Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2017 10:28 - МЕДИИТЕ – ИНСТРУМЕНТ ЗА....
Автор: planinitenabulgaria Категория: Забавление   
Прочетен: 2391 Коментари: 10 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

МЕДИИТЕ – ИНСТРУМЕНТ ЗА ВЪЗВИСЯВАНЕ НА КУЛТУРАТА

                                     НА ЕЛЕКТОРАТА

 

   Откакто вървят предаванията Биг брадър не мога да се откъсна от това, което става в Къщата. Направих си специален план към М тел, който ми позволява да гледам във всеки моент какво се случва в нея. По този специален план мога да гледам и предавания, които са минали, просто ги връщам. Добре, че има тази опция, иначе не знам как щеше да ми остане време да спя. Не е съвършена обаче и тази програма, защото ако попадна някъде в регион без мрежа, телефонът ми не приема и не виждам какво се случва в Къщата. По най-бързия начин се измъквам от мрежовата дупка, за да подадна на сигнал. Това си е стрес.

   В предаването Биг брадър човек може да научи много нови думи,  които после да ползва в ежедневието си. Аз ксъм вече доста голям, но чак сега, от това предаване, научих двd термина, единият от които заползвах. Първият е ДЪРТО ЧУКАЛО. Не разбрах точно смисъла му, търсих го в Тълковния речник, в Уикпедията, нищо не намирам. При едно събиране в базата ни Къзсикиджанкая аз поставих тоз въпрос - да се разтълкува какво означава това понятие, ако трябва да се поръча тълкувателна програма от Центъра. След като обсъдихме ообстоятелствата, при които се появи това понятие и лицето, към което то бе отправено – високоуважаваната деецка на културата от Костиброд, популярната певица Луна – стигнахме до консенсус какво означава тази дума. 

   Ето какво:

   Тя е производна на глагола ЧУКАМ. Не става въпрос за чукане на орехи, а за дума синоним на интимен акт. В момента си спомням как чух такова чукане над с. Ненково, където един костенур бе награбил яко костенурка, имам ги в блога си.  Разсъждавайки логично стигнахме до извода, че за чукането, в смисъл за интимен акт, са необходими два компонента. Може би чук и чукало, или пък чукало и хаван.  Вероятно бигбрадъра искаше да обиди бигбрдърката, но не познаваше ползваните в такива случаи  термини от специалистите – бракувана курва, когато субектката трябва да бъде обидена или сладка брантийка, ако тя трябва да бъде зарадвана – и поради това я нарече дърто чукало. Та българският език благодарение на шоуто Биг брадър и този път се дообогатие с нов термин благорание на медите. Благодаарим Ви, скъпи медии за обогатяването на езика ни! Езикът е жив организъм, той се развива непрестанно, но Вие ускорявате този процес. Благодарение на Вас ние ставаме все по-интелигентни, умни, съвършени. Дерзайте, включвайте в тези шоу програми цвета на интелигенцията, за да заподражават подрастващите на тях – като външност, като език, като изяви.

    С термина ДЪРТО ЧУКАЛО се справиихме, но с вторият термин, разпръснат от медиите върху нас, УБИТОК,  не успяхме. Една бигбадърка нарече неприятен й бигбрадър убиток. Нещо лошо трябва да означава, но какво?  Всякакви опити да изтълкуваме значението на това понятия претърпяха неуспех при защитата на тълкувателите им.

     Сега ще публикувам един текст на песен на деецката на културта, певицата Луна от Костинброд – град, ноподобяващ по лукса на ромбароците си на село Ветово. Автор на текста е Йото Циганина, и той от Костинброд. Освен като поет, той е известен и с лимузината си Линколн, дълга 12 м, за която си направи специален гараж. Ето текста на песента, който също наеректирва културата на българина:

 

                                 ИСКАМ ГО, СТИСКАМ ГО

 

                                 Припев:

                                 Искам го мъжо, стискам го,

                                 твоето пишче гиздаво.

                                 

                                   / Първи куплет:/

                                  Не го слагай на дълбоко,

                                  трябва да е на широко,

                                  да попълниш бързо фиша,

                                  слагай го да спре да диша.

 

                                  Припевът се повтаря.

 

                                      / Втори куплет:/

                                   Който бърза бавно стига,

                                   стига да може да го вдига,

                                   да го вдига да се цели,

                                   милионии да печели.

 

       Припевът се потретва. Той по замисъла на незнакомия композитор на този шедьовър на културата ни играе ролята на кода и финал на това монументално произведение на съвременната ни култура.Гени/т/алната певица повтаря припева всеки път с различен нюанс. Аз слушам тази песен така често, както Ленин „Апасионата”.

 

     Песента, когато бе появена получи в Културния дом в Костинброд, получи от културния отдел на общината там приз за най-смислен текст. Поетът предлага също така опции – избор „на широко” или „на дълбоко”, но и път към бизнес за печелене на милиони.

 

    Не само това предаване на НОВА повишава културата ни. Има и други предавания, напр. Шоуто на Слави, Папарци, Мармалад и др. Други съвременни дейци и дейкини на културата, яко насиликонени където трябва, за да служат за пример на подрастващите момичета как да са разкрасяват,  също биват канени за медийни изяви. Те имат потенцията само с една тяхна изява да възздигат културата ни още по-бързо от едно двумесечно предаване като напр. Биг брадър. В момента си спомням за една свръхинтелигетница, Кобилкина. Нейното предавене наистина ме размисли. В него тя изнесе много интересни факти от живота си. Сутрин, за да изненада мъжа си, ако се събудела преди него, тя го събуждала със свирка. После го изпращала на работа, но за да е приповдигнат през деня се снимала неколкократно от долу и с телефона си му изпращала снимките. Ефектът обаче бил неочакван, мъжът й се развел с нея. То таака става, на културната, богата  жена все се пада някой некултурник, който не може да разбере духовното й богатство, и бега. Дурак…

    И още един съвет отправи към дамите Кобилкина. Сутрин, като тръгват за работа да не гледат в огредалото как изглежат в лицето, а да погледнат с друго огледало как изглеждат от долу, защото това е също толкова важно за самочувствието им  и за – ако се наложи през този ден – нещо друго.

 

    Евалла, български медии! Благодареение на Вас, на предаванията Ви, на напътствията как да постъпваме още от момента на събуждането си, аз станах по културен и по-богат духовно. Дерзайте!

 

     Прключвам с постинга, защото отново включват Биг брадър на живо. Какво ли ще се случи сега в  Къщата?

 

    






Гласувай:
8



1. rosiela - То от 1989
28.11.2017 10:51
все такава калтура гледаме, " Радка пиратка" помниш ли я?
Е, поне можем да си купим хубави книги от световната литература.
цитирай
2. sande - Поздрави, Коста !
28.11.2017 11:04
Не само това предаване на НОВА повишава културата ни. Има и други предавания, напр. Шоуто на Слави, Папарци, Мармалад и др. Други съвременни дейци и дейкини на културата, яко насиликонени където трябва, за да служат за пример на подрастващите момичета как да са разкрасяват, също биват канени за медийни изяви. Те имат потенцията само с една тяхна изява да възздигат културата ни още по-бързо от едно двумесечно предаване като напр. Биг брадър. В момента си спомням за една свръхинтелигетница, Кобилкина. Нейното предавене наистина ме размисли. В него тя изнесе много интересни факти от живота си. Сутрин, за да изненада мъжа си, ако се събудела преди него, тя го събуждала със свирка. После го изпращала на работа, но за да е приповдигнат през деня се снимала неколкократно от долу и с телефона си му изпращала снимките. Ефектът обаче бил неочакван, мъжът й се развел с нея. То таака става, на културната, богата жена все се пада някой некултурник, който не може да разбере духовното й богатство, и бега. Дурак…

***

" Тука е така !" Георги Марков - "Задочни репортажи от Бълагария "
цитирай
3. leonleonovpom2 - Така е, нашата култура е архаична, ...
28.11.2017 11:35
Така е, нашата култура е архаична, за съжаление наше!
Не може да се мери със съвременната колт-ура!
цитирай
4. syrmaepon - не мога да се откъсна от това, което става в Къщата
28.11.2017 12:03
Е, чак пък да не може да откъснеш поглед ))))))) Всеки път си казвам - това беше дъното, но се оказва, че има още по-надолу. Ужас. Някои хора даже дискутират голямата събитийност в Къщата. Не знам кое е по-лошо - случващото се вътре или обсъждането в студиото с такъв тон сякаш всеки момент българска совалка излита в космоса. То вярно и че американците всяко съдбовно събитие могат да превърнат тъпо зрелище за пари, ама и когато изначалнотосъбитие е на такава висота просто дъхът спира и онемяваш ))))))))))))))) Трудът е направил маймуната - човек, а телевизията и парите правят от човека маймуна по негово съгласие
цитирай
5. vesever - Не съм гледала това предаване - з...
28.11.2017 13:20
Не съм гледала това предаване - запитах се дали не съм изпуснала много ценна информация, все пак и аз съм филолог, ала явно съм назад с познаването на развитието на езиковите изразни средства в съвременния език и култура на българина /да пази Бог от простотия, вулгаризъм и нечистоплътни "изпълнения"....да се надяваме това да са отделни случаи и да не е масово явление за българите...

Не смея да си пусна клипчето...

Поздрави, имате уникално чувство за хумор и сатира...
цитирай
6. planinitenabulgaria - Радка пиратка е стара работа,
28.11.2017 15:40
rosiela написа:
все такава калтура гледаме, " Радка пиратка" помниш ли я?
Е, поне можем да си купим хубави книги от световната литература.


от първото място я измести много по-интелигентно написаната "Кат те гепнем дънките ще ти сцепнем!" Тази песен бе най-посещаваната във Ви бокс 7, особено от средношколците, които проглеждат в музиката. Тя им насочва към какво да се сремя...
цитирай
7. planinitenabulgaria - Благодаря на коментиралите постинга ми.
28.11.2017 16:05
Само един от тях вижда истината и косвено я поднася в постинга си - американците са виновни за това ни културно извисяване. Другите пък считат, че се шегувам. Не е така - моят светоглед се формира от шоупрограмите - упорито следене какви послания към нас отправят те, коментариите на поканените да се изкоментират обилно във връзка с тях. Аз съм само един електорат. Тези шоупрограми аз схващам като кодирани сигнали към мен как да си подам глъсчето на следващите избори.
И аз знам - ще си го подавам винаги за тези, които ми предлагат точно такава духовна храна.
цитирай
8. rosiela - ПОМНЯ Я И НЕЯ МНОГО ДОБРЕ.
28.11.2017 21:12
planinitenabulgaria написа:
rosiela написа:
все такава калтура гледаме, " Радка пиратка" помниш ли я?
Е, поне можем да си купим хубави книги от световната литература.


от първото място я измести много по-интелигентно написаната "Кат те гепнем дънките ще ти сцепнем!" Тази песен бе най-посещаваната във Ви бокс 7, особено от средношколците, които проглеждат в музиката. Тя им насочва към какво да се сремя...

цитирай
9. nbrakalova - Масовата култура - евтина и. . . с...
28.11.2017 22:22
Масовата култура - евтина и ... скъпа...
Кой има интерес? КОЙ ДАВА ПАРИТЕ? И защо?
Категорично не съм съгласна, че изходната позиция е ноемврийският преврат '89та. :) Не е засмях, но смехът ни остава с утехата, че той не винаги е весел.
цитирай
10. planinitenabulgaria - Не съм си и помислял, че причината за това е Ноемврийския преврат.
28.11.2017 22:58
nbrakalova написа:
Масовата култура - евтина и ... скъпа...
Кой има интерес? КОЙ ДАВА ПАРИТЕ? И защо?
Категорично не съм съгласна, че изходната позиция е ноемврийският преврат '89та. :) Не е засмях, но смехът ни остава с утехата, че той не винаги е весел.


А на въпроса КОЙ ДАВА ПАРИТЕ отговорът е еднозначен - Центъра. Същите, които имат разработка и изпълнители как да ни изложат пред ЕС докато сме председатели за 6 месеца. За друго пари може да няма, но за това има и то много....
От там идват париите за троловете, за хибридните войници, за ангажираните с фалшивите новини, дезинформацията и пропагандата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182385
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031