Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2019 22:16 - ТЪГА ПО ДИВИТЕ СВИНИ, ПО ХОРАТА, ОТГЛЕЖДАЩИ ПРАСЕТА И ПО ПРАСЕТАТА ИМ.
Автор: planinitenabulgaria Категория: Забавление   
Прочетен: 1214 Коментари: 9 Гласове:
3

Последна промяна: 01.08.2019 22:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

   Четири са видовете животни, които са много умни - конете, кучетата, прасетата и козите. От птиците най-умна е патицата, която разбира членоразделна реч. Патицата майка нкога не пресича междуселски път с патенцата си, а сама и от другага страна на улицата ги привиква едно по едно. Когато стопанинът на патиците сутрин им каже, излизайте да пасете, те тръгват. Ако през деня реши са ги прибере от потока отива и и казва: Прибирайте се! И те се прибират.
   Само за прасето ще кажа, че е с висок интелект и разбира какво си говорят стопаните му. То има и един безусловен рефлекс, знае че ще го заколят и когато дойде това време то се пази доколкото може. 
  Прасето винаги е било много важно домашно животно. Мястото на прасето е там, където има крави. Прасето уползотворява всичко ненужно от млякото на кравите като суроватка, пресечено старо мляко, мляко, което е в повече. А също и храните, които са на път да се развалят или са в повече на хората. Още едно място има прасето - там, където има обилна реколта от зърнени храни, най-любимата му от които е царевицата. Тиквите в повече, картофите и другите видове кореноплодни - прасето е много доволно от тях. Останалите в повече зърнени храни на хората като боб, жито, леблебия, а също остарялото брашно, те са много желани от прасето когато бъдат смяни на брашно.  За да има витамини и да расте, прасето се нуждае и от бурени. То яде дори листата на царевичните стъркове. Всичко свързано с царевицата е деликатес за прасето.
  Прасето не се нуждае да ходи на паша, то си стои в кочината и получаава два пъти на ден храна. Вместо тази храна да се изхвърли, защото е развалена или ненужна, дава се на прасето и така тя се ппревръща в месо и други продукти. Прасето дояжда и останалото от прасето от предишната година, напр. маста, ако е в повече и не се изяде или направи от нея сапун. Някога от кожата му са правили цървули, а в последните години от черния му дроб добиват свински инсулин. 
   Сега се прилага по-широко отглеждането на прасета по полудивия метод, като те отиват сами на паша и се връщаг или ги гледа свинар. Няма по-тежка професия от тази на свинара, защото те са по-умни от него, а ако се наложи могат и да го нападнат. А разгонената свинкя имитира спътник, останал без захранване. Имам спомен с един свинар преди село Риш, който не се различаваше от свините, защоото бе седнал сред тях, приличаше на тях, а свините бяха седнали в кръг около него, но само върху дупетата си, с копитата на предните си крака опряни в земята. Човекът каза, че е бил овчар, но да си свинар е много по-трудно и опасно. Изведе ни от стадото, защото ако свинете усетят храна в раниците ни може да ни нападнат. Носеше тояга поне 5 см. Освен този човек още една жена, вЕцЕпрезидентката ни г/жа Пиги прилича на този животински вид в лицето абсолютно. Имаше един филм с кукли някога, в който главната героиня беше Пиги, която пееше и танцуваше. 
   Животът ми така протече, че обикнах дивите свини и сега  ще напиша нещо за тях, защото те са различни за всякаа планина. Глупаво е да се твърди, че те са агресивни, опасни - много са смешни с дългите си муцуни и са сладки животинки.
   Най-едрите диви свини със свиреп изглед са от региона на Мургаш. Те са сиви и променят наситеността на цвета си през различните годишни времена. Тази свиня, Мургашката, считам за класическата от дивите прасета.
  Туристите трябва да знаят, че прасето през деня спи и ако бъде разбудено, то по рефлекс изгрухтява с всичка сила и побягва напред. Ако туристът е пред него, ще го отнесе. Само това трябва да се избягва, друго страшно няма.
   Втори вид диви прасета са тези по Западния Балкан. Те са по-дребни, закръглени, с по-къса козина, почти черна на по-светли, розови петна. Движейки се по билото свиря с уста за да не ги изненадам и да ми освободят място да мина. Никакво притеснение и няма от какво. Имал съм случай да ги побутвам отзад да се разместят от пътя ми.
  По Странджа прасетата са дребни и с много тъмна козина. И са страхливи. Видят ли човекп ще си строщат краката от блягане, че и квичат.
  Най-смешните прасета са по Мазалат. Те са като сплескани от страни и са много високи, но с късо тяло и с къси крака. Този тип прасета са жив майтап, особено когато тичат върху късите си крака.
  В Родопите прасетата също са по-дребни, като през лятото козината им става червеникава. През зимата тя е черносива.
   Друг тип са прасетата по Западните покрайнини.
   Има случаи на заплождане на свиня на полудиво отглеждане от диво прасе. Това е особено ценен приплод, който дава голям процент месо и малък - сланина.   
   Привечер свините са най-сладки. Раздвижват се и почват да търсят храна, предимно коренопладни, но те ядат всичко, дори и мърша.  Главите в комбинация с муцуните им са поне 1/3 от общата им дължина, а какви чимове и пръст повдигат с муцуните си е учудващо да се види. Рови, рови, рови, намери грудка, изяде я, а с ния поне три пъти по толкова пръст. Любимо място на свинята е разкаляната локва, където тя се потапя и превърта, за да е недостижима кожата и за мухи и др.
  Дивите свини са и любопитни. При преход с жена ми от Лесковаа до Мургаш по голяма част от прехода свинско стадо се движеше до нас и излизаха от шумата да поглеждат там ли сме още. Имам и друг спомен с два глигана, които чувах, че се бият над х. Горски рай. Седях до един извор, скандалът престана. От някъде излезе един голям черен глиган, едър като Думуза /Д. Пеевски/ и се упъти към извора, явно не ме вижда. Ивиках му, махай се от тук. Той се стресна, изрева и побягна. Огромно хнещо беше. Но най-голямото прасе в живота си видях веднаж с дъщеря ни над с. Ябланица, нещо много огромно. Виждаше ни, но мина на метри от нас, хвърляки ни презрителен поглед.
   Още един свински спомен спомен ме връхлита:
   Наближавахме с. Топчийско, където покрай една река имаше измряли десетки прасета някои на кръст едно върху друго. Хората ни предупредиха, че трябва да ги заобикаляме, защото носят зараза.
   Сега като гледам записи на диви свини по телевзията как пасат, ровейки като булдозери земята ми става мъчно за тях, защото ги избиват заради разнасянето  на зараза. А те са доста по-лесни да застрелване отколкото преди години, защото  на плранината те мигрираха в оконостите на селата и малките градове и от там поразяват нивите на хорат, а сега носят и заразата.
    Аз се присъединявам към апела на президента ни, който е ппотив африканската чума и заради непредотвраняванеето й от правителството, счита, че то трябва да подаде оставака. И да бъде заменено от качествени хора като Нинова, Димиитър Стоянов, Кирил Добрев, всичките предани на президента.
  За финал на постинга си отново повтарям, че подкрепям президента в неодобяравено на африкансата чума, защото тя направи големи бели, кито той за разлика от правитеството вижда. В опит да стори това, което правителството не може той инициира срещи, на които громи афпиканската чума по прасетата и некадърността на правителството.
   Чудя се обаче, защо на тези срещи на свинска тема той не кани вЕцЕпремиерката си и най-едрия депутиран, шеговито наричан Думуза. Ефектът от инициинровокта му би се мултиплицирал..
   



Гласувай:
4



1. radostinalassa - Ти си единствената дива свиня в света, ...
01.08.2019 22:21
която може да говори , когато не я питат нищо. Простовата.
цитирай
2. planinitenabulgaria - У Путина - новая гиперракета.
01.08.2019 22:30
radostinalassa написа:
която може да говори , когато не я питат нищо. Простовата.

Он смог с ней весь мир уничтожить...
цитирай
3. born - Дядя Костя, простингът ти не прави смисъл , поради което казвам, че няма да гласувам за него, въпреки че го лайквах.
01.08.2019 22:55
Защо простингът не прави смисъл е пределно ясно - въобще не си споменал Вова или още повече Гергиев ! Да ги заместваш с разни президентчета и вицепрезидентки, въобще не е същото. То бива - бива, но такива пропуски да се опитваш частично да допълваш чак в коментарите е пердю работа. Инак оставам с впечатлението, че си бил надарен осеменител в престижна свинеферма, който си е вършил прекалено съвестно работата с подведомствените .
цитирай
4. planinitenabulgaria - Добре е, че отваряте блога на по-зрял в живота от Вас, да се поучите от него.
01.08.2019 23:58
born написа:
Защо простингът не прави смисъл е пределно ясно - въобще не си споменал Вова или още повече Гергиев ! Да ги заместваш с разни президентчета и вицепрезидентки, въобще не е същото. То бива - бива, но такива пропуски да се опитваш частично да допълваш чак в коментарите е пердю работа. Инак оставам с впечатлението, че си бил надарен осеменител в престижна свинеферма, който си е вършил прекалено съвестно работата с подведомствените .


Имам похвала за постинга си от известните немски зоопрофесори Швайнфикер и Швайнщайгер, а също от два руски екипа професори - Коровов и Быкова, а също и от Кобилкин и Жребцова. Нямам обаче проникване в постинга ми от Илиана идиЙотова и Дялан Пеевски, което ме хвърля в голяма тъга...
Дивите прасета са едни от любимите ми животни и ако някои приличат на прасета веднага също ми стават любимци.
цитирай
5. planinitenabulgaria - Центрови анализ на коментара Ви даде много лош резултат за Вас:
02.08.2019 00:07
radostinalassa написа:
която може да говори , когато не я питат нищо. Простовата.


Неодобрявайки постинга ми, с който по същество подкрепям тезата на президента ни - той ненавижда чумата по свИните - Вие по същество заставате против него. Коментарът Ви е подкрепа за некдърното ни правителство, което президентът иска да свали от власт и да ксложи такова, което ще служи на народа, а не на френските свинеферми.
Втората част на центровия анализ - физиологическата - няма да осветлявам....
Като специализирана ракетчичка Ви уведомявам, че днес Ким Чен Ун е ръководил лично опита с ново залпово стрелково оръжие, което може да носи ядрен заряд. Пуснете една две снимки на установката или на Ким сАмият, не се занимавайте със свински въпроси, където нямате никаква подготовка.
цитирай
6. born - Моля като по-възрастен, по- /пр...
05.08.2019 00:50
Моля като по-възрастен, по- /пре/зрял и по-опитен от президента /и разбира се и мен в частност/ да проанализирате центрово въпроса ми : "Дали африканската чума по тези симпатични животни не е провокирана заради свинщината по /някои от/ хората ?" . И в частност нашите сънародници. Ще ви бъда релевантно ноторно благодарен, ако осветлите тази интересна тема по- детайлно в нарочен конкретизиран постинг, за да можем /ние простолюдието- по-младите и по-неопитните/ по научному да разберем причините и следствията...
цитирай
7. planinitenabulgaria - Разбира с, че африканската чума е в резултат на свинщината не на някои хора
05.08.2019 10:47
born написа:
Моля като по-възрастен, по- /пре/зрял и по-опитен от президента /и разбира се и мен в частност/ да проанализирате центрово въпроса ми : "Дали африканската чума по тези симпатични животни не е провокирана заради свинщината по /някои от/ хората ?" . И в частност нашите сънародници. Ще ви бъда релевантно ноторно благодарен, ако осветлите тази интересна тема по- детайлно в нарочен конкретизиран постинг, за да можем /ние простолюдието- по-младите и по-неопитните/ по научному да разберем причините и следствията...


а лично на Бойко Борисов. Загова президентът ни е против чумата по свинете, което означава против Бойко Борисов, затова призоваа за борба срещу чумата. Това е началото - свиинските бунтове, които подкрепи и Нинова, които ще се разрастват, ще доведат до до реворюционна ситуация и сваляне на свинското провителство на Борисов, тургане на служебно правителство от президента начело с Нинова, Добрев, Георги Свиленски, Димитър Стоянов и един от ДПС, Нихат Катил. След това ще има отърване от враговете ни з ЕС и НАТО и скриване под ядрения щит на Путиин, като република към Голямата страна, където живеят най-щастливите хора на света.
Терорът долу, съюз със ОНД!
Съжлявам за агресивниото си заключение, преминава на Ти:
Вече си голям човек, но виждам, че накомунизираната ти тиква никога няма да уври. Камък толкоз дълго да се вареше, щеше да омекне....
цитирай
8. born - Моля като по-възрастен, по- /пр...
07.08.2019 18:05
planinitenabulgaria написа:
born написа:
Моля като по-възрастен, по- /пре/зрял и по-опитен от президента /и разбира се и мен в частност/ да проанализирате центрово въпроса ми : "Дали африканската чума по тези симпатични животни не е провокирана заради свинщината по /някои от/ хората ?" . И в частност нашите сънародници. Ще ви бъда релевантно ноторно благодарен, ако осветлите тази интересна тема по- детайлно в нарочен конкретизиран постинг, за да можем /ние простолюдието- по-младите и по-неопитните/ по научному да разберем причините и следствията...


а лично на Бойко Борисов. Загова президентът ни е против чумата по свинете, което означава против Бойко Борисов, затова призоваа за борба срещу чумата. Това е началото - свиинските бунтове, които подкрепи и Нинова, които ще се разрастват, ще доведат до до реворюционна ситуация и сваляне на свинското провителство на Борисов, тургане на служебно правителство от президента начело с Нинова, Добрев, Георги Свиленски, Димитър Стоянов и един от ДПС, Нихат Катил. След това ще има отърване от враговете ни з ЕС и НАТО и скриване под ядрения щит на Путиин, като република към Голямата страна, където живеят най-щастливите хора на света.
Терорът долу, съюз със ОНД!
Съжлявам за агресивниото си заключение, преминава на Ти:
Вече си голям човек, но виждам, че накомунизираната ти тиква никога няма да уври. Камък толкоз дълго да се вареше, щеше да омекне....

За разлика от ТЕБ, аз никога не съм членувал в БКП-то. Ако някой трябва да се срамува от свинщината си, това не съм АЗ...
цитирай
9. planinitenabulgaria - Аз см деполитизиран професор към Центъра, това е високо-високо над член на БКП.
07.08.2019 22:37
born написа:
planinitenabulgaria написа:
born написа:
Моля като по-възрастен, по- /пре/зрял и по-опитен от президента /и разбира се и мен в частност/ да проанализирате центрово въпроса ми : "Дали африканската чума по тези симпатични животни не е провокирана заради свинщината по /някои от/ хората ?" . И в частност нашите сънародници. Ще ви бъда релевантно ноторно благодарен, ако осветлите тази интересна тема по- детайлно в нарочен конкретизиран постинг, за да можем /ние простолюдието- по-младите и по-неопитните/ по научному да разберем причините и следствията...


а лично на Бойко Борисов. Загова президентът ни е против чумата по свинете, което означава против Бойко Борисов, затова призоваа за борба срещу чумата. Това е началото - свиинските бунтове, които подкрепи и Нинова, които ще се разрастват, ще доведат до до реворюционна ситуация и сваляне на свинското провителство на Борисов, тургане на служебно правителство от президента начело с Нинова, Добрев, Георги Свиленски, Димитър Стоянов и един от ДПС, Нихат Катил. След това ще има отърване от враговете ни з ЕС и НАТО и скриване под ядрения щит на Путиин, като република към Голямата страна, където живеят най-щастливите хора на света.
Терорът долу, съюз със ОНД!
Съжлявам за агресивниото си заключение, преминава на Ти:
Вече си голям човек, но виждам, че накомунизираната ти тиква никога няма да уври. Камък толкоз дълго да се вареше, щеше да омекне....

За разлика от ТЕБ, аз никога не съм членувал в БКП-то. Ако някой трябва да се срамува от свинщината си, това не съм АЗ...

А затова, че обичам дивите свини, причината е статията на д/р Швайнфикер, който от висчки има най-голям опит при работа със свИните.
Стига с тоя комунизъм, Путин и машата му в България, мъжо на Деса Мерцедеса са дураци.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12186284
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031