Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2020 11:04 - ПРЕДЛАГАМ АЛТЕРНАТИВА:......
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 398 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ПРЕДЛАГАМ АЛТЕРНАТИВА:

В СОФИЯ, КЪДЕТО ВЪВ ВЪЗДУХА ИМА ОПАСЕН ВИРУС И ВАЖНИ КРЪСТОВИЩА СА ЗАТРУПАНИ С ФАТМАКОЧЕРЕПОВИ БОКЛУЦИ ИЛИ НА РАЗХОДКА В ПЛАНИНАТА?

 

   Преди да предложа „алтернативата” си за тези, които имат възможност, защото не всички разполагат с времето си, няколко пояснения:

1.   Бок е турска дума и означава човешко лайно.

Животинското таквоз турците го наричат фашкъ. Боклук означава лайнарник. Тези думи са останали в българския език, но не всички знаят точното им значение. На такова ми мязат протестниките, блокирали трите кръстовища на София. Това могат да го сторят само бокове, ама най-гадните, колкото и да им плаща Черепа чрез смърсежа си да провокират тези, на които отнемат прават на свободно придвижване, както и опитът им да променят вота на хората от последните избори.

2.   Определението към това понятие – фатмакочерепови -

показва моето предположение кой е изнабоквал тези протестники и кой им плаща да се изявяват като бокове. Изнабоквателите им са боклукагаларите, според мен от президентството, поръчителите са парасъагаларите, в случая биринджиолигарха на България, Черепа. Той и натовският генерал, обединител на нацията са заплашени от затвор ако не махнат Гешев и поради това са така крепки и могучие в усилията си да го сринат. Уж са против Борисов, уж са за мащинно гласуване, но това е параван на истинския им стремеж - да заменят този, дето ще ги вкара в затвора с техен човек от типа на един друг генерал,  Марин, от Батак, който превърна освобождаването на затворници в бизнес на президентската институция по времето на агент Гоце.  А защо свързвам понятията фатмакочереповите протестники и боклуци ще изложа мотиви:

   От лагера с протестниките /да не ги помисли някой за протестъри, това е гнила империалистическа дума/ изхвърлят найлонови пликчета с нещо в тях в реката. Какво ли има в пликчетата? И още нещо - ако се преминава в непосредствена близост до лагера им се усеща дъх на екскременти. Въвеждам още едно понятие, уточняващо спецификаата на тези млади хора, върнали се от света, за да премахнат мафията от изпълнителната власт и прокуратурата и да наложат машинното гласуване, боклугоглучоджуклар.

 

    А сега алтернативата ми – един прекрасен маршрут по Понора до село Горна Горновица и обратно по кръгов маршрут с включени към него няколко забележителности. Като вещ по Понора както Хубавото Наде и Берсинската Дева по контактите с мъже по същество, ще предложа как да бъде изминат този прекрасен преход:

 

   По-опитните в ориентирането туристи биха могла да започнат прехода от центъра на с. Искрец, после покрай гробищата, следват доста оброци. Достигайки табелите – в ляво махала Главите, в дясно махала Пардиенци, имат избор, макар и по двете направления да се достига до селото. В ляво се ползва трасе на римски път, ориентацията е трудна, в дясно се ползва шосе пета или шеста категория, но по него може да премине джип. И по двата варианта се достига един бисер на Понора, село Горна Горновица. Името на селото показва, че то е разположено много високо - това е най-високото село в Понор планина. Такава алпийска красота се среща рядко у нас. Селото е на границата на алпийския пояс. От него започва високата, гола алпийска планина, осигурявала храна за животните, а те – за стопаните им. Западната част на селото е надвесена над един страхотен водопад, а източната е в гора, за да не я отнесат бурите. Селото има и оброк Св. Димътър, със страхотен каменорезбен кръст,играл ролята на църква в миналото с навеси, кладенец, огнища. Такова обгледно място са избрали хората, че човек се съпикясва. След селото се слиза към водопада, който е в посока на с. Добравица, старо име Загъжене. Това име се среща още в Западните покрайнини. Минава се покрай останки от древен манастир, унищожен от турците при завладяването на България. Останала е част от оградата му и аязмото му. На мястото му има друк каменен кръст, напомнящ за него.

   Водопадът е малко в страни от пътя, но се вижда. Над него има скали, пещери, в които някога са зимували мечки. Този скален комплекс е огромен. Той има форма на буквата омега. Следва рид и се показва нов, още по-импозантен и още по-голям скален комплекснаричан някога Лупова глава, сега Стола. Слиза се в посока на с. Палилула, минавайки  се покрай крепост, наричана Градището. Тя е по-запазена, намира се само на десетина минути от пътя, срещу нея на Малкия Понор отвъд реиката стърчат останки от оше една крепост, в прощадката на която е издигната метална кула с телевизионни ппедаватели. Крепостите са така строени, че от една се вижда друга и по този начин са се свързвали със знаци, напр. огньове.

   Маршрутът е около 5-6 часа, но по него се спира, защото от обкръжаващата красота туристът се панира и много трудно продължава отново по пътя си.

   По-неопитните туристи, които не могат да се ориентират е добре да започнат прехода от спирката Палилула, защото от там просто няма как да се изгубят. Веднаж достигнали до с. Горна Горновица от нея всички пътища слизат в Искрец.

   Този регион се явява център на свети места тук, центърът на който е гр. Искрец. Тук се намира един от двата най-величави оброчни кръста на Западна България, този в двора на църквата на с. Брезе. Другият величав кръст от пясъчник го преместиха. Ударна група по културната революция, начело с Иван Костов и членове Ангел Ахрянов от Общината и кмета на с. Гинци откраднаха този кръст от гроба на овчара Цветан в гробището на с. Гинци и го побиха пред мемориала на репресираните от тоталитарната власт и убити наши интелигенти от комунистите пред НДК. Само човек без съвест и без ценностна система, - сезирам се върху Иван Костов - може да извърши такъв грях и да се подиграе с паметта на хората за убитите по времето на комунизма. А може би и Ахрянов, преведено от турски език това означава човек, променил вярата си, тази дума е обидна. Това име на Ахренина му е фамилно, което показва, че дедите му вероятно са си го заслужили, за да приемат наследниците им такава фамилия.

  





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12150887
Постинги: 4533
Коментари: 10748
Гласове: 18293
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031