, понеже не само БПЦ е в „списъка на Янев“, трябва да сме прецизни и да кажем, съвсем в духа на известната книга на Саймън Хикс за политическото устройство на ЕС, че корпоративният модел на посредничество между интересите, ще  придобие по-голяма тежест за сметка на плуралистичния модел на посредничество между интересите. И така ще доживеем създаването на Корпоративна република България, за която пророкува интуитивно Йордан Нихризов в анти-утопията си „56-та година“.

Иначе е задължително да отбележим, че не трябва да се надценява значението на „идеите“ на г-н Стефан Янев. Тези, които стоят зад него и зад прекия му ментор, обичат да „пускат за дискусия“ след публиката разни екстравагантни идеи, естествено всичките насочени към ограничаване или отмяна на представителната демокрация. Гледали сме шоуто на Слави Трифонов, а преди него аз лично участвах в провалянето на лансирането на идеята за … „забрана на политическите партии“ в една предизборна кампания.

Пък и в случая даже не става дума за толкова за лансирането на екстравагантни идеи. Просто г-н Стефан Янев е сложен като фон на останалите анти-европейски и анти-западни кандидати. На неговия фон те започват да изглеждат някак си по-приемливи. Нещата стоят като на древните пазари за роби – около по-здравите и яки роби, слагали куци, сакати, джуджета – всякакви хора за фон. И „качествената стока“ изглеждала по-добра и съответно по-скъпа. На нас тази стока може да ни излезе страшно скъпа. https://blacksea-caspia.eu/bg/politicheskite-debati-i-khibridnata-demokraciya-v-iran



Гласувай:
18



1. librarian - Привет, привет! :-)
21.08.2022 18:02
Бих могла и то обширно да коментирам по отношение на Иран, но мисля да се въздържа! :-)
А и какво ни интересува Иран или която и да е второстепенна държава? Да гледаме нас си! :-)
цитирай
2. tonsun - Тя, нашата полическа система е. . ...
22.08.2022 21:23
Тя, нашата полическа система е.. башка. Тя в система "уникум", Системата на Пенев "4-4-2" пасти да яде... Тая система е "Халифакс"...
В този дух мога да продължа още дълго, но не си заслужава. Къде се е видяло друга страна с 6-7 милиона народонаселение и с над 130 партии, партийки, движения, "крила", формации и прочие измишльотини. И едни и същи муцуни ги обикалят, като дърти решетарки.
Гледат ни нагло в очите и лъжат, лъжат, лъжат...
Само, че все по-малко стават хората, които им вярват..
КазваТ, че "със стари к@@ви, нов бардак не се прави" Но се оказва, че и новите са нефелни..
И си задавам Въпросът... За Кого, по дяволите, да гласувам?!? И за Какво...

ПП: Пояснение!!!
Системата е Халифакс - Всичко е в тотален безпорядък, хаос. Например серия от несъвместими и противоречащи си
събития, които обаче, противно на всяка логика, се случват едновременно (т.е. „всичко е пълна лудница, ама няма да се плашите!”).
цитирай
3. teodordetchev - Един от пълните ми провали като популяризатор на науката е ...
22.08.2022 23:44
... неспособността ми да обясня на публиката, че огромният брой регистрирани пратии, изобщо не е български феномен. Испания посрещна първите си свободни избори след смъртта на Франко с над 200 регистрирани партии. Някъде си пазех списък на регистрираните партии в Обединеното кралство - над сто са. Броят на регистрираните партии не е никакъв проблем. Проблем е дейността на партиите с влияние в политическия живот.
цитирай
4. vladtepes - За Иран
24.08.2022 11:41
В Иран аятолах Хаменей и Духовния съвет от муджтахиди и аятоласи имат сериозно влияние в политиката.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5806383
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52687
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов