Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2015 05:32 - НАД СТРАНАТА НА ДЪЛГИТЕ СЕНКИ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Забавление   
Прочетен: 1404 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                   НАД  СТРАНАТА  НА  ДЪЛГИТЕ  СЕНКИ

 

    Тези дни два наактивирани от Центъра до експлоадирване на най-чувстителното им отворче хибридни солдата, единият от които оперативен офицер, макар и некометентни по тази тема я заподмятаха в нетпространството. Целта им бе да заблудят нетови абдали, че високата ценностна система на ескимосите – хората, обитаващи най-трудната за живот част на земята - е присъща и на тях. Оперативните задачи в подобни случаи носят кодово име „ Подмятане на пениси” и се провеждат в опит да се ловне някой промит мозък на тях. В случая се прави опит да се покаже, че тия двамата солдати на Путин, които до преди две години заради изпълненията им наричахме нетови проститути не са такива, а притежават същата ценностна система както ескимосите, та дори и повече.  Набутах им един подобаващ за тях рундкоментар. Предполагам, че дългата им и напоителна подготовка докато  са били  разработвани в Центъра преди да получат заповеди за назначение като платени тролове в социалните мрежи им е помогнала да се разминат с фисурите на същото това място, което вече споменах, поемайки коментара ми.

  

   Човек предполага, Господ разполага. Двата нетови проститута си заподмятваха тази тема, на мен обаче ми излезе късмета да прелетя над част от страната на дългите сенки, чиито висок морал на хората там бе вдъхновил швейцарецът Ханс Рюш да ги направи безсмъртни с романа си „Страната на дългите сенки”.

    Основната част от тази земя се намира в Северна Америка - малка част от нея близо до полярния кръг, а преобладаващата – от полярния кръг почти до северния полюс върху архипелаг от хиляди острови, последните от които са до самия полюс. Отбелязвам, че поради влиянието на Голфщрома тук температурите през полярната нощ не падат под -40 градуса Целзий, докато на южния полюс те са по-ниски от -70. Във водата има риби, а покрай тях тук има и хранещите се с тях тюлени, и моржове, а покрай последните има и хранещи се с тях, бели /полярни/ мечки и два вида китове, косатки и кашалоти. Никакви други животни не могат да живеят на тези географски широчини. Тук не идват дори прелетните птици, които летят до тундрата, за да отгледат малките си и после да се върнат на юг. Колкото и да е дребна косатката, ако тя не изяде 5-6 тюлена на ден ще умре от глад и енергийна недостатъчност. Кашалотите се хранят и с риба, те мигрират за да родят бебетата си в по-топли води. Бялата мечка спи зимен сън почти 6 месеца в издълбано от нея помещение в леда. Там тя ражда, кърми. Ако запасната й храна – мастта – не достигне, умира и тя и малките.

   Ескимосите живеят в близост до брега на океана в къщички от сняг, направени от снежни тухли, уплътнени с мек сняг. Стените са под остър ъгъл към земята за да не ги отнесат бурите. През лятото те ловуват, през зимата се крият от ужасниите студове и бури в къщичките си, в които има само един енергиен източник, лампата с тюленова мас. Всяко нещо преди да се изяде трябва да се разтопи на лампата.

    Ескимоси в буквалния смиисъл на думата е имало по северната част на Аляска, по бреговете на Гренландия, имало ги е и доста по на юг от Полярния кръг по вътрешните острови на територията на днешна Канада чак до Хъдзъновото море.  Днес този начин на живот вече е изоставен, защото сред ескимосите също навлязоха техническите достижения, напр. тюленът вече не се лови, а се застрелва, мрежите за риба са готови, има специални студоизолирани къщички, здраво закрепени за да не изхвърчат от бурите. Ескимосите са намаляли много като население през ІХХ век порадии достигналата до тях зараза от туберкулоза. При тях този вирус е бил непознат, те не са имали имуните срещу него, а условиията за лечение на туберкулозата тук са лоши. За пипналите този вирус само смъртта им е била избавление. Знам един по-опасен вирус от този на туберкулозата, бледата спирохета на сифилиса. Знам и кой най-опасният вирус на света -   брадатата спирохета на Маркс, заразила неизлечимо голяма част от света започвайки от Куба, преминамайки през нашите социални мрежи, после през Москва и Пхенян. Несварилите да умрат навреме от нея я предават по наследство, от нея отърване нема…

    Използвам случая да препоръчам книгата „Страната на дългите сенки” на Ханс Рюш на незапознатите с нея, защото тя е дъблоко философска. Че книгата е значителна като общочовешка ценност доказват и нетовите проститути, запознати със заглавието й докато са ги разработвали в Центъра. По делата им обаче специалистите веднаги ги различават, особено ако са завеждали катедра в същия този Център.

  

    И ето  ме над страната на дългите сенки:

    Ще летя от Франкфурт до Лос Анжелес, при това в посоката, на която отива слънцето, значи през целия 11 часов полет ще е светло. Самолетът – разкошен Еърбъс 380/800, на два егажа. Стартовото тегло на този самолет е 560 тона, има четири свръхмощни турбини, две от които реверсивни. Това означава самолет със спирачки. Тук добавям, че при първия ми полет до Лос Анжелос ползвахме Боинг 747, това е самолетът, в който се влюбих. Чудех се как тази громна машина ще се отлепи от земята и се притеснявах. След като достигна обаче на пистата към 250 км. самолетът се наклони леко назад, ревнаха за секунди моторите му, от реактивната сила крилата се разлюляха и той  излетя по-бързо дори от малките самолети. Голяма красота беше после с него над Исландия, над Гренландия над Канада, когато попаднеше във въздушни ями. Крилете му се разклащаха като криле на птица, а то криле, на които краят едвам се вижда. И още нещо видях при този полет, самолет да бие спирачки във въздуха. Това огромно „слонско” тяло бива спирано във въздуха чрез две от турбините си, които са реверсивни. Ефекът е като при автомобил, който задейства спирачки.

   После пътувах с новата серия Боинг 747/8, който е още по-хубав, с овлажняване на въздуха, с хубав салон и седалки, най-икономичният самолет в света по отношение на горивото. Дано да доживея да пътувам и с новия модел Боинг, който ще се появи скоро -  доста по-малък, но с възможност да прелита без зареждане 20000 км, докато сегашните могат до 13000. Той ще бъде най-икономичният самолет в света от новото поколение с приложение на последните материали за този клон на индустрията. Не мога да преценя кой от тези самоолети е по-хубав, но обективно казвам, че в Еърбъса е по-тихо.

    Едно отклонение:

    До преди 4-5 годиини на изложенията на самолетите вървяха само Боинги, Еърбъси почти никой не купуваше. Сега е обратното, макар полетът на Еърбъса да е по-скъп. За големия Еърбъс няма никакви поръчки. Най-големият му пазар е бил Китай, където моделите за 500 души возят по 800. Като се появи обаче новият Боинг с възможности да лети без зареждане до 20000 км, което е половината от дължината на екватора, ще има промени в търсенето и в полетните програми.

    Самолетът тръгна на секундата. Вътре – тихо, чуват се само пробите на елероните. В Лос Анжелес е било съобщено, че поради лоши метеорологични условия самолет ще закъснее с около час. И ето го големият ми късмет:

    Толкова пъти пътувам по този коридор, днешният обаче бе различен. Самолетът се провря между Норвегия и Англия, после отиде доста на север и вместо над бреговете на южната част на Исландия мина покрай северните. Не бях виждал от горе тази част на острова, доста е различна. Тук има много дълги фиорди, които достигат до някакъв ледник и от там започва ледена пустиня. Не навсякъде обаче има ледове, защото този остров е вулканичен и поради това на него има много топли извори и могъщи гейзери като нашия в Сапарева Баня.  Покрай тях няма ледове, а се вижда черна земя. Плени ме красотата на фиордите. По леда върху морето имаше на места дупки и окоро тях снегът бе утъпкан. От 11000 м. не мога да преценя колко големи са дупките, животни също не видях да лежат там или да се движат. Вместо на студа върху леда вероятно са в „топлата” вода, а дупките се ползват само за поемане на въздух. Исландия е известна още като страната на морските слонове, които живеят по крайбрежията й. Тук те са най-едрите екземпляри и достигат тегло до три тона.

     Сямолетът прелетя над Исландия, летя още час или повече над океана, когато се показа Гренландия. Тази част на острова обаче никога до сега не бях облитал. Глренландия представлява един огромен рид, който на юг е тесен, на север се разширява и става по-висок, а още по-на север преминава в острови. По крайбрежията на тези острови също са живяли някога ескимоси. Наближавайки бреговете на Гренландия отново се появиха дупки по леда с утъпкан около тях снят. Последваха острови покрай брега, а после фиорди, фиорди, фиорди. Едни тесни и дълбоки в леда, други широки, трети много навътре в острова. Свършиха фиордите и започна ледената пустиня. В таз пустиня няма никакъв живот. Тук нито лосове могат да живеят, нито елени, а като ги няма тях, не могат да живеят и хищници. Абсолютното мъртвило?

    До тук самолетът летя на почти 11000 м, от тук се вдигна малко над 12000 м. и не слезе от тази височина чак до Лос Анжелес. Летяхме над тази снежно-ледена пустиня около час, докато отново се показа крайбрежие. Това крайбрежие изглеждаше доста по благодатно за живеене от източното, където също има населени места. Тук фиордите са много по големи, дълбоки, от всякъде затиснатии от снежни или ледени брегове. На места се вижда, че в тях се втича река, идваща от ледник, на места това може само да се предполага, но във всеки случай си мисля, че тези заливи са сладководни и те са причина за голямото разнообразие на водните обитатели тук. От самолета, макар и толкова високо, достатъчно добре се виждаха населени места по крайбрежието. Тук хората имат връзка с континента през Бафиновия пролив, докато от източната му страна те нямат никаква връзка. Там са американските военни бази, най-северно разположените на света.

   Следва Бафиновият пролив и един голям остров, сигурно по-голям от България, целият в лед. И там фиорди, острови от двете  му страни, а по него хиляди езера.  Самолтът не премина сега  над Хъдзъновия залив – вътрешно море, вероятно по-голямо по площ от нашето Черно море, а на север от него над нов архипелаг от острови. Това трябва да е било централното място на ескимосите, мисля си аз. На юг и на близо е Хъдзановия залив, ескимосите са на север от него.

    От дете съм си мечатл да посетя някога севера, било то в Сибир, в Канада, в Норвегия, в Аляска. Като заживя дъщеря ни в Америка се замислих отново върху това, но възможностите й да ми финансира едно такова пътуване с круиз са нищожни и затова последното си пътуване до Лос Анжелес възприех като Божий подарък.

    Самолтът кацна на леетището в Лос Анжелесх но така, че дори не се и друсна, само се чу как колелата му изсвириха на пистата докато се завъртят. Петстотин тона кацат по-меко от стотина. Аз – впечатлен от видяното и нали съм израстнал по време на тоталитаризЪма, си спомних една съветска песенка за Лос Анжелес:

 

                 Москва, Калуга, Лос Анжелос,

                 обединились в одинх колхоз…

                 

            …Ах Дуся Дуся, ты с нов рекорд –

                девятый месяц – восмой аборт…

 

       …… Ах Кузмич Кузмич, какох ты пич,

                во имя мира – пропил Москвыч…

 

    В Лос Анжелес – нищо ново. Бензинът вече струва 50 цента /0,85 лв. за литър, но прогнозите са да стане по 30 цента след като падне ембаргото за износ за Иран от следващата година. При нас бензинът остава към 2 лв, не знам защо, но помествам тагове: Путин, Валентин Златев, Лукойл. Природният газ, който захранва домакинствата тук също  вече е на цена, която не притеснява хората да си топлят жилищата без да се замислят. След като за зимните месеци за кухнята им, за затопляне на вода и за отопление сметките им не надвишават 20-40  долара на месец, от къде повече да икономисват. У нас при изключени радиатори на парното цената е в пъти по-висока. Паднала е цената и на електроенергията, която тук в Калифорния най-много се потребява през лятото за климатиците. Хората плащат по 10-20 долара средно на месец за ток. Производителите на природен газ тук са поръчали кораби за втечнен газ и след година-две ще изнасят газ и за Европа. А защо в България цената на газа е толкова висока също не знам, но посочвам тагове: Путин, Румен Овчаров, електрогепийната мафия. Която е непоклатима при всички режими.

    Ако има някаква промяна тук, тя е в оформянето на градинките, в които вече вместо трева се садят кактуси и култури, които не се поливат. Това променя малко облика на града, но водата от яз Хувърдам вече не достига за почти 20000000 души в града. Тук с надежда се очаква природното явление Ел Ниньо, което се случва веднаж на 9 години. Водата в Тихия океан се раздвижва, като топлата вода от екватора тръгва на юг, от север идва студена. На юг обаче рибата бяга на хладно към Антарктида, тюлените и морските слонове умират до 90 и повече процента от глад, останалите живи преминават на пингвинско месо. Валят много дъждове в пустинята Невада, по крайбрежието, стават наводнения и бури, после -  отново девет сухи години.

   Ако някой се безпокои за парка от автомобили тук, нека не се безпокои. Всички първи модели от пробната серия на автомобилните фирми се продават тук. Германците изместват вече японците от пазара. Улиците на града наподобяват автоизложение. Аз си харесах един Фолксваген костенурка, но голям като хамбар. Вече тук няма кола с тегло до тон, която да гори повече от 6 литра бензин на 100 мили на градско, много коли са изцяло електрически или пълни хибриди. Да не казвам, че и къщите всяка година се преглеждт и боядисват, претърсват, оправят се градинките пред тях.

   А за политиката тук? Нещо за Сирия напр.?

   През лятото най-много се обсъждаха две неща. Първото бе, че на една кола от последния модел КИА антифризът се загрял, отворил се предпазен клапан и собственикът на колата викнал пътна помощ. Втората най-обсъждана тема бе как бащата на едни много популярни тук сестри /според скромното ми мнение -  кучки на квадрат/ с фамилия Кардашян решил да си смени пола. Изрязали му всичко излишно, направили му нови телесни отвори, турнали му имплатни на гърдите – страхотевица. Цяла Америка страдаше с него. И докато му режели нежеланите от него неща, издупчвали го за да има красиво родово дъно и му наблъсквали силиконови импланти, от телевизиите му превели 500000000 долара хонорар.  Сега цяла Америка се радва отново,  защото най-красивата  от сестрите е прихванала и през м. май от нея се чака приплод. Цяла Америка се радва, но и така не може да разбере кой е заплодил мечтата на всеки амеркански мъж /да й скочи/.

     Имат си проблеми хората тук, видно от примерите ми. Сирия, войната, дали някой американец знае изобщо къде е Сирия, това е друг въпрос. На времето президентът Джонсън на едно интервю се оказа, че не знае на света да има държава Италия, при това член на НАТО.

   И последното:

   Докато имаше натиск върху Обама за по-радикални действия срещу аншлуса на Путин на части от Украйна, сега американците се надпреварват да го хвалят. Заради неговия имидж вероятно президент ще стане Хилари Клинтън. Казвам вероятно, защото много зависи от негрите тук, в смисъл ще си останат ли те по домовете вместо да гласуват. Тях ако ги боли както ги мързи отдавна да са измряли. На последните два избори за прездент американската гражанка от африкански произход Опра Уинфри ги изкара на изборите и така Обама спечели. Сега, миисля си, Делян Пеевски с целия си авторитет, който по интелектуални качества бие не само Опра но и всички останали в Америка и България да ги помоли да отидат да гласуват, и него ще го отрежат. Да ходят за трети пореден мандат да гласуват? Няма да се хАбят повече! Това е неизвестното във всички президентски избори до сега, ще отидат ли да си подадат гласчето негрите. А те са наистина много.

    В настоящата кампания Доналд Тръмп се изложи. Една негова опонентка, и тя кандидат за президент от листата на републиканците, с намерение да го превари в листата и изключителна красавица - Джулия Джеркинг-Джойс -  каза, че той е глупав и изтъкна мотиви. Бил се оженил за чехска проститутка циганка от бардак в Усти на Лабем, загубил 40 млр. долара от този брак, с една дума сам себе си не може да оправи, а иска да оправя държавата. Това пък предизвика бившата му жена, Ивана Тръмп да поведе кампания срещу г/жа Джеркинг-Джойс с обвинение, че всичките й предишни мъже, които тя цитира по име, били извратеняци. Мисля си, ако бях американец, щях да гласувам за красавицата Джеркинг-Джойс, защото тук всички държат на красотата. А политиката – за нея президентът си има съветници и такива, дето му казват кво да прави. Тук е президентска република, президентът е абсолютно независим, почти като нашия главен прокурор. Не, че от него нищо не зависи, но май - много малко.

    А американците – те са си добре, защото не знаят това, което знам аз. А това което знам от добре осведомени източници е, че Путин вече има толкова мощна бомба, че с нея може да унищожи целия свят, по този начин и враговете му. Бомбата, която е подготвена за стори това има дистанционно устройство в дипломатическото куфарче на Путин. Когато реши, той може на секундата да я взриви. Но не бърза, защото така му умират и троловете в социалните мрежи, а той на тях се крепи. Та затова още я не взривява…

      




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12183802
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031