Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2017 22:27 - УТРЕ - ПРАЗНИК ЗА МУЗИКАЛНИТЕ СНОБОВЕ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Забавление   
Прочетен: 1972 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 02.10.2017 22:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                На музикалните снобове – за поучение:

  

 МУЗИКАЛНИТЕ СНОБОВЕ – ПРЕД ЕКСПЛОЗИВНИ ЕМОЦИИ

 

       Да обича човек музиката е дар Божий. Аз го имам този дар, но и доста съм се трудил в тази област. Които четат постингите ми са забелязали, че музиката заема важна част от живота ми. Една дама ме нарече музикален планинец и аз съм съгласен с нея. Десетки години музиката ме съпровожда в живота ми, тя е мой източник на сили, красота, вдъхновение, стремеж да пренеса хармонията й в живота си, вяра в Бог. Това имам по линията на Бах. Не съм професионален музикант, но пък съм просветен любител музикант, открил себе си в музиката, със солидни основи в теорията на музиката и още повеече в нейната история. И още нещо – познавам почти всички наши музиканти в някаква степен, като с доста от тях съм в приятелски отношения. На някои съблогъри напомням за близоостта ми в музиката, като ги поздравявам с музика, подходящо за туй, що са написали. Няко ми се сърдят, но вината не е в мен, други веероятно са доволни.

       Преди два дни големят руски музикант и пианист И МНОГО СКРОМЕН ЧОВЕК /!!!/ Григорий Соколов имаше рецитал по програмата „Класика”. Изпълнението му на сонатата „Хамерклавир” на Бетховен няма равно на неговото. Вече трети ден Сонатата звучи в мен. Осанна на такива хора на изкуството! Хората на изкуството въздействат директно на обикновените пора, защото пораждат стремеж към красиви дела и изяви в живота им. Ярък пример за такъв човек на изкуството е Григорий Соколов.

    

     Правителствата и службите обаче на страните примати се опитват да ползват изкуството за идеологическа диверсия спрямо хората, аз се сезирам само върху музиката като оръдие за идеологическа обработка. Нямам предвид мисълта на Шуман за музиката на Шопен, която той нарича топове, покрити с цветя, а идиотите, за които музиката е орудием действия в техните политически стремежи. Който се е учил по учебниците на съветски музоколози или техни трудовете  за някой и друг инностранен композитор, ще ме разбере. Цитирам и две имена: Лев Шульгин и Георгий Хубов. Те са толкова значителни на хориизонта на съветската музика, че ги сравнявам с Братиите над Копривщица.

    Животът се развива, ножицата обаче между опростачените и културните хора се разтваря все повече. Правителствата начело с примати обаче не се нуждаят от интелигентни хора, за тях интелигенцията е реакционна маса, най-добрата интелигенция за тях е избитата или изпратена в концлагери. За да спечелят повече хора за своята кауза, правителствата, чиято интелигетност не се различава от тази на приматите се нуждат от неуки и заблудени хора, а това може да се постигне ако с тях се води процес на опростачване още от забавачката. Музиката на класиците, на романтиците, на съвременните композитори е трудна, затова тя се игнорира, като вместо нея се толерира музиката на разни недоправени, с ненормална сксуална ориентация, на които се вменяват не притежавани от тях качества. На тази основа възникна чалгата, станал символ на простотията,  възлюбената музика на мутрите след 1989 г. Но тази простащина не престана, а се мултиприцира. Възникнаха две новии понятия в езика ни, чалгаджии и чалгари, като вторите са преобладаващата част. Чалгаджийките станаха модерни и умни, явяват ги по телевизията, акъл за всичко веднага могат да дадат. Познават се по надутите си два устни комплекта, вторият от които много дискетно подчелтават. А понятието чалга придоби смисъл на простащина, като най-просташките изяви на полотици или модни фигури, както и псевдотворбите биват квалифицирани обидно с тази дума, чалга. Тази дума обаче означава вид турска музика, с която аз съм запознат от регионите, които посещавам. Ще кажа, че това е един тъпан, който се чува от един баир, той отпраща послания, и ако е бъдат чути от др. баир прозвучава втори тъпан. Пред погледа ми в момнта е с. Безводно, където на другия ден научих кои и защо биха тези тъпани.

     Първите, които заложеха на музиката за да установят чрез нея влияние върху България бяха сръбските политици.  С тяхната чалга, впоследствие съчетана със сръбската скара, те печелят симпатизанти в България, най големите наши  простаци, естествено. В Западна България това влияние е много силно, но сръбската скара прониква все по-на изток и вече залива цяла България. А сервира ли се сръбска скара, трябва да звучи и сръбска чалга. И ето го инструмента за сърбизиране /на простаците/. В името на истината тяхната чалга не е до такава степен просташка като нашата, но въпреки това е отвратителна. Разликата за сръбската и нашата чалга я чух от един чалгар в с. Копиловци, който каза, че слуша сръбска чалга, защото тя се пее от певици, а наша не, защото се пее от продтитутки. Но че сръбската чалга се цени от нас, това го показва и нашият президент, явно чалгар, който покани в президентството сръбската чалгаджийка Драгана Миркович. Да си призная, и аз бих я поканил. Устните й тежат поне по 250 гр. А какво ли остава за тези, дето се не виждат. Нейният мъж, мафиотът Аркан бе убит, а тя също е мафиот, явява се търговец на сръбски футболисти по света. Тази среща е срам за президента. Той не разбира, че това е войнстваща простащина на сръбското правтелство, което с чалгата, чалгаджийките и сръбската скара  печели симпатии от наша страна по линията на комбинациятаа чалга-плескавици. Не съм съвсем против нази комбинациая, нека нашите сънародници пътуват в Западнте покрайни и си купавут плескавици, така сънародниците ни ще реализират там стоката си. Но да идват тук с цел прокламация на сръбската политика, просто не бива. Съжалявам, че интелектуалното ниво на президната ни не е в състояние да прецени този факт.

    На Запад процесът на опрастачване също върви. Доказателство за това е изборът на президент на Америка, на 13-те процента германци маркспутинци, региистрирали се при избора заа канцлер на Германия, опитът да се отцепи каталуния от ЕС по подобен маркспутински сценарий като този на бившите гедерманци. Имаше на Запад една, извинявам се, че ще я нарека простачка, Ванеса Меи, която стана символ на музикатните в Англия. Там и ние имахме пръст, защото я обучаваше Васко Василев, осъществяващ интимни пконтакти с майка й по онова време, по-голяма поне с 20 годинии от него.

От пиедесетала, на който  поставиха Ванеесата, тя падна на земята. Показваха я как сври като местеха камерата така, че да покзават дупенцетото й, нещо наистина съвършенно. Знаейки, че й го снимат, тя го въртеше непрестанно, не оставяйки го в покой нито за секунда. Снобовете музиканти щръклееха от това въртение, искаха бравощюкове, бисове, още да си върти дупенцето-съвършенство. Истината е, че и в лицето и навсякъде Ванеса е красива тайландка, но да се смесват две несъвмеестими неща и да се набутва момичето в област, където няма никакви качества не върви. Срамно е за самата нея. В случая с нея не се пресладваше политическа цел, това бе изява на безпросветността преди всичко на англичаните в областта на музиката, но тя показа същата тази безпросветност и на много хора от други държави, та и България. Резултатът – Ванееса Меи наактивира музикалните снобове по Европа. То таквоз дупе…

    Най-сериозно за опростачване в музиката и спечелване на симпатизанти по това перо с политическа цел се провежда от Русия. Там има един диригент, който те накомпресираха като балон, въздухът под налягане Валерий Гергиев. Той по същество играе същата роля в музикалния живот на Русия сега при Путин, както някога Лев Шульгин при Сталин. Той е шеф на руската музикална мафия, Путин му има доверие, а дясната му ръка е Мацуев. Изпълнтелно звено се явява челистът Сергей Ральдугин, на когото Путин за добро изпъление заплаща 2,5 млрд. долара за свирня в Кремъл, които Ральдугин внася тайно в панамска офшорка. Уточнявам, че Ральдугин е музикант колкото Гергиев, но има още едно качество – видът му го издава, че люби безкрайно водката.

      И ето, че за нашите музикални /и не само музикални/ снобове се очертава голям празник. Гергиев, предрешен като много изключителен и много уникален, предрешен сега като касов диригент, идва с два руски оркестъра и разбира се, с Мацуев. Ще изпълнят Четвърти концерт от Рахманинов, защо той почти не се изпълнява. Ще запазя компетентно мълчание защо. Освен това Гергиев ще дирижира гениалната Четвърта симфония на Шостакович, която е писана за голодомора в Украйна някъде около 1934 г. В тези години се пръква още едиин съветски герой, ученикът Павлик Морозов. Забравих какво беше направил и защо дядо му го уби.

    Шостакович е труден автор, тази му симфония е една от най-трудните като музика. Тя е треечастна. В първата й част има едно фугато на три гласа, съвсем различно от традициите от времето на Бах. Без да бъде изпълнена симфонияти никъде, всех рабочих и крестян се събират на митинги и бичуват това ужасно прозведение. Шостакович едва не загубва живота си, но в списъка, изготвен от Шульгин до Андрей Жданов, който трябва да го изпраатии в Сибир или на разстрел името на Шостакович го няма.

    Аз се чудя. За музиката, за творчеството на Шостакович, за Рахманинов, какво зняят снобовете и какво ще чуят, а каквото чуят могат ли да го разберат. Но посещението на този концерт ще има и дуги екстри – там ще бъде президентът със съпругата си, вицето му Лляна Идиотова, вероятно Сидеров, може би и Карадйъта. И всички депутирани от  БСП, от ДПС, Атака и др. Заслужава си да дадеш 100-150 лв. за билет, така се класираш направо за званието музикален сноб, слушал си Гергиев. Разрошеният, изпотеният, с мърдащите се пръсти, един от диригентите с най-отвратително излъчване.  Само че на въпрос как е минал концеертът на Гергиев отговорът на снобовете би бил като на животновъдът Вуте от Требич, получил награда да отиде в Париж и имал възможност да го покачат на Айфеловата кула. На въпрос в ТКЗС-то когато се е отчитал за командировката, какво е видял Вутее от кулата, той като се замислил,казал:

    Погледнеш напред – еби му майката.

    Погеднеш назад   -  майката му еби.

    Погледнеш у лево – ебало си майката.

    Погледнеш у десно – майката си ебало!

 

   Удивени, съселяните на Вути едва промълвили:

   - Ей, Вуте,колко работи си видел и как убаво ни ги разказваш…

   Мисля, че обясненията на снобовете за концерта на Гергиев биха дали обяснения, точно като тези на краваря Вуте.

   Имам съвет към снобовете обаче. Преди да отидат на снобовия касов концерт на любимеца на Путин нека отворят блога ми и да потърсят в постинга ми .  Само тези, които разберат писанието ми да отидат на концерта. Не можещите – при Азис, Кондю, Фъки Стораро. Интелиентността на президенат ни ще му помогне да разбере Шостакович, умността на Успелия на 33 също ще му помогне да разбере Шостакович, както и висшето изкуство на Гергиев според Путин.

    Приятно слушане. А тези, чието място не е сред слушателите, които няма какво да правят там, по-добре е да го правят някъде другаде. Не на касоваата изява на Гергиев! И да му натъпкват гушата с пари като пуйка с орехи…

 




Гласувай:
5



1. rosiela - За Вуте
02.10.2017 23:10
истински ме разсмя. Хубав материал.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Не би трябвало написаното да предизвиква смях,
04.10.2017 22:50
rosiela написа:
истински ме разсмя. Хубав материал.


то е доста сериозно...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12149636
Постинги: 4532
Коментари: 10746
Гласове: 18291
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031