Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2020 23:07 - МНЕНИЯ НА НАШИТЕ ФЕЙСБУЧКИ В САЩ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Забавление   
Прочетен: 447 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 08.04.2020 23:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

МНЕНИЯ  НА  ФЕЙСБУЧКИТЕ  НИ, ЖИВЕЕЩИ  В  САЩ  ЗА  КРИЗАТА  С  КОРОНАВИРУСА  ТАМ

 

   Аз не се интересувам много-много от това, което се случва в САЩ, но го следя с периферното си внимание, защото те се явяват едната половиина на света. Как ще живеят хората в останалата част на света зависи от тях, въвеждам таг – международното платежно средство, н. в. долара, един от резултатите след ВСВ. В името на истината по-голям интерес проявавам какво става в ЕС, на Балканите – област, в която се считам за просветен любител краевед, в страните-примати, наричани още маймуни с ракети и в страните с тотално опростачено население, които стават все повече, цитирам таг, Италия, избрала си за управници популисти. По-голяма простащина от това може да стори само страна, ако си избере президент простакисимус. Не  посочвам таг...

   За разпространението на коронавируса в САЩ упрекът пада върху Тръмп, който е бил предупреден за тази опастност и че трябва да се вземат предварително много сериозни мерки срещу нея. Той обаче, като недообразована личност, е подценил опастността и се е отнесъл пренебрижително към специалистите, които са го посъветвали как да постъпи. По подобен начин при първите прояви на тази болест са реагирали и китайските ръководители, които обвинили  лекара във фалшива и зловредна за страната информация. Този, който повтаря нечия тъпотия, без да се поучи от нея вероятно е още по-тъп, мисля.

    Трудната борба с коронавируса в САЩ се обяснява със струпването на много хора на едно място, напр. в гъсто населените им градове, в огромните им сгради. В един небостъргач, в който живеят хиляди хора, те облигатно ползват асансьори, срещат се. Няма как тези хора да не се приближават един до друг, с което вероятността от предаване на вируса е реална. Не могат тези хора да останат в килиите на тези сгради постоянно, в жилището си, те трябва да излезат навън или ще „превъртят” по някакав начин. В момента в САЩ продажбата на лично оръжие е много популярна, това е проява на перкулясвянето на хората. Ще си завират в някое телесно отвестие ли тези револвери и неавтоматични пушки закупилите ги или закщото са откачили е едната страна на тази изява, но тя дава възможност на още ховече откачени да се изгърмят с оръжията си по невинни хора, деца...

     От друга страна се посочва, че в градовете и щатите, където хората са разпределени равномерно върху територията на страната, защото живеят в семейни къщи с двор, имат широки улици и големи площи за разходка, коронавирусът трудно си пробива път.

   Това налага размисляне върху сегашното статукво в страната, където хората са засегнати от вируса първо от гъстатата им на единица площ и второ, че те раотят предимно в сферата на услугите, които сега са блокирани напълно. Америка лети, самолетите нямат пътници, компаниите ако не получат помощи загиват. Америка е по хотели и ресторанти, те не работят, ако не премине скоро вирусът милиони американци остават без работа. Има върху какво да се помисли, защото такива кризи са възможни и в бъдеще, а борбата срещу тях ако се продължава по този път ще е още по-трудна.

   Този път ще бъда кратък и нямап дапнаправя паралел с чумавите години в Милано и в с. Момчиловци, Смолянско.

 

   От друга страна от спътниковите снимки се вижда, че океаните са се ПРОЧИСТИЛИ от непътуването на круизи по тях. Круизите са  хиляди, на един круиз пътуват хиляди хора. Този бизнес замърсява океанската среда.

   И друго нещо показват спътниковите снимки:

   Въздухът над Китай - страната с най-мръсен въздух в света - се е прочистил. Това е благотворно за цялата планета. Спирането на 90% от полетите на самолетите над САЩ и на почти всички междуконттинетално полети е довел до друго – прочистване и на стратосферата. Колко газове отделя само един голям самолет от 500 тона, чиито мотори го държат на 10000 м. и го движат със скорост 1000 км./час.

    Корона вирусът доведе и до тези ефекти върху околната среда, резултат от временната промяна на живота на хората.

 

    Ние се крием на вилата ни от вируса, имаме и път към Витоша за разходки. Леко на запад от нас минава въздушен коидор – точно срещу прозореза ни - по който непрекъснато летят самолети от юг на север. Както в Западна България казват, сега кьорав самолет по небето нема. Животът е замрял. Кой би се осмелил да се затвори в самолет няколко часа с още 200-300 души.  Днес за първи път над вилата ни прелетя огромен пътнически самолет с 4 мотора и то в обратната посока, което възприех като символ.

   И още една промяна в живота ни. За съпругата ми, преподавател по пиано, пролеттта винаги е времето с най-голямо натоварване в работата й. Сета, затворени във вилата и на разходки, тя се радва на пролетта, която цял живот така и не успя да съприживее.

   И още един ефект – държавите примати, извесни още като маймуните с ракети, сега се стремят да съберат политически активи от коронавируса. Слушах за изявление на Ким Чен Ун,  че в страната му няма нито един болен от тази страшна болест. Опазил е народа си. Путин пък се хвали, че имали необходимото противодействие на тази болест, защото здравната им система била една от най-добрите в света и предлага помощи на засегнатите по света. Не го е страх от вируса, а като не го е страх защо забрани ва всички руснаци по света да се завръщат в Русия. Аз съм чувал за такива здравни система, абсолютно сигурни, без канализация на болниците, от типа „ЕламерИтни!!!”.

   За Русия Путин има решаващата дума, така ще е до 2036 г. В Сърбия скачат от радост по този повод, защото ако ги засегне коронавируса, Вовата ще ги оздравее. Миле Китич написа и песен в прослава на него, в момента хит  в Сърбия, въведена в Ю туб под името „Валентина Терешкова за полет космический, получила от Хрущова гуй автоматический” Жената, която отвори пътя на Путин да остане на власт до 2036 г. Не можеше този титан на Балканската култура да се не сезира върху нея. Песента може да се чуе само срещу заплащане от един долар за прослушването.

   В други стпани обаче, където от президента нищо не зависи, това е времето той да се изтъкне като фигура, да се опита да се издигне пред опростачената и неграмотна част от народа -  електората му, измежду който той изпъква като волско мъдо.  Имам предвид един президент, който само върху това работи, но нищо няма да постигне, защото мозъкът му е нагънат както корема на Делян Пеевски след работен обяд.

   Няма да го осветлявам обаче...

  





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185021
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031