Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2013 23:58 - Окупирай... протестите!...
Автор: mt46 Категория: Други   
Прочетен: 5956 Коментари: 26 Гласове:
36


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Любослава Русева
image
  image

„Протестиращите трябва да внимават не само за врага, но и за представящите се за техни приятели, които казват, че ги подкрепят, но вече са започнали да работят усърдно, за да разводнят протестите. По същия начин, по който си купуваме безкофеиново кафе, безалкохолна бира, сладолед без мазнини, властимащите ще се опитат да превърнат протестите в безобиден морален жест.”

Статията на философа Славой Жижек „Първо окупирай, после поставяй искания” е публикувана във в. „Гардиън” в края на октомври 2011 г. В нея той съветва лагеруващите в парка „Зукоти“ и за друга опасност:

„Не бъдете самовлюбени. Карнавалите са евтино зрелище. От значение е следващият ден, когато отново ще трябва да се върнем към всекидневието. Дали нещо ще се е променило?“

По онова време „Окупирай Уолстрийт” набира все повече последователи и наблюдателите са щедри на суперлативи. Медиите тръбят, че „99-те процента” са се събудили, както и че „американският политически пейзаж вече никога няма да бъде същият”. Един от някогашните ветерани на в. „Ню Йорк Таймс” - Крис Хеджис, дори стига до заключението: „Крехкото статукво, налагано от елитите в продължение на десетилетия, се взриви. Революцията започна!“

За „революцията срещу престъпната дейност на банките и големите корпорации” вече са написани десетки книги. Според колумниста на Harper’s Magazine Томас Франк обаче, в тях се разказват едни и същи анекдоти, цитират се едни и същи комюникета, обръща се внимание на едни и същи дреболии. „Как барабанистът на джембе (африкански барабан) държал хората будни – нещо, което наистина се е случило на Бруклинския мост; защо и как еди-кой си се е оказал на това място; на кого първи му е хрумнало да се организират общи събрания; как една нощ всички трескаво са участвали в почистването на парка, за да не се допусне протестиращите да бъдат прогонени и т.н.”

Уви, величавата епопея се оказва краткотрайна. След два месеца лагеруващите са изгонени от парка, движението „Окупирай Уолстрийт“ се разпада, само тук-таме остават няколко самотни групички. „Медийната вихрушка, която беше нахлула в палатките в парка „Зукоти“, замина да бушува на друго място”, коментира Томас Франк в статията си „Окупирай Уолстрийт“ – едно самовлюбено движение”, а в серия от публикации за собственото си списание The Baffler посочва и основните причини за провала на движението:

 Култ към участието

 Как да вдъхнеш живот на карнавал, когато тайно мислиш за експерт-счетоводители и данъчна администрация?

Отговорът е: като се въздържиш да поискаш конкретни мерки. Ако предявиш искания, това означава да приемеш, че надутите и лишени от чувство за хумор старчоци са поели управлението и че забавлението е свършило.

Този тактически ход на движението в началото действа безотказно, но в същото време предопределя неговия печален финал. Като си забранява да изисква каквото и да било, „Окупирай Уолстрийт“ се затваря в това, което през 1973 г. Кристофър Лаш нарича „култ към участието“. Или, иначе казано, протест, чието съдържание се изчерпва с удовлетворението да се протестира.

 Нарцисизъм

 Какво да направи един протест, за да се разгърне и да прерасне в мащабно социално движение?

Участниците в него трябва първо да размишляват, да анализират и да теоретизират.

„Окупирай Уолстрийт“ успява да си избере девиз („Ние сме 99-те процента”), да посочи противник, да привлече общественото внимание и да даде сила на понятието солидарност.

Движението обаче не излъчва лидери, не задава посока и не предлага алтернатива. Нарцистичните рефлекси бързо упражняват съкрушително влияние и превръщат „Окупирай Уолстрийт“ в сцена за индивидуално изтъкване на кариеристи. Състезанията по остроумие траят месец-два, после идва ред на пърформансите. Идеите бързо се изчерпват, акциите стават все по-самоцелни.

 Неприемане на критика

 Има ли начин да чуеш различното мнение, когато си убеден, че представляваш 99-те процента?

Участниците в движението се вземат прекалено на сериозно и възприемат враждебно всеки опит за критика. На тяхна страна са интелектуалци като Ноам Чомски и много известни личности (Йоко Оно, Сюзан Сарандън, Алек Болдуин), което им дава допълнително самочувствие.

Така наред с остроумните плакати, постепенно се появяват лозунги като болшевишкия „Който не е с нас, е против нас!” В социалните мрежи започва яростно ънфрендване на позволилите си да направят дори добронамерена забележка. Те автоматично биват обявявани за ретрогради и провокатори.

 

Аналогиите с летните протести у нас се натрапват веднага:

- В началото бунтът на морално разгневените беше вдъхновяващ. Недоволството се изразяваше с ирония и вкус. Появиха се остроумни лозунги като „Не съм платен, мразя ви безплатно!”, „Олигархски = Оревоарски”, „Стига ДЕМО-крация, искаме пълната версия”, „Ай сиктир, ще им свирим всеки ден под прозорците, да не са  Лайза Минели!". Всякакви опити протестите да бъдат компрометирани от провокатори или използвани от „представящите се за техни приятели”, биваха парирани и осмивани. Гневът беше автентичен и затова походът на отвратените от отвратителните изглеждаше наистина красиво.

- Лошо, но лека-полека на улицата се промъкна един нездрав патос, който не само противопостави „умните, интелигентните и красивите” на „оскърбените и унизените” от февруари, а даде тласък на поредица от нарцистични акции. Вместо да мислят каква държава искат да си направят, протестиращите претовариха „Фейсбук” със снимките си в профил и анфас. Усмивката се превърна в поза, рисунките с тебешири изместиха остроумието. Възможността за изява на скритите таланти превърна шествията в нещо като асамблея „Знаме на мира”. Ако управляващите имаха разума и доблестта да посочат ясен хоризонт за действията си и не продължаваха с нелепите до абсурдност назначения, протестът щеше да остане в историята по-скоро като карнавал.

- За сметка на това се случи нещо по-лошо, което напомни за изречението „Световната война вървеше добре, докато не се намеси Генералният щаб”. Перифразирайки Ярослав Хашек, то би трябвало да прозвучи така: след влизането на някои пиарски и рекламни агенции в ролята на организатори на ивенти, основателното недоволство затъна в бутафория и кич. Намесиха се, с други думи, приятелите, „които казват, че ги подкрепят, но вече са започнали да работят усърдно, за да разводнят протестите” – независимо дали го правят нарочно, или просто не са в състояние да бъдат наистина „креативни”...

Това нямаше да изглежда чак толкова притеснително, стига ивентите да бяха плод на леко инфантилно, но все пак оригинално хрумване, и не повтаряха едно към едно превърналите се вече в клишета протестни пърформанси:

В началото на юли, например, на улицата се появи балерина. Присъствието й беше обяснено с фотопроекта “Urban Butterflies” (“Градски пеперуди”), но и балерините, и пеперудите бяха силно застъпени като образи-послания в Ню Йорк. Нещо повече, плакатът с балерината, стъпила върху скулптурата „Атакуващият бик” – символ на Нюйоркската фондова борса и на пазарния капитализъм, се превърна в плакат на движението “Окупирай Уолстрийт”.

Пак от Ню Йорк дойде идеята за изнасянето на пиана и рояли на улицата. На 13 юни, ден преди началото на българските протести, музикант пренесе рояла си на размирния площад „Таксим” в Истанбул, като цяла нощ повдига настроението на демонстрантите с импровизиран концерт. Жестът му беше изключително симпатичен, защото се дължеше на спонтанност, каквато липсваше във внезапната поява на бял роял на софийските жълти павета.

Същото се отнасяше и за живата възстановка на „Свободата води народа”. Снимката на повелата множеството красива млада туркиня силно напомняше за картината на Йожен Дьолакроа, а и циркулираше из интернет поне месец преди да бъде имитирана на българска почва. Освен за епигонство, нашата имитация свидетелстваше и за липсата на знания и култура, доколкото манекенката беше разголила гръд в навечерието на 14 юли (датата на Великата френска революция от 1789 г.), без да знае, че картината е била вдъхновена от друго събитие - Юлската революция от 28 юли 1830 г., когато един режим сменя друг...

Добавим ли към този безпросветен кич бутането на кашони, символизиращи Берлинската стена, и плажуването с шезлонги пред парламента, прегледът на художествената самодейност ще излежда още по-нелепо.

Но не в това е проблемът. Най-стряскащото е, че всеки критик на тази самодейност моментално биваше и бива обявен за платен от властта провокатор, а критиките се възприемаха и възприемат „ на нож”.

И защо така? Нали настръхването срещу различното мнение и убедеността, че съществува само една истина, нямат нищо общо с порива към свобода? Нали с него няма нищо общо и интелигентността, защото интелигентният се усъмнява, не се има за непогрешим? Той няма да се обяви нито за красив, нито за умен, тъй като е взискателен и ироничен към себе си. Няма да се отнесе с високомерие към провинцията, няма да подпише харта като „интелектуалец” и няма да размаха никому пръст...

Впрочем преди дни си направих експеримент - изпратих на моя протестираща приятелка думите:

"Да, но и в България се провеждат свободни избори, които наскоро бяха спечелени от опозицията. При демокрацията властта е огледално отражение на обществото: тези хора са избрани. Понякога изборите се печелят и от разни типове от стария апарат, които заслужават всичко друго, но не и симпатии. Демокрацията обаче важи за всички, а не само за възвишените и умните."

Тя реагира с възмущение и отвърна, че е „абсолютно възмутена” от „защитната ми реч за Олигархски”. Така го възприе, макар да не го бях казала аз, а Адам Михник - бившият полски дисидент, известен антикомунист и настоящ главен редактор на най-големия полски вестник "Газета Виборча"...

И после защо имаме ДЕМО-крация, а не пълната версия, а?

ОК, но докато се караме и разделяме, протестите могат и да заглъхнат. А ако заглъхнат, няма как да се върнем към що-годе уреденото всекидневие на окупиралите „Уолстрийт” нюйоркчани. Единствената ни надежда е през септември отново да се появят остроумните и да напишат своите лозунги. А най-добре е да напишат своя (остро)умен план.

Преди това, разбира се, ще се наложи белият роял да изчезне от жълтите павета. На негово място трябва да се настани гневът.

 Сп. „Тема”
eduta.bg/v2/article/окупирай-протестите





Гласувай:
39


Вълнообразно


1. mt46 - http://pressadaily.bg/publication/20748--%D0%9D%D0%95%D0%A2%D0%AA%D0%A0%D0%9F%D0%98%D0%9C%D0%9E%D0%A1%D0%A2%D0%A2%D0%90-%D0%9D%D0%90-%D0%94%D0%95%D0%A1%D0%9D%D0
09.08.2013 00:06
"... Вероятно сте забелязали, че не „комунистите“, а именно десните демократи преследват с особена нетърпимост всяко мнение, което се различава от тяхното, и са готови да разкъсат всеки човек, който се осмели да изкаже позиция, влизаща в разрез с „десния канон“. Оказва се, че най-яростните антикомунисти са взели на въоръжение методите, които се ползваха с най-голяма популярност в някогашните комунистически държави. Вижте само в какъв неистов бяс изпадат всички онези „либерали“, „защитници на свободното слово“, правоверни десни персонажи, когато стане дума за Достена Лаверн и книгата й „Експертите на прехода“. Тези „безкрайно толерантни“ господа и дами с огромна страст охулват авторката, след което се заемат и с оплюването на книгата. А най-интересното е, че много често хулителите не познават нито авторката, нито са чели книгата й. Попадам на разни дискусии във Фейсбук, в които обичащи да се величаят като много четящи и много разбиращи десни интелектуалци и интелектуалки казват следното: „Ох, пробвах да я чета тази книга, ама след 5-6 страници я оставих“ или „Ооо, ама много дебела тази книга, нямам време за подобни глупости“. И след тези признания се почва охулването. Този подход удивително напомня случая „Пастернак“, нали?

Като казах Фейсбук, няма как да не спомена, че най-яростните хейтъри (от английския глагол to hate - мразя) там са именно десните персонажи. Всеки, който си позволи да изрази съмнения в дясната интерпретация на света, бива наричан „тъпак“, „комунистически изрод“, „чугунена глава“. А недай боже да почнеш да говориш по електронните медии за социална справедливост, солидарност, борба с неравенството и изобщо да защитаваш, а не да плюеш, както е модерно, левите идеи. Десните демократи ще преобърнат света само и само да забранят подобно говорене. Интересното е, че в продължение на повече от двайсет години апологетите на дясното държат абсолютния монопол върху говоренето по всички медии..."
цитирай
2. mt46 - http://pressadaily.bg/publication/20748--%D0%9D%D0%95%D0%A2%D0%AA%D0%A0%D0%9F%D0%98%D0%9C%D0%9E%D0%A1%D0%A2%D0%A2%D0%90-%D0%9D%D0%90-%D0%94%D0%95%D0%A1%D0%9D%D0
09.08.2013 00:08
"... Не знам дали помните как в началото на българския преход всички, но най-вече представителите на десницата обичаха да цитират мисълта на Волтер „Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш“. Днешните десни имат толкова общо с този принцип, колкото общо има Крумовото законодателство с триинстанционното съдебно производство. Техните послания и действия се доближават най-вече до делата на сенатора Джоузеф Маккарти, който организира най-големия „лов на вещици“ в съвременната история на Съединените щати и който подозира едва ли не всеки влиятелен американец, че е „законспириран комунист“.

Жертви на неговите доноси

стават много политици, актьори, режисьори, писатели, журналисти, чиято единствена „вина“ е, че имат леви убеждения. Няма да е зле, ако българските последователи на сенатора, тези непримирими десни „разобличители на комунизма“ си припомнят каква е съдбата на Маккарти. В своя лов на вещици той стига до такива крайности и нарушения на човешките права, че срещу него се изправят не само журналисти и интелектуалци, но и президентът Айзенхауер и лидерите на Републиканската партия. Клеветите и тоталитарният начин на действие на Маккарти го дискредитират в очите на американците, сенаторът е официално порицан за дейността си и изпада в тежка алкохолна зависимост, която ускорява смъртта му. Обикновено нетърпимостта към чуждото мнение не води до добър край. Катастрофалните изборни резултати на „автентичната“ българска десница, която толкова държи на своята нетърпимост, са поредното доказателство на този факт."

(в. Преса, печатно издание, брой 212 (563) от 06 август 2013)

цитирай
3. barrybarovec - Движението "Окупирай Уол...
09.08.2013 06:11
Движението "Окупирай Уолстрийт" е левичарско и беше създадено преди 2 години като антипод (противоположност) на Tea Party. Макар и добре платено (от Сорос и радикални леви организации), просъществува едва няколко месеца.

Ако протестите в Бг се асоциират с "окупаторите"... какво да кажа -- язък за барута.

А иначе в Бг всичко е обърнато с главата надолу и тотално омешано.
цитирай
4. anin - Добро утро!
09.08.2013 07:25
Днес пак сме на политическа вълна, а?! :)
То какво ли не изфалшивиха вече, та протестите ли!
Важно е да умеем да различаваме нещата, и да правим подходящите за нас избори, независимо за какво става на въпрос...
цитирай
5. nrd - Подкрепа!
09.08.2013 08:16
И после защо имаме ДЕМО-крация, а не пълната версия, а?
Нистина отговорът на този въпрос може да доведе до нещо различно от случващото се досега.Много хора подсказват,но няма чуваемост и затова се разводняват малкото стойностни неща!
цитирай
6. valeska - Ясно е, че протестите са яхнати от ...
09.08.2013 09:05
Ясно е, че протестите са яхнати от определени политически сили, които не са в парламента . Когато си недоволен от властта, можеш да я промениш с гласуване. Ама никой не ми харесваше, казват някои. Това не е отговор, защото имаше разнообразие на политически идеи. Да бяха си направили труда да гласуват за десните партии. Ами ако пак не влязат в парламента какво правим?
цитирай
7. mt46 - Още по темата -
09.08.2013 09:08
От страницата на Съпротива:

"Получихме следната информация:

Днес по време на протеста ‪#‎ДАНСwithme‬ в София, група протестиращи срещу ограбващите страната ни концесии за злато се наредили по тротоара пред „Кристал“. На снимката се виждат плакатите им. Покрай тях минали протестиращи срещу правителството. Част от хората започнали да се спират и да заглеждат табелите и да разговарят с протестиращите. Друга част от демонстрантите обаче се нахвърлили с псувни и обиди към стоящите на тротоара хора. Някои дори започнали да замерят със стотинки с викове "На ви злато, бе! На! На!", "Да ви е*а майките, комунисти скапани! Идете да се шибате с вашите искания за това държавата да стопанисва сама своите ресурси!" и така нататък..

Тъжно, приятели.. адски тъжно"
цитирай
8. mt46 - Асоциациите са очевидни...
09.08.2013 09:23
barrybarovec написа:
Движението "Окупирай Уолстрийт" е левичарско и беше създадено преди 2 години като антипод (противоположност) на Tea Party. Макар и добре платено (от Сорос и радикални леви организации), просъществува едва няколко месеца.

Ако протестите в Бг се асоциират с "окупаторите"... какво да кажа -- язък за барута.

А иначе в Бг всичко е обърнато с главата надолу и тотално омешано.

Нашето "движение" копира модела на "Окупирай Уолстрийт"... Разликата е, че нашите протестиращи нямат никакви социални искания, напротив... "Лицата" им имат предимно амбиции за власт... :)
цитирай
9. syrmaepon - Този тип протести безспорно има ...
09.08.2013 10:04
Този тип протести безспорно има своите недостатъци. Част от населението - в България около 60% - просто заявява че няма за кого да гласува.Следващата крачка е то да се самоорганизира и да влезе в парламента.Обаче смятам че този тип демокрация - парламентарна, отдавна е изживяла времето си или поне вече е наизчерпване на позитивните възможности които би могла да предостави.Едновременно с участието в парламента, трябва да има и алтернатива и коректив. И алтернативата ще се роди. И не само в България.Но за съжаление не веднага.
цитирай
10. batogo - !!!:)))
09.08.2013 10:27
Когато човек предпочете истината пред удобството на навика, тогава е прогледнал...
цитирай
11. mitkaloto - Стани да седна!В далечината виждам ...
09.08.2013 10:45
Стани да седна!В далечината виждам хиляди празни столове..
цитирай
12. mt46 - Да, някои задници искат да седнат, да се намърдат във властта...
09.08.2013 13:20
mitkaloto написа:
Стани да седна!В далечината виждам хиляди празни столове..

цитирай
13. mt46 - ...
09.08.2013 13:30
batogo написа:
Когато човек предпочете истината пред удобството на навика, тогава е прогледнал...

Винаги има спекулиращи с истините... Тяхната цел не е другите да прогледнат, а напротив - да ги ослепят, заслепят, манипулират, употребят...
цитирай
14. mt46 - Да, нужни са и нови механизми за демокрация...
09.08.2013 13:44
syrmaepon написа:
Този тип протести безспорно има своите недостатъци. Част от населението - в България около 60% - просто заявява че няма за кого да гласува.Следващата крачка е то да се самоорганизира и да влезе в парламента.Обаче смятам че този тип демокрация - парламентарна, отдавна е изживяла времето си или поне вече е наизчерпване на позитивните възможности които би могла да предостави.Едновременно с участието в парламента, трябва да има и алтернатива и коректив. И алтернативата ще се роди. И не само в България.Но за съжаление не веднага.

Да се въведат елементи на пряка демокрация, възможност за електронно гласуване, ограничаване привилегиите на депутатите, премахване на имунитета им, намаляване на броя им /до 120 души/...
цитирай
15. mt46 - Те са гласували за "десните", но гласчетата не са им стигнали...
09.08.2013 14:03
valeska написа:
Ясно е, че протестите са яхнати от определени политически сили, които не са в парламента . Когато си недоволен от властта, можеш да я промениш с гласуване. Ама никой не ми харесваше, казват някои. Това не е отговор, защото имаше разнообразие на политически идеи. Да бяха си направили труда да гласуват за десните партии. Ами ако пак не влязат в парламента какво правим?

цитирай
16. mt46 - Здравей!...
09.08.2013 14:11
anin написа:
Днес пак сме на политическа вълна, а?! :)
То какво ли не изфалшивиха вече, та протестите ли!
Важно е да умеем да различаваме нещата, и да правим подходящите за нас избори, независимо за какво става на въпрос...

У нас е пълно с ментета... :)
цитирай
17. mt46 - Водещите политици избягват да отговорят на този въпрос...
09.08.2013 14:25
nrd написа:
И после защо имаме ДЕМО-крация, а не пълната версия, а?
Нистина отговорът на този въпрос може да доведе до нещо различно от случващото се досега.Много хора подсказват,но няма чуваемост и затова се разводняват малкото стойностни неща!

цитирай
18. kass - mt46
09.08.2013 15:22
Жалко е, когато излиза, че протестите са за "изпускане на малко пара" на недоволството. Всъщност те би трябвало да са за "извоюване" на права. Едно недообмислено назначение бе отменено благодарение на протестите, един недосегаем дерибей като цар Киро бе осъден, благодарение на протестите тогава, тока бе намален благодарение на февруарските протести и още други малки постижения, което говори само по себе си, че когато има целенасоченост протестите имат смисъл и успех... Днес искаме да прескочим етапа в който обществото ще коригира нещата, които не иска да търпи, преди да намери хората, които да следват поставените от обществото принципи и сякаш се надява да намери някой, който да извърши корекциите вместо него...
Поздрави!
цитирай
19. mt46 - Благодаря, Кас! И ти си писала на тази тема...
09.08.2013 17:46
kass написа:
Жалко е, когато излиза, че протестите са за "изпускане на малко пара" на недоволството. Всъщност те би трябвало да са за "извоюване" на права. Едно недообмислено назначение бе отменено благодарение на протестите, един недосегаем дерибей като цар Киро бе осъден, благодарение на протестите тогава, тока бе намален благодарение на февруарските протести и още други малки постижения, което говори само по себе си, че когато има целенасоченост протестите имат смисъл и успех... Днес искаме да прескочим етапа в който обществото ще коригира нещата, които не иска да търпи, преди да намери хората, които да следват поставените от обществото принципи и сякаш се надява да намери някой, който да извърши корекциите вместо него...
Поздрави!

Да, "изпускане на парата", без да се изпуска парАта, осигуряване на малко зрелища /без "хляб"/...
цитирай
20. batogo - !!!:)))
09.08.2013 18:12
Марине, в момента, в който истината се подложи на манипулация, тя става лъжа. Пред всеки един човек има само един начин да стигне до истината в чист вид - да живее, да чувства, да мисли и да я види сам, без посредници и помагачи... :)))
Поздрав!
цитирай
21. zaw12929 - Протестът е плюс за Америка, но за ...
09.08.2013 22:32
Протестът е плюс за Америка, но за нългария е минус и това е целта
НЯМА КАК ДА БЪДЕ МОРАЛНО НЕЩО, КОЕТО Е ПРОТИВОЗАКОННО
ВСЪЩНОСТ ВСЕ ПО ЯРКО СЕ ОТКРОЯВА ЛИПСАТА НА МОРАЛ НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ- НИКАК НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАТ ЗА БЕДНОТИЯДА И НАХАЛСТВОТО НА ИЗКЛюЧИТЕЛНО ЛИШЕНИ ОТ СЪСТРАДАНИЕ- НАПРОТИВ- ЗАПОЧНАХА ДА УКОРЯВАТ ПРАВИТЕЛСТВОТО, ЗА СОЦИАЛНИ ПЛАЩАНИЯ... НЯМАТ КАПКА ЧОВЕЩИНА... БЪЛГАРИЯ ПРОПАДА... ЗАРАДИ МОДАТА ДА СТАВА У НАС, КАТО В ПРЕСТЪПНА АМЕРИКА... ГЛУПАЦИ, КОЛКОТО ЩЕШ... ЗАТОВА СМЕ СТОЯЛИ 500 ГОДИНИ БЕЗ ДЪРЖАВА...
цитирай
22. mglishev - Хубав материал, благодаря
09.08.2013 23:09
за предупреждението :)
цитирай
23. mt46 - Тезата за морала е... ала-бала /за баламосване/...
09.08.2013 23:11
zaw12929 написа:
Протестът е плюс за Америка, но за нългария е минус и това е целта
НЯМА КАК ДА БЪДЕ МОРАЛНО НЕЩО, КОЕТО Е ПРОТИВОЗАКОННО
ВСЪЩНОСТ ВСЕ ПО ЯРКО СЕ ОТКРОЯВА ЛИПСАТА НА МОРАЛ НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ- НИКАК НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАТ ЗА БЕДНОТИЯДА И НАХАЛСТВОТО НА ИЗКЛюЧИТЕЛНО ЛИШЕНИ ОТ СЪСТРАДАНИЕ- НАПРОТИВ- ЗАПОЧНАХА ДА УКОРЯВАТ ПРАВИТЕЛСТВОТО, ЗА СОЦИАЛНИ ПЛАЩАНИЯ... НЯМАТ КАПКА ЧОВЕЩИНА... БЪЛГАРИЯ ПРОПАДА... ЗАРАДИ МОДАТА ДА СТАВА У НАС, КАТО В ПРЕСТЪПНА АМЕРИКА... ГЛУПАЦИ, КОЛКОТО ЩЕШ... ЗАТОВА СМЕ СТОЯЛИ 500 ГОДИНИ БЕЗ ДЪРЖАВА...

цитирай
24. mt46 - Абсолютно сам... е невъзможно...
09.08.2013 23:15
batogo написа:
Марине, в момента, в който истината се подложи на манипулация, тя става лъжа. Пред всеки един човек има само един начин да стигне до истината в чист вид - да живее, да чувства, да мисли и да я види сам, без посредници и помагачи... :)))
Поздрав!

Нали човек се учи другите - от родители, учители, от прочетени книги и т. н. Не може без посредници...
цитирай
25. mt46 - Моля!... Четенето е... безплатно... :)
09.08.2013 23:46
mglishev написа:
за предупреждението :)

цитирай
26. barrybarovec - Нашето "движение" к...
10.08.2013 00:30
mt46 написа:
Нашето "движение" копира модела на "Окупирай Уолстрийт"... Разликата е, че нашите протестиращи нямат никакви социални искания, напротив... "Лицата" им имат предимно амбиции за власт... :)


Малко информация от първа ръка...
В началото на протеста "окупаторите" също нямаха конкретни искания. После започнаха да говорят от името на народа (лозунгът им "ние сме 99%"), започнаха да искат социално равенство (преразпределение на богатството -- чист комунизъм), смяна на системата (без да заявят с какво да се замени), лозунги като "Eat the rich" и тогава им лъснаха червените задници. Какво повече да очакваш от току-що завършили безработни колежани, живеещи с родителите си. Опикаха и осраха района на палатковите лагери, превърнаха ги в място за дрогиране, кражби и изнасилвания.
От друга страна, ходил съм няколко пъти на протести на Tea Party, още през 2009. От чисто любопитство -- исках да видя какви хора протестират, срещу какво протестират и какви искания имат. Огромна разлика! Не само в годините и морала на протестиращите, но и в начина на протест -- никога не са нарушавали обществения ред (блокиране на пътища, обществени сгради и т.н.) за разлика от "окупаторите".
Не съм запознат с протестите в България (и честно казано не се интересувам много), обаче самият факт, че българските протести копират методите на "окупаторите" (а може би и тяхната идеология и цели) не говори добре за тях.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19171218
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148935
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031