Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2019 23:40 - ЕДИН ЗАКЪСНЯЛ ПОЗДРАВ ПО СЛУЧАЙ ВЕЛИКДЕН
Автор: planinitenabulgaria Категория: Забавление   
Прочетен: 1096 Коментари: 9 Гласове:
3

Последна промяна: 10.05.2019 23:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

ЕДИН  ЗАКЪСНЯЛ  ПОЗДРАВ  ПО  СЛУЧАЙ  ВЕЛИКДЕН

 

    Четирите почивни дни по Великден преминаха в труд, доста тежък за човек на моята възраст. Отрязах с електрическа резачка три круши на съседа, едната от които голяма колкото орех, другата също доста голяма и третата - нормална. Изоставени от десетки години те бяха оплетени с павой и  бръшлян, а в тях имаше прорастнали шипки. Шипките, борели се и те за слънце се конкурираха с павоя и бръшляна и достигаха почти до върха на дърветата, високи 8 - 10 м. Технологията на рязане на остарели и подивели плодни дървета ми е ясна, поради което подхождам към тази дейност с вещина и творчество, каквито може би е притежавала при осъществяването на интимните си контакти само външната ни министърка от кабинета на Иван Костов, забравих й името.

    Дърветата се режат от горе надолу, на няколко пъти се разчистват клоните под тях. Справих се. Имаше къде да оставя тънките части на клоните, които ще горя през лятото, стеблата и дебелата част на клоните нарязох да могат да влизат в печката. Цепенето – когато пъновете изсъхнат. След като наредих дървата да съхнат установих, че те са към 6-7 кубика. Трябваше да ги пренасям на ръце от съседния двор в моя, а суровото дърво има относително тегло почти колкото на водата. Много тежка работа беше.

     Мислех да напиша Великденски поздрав към дамите в Блог. бг, като приложа два линка с музика по този повод, но за блога не ми остана време.  Единият поздрав бях замислил да бъде с Матеуспасиона на Бах, който се изпълнява през Страстната седмица, едно от най-великите произведения от този жанр, а вторият - с ораторията „Сътворението на света” от Хайдн. Той е един от любимите ми композитори. За него имам в блога си обширна статия, която написах защото се усетих че съм почти на възрастта, на която той е починал. За да поеме музиката по пътя на класиката, причината е Татко Хайдн. Той е неканонизираният светец в музиката. Това е усещането ми, когато слушам негови творби, музиката му зазвучава в мен и когато случайно видя някъде портрета му. Още по-подробно в блога си съм писал за Бах, като при него ударението падна на камерните му творби. Падам си по малките форми, които композиторите насищат с голямо съдържание.

   Исках да поздравя с тази музика дамите, изявяващи се в Блог. бг, защото те имат повече време в сравнение с мъжете, което им позволява непрекъснато да работят за повишават на интелигентността си. Мъжете или работят или са седнали на бира, сръбска скара и чалга, някои не слизат от планината. Много малко време им остава за досег до културните изяви. На тях убава рикиа по-им отива отколкото някаква си музика, поезия, картини.Те не го дават толкова интелигентно, колкото дамите, поради което адресирам поздрава си към тях.

    Тези произведения са трудни. Бах в пасиона си чрез музиката пресъздава Евангелиито на Матей. Той има още един пасион, по Евангелието на Йоан. Пасионите му – еднакво красиви, с музика-превод на Божието слово, са и доста различни, защото Матей е повествувател, Йоан е поет. Теологът Бах, цял живот работил като кантор в евангелистките църкви по немските градове е превел на езика на музиката словото им според техните особености. Отбелязвам, че тези произведения са били изубени, забравени, открити са от Менделсон, който ги поставя в църквата в Лайпциг и от тогава те присъстват в живота на духовните хора, в случая образовани в музиката и теологично.

    Второто произведение е ораторията Сътворението на света от Хайдн. Хайдн, бащата на клавирната соната, на струнния квартет и на симфонията и духовен отец на Моцарт, създава много велики творби, но в последните години на живота си той достига върха на своето творчество. Моцарт вече е починал, Хайдн се учи от неговите творби и създава своите 12 най-велики симфонии, дар за приятелите му в Лондон. Връщайки се от Лондон той започва да пише оратории и създава два шедьовъра – Сътворението на света и Годишните времена. В тези две творби Хайдн достига своя творчески връх. От ораториите му се учи Брамс, който ползва достиженията на Хайдн в своя Немски „реквием”. Поставих реквием в скоби, защото Реквиемът на Брамс не е писан както този на Моцарт за починал, а за поука на живите чрез премъдрости в стихове от Стария завет. Попаднах на страхотни изпълнения. Единият е с диригент, Карл Рихтер, най-големият Бахкенер, както го наричат в Германия, а другият е Бърнстейн, и той от най-великите музиканти на ХХ век.

   Музиката на двете произведения е трудна, изискванията към слушателите са големи. Но тази хубава музика носи радост на всички, които обичат музиката.

   Приятно слушане, дами от Блог. бг!

   Нищо, че Великден отдавна мина. Тази музика ще я има докато го има и последният човек на земята…

    Послеслов:
    Прослушах изцяло записа със Сътворението и си спомних за последните години на Хайдн. Отказва да дирижира произведенията си, отказва да седне в ложата, страни от музикантите и почитателите си. Влиза в последния момент в залата, облечен в черни дрехи, сяда на последния ред, след представянето на неговите творби веднага си тръгва. Докато една сутрин се появява, починал е. По-свята личност в музиката от него няма. Творбите му до днес са запазили жизнеността си. Немците са го увековечили, като са написали химна си по негова творба.
  В писанието ми за Хайдн съм описал творческата връзка между него и Моцарт, както и основата, която липсва, за да съществува подобен контакт между него и Бетховен.

 








Гласувай:
4



1. radostinalassa - Всъщност логиката е обратна
10.05.2019 23:53
Мъжете са по - простовати и не се интересуват от повишаване на знанията си. Факт.
За илюстрация виж себе си. Все едно, че вече те е блъснала руска подводница. Срамота. Беж в гората.
цитирай
2. germantiger - а не ве
11.05.2019 03:15
Последната руска подлодка, която се блъсна в Коста - сега е на дъното в Балтика

справка "Курск"... бат Коста обаче НЕ блъска дърти чанти като теб

чантите се мачкат като каскет тип Ленинка
цитирай
3. vesever - Добро утро, Коста! И аз днес ще ...
11.05.2019 07:38
Добро утро, Коста!
И аз днес ще сътворявам, ала не света...само напредвам по къщата, а това също е удовлетворително творение. Мисля, че на фона на Die Schoepfung ще ми върви добре работата.
Бог ни е подарил сътворения от Него свят, в който и ние да творим, всеки според уменията и силите си. Човек наистина може много да даде на света, стига да има това съзнание и устрем.
Дай Боже повече да са добрите и творческите хора!
Позрави!
цитирай
4. radostinalassa - 2. germantiger
11.05.2019 09:38
А аз си мислех, че си щангист, а не адвокат. Младите чанти ще се блъснат в дърваря, само ако носи златна чанта.
И беше редно отдавна да си затвори устата. Никой не защитава нападателя освен плюшеното тигърче. Което пак не е в час, но устището му мели. Да става шоу.
цитирай
5. planinitenabulgaria - Мисля, че недооценявате възможностите на Цветанка...
11.05.2019 09:44
germantiger написа:
Последната руска подлодка, която се блъсна в Коста - сега е на дъното в Балтика

справка "Курск"... бат Коста обаче НЕ блъска дърти чанти като теб

чантите се мачкат като каскет тип Ленинка


С паролата си отворих кадровото досие на Цветанка, а също работното, агентурното, оперативното и личното й досие. Тя е разработена докато е била в Москва да се изявява в нета като ракетчичка и специалиист высшего класса по ВКС на Путин. Има жени, които се разлизгват като видят ракета на Путин, а тая получава разкритие като види нова ракета според наблюдаващият я оперативен работник достигащо 152. Дименсията не е уточнена. В личното й досие е напиисано, че тя е много изключителна и страхотно уникална. За интелекта й е вписано, че той е толкова висок, че се доближава до този на вецепрезидентката ни Илиана идиЙотова.
И още нещо пише, че още е в размножиителна възраст и харесва най-красивия блогър, Товарищ ВВ1951, но он й бега като ракета на Путин. Причината - той е имал толкова жени, колкото звезди има на небето, много е вещ в тази област. А тая я му не допада, и затова она е побеснела от страст. Понеже с Венци сме приятели от казармата, тя си мисли, че аз съм развалил работата й и ме мрази...
цитирай
6. planinitenabulgaria - Благодаря за смисления коментар,
11.05.2019 09:47
vesever написа:
Добро утро, Коста!
И аз днес ще сътворявам, ала не света...само напредвам по къщата, а това също е удовлетворително творение. Мисля, че на фона на Die Schoepfung ще ми върви добре работата.
Бог ни е подарил сътворения от Него свят, в който и ние да творим, всеки според уменията и силите си. Човек наистина може много да даде на света, стига да има това съзнание и устрем.
Дай Боже повече да са добрите и творческите хора!
Позрави!


във възможностите на човек със съхранена ценностна система. С препоръка докато работиш да изслушаш и двете произведения. Аз докато се изявявах като строител - 10 години! - се запознах с доста музикални произведения.
цитирай
7. planinitenabulgaria - Не съм аз причината, че Венци не премина по същество с Вас!!!
11.05.2019 09:54
radostinalassa написа:
Мъжете са по - простовати и не се интересуват от повишаване на знанията си. Факт.
За илюстрация виж себе си. Все едно, че вече те е блъснала руска подводница. Срамота. Беж в гората.


Той е все в мислите Ви, затова сега ми заподмятвате подводница - три години бяхме с него матроси в една руска подводница. Мисълта Ви по него няма начин да не се свързва с руска подводница, на каквато отбихме военната си служба. Ако знаех, че толкоз го харесвате, още от тогава щях да започна да го къндърдисвам. Само една от неговите тайни ще издам, той харева жени с космати крака.
Ще се опитав да направя по-смислен следващия си постинг, за да не ми посочите отново палец надолу. Знам, че сте много стопроцентова и винаги искате от хората още...
И последно - поздрави на ЦАВ12929 и на разположената към всеки мъж Буболина111.
цитирай
8. radostinalassa - И последно - поздрави на ЦАВ12929 и на разположената към всеки мъж Буболина111.
11.05.2019 12:19
Това горното е съмнително за всеки здрав разум.
Веднъж наистина съм преминавала покрай Москва, но това беше случайно. Запомни, или си запиши, че човек с нормален мозък не може да бъде комунист.
Виждам, че сводника си умира като сводник.
цитирай
9. planinitenabulgaria - Госпожо Цветанке,
11.05.2019 17:56
Няма да допускам повече Ваши коментарии в блога си, защото не правят смисъл. Направих справка в Архива на Центъра за времето, прекарано от Вас в Голямата страна - с какво са Ви занимавали, но установих смесване на информация относно Вас, ЦАВ и Буболината, поради което изисках допълнителна проверка от наблююдаващия Ви оперативен работник. Ще я имам до дни.
Няма да Ви допускам в блога си и по друга причина, Вие с Вашите коментарии се опитвате да ме путканвате за контакти с Вас, които не желая. Обърнете се към маркспутинците, дори ще Ви дам и таг, един иска да Ви предложи, но няма повод, това е Блекпърдатора.
Затварям блога си за глупостите Ви, госпожо Цветанке!
Herr Doktor профессор из Центра, товарищ Костя,
Hirnbesitzer
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185887
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031