Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2020 21:56 - МАЛКО ИЗВЕСТНАТА МУЗИКАНТКА С АРТИСТИЧЕН ПСЕВДОНИМ НАНЕРЛ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Забавление   
Прочетен: 371 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
image          image

       Нанерл на 13 години                                      Моцарт вече във Виена
     

КРИТИКЪТ  НА КЛАВИРНИТЕ  ТВОРБИ  НА  МОЦАРТ

 

  Сестрата на Моцрат - Мария Анна Валбурга Игнатия Моцарт, с артистично има Нанерл, родена 5 години преди брат си, Йохан Хрисостом Волфганг Амадеус Моцарт е била дете чудо подобно на брат си като музикално дарование. Двете деца пътуват по Европа, изнасяйки съвместни концерти, с които учудват музикалната публика, доколкото тя тогава е била музикално образована, защото тогава живътъ е бил съвсем различен - трудно се е разпространявала информацията, пътуването е било невъзможно или много трудно. С нарастване на възрастта на тези две гениални деца инетерсът към тях намалява, защото тези, които търсят нови срещи с тях се интересуват не от чудо, да го нарека личба, а от музикалното им изкуство. Макар и поотраснали, тези две деца, дар Божий зда света, продължават да са канени за музикални изяви в различни страни. Напомням за едно такова пътуване във Франция, останало трагично в историята на семейство Моцарт. Моцарт и сестра му са канени в Париж, с тях е майка им. Моцарт се готви за изява, наричана академия. Моцарт има ангажимент да напише 6 сонати за пиано, с които да се представи там, те не са готови обаче. Моцарт ги пише много бързо, по време на ралотата му внезапно умира майка му. Въпреки този жесток удар на съдбата Моцарт не променя ангажимента си. Първата соната след смъртта на майка му е трагичната Соната в ла минор. Моцарт намира време да напише и писмо на баща си, когото много уважава, съобщавайки му, че всичко в Париж е наред и той е готов със сонатите, между които е и тази в с еничарския марш /К3331/. Няма данни сам ли е представил Моцарт сонатите си, изпълнени ли са били някои от тях от сестра му Нанерл, и тя отлична пианистка.

   В клавирното творчеството на Моцарт неговата сестра, която той много уважава като музикантка се явява неговият първи критик на Концертите му за пиано. По отношение на другите му клавирни или камерни тнорби с участие на клавир няма документи запознавала ли се  е сестра му с тях преди представянето им. Вероятно не, защото сестра му се мести да живее в гр. Санкт Гилген, родното място на майка й. Селото е прекрасно, на брега на красивото езеро Волфганг, чието име майката дава на сина си.

   Кои ли не музиканти търсили изявите на този гений в ръкописите му. На нещо важно и съмнително попада Григ, когато преглеждайки партитурата на Концерта му в ре минор, вижда, че в нея има поправки. Моцарт пише всичко на един дъх, без поправки, с невъзможна за другите композитори бързина. Привеждам за пример тройната фуга във финала на неговата симфония „Юпитер”, най-сложната музика, възможна за човешкия разум. В нея няма нито една поправка. Поправки има в партитурата на Шестте квартета, посветени на Хайдн, извество е защо – Моцрат е искал те да бъдат съвършенство и ги пише не наведнаж, а един по един, преглеждайки ги старателно. В Клавирния му концерт в ре минор обаче има поправка в клавирната партия, тя е доста променена. Григ предполага, че на Моцарт се е наложило да прекъсне работата над концерта си и при подновяването й е започнал мисълта си отначало, по различен начин, поради което той е променил текста. Такива поправки тук и там обаче има и в останалите му Клавирни концерти, напочням, че те са 27. От кореспонденцията на Моцарт с баща му се разбира, че тези поправки са напавени от Моцарт по настояване на сестра му Нанерл, която е прегледала партитурата, просвирила концерта, на места недохаресала партията на пианото и настояла Моцарт да я поправи. Най-чудно от всикото е фактът, че на този гений някой е препоръчвал да подобри нещо в композираната от него музика и той се е съобразявал. Да се съобрази Моцарт с препоръката на друг музикант, в случая сестра му, че ако нещо е написано по друг начин, а не както го е мислел той, това е убедително доказателство, че той е считал сестра си за голям музикант както него.

   В музикалната история има още един такъв критик ва всички творби, които Брамс пише. Първо те заминават за мнение от Клара Шуман, също голям музикант – композитор, пианистка, диригент, виолончелискта, певица, артистка – изключигелна личност.

   Нанерл е родена в Залцбург, но живее известно време в Санкт Гилген, село, където е домът на майката на Моцарт. Такова красиво езеро, такова красиво село, едно от най-посещаваните в Австрия. Голяма част от посещаващите Австрия 8000000 туристи годишно от цял свят заради Моцарт, преминават през това село. В края на живота си Нанерл се завръща с двете си деца – тя има и трето, което е починало на една година – в Залцбург. Музикалните й изяви са свързани с работата й като преподавател по пиано. Живее бедно, в края на живота си тя ослепява.Родена пег тодини преди Моцарт, тя и починала 38 години след него.

   Попаднал в едно от най-недуховните места на света, благодаря на Господ за този подарък, предназначен за целия свят. Езикът ма Моцарт - музиката му - не се нуждае от превод.

    Макар с течение на вековете интелектът на хората да има посока надолу, името Моцарт все още остава в чипа на хората и подобните им и ще предтсавя убедителен пример като приложа разговор на двама съвременни българи.

   Две наши мутри, едната по-съвършена, другата – по-проста,  кесят в мутрозаведение. На по-съвършената мутра звъни мобифона. Тя жестикулира, говори, а като привършва разговора си пита по-простата мутра:

-       Аре бе, ти знаеш ли кой е Моцарт?

По-простата мутра се замисля, не можа да отговори задава

допълнителен въпрос:

-       Кой е па тоя Моцарт?

    По-съвършенатамутра менторски му обяснява:

-       Колко си прост! Тоя, бе дето пише музика за мобифоните ни...

 

   Прилагам в линкове две сонати на Моцарт, трагичната в ла минор и тази с каденцата в третата част. Приятно докосване до този гений!
















Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12311730
Постинги: 4577
Коментари: 10805
Гласове: 18386
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930