Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2019 19:35 - ПЛАНА ПЛАНИНА - ЕДИН УМАЛЕН МОДЕЛ НА РОДОПИТЕ ДО СОФИЯ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1065 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
   Плана, макар и планина мъниче е една от най-красивите в България. Тя е  от типа планини, създадени от Госрода да бъдат обитавани от хората. Такава е и Родопа. В малките си размери като площ планината крие уникална красота, която по другите планини не се среща. Плана означава планина, състояща се от плато и стръмни скатове. Точно такава е Плана. Който е пътувал под Кокалянския манастир и е поглеждал към Плана се е убедил колко стръмни са скатовете , а който е бродил по безбрежното и плато, прекосявайки малки долчинки пък се е убедил колко голяма част от планината е то. Растителността на Плана също е много интересна. Боровите й гори наподобяват тези по долината на р. Въча над средищното място Тешел. Боровете нямат изявен връх, а са покрити като с чадър от клони. Причина за това са природните условия тук, на Плана пада много сняг. Твърде специфични са и буковите гори, а където са останали само китки от тях с по стотина дървета те са се подредили така, че да могат да устояват на булите. Първите дръвчета са ниски, за да насочват поривите на вятъра нагоре, следващите се по-високи, най-високите са в средата на горичката.  Ако дървената мафия изсече ниските дървета, още в първата зима цялата гора ще бъде повалена от вятъра. Където има единчини букови или борови дървета, те се взели специални мерки да отстояват на суровите условия сами. Като биволи в заплашителна позиция са.
    Понеже стана въпрос за дървета, ще посоча двете дървета, символ на планината. Първота бе Кръстатият дъб над манастира, който имаше хралупа. За да проверят има ли злато в хралупата иманяри взривиха дъба и унищижиха един от симворите на планината. Вториият символ е лековитата бука  до вр. манастирище, за която се счита, че ако човек капне вода, роса, от това дърво в очите си, те оздравяват. Това е най-старото дърво на Плана, то излъчва някакав сила.
    Плана е част от планината Вигоша, която на юг пуска разклонение със седловина Ярема, което се разширява дотолкова, че се счита за отделна планина, а не част от Витоша.
   От Плана извират три по-големи реки с доста променлив едбит, има и много малки рекички, в долната част на които има села. Триге големи реки са Планщица , Егуля и Лустра. Планщица е най-дългата от тях и с най-красива долина, започваща от рида на планината и завършваща при Златната рибка. Красотата на тази долина не може да се опише. За съжаление участъка за туристи от Космическата станция до Златната рибка стана непроходдим след открадването на желязото - релси и винкели - от мостчетата над реката от ромбригадите за скрап. Вече няма и кой да възстанови възможността да се посещава отново тази красота. съвременните момчета с дебели дупета стоят пред телефоните си, няма да вземат да се хАбят тук по дивотиите...
    Плана представлява една подкова, в средната част на която тече р. Планщица. На един от ридовете на тази подкова е и с. Плана -център, а махалите са разпръснати по много места. В миналото тук е имало многобройно население, махала към което е било и днешното село Железница. В още по-далечното минало тук са живяли траки. Причината - благоприятният климат и богатите почви, ливади и гори. След колективизацията  - отнеменето на имотите на хората - те псе реселиха в София за да ралотят по заводите., ТКЗС-то умря. Днес има завърнали се като виладжии по Плана, но само по постоянно обитаваните махали, защото престъпната ромвълна ограби къщите на хората и разруши част от тях заради извличането от сградите на суровини за скрап. Тук пхолиция няма.
     Центърът на Плана планина е с. Плана. Като местоположение по-красиво място на планината няма.
     От Плана извира още една голяма река, Егуля, която приема витошката река, идваща от Купинете и получава ново, много красиво име, Ведена. Лошото е, че Железница - огромно село - няма пречиствателна станция и не само фекалните води, но и хвърлени във водата моторно масло, тор от животните и всякакви боклуци достигат Искъра при Пружинния мост. Такава замърсена река има рядко в България. Тази мръсотия във водата спря строежа на миниязовир до Кокалянския манастир още преди Деветото.
   От Ярема извира още една голяма река, наричат я Лустра, но имаше друго име.
От малките рекички бисер е Алинската река, на която има язовир, а до него древен манастир.
    Идваша от Вигтшкото плато река Палакария, заобикаля половината Плана и събира водата от почти всички малки реки на Плана. Като дебит и дължина това е нй-голямата река тук, но не извира от Плана.
   Изходен център за маршрути по Плана е с. Плана. Има опити да се съживи това село, вложени са пари  за реставриране на църквата, нова чешма е построена, но селото запада. Една от причините е неподържаният път до селото след Железница. Как не го оправиха този път тъпунгерите и тъпните, които разпределят средствата за това. Отговорът е прост, както не оправиха от 1989 г. до сега пътят, минаващ под пещерата Утробата. Така, както изглеждат министрите на МРРБ и на МОСВ, такива са и делата им, прости като самите тях. Това е израз на Хайдн дза един некадърен композитор, който понякога ползва От селото да се посети вр. Манаситище е голяма красота, защото този връх, макар и невисок е много обгледен - от него се виждат Рила, Витоша , Балкана.  На върха има параклис, до него има останки от три разрушени от турците манастири, има и едно буково дърво хилядолетник, един от симворите на планината.
   Друг маршрут от с. Плана е този към Алинския язовир. И там прекрасно.
   Най-популярният маршрут е от този по диланата на р. Планщица, където е Космическата станция. От нея има преход към Пеювата бука и от там към с. Пасарел, към стената на яз. Искър или към Кокалянския манастир. Минава се през китайската гора, едни много спицифични борове. По-сериозните туристи ако не е голяма реката могат да се спуснат по реката до Златната рибка. Може да се отиде и до с. Горни Окол ила Широки дол.
    Вторият по красота преход е този по двете била, които наричам Подковата, при който се пресича извора на р. Планщица и се достига вр. Мухчел. Само вр. Манастирище е по-висок, красота е невероятна.
    И още едни преход ще посоча, от топлите извори на Железница до махала Елата с опция да се посети вр. Манастирищеу който остава в ляво.
    Запознат с всички възможни преходи, аз обичам да се разхождам по планината. Посещавам разни долчинки с изоставени къщи, махали, ще цитирам една, Пандачки чукар, други със само една къща. Тези махали са обикновено до извора на рекичка, но има и такива които са черпели вода от кладенци. Има изоставени стари, типични къщи на животновъди, но и хубави къщи, строени с камъни, а къмъни тук няма, карани са с волски каруци. Слид отнемането на собствеността на хората те са напуснали родните си места, децата им се се родили по градовете, припознати от тях като жизнената им среда и тук никой повече няма да се върне. Една от най-прекрасните ни планини, създадена от Господа да бъде обиитавана, осиротява от към хора и то не само във високата й част.  Мутри с джипове се срещат, демонстрирайки висок стандарт и колко са умни, копелета карат по ливадите АТВ-та и ги повреждат.  Секаг с.е дървета, нареждат ги на камари и после никой не ги прибира,.Хорат казват, дърветата изфирясаа. 
  Дано да се сетят нашите управници да поправят пътищата към Плана, да я включат към защитената натура, към която принадлежи Понора, да се справят с превърналите престъпността в бизнес. Ако тези неща се осъществят, Плана може да се превърне в място за почивка, отдих в края на едмицата, че и курорт, а не хранилка дза престъпността, която живеещите тук им зареждат. Климътът тук е прекрасен. През лятото температурите тук са с 8 градуса по-ниски от тези в Софиа, през зимата - с 8 градуса по-високи отколокто в София. Какъв ужасен е климатът по Трън, по Драгоман, та и в София , а тук е толкова хубаво. Но хората вече ги няма. СоциализЪма по сталинския тип - колективизацията и метастазите му после, една от които продължава и днес - неглижиране на престъпността, за да бъдат боклуците и платения вот подкрепники/поддержники на такива като неслужещия на Родината си, а на интересите на една чужда страна наш президент,  доведоха прекрасната ни страна до това жалко положение. С което само тези, които пътуваме по страната и гледаме сме запознати.
   








Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12181005
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031