Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2017 00:52 - ЕДНА ПОДЦЕНЯВАНА ОПЦИЯ....
Автор: planinitenabulgaria Категория: Забавление   
Прочетен: 2441 Коментари: 11 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                               ЕДНА  ПОДЦЕНЯВАНА  ОПЦИЯ

   ДА  СТАНЕ  АМЕРИКА  ОЩЕ  ПО-СИЛНА  ИКОНОМИЧЕСКИ

 

   Всеки човек, посетил Америка /САЩ/ е удивен от количествата храна, които хората си поръчват по ресторантите. От тези храни американците изяждат само една част, останалата само опитват каква е на вкус и ако им не хареса я връщат и си поръчват /б. м. заплащат!/ друга. Американците се хранят предимно в заведения, много рядко в дома си. Първият етап на поръчката е запознаване с менюто, което ресторантът предлага и което е много разнообразно. Четенето и съгласуването на менюто от тези, които ще поръчват храна за себе си ми напомня по задълбоченост на някогашните преговори за разоръжаване между Изтока и Запада. В Америка има и специализирани ресторанти за определени храни или такива, които предлагат храна, характерна за някои страни. Спазват се обаче и ограничителни разпоредби, като не се разрешава напр. да се готвят кучета в корейските ресторанти, да се изважда в китайските ресторанти от главата на жива маймуна мозъка й и да се изяжда от любителите на сурови деликатеси.

      Доста е различно в един български ресторант, където ние си поръчваме нещо, което можем да изядем за разлика от един американски, където се поръчва много ядене, за да може човек да опита от всичко, да се ориентира в него и тогава да изяде част от храната, която му харесва. Да се изяде всичко, което е поръчано не е възможно. Неодобрената храна се връща само нахапана, отщипано от нея по нещо и се изхвърля. По гримасата на опитващия ястието може да се разбере нещо качествено ли му предлагат или боклуци.

    Бил съм свидетел на страхотни изяви по ресторанти, в които се заплаща определена сума и ядеш колкото можеш и каквото искаш. Там изхвърляната храна е с размерите на планина. Така ми хрумна идеята, че ако САЩ започнат да произвеждат и изнасят свинско месо, те ще достигнат може би епогея на своето икономическо развитие в предългата си двестагодишна културно-икономичеса история. САЩ вече изнасят дори втечнен газ и нефтени продукти, които продават в Европа на цени, по-ниски от тези на бензиностанцията на Европа /Русия/, а за този потенциал, който имат и не е разработен като бизнес се не досещат. Тясно са скроени, да не ми се обиждат.

   Бяхме на ресторант, където на съседните ни маси се ядеше като за световно. На едната маса имаше семейство дебелаци, но върхът беше мамичката, едра като китоловка. Беше широка колкото масата. Масата, с доста голяма площ, бе отрупана с чинии. Келнерите прибираха чиниите, от които бе ядено по малко и носеха нови, за които без да се приберат предишните, място нямаше. По моя прецеенка ящното семейство усвояваше не повече от 20% от храната, която им носеха, другата част келнерите връщаха.

    От другата ни страна пък имаше двама млади мъже, между които се чувстваше някаква вътрешна спойка - храненето и вкусната храна може би обединяваше интересите им. Макар и само двама, на масата им място за поставяне на кибритена клечка не можеше да се намери, така бе отрупана. Ящни бяха момчетата. Въпреки крехката си възраст единият мязаше на угоен овен, а другият - на морски слон. И как не? Един келнер носеше нова храна, друг отнасяше недостойната за тези хубавци, за да се освободи място за поредните съдове. Истината е, че много храна върнаха, но и че яко папкаха…

   И се замислих:

   Къде ли отиват тези огромни количества храна, които посетителите на ресторанта връщат? Не би ли могъл да се направи някакав комплекс, който да обслужва едновременно тия, дето мязат на свини и истински свини, на които да се предлага храната, която се връща от клиентите? Може би зад ресторанта би могло да се направи свинарник, чиито хранилки да се зареждат с неусвоената /от тия, дето мязат на свини/ храна. Като се замислих прецених, че семейството с китоловката спокойно може да нахрани поне две свини, а угоеният овен и морският слон – може би три.

    Ако този бизнес се разработи в Америка, той ще предложи евтино свинско месо не само наа американския пазар, но ще наводни и пазарите на Европа и други континенти, ще отвори нова кранче за валутни приходи в американските банки. Както има възобновяеми енергийни източници, защо да няма и възобновяеми комплекси за свинско месо към ресторантите? Така ще може да бъде оборена и тезата на враговете на Америка, че тя само пари и високи технологии предлагала. Американецът яде, едва ли някой би могъл да се мери с него. Покрай това си хоби той и много храна изфъргва, която става за суровина за този бизнес, който им предлагам. Ще се разкрият работни места, защото ще има нужда от хладилни камиони и кораби, които да се изработят по заводите, персонал ще е необходим за обслужване на свините, което означава още работни места.

   Америка бива наричана страна на неограничените възможнодсти и наистина е така. Тук може да се развърти най-неподозиран като хипотетична фикция бизнес и да се печели добре. Защо до сега тук не е разработен този бизнес със свините, за който има всички предпоставки?  Отговорът е прост:

   Защото Тръмп рядко отваря блога ми и, а той сАмият няма идея как да въздигне още Америка като икономика и култура докато е президент.

    Напомням за една поговорка, разбира се не оринтирана към него, която научих в кръчмите на Требич и на Царичина. Тя е относима към по-глупавите, които не се в състояние да оценят и приложат в живота си предложенията на по-умните към тях:

   Късмет в гъзо му вкарваш, оно си бега от късмето….

 

   Послепис:

   Хубаво е да си в чужбина, но така човек се отдалечаваш от културния живот в страната си. Чувам, че страхотни неща ставали в Къщата /на Биг брадър/, а аз оставам далеч от тях. Не мога да влизам в предаването с телефона си, оти много съм далеч от България.

   Страхотни коментарии имало и за деянията на апостолите в Къщата, лишен съм и от тази благина. Натисна ме мъка по българската култура и реших:

    С връщането си в България ще напиша писмо до НОВА с молба-препоръка, предаването Биг брадър да не е епизодично, а да стане постоянно – щом единият Биг брадър свърши, на часа да почва друг! Това предаване, съчетано с коментарите на най-видните дейци на българската култура за това, което се случва в Къщата, поканени от НОВА, повишава културното ниво на бълтарите. То е оръжие срещу опростачването ни.

    Gloria mundi!

 

    




Гласувай:
10



1. germantiger - ...
05.12.2017 08:03
Като стана дума за угоените американци в постинга ти, се сетих, че

няма друга страна където фитнеса и културзима/бодибилдинга да е толкова номер 1

а и други ми хрумна - от 3-4 лета насам българките поне във Варна са погрознели и надебеляли

върха обаче са продавачките на билети в градския транспорт на Варна - такива кашалоти не бях виждал, впрочем аз без ирония се стремя да им симпатизирам, не се будалкам

не знам какви американци си виждал, но тези които аз познавам бивши колеги са пример за тяло и мускулатура повечето, същото е с маса германци от младите например
цитирай
2. germantiger - 2
05.12.2017 08:06
Чувал съм бг мигранти, че също българите там правят тази грешка ли да я наречем - купуват маса храна и дори половината не изяждат, вероятно са го прихванали това от мериканосите.

Лино аз също си правя експерименти в бг - примерно бях си купил преди 2 месеца всички киесели млека от гамата на маджаров наведнъж за да сравня - биволско, козе, овче, краве - опитах от всички и после дадох половината на майка ми да ги доизяжда

същото беше с кашкавали на маджаров - хареса ми един пушен БОМОНИЯ

но това беше до преди месец, сега съм в тренировъчен режим и хранителен много краен фитнесс
цитирай
3. rosiela - Не ми харесва отношението към храната.
05.12.2017 08:06
Едни хвърлят, други умират от глад.
цитирай
4. syrmaepon - Америка е една страна в която всички ...
05.12.2017 14:12
Америка е една страна в която всички патологии са разрешени / свобода на личността/ за да пълнят кесиите на други, също с патологични отклонения. Тъкмо сутринта научих какво четат в Тексас и какво им е забранено. Въобще в САЩ се приветства дълголетието не заради друго, а за това да изядеш колкото се може повече хамбургери и изпиеш коли, а като достигнеш 120-те години, какъвто беше призъвът на един президент, ти зашиват главата на маймунско тяло или те замразяват, та като направят научен пробив, да продължиш с яденето. Вероятно и джогинга с тази цел е измислен.
цитирай
5. vesever - :)) Пожелавам Ви приятен престой ...
05.12.2017 17:37
:))
Пожелавам Ви приятен престой в Америка!
А това, което описвате, на мен ми е странно - поначало не харесвам чревоугодничество и разточителство.
Ако хората умееха да живеят разумно, светът би бил много по-добър...
Поздрави!
цитирай
6. planinitenabulgaria - Коментарът ти повдига лингвинистичен спор - кашалотка или китоловка.
05.12.2017 20:36
germantiger написа:
Чувал съм бг мигранти, че също българите там правят тази грешка ли да я наречем - купуват маса храна и дори половината не изяждат, вероятно са го прихванали това от мериканосите.

Лино аз също си правя експерименти в бг - примерно бях си купил преди 2 месеца всички киесели млека от гамата на маджаров наведнъж за да сравня - биволско, козе, овче, краве - опитах от всички и после дадох половината на майка ми да ги доизяжда

същото беше с кашкавали на маджаров - хареса ми един пушен БОМОНИЯ

но това беше до преди месец, сега съм в тренировъчен режим и хранителен много краен фитнесс


Аз съм за оприличаване на дебелачките на китоловки, защото сравнението с кашалот не е уместно - кашалотът е един от най-агресивните китови видове наред с косатката и гърбатите китове.
За да добие човек представа за този проблем, трябва непосредствено да го види в оригинал тук, в Америка.
цитирай
7. planinitenabulgaria - Причината:
05.12.2017 20:37
rosiela написа:
Едни хвърлят, други умират от глад.


Едни живят за да ядат, други ядат за да живеят....
цитирай
8. planinitenabulgaria - Преценката Ви според мен е точна.
05.12.2017 20:54
syrmaepon написа:
Америка е една страна в която всички патологии са разрешени / свобода на личността/ за да пълнят кесиите на други, също с патологични отклонения. Тъкмо сутринта научих какво четат в Тексас и какво им е забранено. Въобще в САЩ се приветства дълголетието не заради друго, а за това да изядеш колкото се може повече хамбургери и изпиеш коли, а като достигнеш 120-те години, какъвто беше призъвът на един президент, ти зашиват главата на маймунско тяло или те замразяват, та като направят научен пробив, да продължиш с яденето. Вероятно и джогинга с тази цел е измислен.


Доста страни избраха пътя на опростачването, като то протича по два сценария. В страните, бивши соцлагернички този процес се води облигатно от управляващите, като опрастачвателите са по медии, нетове, телевизионни сериали, шоута - навсякъде. Цяла една гилдия си вади хляба по този начин, въвеждам два тага, платинети тролове и платените нетови агенти-провокатори. Целта на това опростачване, наричано и чалгизиране е забавяне на умственото развите на индивидите, за да не забелязват те, че ги управляват примати и да ги направят манипулируеми.
Опростачането върви с голям успех и в напредналите в икономическо отношение страни. Там то не се води облигатно от управлявщите, но в процеса се намесват с фалшиви профили на агенти на Центъра, които биват наактивирани по теми и казуси напр. преди избори. Така начело на на САЩ, България и Молдова, благодарение на кибератаката на хибриднииците сие възкачиха възможно най-големите неинтелинтници. Процесът на опростачване в тези напреднали страни върви на самоход, води до възникване на такива, които желаят да го яхнат, наричаме ги популисти. Популистите объркаха Испания, в момента с хибриднатата покрепа от Центъра атакуват Германия. Това е дългата ръка на ФСБ....
Аз, който съм посетил най-големите дивотии, цитирам с. Побиен камък и наппеднали стграни, усещам как този процес върви навсякъде. Мисля, вече никой не може да го спре.

цитирай
9. planinitenabulgaria - Става въпрос за два свята.
05.12.2017 20:56
vesever написа:
:))
Пожелавам Ви приятен престой в Америка!
А това, което описвате, на мен ми е странно - поначало не харесвам чревоугодничество и разточителство.
Ако хората умееха да живеят разумно, светът би бил много по-добър...
Поздрави!


И аз не ставам за тоя, но тук живее дъщеря ни, ще трябва да идваме.
цитирай
10. vesever - Със сигурност е много вълнуващо да ...
06.12.2017 12:01
Със сигурност е много вълнуващо да се опознават и други светове.
Да, във всеки свят има и положителни, и отрицателни страни....
цитирай
11. planinitenabulgaria - От многократните ми посещения тук имам хиляди прекрасни снимки.
06.12.2017 20:45
vesever написа:
:))
Пожелавам Ви приятен престой в Америка!
А това, което описвате, на мен ми е странно - поначало не харесвам чревоугодничество и разточителство.
Ако хората умееха да живеят разумно, светът би бил много по-добър...
Поздрави!


След коментара Ви се замислям дали да започна да ги публикувам. Снимки имам и от путинята Невада.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185047
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031