Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2020 21:48 - АМЕРИКАНСКИ ЗАПИСКИ - 4
Автор: planinitenabulgaria Категория: Забавление   
Прочетен: 581 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 06.01.2020 21:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                        АБСОЛЮТЕН  ТРИУМФ  НА  АВТОМОБИЛИТЕ  ЛЕКСУС

 

   Доста поредни години по това време съм в Америка. По Коледа и Нова Година - да не пропусна и Ханука, защото евреите тук стават все повече - има промоции по автомобилите и тогава се извършват най-много продажби. Понятието продажби не е точно, защото автомобилите се вземат – купуват също е неточно понятие - по същество от банката, на която ще се изплащат и се сключва договор с нея. Това в България не мвоже да стане, а и психологията на българина е различна. Ако аз напр. имам кола, искам да е моя, а не на банката и да им  я изплащам. Знам българи тук, които си купуват колите от фирмата производител и въобще не „играят” с банките. Тук такава постъпка се тълкува като простотия, остаряло мислене и други такива. Да можеш да вземеш кредит и да не го вземеш, не се счита за разумна постъпка. Ше се върна на тази тема.

   Американците карат колите в гаранционния им срок, който достига до пет години и ги връщат на банката ден преди да изтече гаранцията. Там те се преоценяват, някаква сума остава за ползвача на автомобила, той си „купува” нов, променя се вноската му, която той изплаща на банката. Старият автомобил банката „засилва” обикновено към Латинска Америка или за рециклиране.

    Американците живеят на кредит, така е било винаги, като тенденцията се задълбочава. В резултат на това вътрешният им дълг расте, водят се спорове относно него, трябва ли да има някакав граница, резултат няма. Миналата година Тръмп остави без заплати администрацията на страната, решение отново нямаше.  Как се процедира с този огромен, многотрильонен вътршен дълг няма да обяснявам, но въвеждам два тага: Доларът е международна валута за разплащане, а парите на Америка се управляват от евреи.

   Производителите на автомобили по света се стремят първо да пробият на пазара в Америка с някой свой модел, после на крилете на този успех да започнат да го продават в други страни. Първиите серии автомобили се достаят в Америка да се види интересът на американския купувач към тях, затова тук има много автомобили нов модел, неописуемо красиви. Всяка година си казвам, по-красиво нещо не воже да се направи! На следващата виждам, че не е така. Тенденцията е американецът да ползва все по-голям като обем на купето автомобил, защото той самият наедрява и едростта на колата като да му дава самочувствие. Колко бензин гори напр. един два и половина тонен Кадилак, тип голям семеен ван, не е важно. Друго си е е да яхнеш такъв автомобил, да пристигнеш някъде и да слезнеш от него. Хората тук съдят по автомобила какво нещо го търкаля.

   Конкуренцията на пазара на автомобили е много голяма, а голямото производство е и рисково. Давам пример с автомобилите Мерцедес тип Смарт, които бяха страхотно разпространени тук. Имаше автомобилчета всякакъв тип, от дизелови до електрически, така боядисани, че наподобяваха произведения на изкуството.  Изведнаж – никакви покупки, те изчезнаха и от улиците. Загубите на  Мерцедес от произведени и непродадени където трябва от този тип миниавтомобили вероятно са милиарди долари, но за тях това е нищо. Стана беля с дизеловия Фолксваген, хванаха ги в шашма, това струваше на фирмата 15 млрд. долара глоби и изгубена продукция за още толкова, днес разхвърляна по пустините на Америка.

   Всичките автомобили, постъпващи в Америка са много красиви и с добри технически показатели, тенденцията е да има все повече електирчески. Който има условия да зарежда колата си, това е най-евтиният за експлоатация автомобил. Малките Шевита изминават до 300 км. с едно залеждане, новата Тесла – до 1000 км.  Конкуренцията е между американските фирми, чиито заводи са по Латинска Америка, предимно Мексико, японските фирми, германските фирми, а също и корейските. За сега най-успешните автомобили се явяват Лексус, които са на първо място по покупки. Всякакви Лексуси има, от малки да доста големи, от всички разновидности, прекрасни са. Тойота – евтиният вариант на Лексус - се търси доста по-малко. Има и други марки японски атомобили, Хонда /Акюра/, Ниссан /Инфинити/, Субару, красиви отвъд въображението. Връх на красотата е Хонда Сивик, с обтекаема форма като тялото на акула.

   От немските автомобили конкурент на Лексуса е Мерцедесът, но има и други превъзходни – БМВ, АУДИ, Фолксваген. Японците ги бият обаче по всички показатели. Рядко, но има и шведски автомобили Волво, също много красиви. Има и много корейски от типа Хюндай и КИА, не по-малко красиви от водещите модели. За съжаление макар много красиви и с гаранция до 5 години, защото са доста евтини, те се считат за непрестижни. Има ги във всякакви изпълнения, включително дизели, хибриди, голяма красота са. Тук казват, хубав автомобил,  но корейски, което означава да отидеш някъде с туй нещо означава нисък стандарт на притежателя му. Отиде някакъв американец някъде, кара последен хмодел Лексус, пристига там друг.. с КИА. Явно вторият е по-прост, затова не търкаля Лексус...

   Има и доста луксозни английски автомобили, а също италиански, които са много скъпи, достигат до 5000000 долара. От джиповете преобладават американските. Тези от типа Вранглер са ги направили красиви като кукли. Хамърът вече го няма, произвеждат едни дълги модели какъвто бе някога Линкълна.

   Върхът на автомобилите обаче остава Тесла. Теслата е в два варианта, луксозно и опростено изпълнение с цени около 80 и 40000 долара. Те не се продават свободно, хората се записват за тях както ние някога за Москвичите и Трабантите.

    За камионите и автобусите съм писал миналата година, не виждам големи промени, но ТИР-овете са по-красиви от луксозните лимузини. Върхът на красотата обаче са противопожарните коли. Такава красота с большой скачок би могъл да надмине само президентът ни Радев, ако хиперинтелигентниците – футболистът Венци, социнтелигентнтикът Ламбо, приватизаторката Кури и генерал Решетников не го бяха турнали за президент, а за правяч на пожарни коли. Неговият хиперинтерект според мен в тази би имал по-добро приложение, отколкото президент,  предлагащ на народа на всяка Нова година актаулизирани посоки към Евразия.





Гласувай:
7



1. cortana - Честита Новата 2020та година! С пожелания още дълги години да посрещатеотминалите празници в Америка! :)
01.01.2020 22:03
Пожелавам Ви преди всичко здраве, нататък щастие и успехи, както и сбъдване на всяко Ваше желание! :)

ПП: Големият ми брат има 'Лексус'. :) Това е автомобил, към който човек не може да остне равнодушен и да не се влюби в неговото съвършенство. :)
цитирай
2. planinitenabulgaria - Благодаря за пожеланието!
01.01.2020 22:24
cortana написа:
Пожелавам Ви преди всичко здраве, нататък щастие и успехи, както и сбъдване на всяко Ваше желание! :)

ПП: Големият ми брат има 'Лексус'. :) Това е автомобил, към който човек не може да остне равнодушен и да не се влюби в неговото съвършенство. :)


В момента в Русия модернизират лекият автомобил ИЖ 1500, който ще стане електрически. Когато това чудо слезе от конвейра, на който днес се произвеждат ракети - както колбасите! - край с японските, американските и другите коли. Ако в него маркспутинците приложат ракетната технология, която притежават, останалите фирми по света никога не биха се и осмелили да се конкурират с тях.
Аз виждах прототипа. Прилича на Москвича, но има по четири фара на предните калници. Страхотевица!!! Чакаме го, но още не записват да си го купим...
Весели празници!
цитирай
3. ok3223 - Паак си се доредил до кофата с лакомства
02.01.2020 10:14
тоози път в сЪАЩЪ ТОЗИ ПЪТ, НЕ КАТО КОМУНИСТИЧЕСКИ ШПИОНИН, А КАТО УЖАСЕН АМЕРИКАНОФИЛ И ...
цитирай
4. planinitenabulgaria - Вие грешите за мен. Аз съм пенсиониран професор от Центъра, който обучава
02.01.2020 20:36
ok3223 написа:
тоози път в сЪАЩЪ ТОЗИ ПЪТ, НЕ КАТО КОМУНИСТИЧЕСКИ ШПИОНИН, А КАТО УЖАСЕН АМЕРИКАНОФИЛ И ...


оперативните работници в Катедра "Култура". Освенхтова сюм удостотен със звание Генерал, което не заслужавам, но ми носи допълнение кам пенсията 200 рубли месечно.
Човекът поумнява с възрастта, ако ходи на планина, или ако слуша музика. Тогава той става много изкрлючителен. Освен това, аз съм пил и маймунско кафе в Банско.
Жената пък поумнява от извънбрачните връзки. Г/жа Радостина не е имали ни една и затова от съжаление към нея й посветих последния си постинг, оставяйки я редом с Манолова и Радев. Нека се радва.
Давам за колоноскопия в Центъра няколко Ваши постинга.
цитирай
5. slavimirgenchev1953 - Този ok3223 е такъв червен боклук,
03.01.2020 09:25
че даже червените боклуци му се смеят.
цитирай
6. planinitenabulgaria - За 2020 г. Товарищ ок3223 е предложен за номиниране
03.01.2020 20:41
slavimirgenchev1953 написа:
че даже червените боклуци му се смеят.


като правяч на политическа поезия. Тя е толкова висша, че малцина я разбират и докато я четет не споменават негова майка.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188280
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031