Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2019 20:12 - АМЕРИКАНСКИ ЗАПИСКИ - 2
Автор: planinitenabulgaria Категория: Забавление   
Прочетен: 971 Коментари: 4 Гласове:
10

Последна промяна: 27.12.2019 20:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                  На нетовите изявявачи със светски имена Андрей и Цветанка – за поучение!              

 

                                         НА  ВИЕТНАМСКА  ТЕМА...

 

   Спомням си една голяма трагедия с млади виетнамци преди месец-два, направили всичко по възможностите си да напуснат комунистическата си страна и да мигрират в свободния свят.  Избраната дестинация от тях бе ЕС, Англия.   Платили тези бедняци  на каналджии да ги прехвърлят от Виетнам до Англия по 30000 евро. Достигнали дестинацията, но един от каналджиите, тъп ирландец, шофьор на хладилен камион, където били укрити витнамците при достигане на крайната им точка, забравил да включи вентилацията на хладилника и превърнал камиона в душегубка. Всичките мигранти, към 40 души, се задушили и починали в херметизирания камион.      

   Първоначално те бяха припознати като китайци, но много бързо постъпи информация за тях от Виетнам. Братът на една виетнамка в камиона, на 28 годишна, платила и тя 30000 евро за да я изведат каналджиите от Виетнам и да я /д/оставят в Англия, говорел със сестра си, която едва му казала, че не може да се диша и връзката се прекъснала. Знаейки за това нейно пътуване, обезпокоен поради изгубването на връзката, той уведомява властите във Виетнам и престъплението /???/ се разкрива. Млади хора, не желаещи да живеят при комунизЪма във Виетнам бягат от страната и с цената на всичко, рискувайки живота си, опитват да започнат нов, достоен живот. В свободния свят, а не в комунистическия лагер.

    Виетнамска тема ме споходи и в Америка /САЩ/. Оказва се, че Виетнам внася разни стоки в Америка, ето как узнах за този факт:

    В къщата на едни наши познати с много големи възможности видях маса, която е толкова красива,че се съпикясах пред красотата й. Масата се състои от един дебел 10 см. плот с неправилна форма, представляващ отрязана талпа от огромен труп на дърво с чудно красива дървесина. Дължината на масата е 2-2,5 м, останалите две страни са със свободна форма. За плот на масата се ползва е широката част на отрязаната талпа, от долу площта е по-малка. Това е така,  защото е отрязана част от дънера преди да се достигне най-големия му диаметър. Това означава, от същия труп има изработена и още по-голяма маса. Краката на масата бяха също нестандартни, със стабилизация към масата и един ъм друг, прекрасни. Дървото бе обработено, импрегнирано с лакове, имаше жили с различни цветове, никъде няма пукнатина. Съвършенство! Казвам го като любител дърводелец с култ към дървото, който цял живот се е занимавал  с това свое хоби. Имам си и дърводелска работилница, в която изработих дървената част на две вили, една лятна и една зимна. Дървото, водата и камъка хсахкулт за мен и по тази линия съм близък с турския етнос в България.

     Не съм виждал такава дървесина, явно дървото расте в друга държава.  Аз имам култ към дървото и когато видя красиво дърво, напр. талпа с красиви жили, купувам си най-красивата, притискам я да не се изкриви по специален начин и след повече от година правя разни предмети, ако имам вдъхновение. Радостта ми от дОсега с дървото за мен е много голяма, работата над него превръщам в творчество.

    Проявих интерес за типа на дървото, защото останах очарован от тази маса. Оказа се, че това е маса от виетнамскска акация, която във Виетнам е гигантско дърво. Има цехове в Америка, които рбаотят с виетнамски дървен материал от акации и други тропически дървета, изработвайки правят чудно красиви мебели. Можело да се поръча маса, изработена  във Виетнам, която се получава на части и се сглобява в много сериозна дърводелска ралотилница по приложена схема. Към масата имаше и няолко стола, абсолютно бижу, внесени готови от Виетнам, изработени от някакво друго дърво, наподобяващо на ореховото. Седалките бяха оформени точно по дупето на седналите върху тях от една талпа, разрязана по височината си, обърната и залепена, след което е обработена с дърворезбени длета. По този начин двете дъски са 100% симетрични, а каква форма им е предадена след дърворезбата!!! Все едно дърворезба в наша царква. Имаше и един люлеещ се виетнамски стол, и той – бижу на квадрат. Хората ме поканиха да седна на него, за да се убедя колко е удобен. С такова уважение погледнах на стола , че не седнах....

   Явно виетнамците с този бизнес опитват да осъществят търговски връзки с Америка. Преди два дни имах още един пример. Един  двестакивограмов дебелак изнесе при контейнерите за боклук спалня, широка 180 см. Не мога да опиша колко красива! Снимах предния и задния плот на леглото, таблите, а също и табелата, на която пише: Произведено във Виетнам. Леглото е от някакво червено дърво, изгладено и полирано до съвършенство. В горните части на плотовете има закръглено плътно дърво с идеална форма на част от цилиндър. Красиво е оформени плотовете /таблите/ не само от страната, която се виждат, но и от обратната страна. А каква красота на цвета на лака!

   Как не остави някой този прекрасен дървен материал пред дома ни в София?  Колко неща щях да направя от него...

   Коментарът по случай изфъргването на това бижу от лайновоза от употреба бе лаконичен:

   - Човеко си е взел нещо по-модерно...

Към този коментар имам реплика:

-       Човеко си е взел някакъв модерен боклук от пластмаса,

който по-да пасва на приматщината му. И си спомних поговорката за свинята и кладенчовата вода.

    Същият този човек изхвърли и един прекрасен чисто нов сгъваем виетнамски стол от дърво, което не ми е познато. Столът се състои от 4 прекрасни крака и система за отварянето им от няколко струговани дървени елемента. Взех го и го разглобих. Такова твърдо дърво до сега не бях срещал. Вероятно това е дървото, с което идиотите на Пол Пот счупиха черепите на 2000000 кампучийци, несъгласни с комунистическия им режим, който забрани употребата на пари. Така тамощните комунисти спестиха в борбата за щастието на народа им поне 2000000 патрона, които струват доста. Ще си пренеса тези елементи в България, ще ги вградя в нещо. Дървото е здраво като метал.

   Замислих се за виетнамците:

    Виетнам, след като изгони от страната си френските колонизатори остана разделен на две, Северен и Южен. Това стана преди ВСВ, процесът бе замразен и приключи след ВСВ, когато французите мислеха, че колониализъмът им още ще продължава. Ядоха пердаха и се разкараха от Виетнам, оставяйки го разделен на две зони. Природата не търпи обаче празно място, появи ли се някъде вакум, той веднага се запълва от следващия кандидатзапълвач на вакуми. И така на мастото на французите във Виетнам навлязоха американците, оставайки трайно в Южен Виетнам. От това настъпиха промени там. Като икономики тези негови половини станаха подобни на Северна и Южна Корея. За Южна Корея американците се застъпиха серизно срещу експанцията на комунистите, във войната загинаха около 5000000 души, но разделението на Корея остана. Има разлика между това как живеят хората в Северна Корея, която е комунисическа, тоталитарна  и Южна Корея, която е република и е с американците. Южна Корея е една от най-богатите страни в света, с много развита модерна технология. Тя е наричана Малкото Тигърче, заащото има население около 25000000 души. Големият Тигър с население почти 150000000 души е Япония. Заради стратегическото си място и заради огромния си икономически потенциал, Южна Корея /РК/ по същество е щат на САЩ. За САЩ може би само Израел като толерирана от тях държава и военен партньор е по-важна държава от РК, известно е защо, въвеждам таг: Банките в Америка.

   В Северна Корея е доста различно. Те си имат мавзолей, в

който лежи вечният президент на страната, Ким Ир Сен, от чието коляно произлизат всички следващи президенти. Комунистическа династия? Имат си ракети, с които могат да унищожат Южна Кория, но им  не дават да го сторят. Това е държавата с най-жестока диктатура в света, където хората умират от глад, в северната част на Северна Корея, най-бедната, хората изяждат мъртъвците си за протеини. Всички кучета, риби, жаби там са се свършили. В Северна Корея хората нямат никакви права и са по същество роби на династията Ким. Режимът на Северна Кория изнася роби, които работят в радиоактивна  и отровна производствена среда в Русия срещу твърда валута за страната, от някъде трябват пари за ракетите на династията Ким. Такива роби имаше и в Китай, но Китай вече няма нужда от тях и ги върна.

    Така щеше да бъде и във Виетнам, щеше да има един

богат Виетнам и едни обречен на страдания и неправди от комунизЪма в него. Нещата обаче се развиха лошо за половината виетнамци, които живееха нормално, останалите вече бяха приведени в жертви на режима на Хо Ши Мин. Ето защо, конфликтът не засягаше само Виетнам. От една страна в конфликта участваше и Франция, която ревнуваше, че американците заеха мястото им в Южен Виетнам след като Витнам ги изхвърли от страната си след позорно поражение. От друга страна СССР искаше влияние в тази страна, за да компенсира нарастващата мощ на Китай, да има просъветска страна от долната страна на този гигант. От друга страна Китай гледаше на Виетнам като на един бъдещ придатък към страната му. Имаше и друг проблем, Студената война, в която проблем бе както Караибската криза, така и войната, която започна СССР срещу америанското присъствие в Южен Виетнам, разполагането на ракети в ГДР и още много простотии. Възникнаха и нови проблеми, във войната идиотите от СССР въвлякоха Лаос и Камбоджа, в Камбоджа победи комунизЪма, избиха половината народ на страната, счупвайки черепите на жертвите с тояги от желязно дърво.      

   Този конфликт завърши с поражение на американците, които не очакваха такава съпротива от страна на виетнамците, такава подкрепа от страна на СССР и Китай. Но се случи и още нещо, което не се говори – тази война постави началото на рухването на икономиката на СССР, довела до разпада на СССР след новите войни, които той разпали, в арабските страни и в Афганистан и дзо разиграване на „китайската карта” от американците, набало на индудтриализацията на Китай, довела го в днешни дни до велика сила. 

    ВодИ се няколгогодишна война, тежестта на войната изнесе Джонсън, поражението пое Никсън. Американците се оттеглиха, победи Северен Виентам. И в целия Виетнам се наложи комунистически режим, както този в Северна Корея, но не толкова жесток. Китай ги притискаше, притиска и сега от север, отнем и островите им Спратли и Парасел. Около тях има много риба и залежи на въглеводороди, на островите има планини от гуано /птичи тор/ за торене на бедните им почви. Китай гледа на Виетнам като на своя провинция, изнася от страната си заводи във Виатнам с отровни производства като напр. батерии за електромобили и всички видове подобни производства, напр. тези за токоизправителите. Природната среда във Виетнам е замърсена, мръсотията постъпва в р. Меконг, която в значителна степен храни виетнамците, да строи пречиствателни съоръжения Виетнам няма възможност.  Риба от тази река постъпваше и в България, но тя бе с отровни елементи и вносът й е спрян. Някога в България имаше работници от Виетам, вече ги няма. Виетнам се оказа изолиран от света и под натиск от Китай, срещу който той е безсилен и който може да го смаже както напр. Америка Турция.

    Икономиката на Виетнам е в начален стадий, тя се нуждае от инвестиции и модерни технологии. Такива Китай няма, но и да има няма да внесе, той има изгода да ползва виетнамците за тежката и отровна работа при производствата му. Нови технологии и някакаво начало на индустриализация могат да се получат само след осъществяване на икономически отношения с Япония, Южна Корея, САЩ.  Още едно условие обаче имат тези страни, за да инвестират те искат стабиност там, където ще инвестират. Но за да получи нещо, Виетнам трябва нещо да даде, а няма какво. И прави опити да се сдобие с валута от каквото може, с която да закупи технологии и от някъде да започне. Това с износа на дървесина за САЩ отровна риба за България е стъпка в тази посока. Другият вариант е инвестиции срещу ползи за инвеститора, които разкриват работни места в страната, което се случва в Китай. Този момент още не е дошъл, защото Виетнам, наричан  циганите на Далечния изток няма никакви перспективи да навлезе в орбитата на нормалните държави по света затова, че си има мавзолей на Хо Ши Мин и нищо друго. Такъв има на Ленин, на Ким Ир Сен, може и във Венецуела и Куба да се построи такова съоръжение. Само държавите примати могат да се удрят в гърдите с таково нещо, държавите непримати произвеждат. Защото които не произвеждат изчезват.

   Въпросът, който си задавам е:

    Защо СССР водИ тази война във Виетнам? От нея Виетнам загуби от поразяването на природната му среда с какви ли не химикали, от разрушената си инфраструктура. Отрязан бе пътят на страната към целите, които достигна Южна Корея като свободна от комунизъм страна. За да се стигне днес до там, че хората да дават всичко, което имат в живота си, рискувайки самия си живот, само и само да напуснат тази комунистическа страна и да емигрират в свободния свят.

   Кому във Виетнам бе нужна тази грандиозна измама, че в цялата страна трябва да се установи комунизъм, та да се превърнат хората от ограбвани в щастливи като в Голямата страна с най-щастливите хора на света, та катурна страната така, както нас ни катурнаха след отнемането на собствеността на хората и пропъждането на хората от родните им места. Това унищожи ценностната ни система, основната пречка пред нас да поеме по пътя на неидиотите.  Това зло, което успява да промени тук и там света и изправя на нокти страните една срещу друга няма ли да осъзнае, че е добро само за няколко олигарха и носи беди и тегла на държавите, в които е пуснало метастази.

   Давам за пример страната с ррекраста природа, Куба, която също бе пренесена в жертва от СССР заради стартегическото си разположение до САЩ. Какво спечелиха кубинците от прекъсването на контактите сис с американците и заменянето им с тези на съветските другари, пропойци, деграданти.

   Погледнато обективно, СССР спечели във Виетнам войната срещу Америка, наложи там комунистически режим. А от там нататък? Да ги възстанови от войната, да въведе в икономиката им високи технологии, да им даде кредити? По-скоро свинкя в джамия ще влезе, отколкото да се случи това. Същото, но още по-голямо зло сега путинова Русия натресе на Сирия. Страната е разрушена, загинаха 500000 души, щетите фса за 500 млрд. долара, нататък за Сирия просто път. До това ги доведе хкомунизЪама, укрепил властта на Башар Асад. А сирийците? Руснаците не внасят технологии, не инвестират, те печелят влияние като плащат на свои агенти в чуждите държави, които да работят против държавите си срещу персонално договорено възнаграждение в рубли. Какво биха могли тези рубладжии да помогнат на изпадащия в абсолютна зависимост от Китай Виетнам, на бащицата на Сирия, който Русия запази на власт? Остава едно динамично равновесие, което причинява нестабилност, противопоставяне,  вакум, нещастия на хората, води до крах на цели държави. Дали ще се намери инвеститор, който да инвестира в страна, в която няма стабилност, дали ще бъде присъединена тази страна в общността на културните държави? Възможно е обратното – пострадалата държава начело с ърмчия да потърси съюз с други държави като нея, начело с кърмчии, на изборите за които гласуват 99, 999999999999999999999999% за тях. Което е подписване на смъртна присъда над държавата от яхнарите я кърмчии, бащици, диктатори, елкомендантевци, комунистически династори и вся такая сволочь.

   Пренасям мислите си си у нас, езирам се върху Радев, Манолова, Нинова, Сидеров, Марешки и др, които ако можеха щяха да сторят на България същото, което бе сторено на Виетнам или в по-новата история на Сирия. Защото те не работят за страната си, а за интересите на една друга страна, която явно ги е мотивирала да сторват това.

   Виетнам загуби от тази война. Поне половината от страната му можеше да живее както всички останали страни в света, пример от региона там е РК. Подобна на Виетнам съдба имаше и България след ВСВ, когато от Чърчил бе подарена на Сталин. За 45 години  страната бе коренно преобразена благодарение на тоталитарния строй, внедрен у нас и отнемането на собствеността на хората. Така бе до 1989 г., но преход изведнаж не става – за тези 45 години израстна ново покорение без ценностната система на българите, помогнала им да оцелеят в един доста дълъг и изпълнен с трудности исторически  период. Без нея как ще продължим напред не ми е ясно. Но ми е ясно, че от победата на СССР над Америка във Виетнам, Виетнам загуби. Отрязан след този конфликт от връзки с нормалните страни, притискан мощно от север, страната няма бъдеще. А това бъдеще половината страна го имаше. В Индокитайския полуостров както на Корейския щеше да има оше една република като Южна Корея, да се гордее с достиженията си, а не с мавзолея на комунистическия си  вожд, докарал ги до този тупик, както руснаците го наричат, от който излизане няма. Ако на тях не им е ясно, да  им го кажа аз:

-       Вие загивате! И в един не много дълъг отрязък от време

ще се превърнете в китайска губерния от типа на Чечения в пределите на Руската империя, последната на света. Същите права ще имате в тази Нова голяма страна.

 

  Заключение:

   С настоящия постинг предоставям възможност на най-първите нетови изявявачи в Категория „Политика” със светски имена Андрей и Цветанка – никовите им имена в нета са съвсем различни, освен това ги имат по няколко – да отговорят на постинга ми, като посочат предимствата, които имат страните, върху чиито проблеми се сезирах от това, че им натресоха комунизЪма.

 С Новым Годом!

 

 

    



Гласувай:
10



1. germantiger - +
27.12.2019 21:02
Не знаех за страстта ти към майсторенето от дърво - браво

много ми допадна и твоето отношение към дървото, аз имам подобно

само една корекция от мен - франсетата не ядоха бой във виетнам - за едно франсе от легиона са падали бол виетнамци и това не го казвма наизуст, мога и постинг да направя, но вече не желая да публикувам в блога, по темата мога да съм много конкретен, вярвай ми, просто виетнамците като типуични комуняги умират по много свой заеидн чужд, но те не ценят човешкия живот като типични азиатци и комуняги да повторя, бой са яли те и то много преди хамериканците да ги почнат, единст2вено при диенбиенфу франсетата са предадени от собствената си държавичка без амуниции, на глад и с идеална визия за виетнамците над френските позиции и съответно обстрел

за лайновозите които изхвърлят качество за модерени боклуци си 1000000% прав, но нали антикварите живеят от тази глупост :)
цитирай
2. planinitenabulgaria - Франсетата в сравнение с германците са боклуци и мечтата им Германия
27.12.2019 21:37
germantiger написа:
Не знаех за страстта ти към майсторенето от дърво - браво

много ми допадна и твоето отношение към дървото, аз имам подобно

само една корекция от мен - франсетата не ядоха бой във виетнам - за едно франсе от легиона са падали бол виетнамци и това не го казвма наизуст, мога и постинг да направя, но вече не желая да публикувам в блога, по темата мога да съм много конкретен, вярвай ми, просто виетнамците като типуични комуняги умират по много свой заеидн чужд, но те не ценят човешкия живот като типични азиатци и комуняги да повторя, бой са яли те и то много преди хамериканците да ги почнат, единст2вено при диенбиенфу франсетата са предадени от собствената си държавичка без амуниции, на глад и с идеална визия за виетнамците над френските позиции и съответно обстрел

за лайновозите които изхвърлят качество за модерени боклуци си 1000000% прав, но нали антикварите живеят от тази глупост :)


да я няма въобще. Това бе причината за ПСВ, за неизбежната след нея ВСВ. Те разчитаха някога на Чуждестпранния си легион, сега разчитат на арабеските и черните за приръста си. Нищо не става от тях, освен да сторват глупости. Най-голямата е където преебаха Македония и Албания. Нищо не става от тях.
Франсетата имат страх пред германците и когато имат спор едни с други се панират. Давам пример със срещите им по футбол. Франсетата - страхотни, германците - средно ниво, по време на срещата обаче германците ги бият яко. Обяснението: Франсетата като видят срещу себе си германци се панират и нищо не могат да направят. А се пишат победители във ВСВ и велика сила. Половината им страна се състои от едни хаквиз, с цвят на тръба за печка, другите с бради, викат, Аллах е вилик.
цитирай
3. born - Ще се отзова на поканата да се изокам и аз като по-млад, нопо-умен от Вас.
28.12.2019 11:59
Виждам, че с тази покана към мен ме признавате като по-млад за по-умен и по-голям познавач.
Ще акцентирам на един поставен от Вас въпрос, комуто не сте отговорили поради незнание и неопитност: "...Кому във Виетнам бе нужна тази грандиозна измама, че в цялата страна трябва да се установи комунизъм, та да се превърнат хората от ограбвани в щастливи като в Голямата страна с най-щастливите хора на света,..." .
Обяснението е пределно простичко и лесно разбираемо, като може би без да искате, сте си отговорили и сам в други откъслеци от гениалния си анализ на Виетнам. В света съществуват две тенденции за владеенето му във всички познати аспекти: краварския и рашисткия. Виетнамците просто са избрали по стечение на обстоятелствата и исторически обременености и рабирания едната от тях. И е разбираемо, защото, колкото и да са щастливи щастливите дебили-консуматори в краварския рай, за да бъдат чак толкова щастливи, то е за сметка на останалите нещастници по света. Амин.
Весело посрещане на Новата 2020 год. !
ПП. Счатья желаю Вам, дядя Костя !

цитирай
4. planinitenabulgaria - Това е най-
28.12.2019 20:41
born написа:
Виждам, че с тази покана към мен ме признавате като по-млад за по-умен и по-голям познавач.
Ще акцентирам на един поставен от Вас въпрос, комуто не сте отговорили поради незнание и неопитност: "...Кому във Виетнам бе нужна тази грандиозна измама, че в цялата страна трябва да се установи комунизъм, та да се превърнат хората от ограбвани в щастливи като в Голямата страна с най-щастливите хора на света,..." .
Обяснението е пределно простичко и лесно разбираемо, като може би без да искате, сте си отговорили и сам в други откъслеци от гениалния си анализ на Виетнам. В света съществуват две тенденции за владеенето му във всички познати аспекти: краварския и рашисткия. Виетнамците просто са избрали по стечение на обстоятелствата и исторически обременености и рабирания едната от тях. И е разбираемо, защото, колкото и да са щастливи щастливите дебили-консуматори в краварския рай, за да бъдат чак толкова щастливи, то е за сметка на останалите нещастници по света. Амин.
Весело посрещане на Новата 2020 год. !
ПП. Счатья желаю Вам, дядя Костя !



маркспутинското обяснение на казуса, който може да рОди една глАва. Голема работа е комунизЪма. Веднаж нацръкан в организма на някого вирусът му, той пребъдва в него. И го прави за кашмер.
Нито капка съжаление към младата виетнамка, направила всичко възможно да напусне тоталитарната си държава и да живее като човек извън комунистическия лагер - в свободния свят! - изгубила живота си в опит да постигне тази цел...


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185910
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031