Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09 22:35 - С ТЪГА ПО ОТРОВЕНИТЕ ЛЕШОЯДИ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 217 Коментари: 30 Гласове:
7

Последна промяна: 20.09 09:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
   С посвещение на учениците, които от позицията на чисти душички днес протестират срещу еккоразрухата и с пожелание вместо пред телефоните, повече време да прекарват сред природата. 

  При пътуванята ми по планините България съм имал срещи с доста видове орли, соколи, египетски лешояди. Жизнената среда на тези хищници, особено на лешоядите с намаляване на животните по планината е силно влошена. Докато по планината имаше животновъди, всяко умряло поради болест или старост животно бе тяхната храна. Днес тази храна те ще я имат ако персонал се грижи за тях, доставя им я на определено място в планината. Най-едрата птица от лешоядите е белоглавият лешояд. Той е изчезнал от региона на България не защото по това време не е имало достатъчно животни в планината, умрелите от които му служат за храна, а защото е бил отровен от ветеринарите в ТКЗС. Те са поставяли отровни примамки срещу вълците, но вместо вълците примамките са били откривани и изяждани от лешоядите. Така този вид изчезва. По същия начин са изтровени и други видове наши орли като кръстатият, царският, скалният. Белоглавият лешояд също гнезди по скалите и поради това  го има в планините със скали с процепи и дупки по вертикалната им част. 
 От ЕС има програма за завръщане на белоглавия лешояд сред природата ни и затова са отпуснати средства за хора, които да помагат той да оцелява в планината. Има изградени бази за достигане с джипове, където се оставя храна за лешоядите. Когато умре едро животно на селянин, той се обажда на определен телефон, идват младежи с джип с ремарке, натоварват животното и го оставят на определено място в планината. За тази програма знам доста отдавна, първите белоглави лешяди видях на масива Триглав. Виидях и екипа, който се грижеше за тях. После лешояди бяха подарени на България от доста страни и намериха своя дом по Източните Родопи на първо място, но и на Стара планина. По Врачанската планина донесоха египетски лешояди.  Те като оперение са най-красивите от тези хищни птици.
   Имах доста вълнуващи срещи с орли по планината, но най-красивата двойка царски орли видях на скалите Черней на Рила срещу обитарището на Св. Иваан Рилски. Аз лежах и си почивах, те кацнаха до мен. Това бе много отдавна, имаше овчари в планината. Те ми разказаха, че ако един от орлите - те живеят на семейни начала - изяде отрова, ако има сили се връща в гнездото и изяжда яйцата, който другият орел мъти. Може би като противоотрова. Не става въпрос за лешояите, а за царските орли, които си правят огромни гнезда по дърветата. 
    Има и още един вид  орли, които сега развъждат тук, не много едри, черни, стоят по скалите и гледат към мястото, на което хората им оставят храна.  Имам и снимки в блога си с такива, имам и още доста снимки с различни видове орли, соколи, между тях едрите като орел керкенези и хайдушки гарги.
    Имах два идентични случаи, когато лежах по гръб на тревата в планината и над мен закръжава лешояд. Не мърдам, за да го привлека - мисли ме за умрял - започва да кръжи над мен и да слиза. По едно време разбира измамата и изчезва. Имах такъв случай над с. Лютаджик и на масива Триглав.
    Най-големият развъдник на Белоглави лешояди е този в резервата Вълчи дол над с. Студен кладенец. Те гнездят на скалата Кечикая /Кози камък/, чиято стена е с посока към селото. Там има винаги служители, които примамват лешоядите, опръстеняват ги, а на някои слагат и микропредавател за да следят местонахождението им. Такъв лешояд бе хванат в Турция и лудия Ердоган ни обвини в шпионаж.
  Село Бов не се намира във Врачанския балкан, а гара Бов е на границата на Понора и Балкана, реката Искър. Информацията е неточна.  Познавам много добре тоози регион. Тук има една ферма над езерата Тръстеная, достъпна от селата Бов и Лакатник. Собственикът е бивш офицер, който с някакакви пари веднага след ноември 1989 г. построи фермата. Този човек е с възможности, връзки. Не виждам друг, който да има интерес да трови вълците и възможности да се снабди с отрова.
   А вълците - при тях тече перестройка. Те вече не се в Балкана, а покрай населените места, където могат да намерят храна. Вече не нападат по нощите, а през деня, не се страхуват и от бабата или дядото с кравите, нападат ги пред тях. Имам пстинг за едни помаци от махала на Рибново, на които вълци съсипаха поминъка им.  Горките хора, отиде им труда, но такива животновъди да поставят отрова просто не е възможно дори да искат - няма от къде да я намерят...
  Много мъчно ми стана като видях отровените  лешояди, птиците, които ми доставят емоции по планните на България. 
   Лешоядите нямат обоняние. Други видове орли пък се ориентират по миризмата на месо или на на умряло животно. Имаше филм от Южна Америка за тях. Заровиха в земята парче месо. Летящи над това място високо-високо орли закръжиха над това място и се спуснаха към него, намирайки съвсем точни точката, под която е заровено парчето месо.
  Че вълците станаха голяма напаст за малкото останали животновъди е факт, но и да изтровиш популация орли, отгледана с толкова труд, която е била изчезнала от фауната ни поради тезесарската простащина е престъпление срещу природата. И постъпка на примат...Гласувай:
8
11. nedovolen - "В навечерието на най-гол...
20.09 05:57
"В навечерието на най-голямата световна стачка за борба с климатичните промени, нито една от традиционните български медии не отбеляза предстоящото събитие, нито уведоми къде ще се проведе протестът у нас. Напротив, надлежно обществото бе информирано, как българите са най-незаинтелесовани от промените с климата от целия ЕС.

Независимо от тоталната летаргия обхванала българската журналистика, а и не само, както и липсата на социална отговорност, протестът на младите по целия свят ще бъде факт днес и милиони ще излязат на улицата, за да кажат край на затварянето на уши, очи и уста за това което се случва и ни очаква."
Портал 12
цитирай
2. bdenkov - 1
20.09 07:00
Най -големите проблеми на комунистите са:1) че не можаха да преодолеят разликата между човека и нашия човек и; 2) между правдата и малката правда. "Борбата е безмилостно жестока. Борбата, както казват е епична! Аз паднах! Друг ще ме смени. Какво тук значи някаква си личност". Комунистите наистина бяха безмилостни, но спрямо другите и много рядко за "нашия човек". Техните хора получаваха без проблем жителства и жилища, децата и внуците им имаха щастливо детство и светло бъдеще, за сметка на плебеите, които бяха тероризирани,така както и турчин не беше ги тероризирал: двукратно в годината им слагаха по най- унизителен начин печати в паспортите за удължаване на жителството, въпреки ДОКАЗАНИТЕ ИМ ЧРЕЗ КОНКУРСИ СПОСОБНОСТИ, а децата им израснаха в гетата на общежитията за научни работници. Днес те са крупни милионери и пак ни управляват! Проклети да са!
цитирай
3. bdenkov - 2
20.09 07:00
Ето и затова комунизмът като идеология и като практика е престъпление, а комунистическият режим в Бг бе обявен за престъпен. Така и трябва да се изучава в училище. А не да пробутват разни разни социалистически писатели и поети за изучаване по литература. Помните ли, че социалистическата литература трябваше да отговаря на три критерия - класовост, партийност и ... третия съм забравил, слава Богу!
Третия критерий е любов към СССР. Не дай боже да пишеш нещо, което да е критика или недостатъчна хвалба към "братския Съветски съюз".....
цитирай
4. bdenkov - 3
20.09 07:03
Това е истинската история и то само малка ,макар и много болезнена чест от нея!
След преврата се опитаха и до известна степен се опитаха и успяха да я преиначат и пренапишат БРАТУШКИТЕ И МАНДРАДЖИИТЕ и до известна степен,унищожавайки голяма част от интелигенцията и под дулата на Съветските калашници- успяха!
Но история - истинска -се пише от умни хора за да се чете векове и да не може да бъде обективно оборена!
Нашата, по понятни причини се пропука,а самите и творци признаха,че фалираха държавата и след като я обраха /каквото не бяха успели да окрадат / "си биха камшиците"!
цитирай
5. bdenkov - 4
20.09 07:04
"В резултат на тази репресивна политика по-голямата част от българските селяни – преобладаващото население на страната в онези години – са принудени да променят живота си в една от следните две посоки: или да вложат собствеността си в трудовите кооперативи, приемайки да работят срещу заплащане, или да напуснат селото. Ако напуснат селото, възможностите пред тях са или да се преселят в града, намирайки си каквато и да е работа в развиващата се индустрия, или изобщо да се отделят от обичайното си социално пространство."
.....................................
И те/българските селяни/ го правят-някои влагат собствеността си в тези кооперативи,а други поемат към града.И този процес/на напускане на селата/ не спира през всичките тези години след 1944 година.А сега, наследниците на онези,които са провеждали и налагали с всякакви средства тази политика,оревават орталъка,че демокрацията/каквото и да разбират под това/съсипала българското село и го обезлюдило!!Е,няма такова лицемерие...
цитирай
6. bdenkov - 5
20.09 07:05
Интересна статия.... жалко ми е за горяните, те са нямали никакъв шанс за успех без външна подкрепа, а както разбрахме от статията тази подкрепа е била наистина много рехава и напълно недостатъчна за да успеят те.
цитирай
7. bdenkov - 6
20.09 07:06
Това трябва да се чете, много пъти, от всички млади хора!!!!
Убиха ни държавата и направиха от трупа И Франкенщайнска държава!!
цитирай
8. bdenkov - 7
20.09 07:07
То тогава е текло мед и масло какво да пише. В тогавашните учебници пише ли че Бай ти Ташко, имепратор първи български е завърпил до трето отделение, и че е фалирал държавата три пъти, пише ли за златния резерв...? И да ти кажа единствената книга изгаряна от мен е учебник от онова време - беше един червен (по спомен го карам) с лика на известната пиянка Георги Тарабата Димитров - виден и спиритосан...
цитирай
9. bdenkov - 8
20.09 07:08
Да, докато се напише ИСТИНСКАТА история на периода 1944 - 1989. Тази история, писана от историците на соца, НЕ Е свещена крава.

Геноцида на простаците и тарикатите ... който продължава и днес. 9 Септември ще се окаже най-пагубната дата за България ... вече 70 години деградация!
цитирай
10. bdenkov - 9
20.09 07:10
Отвотете който искате учебник печатан от 1950 до 1990

Учил съм по тях, но странно нещата не съвпадаха с тъжните и гневни разказите на дядовците ми за убийства, изнудване, принуда, национализация и власт в ръцете на озлобени нехранимайковци.
Та така, ако днес на вас ви вземат всичко постигнато с труд, потъпчат ценностите ви и обрекат бъдещето на децата ви, сигурно и вие ще грабнете някоя пушка ... ако имате достойнство и ви стиска.
цитирай
11. bdenkov - 10
20.09 07:11
В онези тъмни години на колективизацията, дядо ми е имал една чешка вършачка. Естествено, трябвало е да стане "собственост на народа" - ТКЗС_то...Да, но стария се е опъвал...., докато един техен роднина, който е бил в "партията" една вечер е повикал най-големия ми чичо и му е казал: "Митко, правете, струвайте давайте тази машина, че баща ти е "ПЪТНИК"...!!!????

...Тези ПРЕСТЪПНИЦИ по заподев на АЗИАТЦИТЕ, разтуриха българското село, изгониха хиляди млади хора по градовете. Като наемни работници по фабриките трябваше да са им пред очите....
цитирай
12. bdenkov - 11
20.09 07:12
Да много по-добе е за ВСИЧКИ. Виж само трите коли на семейство пред блока ми, виж пълните заведения, пълните хотели. СВОБОДАТА Санчо!!! Възможността дса пътуваш да учиш където си искаш и т.н. Абе искарай си тълковен речник и виж думата свобода, че ми се чини ти е трудна...
цитирай
13. bdenkov - 12
20.09 07:14
"Имаше и съд, затвори и лагери за далавераджиите, гаменорията, бандюгите, недобитите фашета, разните безделници затова и къщите не се заключваха и никой и не помесляше да пипа чуждо!!!"
------------------------
То цялата държава беше превърната в затвор, а виe все още си мислите, че това се харесва на хората, поради което сега ще гласуват за бесепето. Блажени са верующите.
цитирай
14. bdenkov - 13
20.09 07:16
Веднага се набива в очите голямата разлика в образите на жертвите на снимките по-горе и последната подборка на физиономии на престъпниците от "махленската свада" от Бургас. Това постигнаха комунистите с прочистването на интелектуалците - една необратима промяна в генофонда на българина. Това е по-страшно от всяка друга кражба.

цитирай
15. bdenkov - 14
20.09 07:20
По това, кои "че изокат" под тази статия, ще нарекат автора соросоид, грантаджия и т.н., ще разпознаете форумните милиционери, АБПФК, бивши текезесарски величия, дребна номенклатура и ДС.

Иначе - РЕСПЕКТ на автора! Тези неща трябва да се помнят, за да не се повторят.
цитирай
16. bdenkov - 15
20.09 07:21
Ония никога не са имали намерение да свалят комунистите ! Те си бяха разделили Европа. Пренареждане на границите можеше да стане само с голяма война , но такава не им се водеше. Целта беше да се поддържа напрежение , да се скубят косми от задника на мечката. Това беше Студената война ! Тая линия кръговете на ВПК поддържат от края на войната ДО ДНЕС ! За лудите умора няма! Я слушай Столтенберг !
цитирай
17. bdenkov - 16
20.09 07:24
Времето минава, а истината остава неразказана и покрита с камари лъжи! Доживяхме и да видим носталгия по онова време!

За пет години в университета съм платил 1.2 лв таксова марка за студентската ми карта.

А кой е плащал на даскалите ти? Вероятно баща ми, с пенсионния си фонд.

Напиши Георги Гочев в гугъл , после ентър.
цитирай
18. bdenkov - 17
20.09 07:26
Има едно неписано правило в психологията:
определенията, които даден индивид използва за другите, най-прилягат за него самия.

цитирай
19. bdenkov - 18
20.09 07:28
Комунистите сами се хванаха в собствения капан. Първо се сбиха като вълча глутница - обесиха Трайчо Костов и погнаха "трайчо-костовистите". След това фалираха и руснаците им отнеха златото на БНБ. След това Кореком за две кила злато даваше западна кола и така събраха нещо. Но най-страшно бе липсата на опит в пазарната икономика и липса на изградени връзки. След като катурнаха БКП-то и заграбиха парите се оказа, че не им е ясно как се въртят пари. Ченгетата от МВР се опитаха да станат банкери, ама то неясен занаят. Изпофалираха. Други - ще ставаме индустриалци. Е, затвориха заводите след 3-4 години - няма конкурентно производство, няма пазари .... Е, по-хитрите се изтеглиха на Запад ... ама там се работи!
цитирай
20. bdenkov - 19
20.09 07:32
Вие които червеното знаме сърп и чук роди ви. =

= Те ни следят от всеки 4-ти километър ....

Това ви е проблемът на фашетата, бавно учите бързо забравяте и винаги не сте по темата...

Знаем, знаем, за вас фашисти са всички, които не харесват комунистите.

Имаше и съд, затвори и лагери за далавераджиите, гаменорията, бандюгите, недобитите фашета, разните безделници затова и къщите не се заключваха и никой и не помесляше да пипа чуждо!!! "
ЕХ , **** , като не си подготвен , не се изказвай ! Ти си видял късния соц след 1970 година , а в статията се визират първите 15 години от комунистическото мракобесие, когато веднага след 09 09 1944г бяха избити без съд и присъда всичките интелигентни българи които не бяха по вкуса на каскетите и мандраджиите - лекари, учители, свещеници, офицери, кметове, богати фабриканти и земеделци. Които не утрепаха ги изпратиха по лагери и затвори, интернираха ги из страната , взеха им собствеността, тормозиха ги по всякакъв начин докато накрая капитулираха(умряха, самоубиха се или се пречупиха) ! Това го знам от родителите и дедите си които са го преживели едно към едно ! Децата и внуците на тези убийци и сатрапи сега са по върховете на държавата, че и в Брюксел дори !
цитирай
21. bdenkov - 20
20.09 07:33
" Пак ли пренаписване на историята "


Комундер,
двама братовчеди на вече покойната ми майка са зверски убити от такива като теб, без съд и присъда ! Ако взема да напиша изтезанията на единия, преди да го убият - една седмица няма да спиш !
КАК САМО ВИ МРАЗЯ !!!

Без ДС - ченгета! Лустрация!
цитирай
22. bdenkov - 21
20.09 07:35
" И слава Богу, че иначе загиналите дисиденти щяха да са с 200 повече "
( щрих - весело )


Комундер, ако не беше дребното човече с жабешката уста от Веселиново, " кръглите маси " и МРЪСНИТЕ ПРОТИВОБЪЛГАРСКИ договорки с мракобесника Луканов, днес или щеше да си някъде в Сибир, или щеше да се спотайваш и да се молиш на Бог, да останеш незабележим, а не да се гавриш така ДОЛНО С ПАМЕТТА НА НЕВИННО УБИТИТЕ ОТ ЧЕРВЕНАТА СВОЛОЧ !!!

цитирай
23. bdenkov - 21
20.09 07:36
" За пет години в университета съм платил 1.2 лева за таксова марка за студентската ми книжка . "


Не вярвам да си чак толкова ТЪП, за говориш за безплатно образование, безплатно медицинско обслужване и останалите малоумни манипулации, разпространявани сред дебили и откровени идиоти !
С какво са плащани заплатите на преподавателите ти, чиновниците от канцеларийте, обслужващия персонал, обзавеждането на кабинетите ... ? С какви пари са плащани заплати на лекари, мед. сестри, бърза помощ, купуване на автомобилите и зареждането им с гориво ... ?
Я ми отговори на тези въпроси, но не забравяй, че съм във възраст, която помни онова мракобесно време !!!
цитирай
24. bdenkov - 22
20.09 07:38
Комунизмът е най-зверският и анти-човешки строй.България и до ден днешен страда от пост-комунизма,защото сред политиците и бизнесмените у нас бъка от бивши ДС агенти и потомствени комуняги.
цитирай
25. bdenkov - 23
20.09 07:39
Много малко се знае за горяните и въобще за съпротивата срещу наложеното ни от Червената армия управление

Браво, но истина е че за комунистите беше безплатно хората които работеха плащаха

другарю, за теб сигурно и 200 000 ще са малко, само и само развития социализъм да дойде на власт. Но тази цифра не е преувеличена, като се вземат екзекутираните със съд и без съд, умрелите по лагери, унищожените душевно, и Хората които са станали по-безправни и от негри в Алабама и от робите по време на цар Крез, един човек можеш да го убиеш и без да го ликвидираш физически. вие псевдокомунистите имате мръсна семка и сте като хлебарките, като ви пуснат в канала пак изпълзявате. Ще трябва време за да се изчисти вашата популация, но и това ще стане.
Познавах хора които са били на позиции преди 1990 г. които бяхо убедени комунисти-идеалисти, които бяха по-умни, по-културни, по-образовани и по-порядъчни от мен, но те и по онова време бяха ХОРА, а не като вас които сте изпълзяли от мръсния канал 1944 когато идва съвецката армия и правите "възстание". Истинските идеалисти комунисти са били мното малко и повечето са избити преди 1944 защото те са отишли да се бият, а не са се крили като вас в мръсния канал
цитирай
26. bdenkov - 24
20.09 09:04
Толкова си остарял, че чак амнезия си хванал. 60-те години злато се продаваше от частни лица на "Златарска Промишленост" и те даваха прословутите бонове с които се пазаруваше в Кореком. Мои приятели за да си купят един шушлек продаваха златни пръстени.
Ама голяма склероза си развил!

цитирай
27. bdenkov - 26
20.09 09:16
и аз съм жививял по онова време другарю ***. А прав си, тебе никой не може да те научи, ти си знаеш, чогун. Яд те е че вече не може като преди да вееш червени знамена, да викаш бкп и да те храни държавата, а другите да работят. И тези които украдоха Бъргария и те ще си го получат, защото като спре кранчето (а натам отиват нешата), какво ще правят? На цървула колкото и пари да му дадеш (да си открадне) ще ги загуби рано или късно, може са ди обуе обувки от крокодилска кожа, но акъла му пак ще е цървулски, другарю
цитирай
28. bdenkov - 27
20.09 09:18
Много малко се знае за горяните и въобще за съпротивата срещу наложеното ни от Червената армия управление
Знае се ... в генералния щаб на Руската армия, където се подиграват с БКП:

http://www.genstab/bulgar_ss.htm


Михаил Кожемякин

Bulgarische Nr 1. Болгарские части СС
9 сентября 1944 г. стало последним днем Третьего Болгарского царства. Воспользовавшись нашествием Красной армии и глубочайшим кризисом власти, просоветские элементы Болгарии свершили государственный переворот. К власти пришло опиравшееся на штыки захватчиков правительство Отечественного фронта, решающую роль в котором играли местные коммунисты. Болгария вступила в войну на стороне Советского Союза, и болгарские войска, которые царское правительство до тех пор смогло самоотверженно сохранить от отправки на фронт, выступили в поход против их бывших союзников-немцев - сложить свои головы в горах Югославии и на равнинах Венгрии.
Советская история долгое время подчеркивала, что девятосентябрьский переворот равно как и вторжение советских войск были встречены болгарским народом с ликованием, а антисоветского сопротивления в стране практически не было. Время освободило правду из под наслоений идеологии. Подвиг многих тысяч свободолюбивых болгар, отдавших свои жизни и силы в борьбе с коммунизмом в 1944-46 гг., вновь стал достоянием и гордостью своей страны. И далеко не последнее место среди них занимают легионеры Болгарской противотанковой бригады СС.
Вопрос о формировании болгарского добровольческого легиона в составе войск СС был поднят Гиммлером еще в декабре 1942 г. Однако болгарское правительство и лично царь Борис III, не спешившие расплачиваться жизнями своих солдат за участие в гитлеровском “крестовом походе против большевизма”, вежливо, но безапелляционно отклонили предложение рейхсфюрера. Коммунистический переворот в Болгарии резко изменил положение вещей. Инициатива теперь полностью перешла в руки Гиммлера, и осенью 1944 г. он отдал
цитирай
29. bdenkov - 27
20.09 09:19
Инициатива теперь полностью перешла в руки Гиммлера, и осенью 1944 г. он отдал приказ о начале формирования болгарского гренадерского (пехотного) полка, который в перспективе должен был послужить основой для планируемой болгарской дивизии СС (Waffen-Grenadier Division der SS /bulgarische Nr 1/). При этом рейхсфюрер СС особенно оговаривал критерии набора добровольцев-болгар. Бывшие солдаты и офицеры болгарских экспедиционных войск в Македонии, перешедшие на сторону германской армии в ходе попытки их разоружения в сентябре 1944 г., строго не допускались, как сдавшиеся “из страха за свою жизнь” и следовательно недостаточно надежные (их распределяли, как правило, в германские, венгерские и хорватские части, дравшиеся на Баканах и в юго-восточной Европе). Добровольцами имели право стать только болгары, преимущественно военные, которые сумели после девятосентябрьского переворота пробраться к немцам через охваченную войной Югославию или перебежчики из прибывших на советско-германский фронт болгарских армий.
Однако рейхсфюрер был чересчур оптимистичен, надеясь набрать достаточное количество болгарских добровольцев на таких жестких условиях приема. После того, как первый этап болгарского сопротивления был жестоко подавлен советскими войсками и местными коммунистами, большинство уцелевших патриотов предпочло остаться в стране и перейти к подпольным или партизанским методам борьбы. Те же, кто уходил в эмиграцию, предпочитали Турцию, куда было гораздо легче пробраться из Болгарии, и где кемалистское правительство оказывало им покровительство.
В конечном итоге к началу 1945 г. в учебном центре СС городке Доллерсхейм на северо-востоке Австрии удалось собрать всего 25 офицеров, 56 подофицеров (сержантов) и около 500 солдат бывшей Болгарской армии. К ним присоединилось около 150 болгарских студентов, обучавшихся в различных университетах Германии, преимущественно членов националистической молодежной организации “Бранник”, в том числе 12 девушек, изучавших медицину в Вене
цитирай
30. radostinalassa - Тошо си беше сиганин, като авторчето.
26.09 22:16
Скалата е вонящ лешояд, и дано също изчезне скоро към сиганския ад.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 6850353
Постинги: 2921
Коментари: 7537
Гласове: 14646
Архив
Календар
«  Октомври, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031