Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2017 08:18 - КАКВАТО КУЛТУРАТА НА ЕДИН НАРОД...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Забавление   
Прочетен: 2076 Коментари: 10 Гласове:
11

Последна промяна: 10.12.2017 08:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                                               Всеки народ заслужава ръководителите си!

                                                                                        /Йохан Волфганг Гьоте/

 

                  КАКВАТО  КУЛТУРАТА  НА  ЕДИН  НАРОД,

                              ТАКЪВ  И  ПРЕЗИДЕНТЪТ  ИМ…

 

    Два са поводите ми да напиша този постинг.

 

    Първият е наглостта на сръбските политици да печелят привърженици в България, като опростачват част от българите в Западна България, а опростачените вече зарибяват със сръбска чалга и сръбска скара.

 

    Комбинираното им оръжие, съставено от тези две поразяващи съставки нанесе големи поражения в Западна България. В Западните покрайнини поразяващият му ефект е още по-съкрушителен. Преди години попаднах на изнасяне в църквата в с. Извор, Босилеградско. Изнасянето тук хората наричат богослужението. Писал съм за тази църква, за сърбизирането й, за унищожените български надписи и символи по нея. Дворът на църквата бе превърнат в пекалня за плескавици, дънеше сръбска чалга, та се чуваше оттакък СлавчЕто, в България. Сръбски певачици фалшивеха, децибелите бяха на ниво, което не можеше да се издържи дълго.

    Сръбската чалга премина в България, като в Западна България стана изключително популярна. Тя е популярна  тук по Софийско, по селата. Пътувайки през селата Зимевица, Заноге, Батолов дол, от всякъде, където се чува муика, тя е сръбска чалга. Този тип чалга завладя Монтанско, Видинско. В Белоградчишко по долината на р. Салашка друга музика изобщо се не чува, а също и по заведенията на Белоградчик.

    Първи на Балканите сръбските чалгаджийки подуха устните си с разни силикони, за да изглеждат като да са между осмия и петнадесетия ден, за да са луди феновете им по тях не само за седмица, а през целия им цикъл. Първи пропяха чалга сръбските цигани, после нашите. Чалгата стана начин на реклама на живота на сърбите в Западна България, който за съжаление се възприе от опростачените в този регион и опростачи още мнозина. Тази музика обаче в комбинация със сръбската скара въздейства още по-силно. Ние не можем да изпечем пържола ила да изпържим кюфте /плескавиица/, това го могат сърбите. Причината обаче да бъде наистина по-вкусна сръбската плескавица от нащите кюфтета е екологичното месо, от което са направени те. А нашето е внос на някакъв блоклук с ниски цени от някъде по света, напр. след 20 годишно съхранение в хадилници в Ирландия.

   Искам да изкажа и своето мение за сръбската чалга. Тя е по-истинска от нашата, макар и двете да са ужасяващо просташки и ще приведа пример с мнение на един неук човек от с. Копиловци. Той каза, че обичал чалга и нищо друго, но не слушал българска, а сръбска, защото българските чалгаджийки били курви, а сръбските – певици.

    Лошото обаче е, че сръбските политици ползват от години – говоря още от Деветото до сега! – сръбската чалга и скара за пропагандиране на сръбската политика у нас и по тази линия - разширяване на влиянието си у нас. Разбира се сред най-опростачената част от българите. Само че като се гласува, дали гласът е на опростачен или на културен човек е все едно, а опростачените вече са доста повече от културните хора и техният глас, подкрепен от платения ромов вот става решаващ. Сметнали са го това сръбските политици. Такива хитреци са, че изпързалват нашите политици както си искат…

 

      Вторият ми повод да напиша този поснтинг е изявата на нашата голяма артиска Александрина Пендачанска в Софийската опера.

 

    Като голям музикант тя е на свободна професия, което е изключително трудно. Поканена някъде по света, тя трябва да изпълни ролята, който й се възлага, ако не я знае, ще трябва да я научи. Поради това тя има огромен репертоар. Надарена с талант, с ум и интелект, тя е един от върховете в музикалното изкуство. Преди два дни в София тя изпълни блестящо ролята на Тоска в едноимената опера на великия оперен композитор Пучини. Питам се, защо в президентството ни не поканят тази голяма певица, да й окажат внимание, да й дадат награда, каквото напр. дадоха на Ахмед Доган, орден „Стара планина”. Предполагам, Догана повече се припокрива с културата ни днес, затова. Някога по времеето на Правешкия Джуревец му подсказаха, че в България гостува Алексис Вайсенберг, който е роден в България и е нещо изключително в обрастта на музиката. Връчиха му най-високата награда за времето на соца, „Народен артист”.

    Сегашният президент обаче явно е твърде далеч от културата, но пък може би е подкрепник или обичащ субкултурата, защото покани в президентството сръбската чалгаджийка ДрАгана Миркович, съпрута на застреляния бандит Аркан. Предположенията ми са две:

   Първото е, че президентът ни /Генерал Радев/ обича много изпълнението на тази чалгаджийка с подутите устни комплекти, а вицепрезиднетката ни //Лияна /иди/Йотова/ пък може би обича други известни сръбски чалгаджии – Шабан Шаулич, Мирослав Илич, Бобан Здравкович, Лайнолюб Войнович, Миле Китич…

   Второто ми предположение е, че президентската двойка едва ли разбира от изкуство, от музика, поради което те не знаят, че светът има тази голяма артискта, Пендачанска.

    Имам и трето съмнение, но не съм убеден в това. Александрина е изключително умно създание и може при среща  с тях да ги постави в положение - всички да разберат до каква степен неинтелигентници са на най-високите постове в България.

   Не само Пеендачанска е гордост за България, имаме още много музиканти на нейното ниво. Ще спомена само един, Людмил Ангелов.

   Във връзка с неправилно адресираните покани за културни гости в президентството, по същество представители на субкултурата и таква, поканени за да се издемонстрира политичсека подкрепа за външни сили и да се представят набедените за култулрни дейци като мостове между ръководителите на държавите / б. м. не ползвам понятието държави примати/, отправям критиика към поканителите им с обвинението, че не са полезни за имиджа на президентството и призовавам за назначаване на подходящи, културни люде в  него. Които да не правят президенската институция в областта на културата за кашмер.

image

Звездата на сръбската култура, ДрАгана Миркович

image

Друга звезда на сръската култура, Миле Китич, типичен представител на мултиетническия етнос на Балканите. Преез 2015 г- гой печели приза Най-красив сърбин и до сега не е изместен от по-красив /ром/ от него. Инсая културните си програми по стадионите, защото няма зала, която да поеме толкова зрители. Пял е на Маракана, на Ноукам, никъде едно празно място не е оставало. Ако бях президент на страната ни отдавна да съм го поканил - пее страхотно и е красив!

image


Миле Китич и немската танцьорка Зюси Аршлох в изпълнение на хита "Кам ти другио чорап?" Този хит е изпълняван до днес на всички високи гости на Сърбия.

image

Нашият президент не разбира от музика, а този президент разбира, и то много. В момента той изпълнява свое произведение - 32 вариации на тема върху съветската народна песен "Парен девушку ебьот, хочет познакомиться".

image

Музиката е едно, сръбската чалга си е друго. 










Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vesever - Ужасяващо просташки е точно опр...
10.12.2017 12:14
Ужасяващо просташки е точно определение.
И на мен винаги ми е било гнусно от този тип "музика", а още в моето детство в родния ми край имаше пропаганда със сръбска чалга, ала към "зрялото" поколение, имам предвид родителите ни, ние бяхме малки, а сега вече съм далеч от родния си край и не съм виждала как се развиват по отношение на музика и култура.
Ще разкажа една "смешка", отскоро.
Пишех си с един човек, който опитваше да се сближи с мен, и стана дума за музика, аз нея вечер слушах класика и му пратих поздрав, човекът каза, че е странно да му пращам такъв поздрав.
И отвори дума, че неговите колеги слушали чалга и той също. Поначало съм много крайна в такива случаи, ала в него момент реших по един по-мек начин да проверя какво е мисленето, да разбера защо и какво го привлича в чалгата.
Получих изключително повърхностен отговор: Нормално е, всички слушат чалга, въпрос на вкус за музика.
Пък аз отвърнах, че за мен не е нормално и е по-скоро липса на вкус и култура.
И така много бързо отказах човека от желанието за общуване с мен.
Само заяви, че съм "странна птица", и се умълча )))
П. П. Не бях виждала най-красивия сърбин, ала ми изглежда твърде странен този критерий за красота...някак не мога да се съглася ))
цитирай
2. germantiger - Поздрави!
10.12.2017 15:09
Не бях чувал и виждал Миле Китич, както за жалост и за първи път чета името на Людмил Ангелов.

Пореден сериозен, да го нарека постинг за манталитет и още нещо.

Иронията с изображенията накрая също ме провокира.
цитирай
3. germantiger - +
10.12.2017 15:09
Всеки народ заслужава ръководителите си!

/Йохан Волфганг Гьоте/

сериозно ли това е от Гьоте??
цитирай
4. planinitenabulgaria - Радвам се да установя, че все още има млади хора, които са наясно с чалгата.
10.12.2017 17:37
vesever написа:
Ужасяващо просташки е точно определение.
И на мен винаги ми е било гнусно от този тип "музика", а още в моето детство в родния ми край имаше пропаганда със сръбска чалга, ала към "зрялото" поколение, имам предвид родителите ни, ние бяхме малки, а сега вече съм далеч от родния си край и не съм виждала как се развиват по отношение на музика и култура.
Ще разкажа една "смешка", отскоро.
Пишех си с един човек, който опитваше да се сближи с мен, и стана дума за музика, аз нея вечер слушах класика и му пратих поздрав, човекът каза, че е странно да му пращам такъв поздрав.
И отвори дума, че неговите колеги слушали чалга и той също. Поначало съм много крайна в такива случаи, ала в него момент реших по един по-мек начин да проверя какво е мисленето, да разбера защо и какво го привлича в чалгата.
Получих изключително повърхностен отговор: Нормално е, всички слушат чалга, въпрос на вкус за музика.
Пък аз отвърнах, че за мен не е нормално и е по-скоро липса на вкус и култура.
И така много бързо отказах човека от желанието за общуване с мен.
Само заяви, че съм "странна птица", и се умълча )))
П. П. Не бях виждала най-красивия сърбин, ала ми изглежда твърде странен този критерий за красота...някак не мога да се съглася ))


Чалгата е начин на мислене, на изява, тя е необходима на управляващите да постигат своите цели. Да пропагандираш нещо ужасно просташко, да зарибяваш младите с него е ужасно нагло. По тъзи път обаче се достига до високи държавни постове, видно от постинга ми. Това обяснява, защо не ставам за президент или вице - обичам ето такава напр. музика:
http://planinitenabulgaria.blog/muzika/2015/03/22/franc-shubert.1348144
цитирай
5. planinitenabulgaria - Тази мисъл е от Гьоте,
10.12.2017 17:45
germantiger написа:
Всеки народ заслужава ръководителите си!

/Йохан Волфганг Гьоте/

сериозно ли това е от Гьоте??


записана е в разговорите му, отразени в книгата на Екерман. Гьоте е изключително велика личвост, достигнала до пределите на човешката мисъл чрез своя разум, цитирам трагедията му "Фауст". За разлика от него Пушикн достига също до тези предели, но пък той се явяа и пророк, предсказващ развитието на Русия след смъртта му. Давам за пример неговата трагедия "Борис Годунов".
А Людмил Ангелов, синът на Маестрото Михаил Ангелов, мой дългогодишен приятел, е изключителен музикант. Той живее в Испания и идва често в България.
цитирай
6. planinitenabulgaria - Благодаря на коментиралите постинга ми!
10.12.2017 18:21
В мен се загнездва обаче убеждението, че малко хора в България са наясно със сръбската култура. Тя става достояние на нас в последните години, когато свободно можем да посещаваме "Сърбия". Имам предвид пазарите в Цариброд и Пирот, а също и манастирите в Западните покрайнини, едно върховно преживяване, благодарение на посещенията на сърбските плескавични, където плескавиците са наистина много вкусни, защото са от истинско месо и два пъти по-евтини отколкото в България.
Най-първият чалгаджия на Сърбия е Милойко от Сръбска Босна. Известен е като Миле Китич, изявявал се като сътрудтик на Службите по време на Юговойната, защото селото му е на границата със Славония /част от Хърватска/, изявявал се е като артист и в Америка. Трайно усяда в Белград, където му е оказвано внимание от управляващите, като това над Драгана от Радев и Идийотова. Той е мелес, към 95% ром, останалите му съставки са сръбски, хърватски, унгарски, румънски, божняшки, черногорски, албанска. Изключителна личност, завладяла умовете и сърцата на сръбските младежи. Заради популялността му сърбите го предлагат след концертите му за президент, както Стоичков у нас и Зенедин Зидан във Франция. Това е най-скъпо плтеният чалгаджия в Сърбия, издигнат е в култ от младежите, които го имитират по облекло, маниери, очила, суратно изражение. Като започне да прави звуци на концертите си по стадионите, публикате притрепервала.
Аз се надявам постингът ми да бъде прочетен от президнета или вицето му, да уволнят културния съветник на президнта и да поканят мен. Аз съм любител-балканист, но с познанията ми върху сръбската чалга мога да внеса много радост в президентствотоо. Драгана е едно голямо нищо, Нещото е Китич, но има и други. И тях ги знам...
Три пояснения:
Чалгаджия е човек, за когото чалгата е професия и препитание.
Чалгар е зарибеният с чалга, слушателят и разпространител на тези песни и на всичко, свързано с чалгата.
Чалга е турска дума от миналото им и означава вид музика.
цитирай
7. sande - Поздрави, Коста !
11.12.2017 11:46
http://sande.blog/izkustvo/2016/04/29/vinagi-shte-se-chudia-na-syrbite.1448193
цитирай
8. vesever - Коста, благодаря, отивам в другия ...
11.12.2017 12:24
Коста, благодаря, отивам в другия постинг, за който давате линк.
Аз много обичам ето тази Серенада на Шуберт
https://www.youtube.com/watch?v=ZpA0l2WB86E
Това е музика от друг свят.

Поначало е вярно, че за управляващите е добре хората да са "прости", за да не се надигат много-много, и ако бъдат "залъгвани" с някакви първосигнални зрелища, да си се кефят и да си кротуват.
За съжаление голяма част от интелигентните българи избягаха на Запад.
Това, което не ми харесва в цялостния начин на живот на българина, е примирението и липсата на самочувствие. Хората масово работят за ниски заплати, при експлоататорско отношение от работодателите, живеят колкото да свързват двата края. И когато човек живее потиснато, ограничено, няма възможност да се извисява духовно, и се задоволява с първосигналното. Може би всичко е свързано.
Предполагам, че ако икономически България беше на ниво, хората биха живели по-свободно и биха имали по-голям избор, включително за културния си живот.
Моето поколение като цяло беше оставено "на самотек". През '89 бях на 13...
Сега, за поколението на децата ни, сегашните тийнейджъри, отново има чалга пропаганда, но повече с българска чалга - модерните млади български изпълнители, които се явяват почти голи на сцената, с изключително вулгарен език, но явно наистина такова е нивото на масовата "култура" и за да бъдат "продавани" са готови да се превърнат във всичко, което им се каже и което е "вървежно", па дори да изгубят нормалния си човешки облик.
цитирай
9. germantiger - ...
11.12.2017 15:45
Благодаря за инфото! Научих нещо ново.

Предстои ми да прочета записаното от Екерман и то в оригинал :)
цитирай
10. planinitenabulgaria - В момента съм в Америка, но съм бил и в най-дивите места на България -
11.12.2017 20:28
vesever написа:
Коста, благодаря, отивам в другия постинг, за който давате линк.
Аз много обичам ето тази Серенада на Шуберт
https://www.youtube/watch?v=ZpA0l2WB86E
Това е музика от друг свят.

Поначало е вярно, че за управляващите е добре хората да са "прости", за да не се надигат много-много, и ако бъдат "залъгвани" с някакви първосигнални зрелища, да си се кефят и да си кротуват.
За съжаление голяма част от интелигентните българи избягаха на Запад.
Това, което не ми харесва в цялостния начин на живот на българина, е примирението и липсата на самочувствие. Хората масово работят за ниски заплати, при експлоататорско отношение от работодателите, живеят колкото да свързват двата края. И когато човек живее потиснато, ограничено, няма възможност да се извисява духовно, и се задоволява с първосигналното. Може би всичко е свързано.
Предполагам, че ако икономически България беше на ниво, хората биха живели по-свободно и биха имали по-голям избор, включително за културния си живот.
Моето поколение като цяло беше оставено "на самотек". През '89 бях на 13...
Сега, за поколението на децата ни, сегашните тийнейджъри, отново има чалга пропаганда, но повече с българска чалга - модерните млади български изпълнители, които се явяват почти голи на сцената, с изключително вулгарен език, но явно наистина такова е нивото на масовата "култура" и за да бъдат "продавани" са готови да се превърнат във всичко, което им се каже и което е "вървежно", па дори да изгубят нормалния си човешки облик.



- граничните райони, Западните покрайнни, Източни Родопи и другаде. Всичките тези места са засегнати от дейността на опростачвателите, макар и в различна степен, в замисимост от разрухата в духовността на хората. В страните приматио простачването е желан от управляващите и у дирижиран от тях процес, жертвите му са бездуховните. В богатите страни този процес върви сам поради бездуховността и богатството на хората там, а на крилете на фейсбука той достига всяко кътче на тези страни..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12180558
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031