Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2016 23:04 - В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА ВЕЧЕ НЕ МОЖЕМ ДА СЕ МЕРИМ С МАКЕДОНИЯ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Забавление   
Прочетен: 1553 Коментари: 6 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                 МАКЕДОНИЯ  ПАК  НИ  УДАРИ  В  ЗЕМЯТА !

                       ЩЕ  ОТГОВОРИМ  ЛИ  АДЕКВАТНО?

 

       Македонците станаха известни след комунизирането им от СЮК като страна, издаваща на най-много книги против нас, макар  и тези дето ги пишат да не си вярват. А те не са случайни хора – освен че са бивши или продължаващи да членуват в разформирования СЮК, те са и с научни титли – доктори, академици, университетски преподаватели, учени, писатели, поети, историци. Те са толкова много, че човек да се чуди по членно ли да ги преброи или по глави. Аз бих ги преброил по слабите места, по глави. Макар след толкова писане на идиотщини пишещите ни братя да са придобили и още едно слабо място, което ги прави годни и за по членно преброяване.  Ако се съди по обема на написаното срещу нас Македония се явява най-мразещата ни наша съседка, но веднага добавям, че нещата само така изглеждат.  Запознатите със съзнателно насажданите през изминалите години от великите сили проблеми на Балканите и в частност с „Македонския въпрос” нямат нужда да привеждам мотиви към това, което казах.

      В последните години обаче македонците все по-убедително ни бият в областта на културата. Давам пример със статуята на 16 метровия им кон – така сложната строителна конструкция на архитекта Митковски, крепяща се само на три опорни точки ще е трудна за проектиране дори  от поети на мисълта като нашия Делян Пеевски, който съдейки по името му, май също е маке. Друга културна изява на макетата е качената в нета тяхна съвременна народна песен, каквато у нас не е създавана от поне век. Народното творчество е нещо сложно. Като вид изкуство то се нуждае от исторически и други предпоставки, които да отключат творческия процес на хората и на творците им във важен исторически момент за тях. То изисква от нацията и творците възвишен дух и светли дела,  каквито са обладали в момента съседните ни /и наши еднокръвни братя/, въздигнали този огромен кон, символизиращ мощта на духа и стремежите на хората в страната им.                  

      Не можеш да заповядаш на някого да напише стихотворение, да измисли едно хоро. Необходими са духовни предпоставки в исторически аспект, намиращи отражение в душата на творците или на обикновените хора. Нашият  път в историята сигурно вече не ни вълнува, защото творби като танци и песни, отрязаващи стремежа на хората към промяна, към свобода, не са създавани от 1878 г. до сега. А съседите ни не само, че ги създават, но и не спират. И как не? Та те са дали архитектурата, а защо не и културата на Западна Европа, и писмеността на Източната.  И въпреки това продължават да творят. Привеждам последният пример:

     Преди месец се появи най-новата им народна песен, отразяваща стремежите и борбите на македноците срещу злото в Европа и света. Песента е отправени към добрите, да дойдат при тях и да ги спасят от лошите. По отношение на текста на песента аз нямам никакви забележки - той е така съвършен, каквито са и македонците, но по отношение на музиката имам известни дабележки – някак циганска ми се чини, музикалната форма няма строеж, не притежава типичните балкански неравноделни тактове като 5/8, 7/8, 9/8  и др. Независимо от това, македонците чрез тази песен показват, че си остават едни от най-будните на Балканите и като придобили вече свободата си от тук нататък се стремят към съвършенство. В този се стремеж те молят по-съвършените от тях да ги опазят от лошите, които искат да ги скондапцат. Това е и идеята на народната песен, която развълнува честните и прогресивни хора по света, достигайки до края му, Северна Корея.

    Ето и народната песен, която те измислиха и която сега е хит в нета:

 https://www.youtube.com/watch?v=CEfPo9R4K7g

   Мисля, че ние, българите трябва да отговорим подобаващо на този културна провокация от страна на нашата съседка, която по този начин направо ни разби културно. Понеже нямаме акъл колкото тях, но /според тях/ сме големи мошеници, давам таг за една форма, която се нарича плагиатство. Пример в тази област са знаменитите Хенделови плагиати с музикален материал, изпращан му от негови приятели от Италия, които той превръща в Концерти за орган и оркестър. Ние, както и Хендел през VІІІХ можем такъв плагиат от тяхната народна песен да направим, че ке им се притъмни. Ето как:

   Ще вземем елементи от тяхната народна песен, ще я променим, след което ще я представим за своя. Както си приписваме македонската история за наша, макар те да пощръкляват от тази наша наглост. Точно така ще направим и с тази песен. Ще я дадем на някой композитор да обработи музиката и аз имам предвид точно на кого - г/н Георги Арнаудов, който е един отличен наш композитор. Отворете фейсбука му, потърсете информация за него в Гугъл. Той така може да промени музиката на песента, да я обработи, да я усъвършенства, че макетата с пръст в рот или в жоп ке останат.

    За гарантиране успеха на идеята ми обаче бих желал да привлека като мои подкрепници първите пет най-посещавани автори в Блог. бг да турнат по едно рамо на инициативата ми. Убеден съм, че ще  ме подкрепят, защото за тях, както и за мен текстът на песента е съвършенство – той изразява стремежа на един народ към свобода. В него са прецизирани до съвършенство лошите и добрите, а покрепниците ми, които подканвам да се включат в инициативата ми искат точно същото и за нас - класифицирането и редуцирането на лошите и добрите в народната песен съвпада с тяхното и моето виждане. Получа ли подкрепата на Петте първи, успехът на страната ни да съгроми претенциите на съседката ни, че е по-културна от нас е гарантиран.

     Цял живот подтиквам хората към дела, дано сега в този важен в кулурното съревнование между двете съседни балкандски страни успея да привлека някого. Бих бил доволен дори ако не всичките Пет ме подкрепят. Трбява обаче, защото  много навириха гребена макетата в областта на културата. Сега и тая песен. Нито такава песен, нито такъв кон можем да сътворим, нека си признаем. Единственият ни шанс е да ги изпързаляме по плагиатски.

   

    







Гласувай:
8



1. shtaparov - Това, което се прави в Скопие е вид ...
15.02.2016 15:57
Това,което се прави в Скопие е вид Българска култура,както и да го наричат сърбопоразените мошеници. Всичко направено от "тях" е наше и остава ЗА България- и песни,и паметници,и литература- всичко "тяхно" е всъщност наше,така че щом "те" са го направили,значи ние сме го направили. Те да минат нас? Това е като палеца да мине показалеца,а левия ми джоб да задмине десния: как и къде ще стане това??
цитирай
2. nikolinavalentinova - Смехотворен слугинаж на Скопските "творци"
16.02.2016 15:05
Русия им дала църква и писменост, а Климент и Наум - слово и азбука???? Може би искат да причислят св.св. Климент и Наум към мурзилките?! Големи новатори в световната история са скопските историчари.
цитирай
3. sande - Нищо не са измислили македонските чалгарчета!Ето го оригинала на песента за Георги Сугарев!
20.02.2016 11:42
http://sande.blog/izkustvo/2014/10/01/zaplakalo-e-mariovo-kyde-si-georgi-sega-da-doidesh-lele-da-d.1301437
цитирай
4. planinitenabulgaria - Благодаря за приложения постинг, който е особено значим за Македония днес.
20.02.2016 13:58
sande написа:
http://sande/izkustvo/2014/10/01/zaplakalo-e-mariovo-kyde-si-georgi-sega-da-doidesh-lele-da-d.1301437



Сръбските комунисти имат план да правят "дъга" от страните Сърбия, остатъка от Македония - частта от Македония на запад от Вардара не влиза в този план - и Гърция, защото тези страни са по убеждение социалистически. Тази "дъга" трябвяло да се присъедини военно с Русия, която да разположи тук войски и да инсталира ракети срещу Европа, но да има и задължението да пази Сърбия и от разцепване, каквото бе случилото се с Косово, а сега има опастност да се случи същото с Прешово, Санджак, Западните покрайнини, Воеводина, да пази и Македония от разцепване, каквото се очертава с албанците, а от гърците да полза под наем морето им, където да изгради военни бази. Дано сърбите, македонците и гърците да ми четат постинга, защото сега ще напиша нещо, валидно за тях:
Народ който не е скъсал с комунизма, ще бъде разкъсан от него!
Славимир Генчев
Съжалявам, че линковете с пеесните не могат да се отворят, вероятно са от Ви-бокс. Там записите са нелегални, отварят се със сигурност само тузи от Ю туб.
Благодаря за изчерпателния коментар!
цитирай
5. sande - Песента "Къде си Георги сега да дойдеш, леле да дойдеШ"
20.02.2016 16:57
ще си я намерищ в ютюб.

Има десетки изпълнения.
цитирай
6. sande - На Георги Сугарев
20.02.2016 17:01
в ютюб ще намериш песента и десетки изпълнения отразни времена.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12181136
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031