Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2017 17:44 - ГАРОВИТЕ ПИЯНИЩА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Забавление   
Прочетен: 970 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                 ГАРОВИТЕ ПИЯНИЩА –

      НЕОТМЕННА ЧАСТ ОТ ЖЕЛЯЗНАТА ГВАРДИЯ  НА БСП

 

     Писал съм в блога си за гаровите кучета. Това са кучета, които нямат стопанин. Една част от тях обаче имат, но  те също отиват на гарата в близост до селото им за да ги донахранят слизащите от влака. Пътуващите до селата, обикновено в почивните дни, знаят за тези кучета и винаги носят по нещо за тях. Има хора – аз принадлежа към тях -  които много обичат животните и винаги в еднодневката има нещо приготвено за тях. Гаровите кучета пристигат минути преди влакът да е дошъл, до такава степен точно е настроен биологичният им часовник. Сред тях обаче настъпва смут при промяна на времето с един час, защото може да се получи така, че да отидат на гарата и да се наложи да чакат влака един час или той вече да е заминал. За два-три дни всичко идва на мястото си. Умни животинки. Май повече от гаровите пиянища, за които ще стане дума сега.

    Защото свен гарови кучета по кръчмите около гарите има и гарови пиянища. Там кръгът е много по-шрок и системата – доста по-сложна. Писал съм за гаровите пиянища по Искърския пролом. Тях обаче ги сполетя голямо неудобство – една от най-големите гарови пиячници, тази на ж. п. спирка Томпсън, бе съборена, защото бе построена от роднина на падналия от власт кмет, а новопредставения пред съселяните си нов кмет предостави същия шанс на свой роднина, на метри в страни от руината, където според кадастъра било мястото на пиячницата. Сега пянищата се сбират в предверието на един магазин до гарата, покрито отвсякъде с найлонови платна.

    Този път ще пиша за кюстендилските гарови пияниища.

    Гаровите пиянища имат две съставки -  местни  и приходящи. Местните са предимно безработни, които и не търсят работа. Те пият по цял ден заедно с възрастни хора, някои от тях вече пенсионирани, други - на социални помощи. Подчертавам, нецигани. При тези местни пиянища с влака идват и приходящи . Те с часове пътуват с влака за да седнат на по рикиа с аверите си местни пиянища, изявяващи се по гарите от София до Раждавица. С тези гарови пиянища отбягвам всякакви контакти, имах само едно изключение във влака, ще напиша след малко за него.

   Какви са темите на пиянищата:

   Какво е било по времето на Тодор Живков и какво е станало сега. Има обаче една промяна. Някога най-виновните бяха Бойко и Плевнелиев, сега най-виновните са Бойко и Цецо. Едно от обвиненията обаче остава константа, това е, че американците са ни окрали след 1989 г. Пиянищата, пътувайки с влак към мястото, където ще стане голямата разпивка, подгряват с бутилки по 200 мл, които вадят от дрехите си и които не свършват. Темата е все една – колко хубаво е било някога, колко лошо е сега. Изтъкват намаляването на населението на гр. Радомир, който запада и се циганизира заради тези двамата хубавци,  безработицата, принудаваща хората по ж. п. линията Кюстендил София още от Земен да пътуват до София, където са намерили работа, причината е същата - заради тези двамата, които ги крадат          Бойко и Цецо.

   Пътувайки към сборния пункт, който пиянищата са си определели за деня, те обсъждат политически теми, подмятат си вестници, показват си заглавия, заплашват с проникване във всички телесни отвори написалите определени статии. Едни пиянища говорят и поучават, други слушат, трети между глътките казват все едно и също:

-         Демокрацията ни еба майката!

    Тези пияниища като да са обучавани някъде как да отговарят на поздрави, на въпроси, защото има не подобие, а еднаквост когато се съешват орално с познати и непознати. Пак давам примери:

    Понякога във влака познат казва на пиянище или на мязащо на такова напр: „Хростос воскрсе!” Отговорът е стандартен и сигурно е измислен някъде, защото съм го чувал доста пъти:

-         Ами, който го е видел…

 

   Друг отговор на въпрос, също се повтаря често. Пиянището не се сеща да се качи на влака, който е дошъл на гарата, поради което шефа на движението или консуктора го питат:

-         Защо не се качваш, какво чакаш?

     Отговорът също е стандартен, някъде е втълпен в главата на пиянищата, които отговарят по един и същи начин:

-         Американски помощи.

    Мисля, че от тези гарови пянища, макар и достигнали на дъното на живота  някои могат нещо да спечелят и определени партии добре са си направили сметката, че това все пак е електорат. Като го зариибиш с това, което той иска - сега казваме, като го напопулизираш - дори и без да се купува глъсчето му, то ще ъде дадено за правилната партия, БСП. Защото този регион, Перник-Радомир- Кюстендил е определено яко комунизиран, последствията са видими. Ще допълня, че Перник е мафиотизиран и ще въведа три образа – този на някакав починала вече кметица-махиотка, на разположение на главна си архитектка на общината, те подчинени на Пернишкия феодал Федята, близък с дупнишките Братя, а над Федята – бившият ни президент, и той перничанин от село Сирищник, Радомирско+Пернишко. тук доста с брадата спирохета в кръвта си, днес достигнали върха на алкохолизЪма, ще си отидат от този свят. Коминизирането прави хората неверници и за голямо мое учудване тук срещнах доста невернички на възраст, близка до моята. Построили им църква в града, а на въпроса как се казва цълквата всички жени отговарят по еднакъв начин:

    - Ние с такива работи не се занимаваме!

 И гледат мръсно.

    Искам да въведа в постинга си образа на едно пиянище, което считам за класическо:

    Това беше едно същество на възраст между 30 и 80. Не повече от 50 кг. като обем, не повече от 150 см. като ръст.  Косата му бе сива, но много гъста, мръсна, дълга. Небръснат беше, а също и окосмен като Евтихиев. Седеше по диагонал срещу мен и вадеше бутилка от 200 гр. с някакво кафяво питие. Като я свършваше, вадеше друга. При отпиването на глътка очите му святкаха. Целият бе облечен в дрипи, все едно облечен жив скелет. Носът му бе огромен, целият покрит с брадавици, които бяха плоски и висейки надолу се припокрииваха. Аз оприличавам хората на животни, този прилчаше на плъх, и на цвят го бе докарал, гъсто сиво окосмяване. Само че стано нещо много страшно с него, двете бутилки по 200 мл. Свършиха. Срещу него аверът му поркаше от една голяма бутилка, в която още имаше питие. „Плъхът” си поиска, с неудоволствие другото пиянище му даде да отпие на няколко пъти, свърши и тази бутилка. Извадиха друга, но тя не пускаше и взеха с нож да вадят пластмасовия детайл със сачмата. Счупиха гърловината на бутилката, съкла паднаха по пода,  благодатта протече от счупенаата гърловина. И се разприказваха за пенсиите и социалните помощи в Македония и Сърбия, където управниците мислели за народа, в сравнение с които нашите били смешни. След това започнаха за говорят срещу Свети Иван Рилски, няма да споменавам какви думи ползваха. Вменяваха му качества, поради които хората го гонели от региона си веднага като го видели. Тук едвам издържах да не се намеся в разговора, който  пак щеше да остане безсмислен. Едно от пиянищата бе по-начетено и се възмощеваше, че слънчогледовите мутри сеят години наред все слънчоглед по нивите, който не прибират, а печелят от далавери и застраховки с него, но обяснението му бе истинно. Отново се върнаха на пенсиите, които в Сърбия били много високи. Гледат ме пиянищата, аз гледам през прозореца, но решох да кажа нещо за сръбските пенсии. Казах им, че съм запознат с казуса и ако искт, ще им кажа колко са високи. Одобриха предложението ми, казах им за пенсите и в Македония и Сърбия, от най-ниските до най-високите. Настана възмущение,  оследва обвинение:

    - Лъжеш, защото си бил бранник или баща ти е бил!

    И станаха изведнаж агресиивни срещу мен. Питат ме в Македония ли отивам, какво ще правя там. Излязох с контавъпрос, да кажат от кои села в регините са. Все едно попитах Путин колко ракети има. Разбрах, че тези пиянища са бивша номенклатура – парторзи, партийни секретари, директори, генсеци, председатели на профкомитета, които бяха най-големите пияници. Стана напечено, не можех да кажа нищо в своя защите, вмениха ми длъжност бранник. За да се измъкна от ситуацията казах, че слизам на Калища и минах в друг вагон.        

     По Искърски пролом пиянищата са направо неграмотни, тези са обучени от партията. Отговарят по еднакъв начин при поздрав и подкана да се качат във влака, но вместо култ към учението на Маркс и Ленин, което за тях е истина и ще пребъде, сега имат нов култ, бутилката. На времето след победата на народа търсеха за директори на национализираните фабрики партизани и ятаци, други изпращаха в партийни школи тук или в Москва, най-активните изпращаха да учат шифъра в МИО. На такива попаднах. И получих второто си удостояване, вече съм бранник. Едни други идиоти преди години ме удостиха с различно звание,  генерал от Центъра.

   Може би трябва да съм горд с тези удостоения. Някои са само удостоени генерали или само удостоени бранници, други изобщо не са удостоявани с тези звания, а аз ги имам и двете…

image   
 




Гласувай:
4



1. sande - Пияниците са отракани ...
15.11.2017 11:01
Но не могат да стъпят на малкия пръст на проф. Иво Христов.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12187645
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031