Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2021 04:00 - Истината ще ви направи свободни
Автор: monbon245 Категория: Други   
Прочетен: 1094 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.04.2021 04:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 и ще познаете истината и истината ще ви направи свободни.“ (Йоан 8:32)



Едно от най-убедителните послания на Църквата в началото на промените бяха тези знаменателни думи на Христос. Хората, държани десетилетия наред в духовна тъмнина и незнание, бяха впечатлени от актуалността на Христовото послание. Днес само след 30 години нашето общество се насити на свободата, стана безразлично към истината. Ние имаме свобода, но не сме свободни. Това отново доказва, че Христовото послание е за всички времена и за всички хора!



„Истината ще ви направи свободни“. В този кратък стих има две думи, които не трябва да ни оставят равнодушни - Истина и Свобода! В тях е въплътен вековния стремеж на човека. Бог създаде човека по Свой образ - свободен. Творецът е вложил във всеки един от нас стремеж към свободатаI Стремежът към свободата не е продукт на нашето осъзнаване, както ни учеше материалистичната идеология, а дар от Бога.


  Историята на човечеството всъщност е история на борбата на човека за свобода. Дали човечеството успя в този свой стремеж? Последните 200 години преминаха под знака на Великата френска революция: „Равенство, братство, свобода!“



Какви велики цели си постави тя да разреши? Създаде ли равенство? Премахна кралството, за да създаде империя. Унищожи потомствената аристокрация, за да даде място на нова. Илюзията, че всички са равни, трае много кратко време. Донесе ли братство тази революция? Ни най-малко. Тя беше най-братоубийствената. Тези, които заедно проливаха кръвта си, станаха смъртни врагове. Един друг се  обвиняваха в измяна и взаимно се унищожаваха. Донесе ли свобода тази революция? Боя се, че не успя - нито тя, нито другите след нея.



А Христос ни обещава Свобода преди 2000 години, в разцвета на робовладелческото общество, когато отделната личност и човешкия живот нямаха никаква стойност. Ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни!"



Ясно е, че Христос говори за Истината, която Той олицетворява. Аз съм Истината, Пътят и Живота". Да познаеш Истината означава да познаеш Христос. Само тогава можеш да бъдеш свободен.


Познанието на Истината е противно на нашата човешка природа. Ние не искаме да се унижим и да признаем, че досегашния ни живот е бил погрешен. Ние не желаем да приемем Божествената корекция в нашия живот.


Познанието на Истината е динамичен процес. Това не е самоцел. Христовата истина не е философска категория, не е знание, а дълбоко вътрешно убеждение, което преобразява човека. Тя има само едно последствие - да ни направи свободни! Само свободния човек е истински човек. Само свободния човек е щастлив и пълноценен човек.


Каква свобода ни дава Христос? В същност от какво ни освобождава Той?


Преди всичко Той ни освобождава от тиранията на греха. В една своя проповед големия евангелизатор Били Греъм казва: Във войните са загинали по-малко хора, отколкото онези, които са загинали от тиранията на греха." Тъжна равносметка. Вярваме или не вярваме в Бога, грехът си остава най-страшния враг на човека. Под една или друга форма той прониква във всяко човешко сърце, до всеки човешки ум и ги разяжда, отслабва. Единственият, Който може да се справи с греха, е Христос!


Христос и днес ни освобождава от тревогите, от заблудите, от жилото на страданията, от страха, който понякога прониква до костите ни, освобождава ни от ужаса на смъртта. Трябва да признаем, че често това ни съсипва. Ние живеем в постоянно напрежение. Стресът е проблем № 1 в нашето време. Христос ни сочи един чудесен път - обстоятелствата на живота да нямат власт над нас.


Но Христос освобождава само този, който иска да бъде свободен. Той на никого не натрапва свободата Си. Свободата се дава само на онзи, който я цени, който чувства необходимост от нея.


Ние трябва да се стремим към свободата. Трябва да копнеем за нея. Големият английски проповедник Спържън казва: Политическата свобода е ценна, религиозната свобода е скъпоценна, но духовната свобода е безценна!"


Желаеш ли да бъдеш свободен? Христос ни сочи изход. Той е отговора на нашите неразрешими проблеми.



Търси Истината!

Слушай Истината!

Изучавай Истината!

Обичай Истината!

Говори Истината!

Пази Истината!

Защитавай Истината до смърт!

Ян Хус, чешки проповедник, изгорен жив заради вярата си.



Пастор Бедрос Алтунян, гр. Варна

 

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monbon245
Категория: Други
Прочетен: 1446137
Постинги: 2442
Коментари: 24
Гласове: 1695
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031