Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2019 09:16 - ТРАКИЙСКОТО СВЕТИЛИЩЕ ЧИТКАЯ - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1919 Коментари: 10 Гласове:
4

Последна промяна: 07.08.2019 20:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
  Тази разходка ще осъществим от ж. п. спирка Момина скала през въжения моста над яз. Студен кладенец до с. Лисиците и от него по брега на язовира до светилището Читкая. Това светилище се показва след като се премине през още една махала, Соколите и  се достигане до едно късо стръмно дере, към което е ориентирано светилището. Има чешма на мястото, където пътека завива към скалите на светилището, губи се и между тръните и по скални тераси се достига. Не е опасен преходът. Връщането става горе по рида, от който има пътека към с. Лисиците с разклонения за другите махали някога над селото.
   Този маршрут е един от най-красивите по Източни Родопи.

image

Връх Монек с едноименната византийска крепост на нея. От с. Широка поляна има маркирана пътека до крепостта.

image



image



image



image



image
image

Горе над този ред започва дивният резерват Вълчи дол. Там сега е развъдник на белоглавите лешояди, които биват хранени на определени места и те се задържат около тях. Служители по прогарама на ЕС се грижат за орлите и ги маркират като на някои закачат към краката им пминиредавател за да следят къде летят. Турците бяха хванали един такъв орел, който набедиха за шпионски и стана скандал.

image

Не само на Пирин и по-малко на Рила има морени. В Източни Родопи са най-големите морени в България.

image




image

                                              Море в планината

image



image

                         Въженият мост. По него хората преминават до ж. п. спирката.

image



image

      Този канал е старото трасе на ж. п. линията, днес под водата на язовира.

image



image



image



image



image



image



image



Виждат се махали по високото. Винаги съм си задавал въпроса, как са живяли хората тук при толкова тежки условия.

image



image



image

                              Елемент от оградата на изоставена къща

image



image

                                                     Пасторал

image

                                  Скала, откъснала се от светилището.

image



image

А ето и гърбът на светилището. Култовите ниши са насочени към делето от другата страна на тази скала.

image

                                        Скоро нишите ще се покажат.

image



image



image



image

                                 Ето ги и нишите, ще се кача при тях.

image



image



image



image



image



image




image


          Ето го светилището. Подробностите ще се видят когато се изкача до него.




Гласувай:
4



1. bdenkov - 1 бденков
11.08.2019 20:23
През тези 25 години в българското общество, както във всяко общество, се разпространяват и репродуцират поне една дузина митове, свързани с комунизма. Разбирам ги като митове по щастливото определение на Клод Леви Строс: "Нещо, което никога не е било, но винаги ще бъде." Дълга е темата откъде се раждат тези митове, кой ги подхранва и разпространява, защо и доколко хората им вярват. Със сигурност медиите са главният им проводник, а организираното невежество чрез образователната система – всъщност липсата на знание – са главните източници, които определят силата на изкривените представи за близкото минало. Доста умни хора са изброили тези митове, някои са ги анализирали, но резултатът от просветеното изчистване на митовете е минимален. Отново повтарям, че за огромна част от българското общество като че ли няма никакво значение какво всъщност се е случило, важното е какво то вярва, че се е случило.

Eдин от най-интересните въпроси e как се променят митовете и какво се онаследява от предишния режим като обществена нагласа, като пропагандна лъжа и в края на краищата като неразрушим мит. Мисля, че много от пропагандните клишета на комунизма остават да бродят като тежки сенки и днес. А те са и елементарни на всичкото отгоре! Това са митологемите за огромната сила и размах на партизанското движение; за "освободителната роля" на Червената армия, чиито неразрушими чугунени и каменни тела доминират и до днес централното пространство на всеки голям български град; за "братската помощ", идваща от СССР (за която ние платихме с целия ни златен резерв, натрупан до 1944 г., но това е всеобщо неизвестен факт!); за ентусиазма, с който българският народ приема ТКЗС–тата (а хората все още си спомнят побоищата и репресиите по време на насилствената колективизация на земята!); за липсата на съпротива в България (защото истината за горянското движение видя бял свят едва в последните няколко години).
цитирай
2. bdenkov - 2 бденков
11.08.2019 20:24
1. Митът за модернизацията след 1944-а

Започвам с един "структуриращ" мит – този за модернизацията на България след 1944 г. Втренчването на огромна част изследователи в парадигмата на модернизацията дойде в България много късно, но затова пък се превърна едва ли не в задължителна теоретична рамка. Първо, модернизацията на България започва много преди 1944 година – още през ХІХ век, като набира сила и резултати до 1944 г., и второ – комунистическата модернизация е в най-добрия случай "криворазбрана цивилизация". Под диктата на Съветския съюз се разрушават вековните традиции на българското селско стопанство и се създава огромна неработеща тежка индустрия. Ето го гласа на партията: "Борбата за повече метал е борба за по-хубав, по-щастлив живот."

Но помните ли каква беше първата точка, с която се обосноваваше изграждането на "Кремиковци"? Това беше "нуждата от подобряване на класовия състав на столицата"! Е, да, недоубитата буржоазия остана малцинство в София, както и във всички големи градове.



Така с един камък "бяха убити три птици" – създаде се тежко неработеща тежка индустрия, разруши се селското стопанство и природата пострада значително. Естествено камъкът дойде пак под диктата на СССР.

Самовъзхвалителната оценка на комунизма като модернизация напомня баналната фраза, с която близки на семейството лигавят децата, които не са виждали известно време: "Браво, браво, колко си пораснало, моето дете!" Тази парадигма показва и пълната откъснатост от разбирането за глобалните процеси след Втората световна война, когато целият свят преживява икономически бум и изключително силно развитие на новите технологии. В България модернизацията продължава, вярно – много ускорено – но нейните резултати са плачевни в края на периода. Комунизмът в крайна сметка беше регрес въпреки продължаващата модернизация на българското общество.
цитирай
3. bdenkov - 3 бденков
11.08.2019 20:26
2. Митът за спокойствието и благоденствието при "социализъма"

Тук посткомунистическата пропаганда успя - и днес е крилата легендата, че това било най-хубавото време, период на възход, равенство, работа и сигурност за всички плюс почти безплатните почивки... ах, ах, морето... А фактът, че всичко това е построено "на глинени крака" и че всъщност България има три финансови банкрута между 1944 и 1989, т.нар. дългови кризи, е познат на един малък кръг от експерти и любознателни граждани.

Колко хора разбират, че икономиката при комунизма не работи, че без огромните и непрекъснати заеми режимът отдавна е щял да пропадне? Минимална част от днешното ни общество е наясно, че по принцип "социализъмът" е една абсурдна система и че той не може да бъде реформиран (както показа аргументирано Румен Аврамов).

3. Митът, че здравеопазването и образованието бяха безплатни

Може би най-устойчивият мит, повтарян и преповтарян, е този, че здравеопазването и образованието са били безплатни. Не и не, три пъти "не". Те са платени от бюджета, няма откъде другаде, и тегнат върху огромните данъци на всички български граждани. Тези данъци бяха увеличени осем пъти по времето на комунизма.

Да не забравяме, че имаше дори т.нар. ергенски данък от 10% за всички несемейни, както и за семействата без деца. Някой питаше ли какво им е на хората без деца да трябва да плащат нещо, което е тяхно нещастие, а не техен избор?

Дед Мороз срещу Дядо Коледа
25 години не се рушат митовете на носталгията по комунизма

https://www.capital/k_2014_2015/predi_25_godini/2014/12/31/2444488_ded_moroz_sreshtu_diado_koleda/
цитирай
4. bdenkov - 4 бденков
11.08.2019 20:27
4. Митът за "бездуховния" преход

Нещо като мантра се носи из въздуха ни постоянно – това е думата "бездуховност". Бездуховно било сегашното време, разбирайте колко "духовно" е било при комунизма! Тази мантра не се отнася обаче до българската църква, нейните разколи и зависимост от ДС, нито пък практически липсващата й роля на духовен пастир в България. Не искам да споменавам, че и благотворителността й е минимална и засенчена от дейността на всички други религиозни общности в България!

Приказките за бездуховност в най-добрия случай могат да се основават на чалгализацията, която не е само музикален жанр, а и политика. Но най-вероятно това е мрънкането на отделни хора, които са силно носталгични към "златната копанка", в която се хранеше част от богопомазаната от Партията интелигенция.

През свободните години избуяха безкрайно разнородни млади творци. В България никога не е имало богат книжен пазар, никога не са се превеждали толкова бързо и толкова много книги от цял свят. Българските театри са отново препълнени и, слава богу, българските театрали тръгнаха по света. В България има великолепен модерен танц, музикалният афиш е все по-разнообразен и актуален. Ежегодно има форуми на авангардното изкуство, което беше мечта невъзможна по времето на комунизма. (Когато днес българските творци обикалят света, те не са ограбвани както преди от държавните дирекции, където отиваше по-голямата част от хонорара им.) Има и нещо ново и чудесно - десетки малки градчета и села създават свой собствен мъничък фестивал – било то рок, джаз, етно, било то фестивал на козето мляко или на фасула, или на спомените, или на кравата... хората се радват и привличат други хора в родните им краища.

Това, което Ани Илков нарича опростачването на българското общество и интелигенция, със сигурност не може да се подмине. Но приказките за "бездуховност" са пореден опит да се реабилитира "духовността на комунизма", което само по себе си е оксиморон.

цитирай
5. bdenkov - 5 бденков
11.08.2019 20:28
5. Митът за разрухата

Няма да се спирам подробно на мита за разрухата, защото той е толкова всеобхващащ, че ще трябват страници и страници. Искам само да припомня, че усещанията за разруха – на държавата, на финансите, на икономиката, на културата, на морала – отново се моделират точно от средите, които подхранват носталгията по комунизма. Истината е, че всичко това е разрушено преди 1989 г., а не след това. Голямото разграбване на България се прави от висшестоящи дейци на комунистическата партия. Българската публика няма достъп до цялата информация, а и не иска да чуе някои от истините. Точно този отказ от познание е гнилата основа за разцъфтяването на всякакви митове, конспиративни теории или разкрасяващи комунистическото минало легенди.

6. Митът за умното и национално отговорно ченге

Друг унаследен мит от миналото е този за "умното, смело и патриотично ченге", което на всичкото отгоре е и по-кадърно от своите западни противници. Малко хора знаят кой точно беше Емил Боев може би, но неговият ореол се пренесе към все още изключително активните и днес негови колеги, които и изнесоха огромни капитали от България. Нагледахме им се и в парламента дори!

Истината обаче е точно обратното - в ДС се създава и консолидира на принципа на антимеритокрацията и назначенията изключително по "правилен социален произход" (според сполучливия анализ на Момчил Методиев) - и огромна част от кадрите там са слабо образовани в началото и не особено ефективни хора до края.

7. Митът за "Големия държавник" и наследниците му

Управлението и качествата на Тодор Живков (както и на семейството му) обраства с фалшива и ненужна слава и почит, които нямат нищо общо с историческата действителност. Тенденцията към героизация на ченгетата е паралелна с възвеличаването на Тато. Той не построи точно "комунизъма" и "социализъма", но успя да подготви достойни наследници... Малкият Тошко преди дни стана национален любимец след победата си във "Вип брадър".
цитирай
6. bdenkov - 6 бденков
11.08.2019 20:31
. Митът за "Големия държавник" и наследниците му

Управлението и качествата на Тодор Живков (както и на семейството му) обраства с фалшива и ненужна слава и почит, които нямат нищо общо с историческата действителност. Тенденцията към героизация на ченгетата е паралелна с възвеличаването на Тато. Той не построи точно "комунизъма" и "социализъма", но успя да подготви достойни наследници... Малкият Тошко преди дни стана национален любимец след победата си във "Вип брадър".

Рециклирането на мита за големия държавник при всички положения върши работа на посткомунистическите елити и е прието с носталгична любов от немалка част от българското общество.

Нека кажа също така, че ромското малцинство го поставя на второ място по важност сред историческите фигури след Левски и следван от Исус Христос. Значителна група от турците в България и до ден днешен вярват, че Тодор Живков "е бил подведен" за "възродителния процес", а немалко от българомохамеданите са убедени, че той е спрял насилията по време на процеса на смяната на имената в Западните Родопи. Затова и неговото име фигурира сред най-важните исторически личности в нашите изследвания на историческата памет.

Едно коледно пожелание: нека вярваме по-малко на митовете, за да oпознаем по-добре себе си. А от митовете за Рождество Христово - предпочитам Дядо Коледа пред Дед Мороз!
цитирай
7. bdenkov - 8 бденков
11.08.2019 20:33


Стига с тая скапана носталгия по отминалото време. Точно заради това сме толкова спрели. Защото сме мързеливи като цяло и защото милеем за миналото, вместо да гледаме напред. Миналото си е минало. Или се нагаждаш към настоящето и гледаш към бъдещето или си гниеш в мисли за мналото.

По времето на "социализъма" (беше всичко друго, но не и социализъм, по-скоро огромен концлагер под върховното командване на Москва и местни надзиратели) никой на Запад не беше и чувал за България, нито пък масата хора бяха чували за запада, само се носеха легенди, до момента на покушението срещу Папата. И се прочухме, няма що. България беше абсолютно приравнявана към СССР, заради тоталната си сервилност към Кремъл. Зависимост на всички, ама абсолютно всички нива. Дори на места по света до днес преобладава мнението, че България е била част от СССР. За каква мощ и "уважение" изобщо можем да говорим, защото виждам, че някои се опитват да убедят други, че сме били мощна икономика. Пълни измислици. Никакъв свободен пазар, няма що. Чакаш за автомобил 15 години и ако се счупи, 2 години за част, ама ако си с връзки. Не отричам заводите, да, имало ги е, работели са, но с какъв пазар? Основно в СССР? Никаква конкурентност на запада.

Да не говорим, че оценката на хора, които през 89-та са били под 15-годишни, т.е. са под 40-годишни днес, едва ли е особено адекватна. Спомените от детството са винаги приятни. Или в повечето случаи с някои изключения. И между другото много хора бъркат носталгия по детството с харесване на отвратителния режим тогава. Т.е. по-младите не оценяват положително Живков (няма как, нямат никаква представа и база за оценка), а оценяват силно отрицателно днешното. А пък за да е такова днешното, вината е 100% у наследниците на тези, които тероризираха България 45 години преди 89-та. Или с други думи, всички положителни оценки от хора под 40 са всъщност отрицателни.
Не бива да се забравя и друго - комунистическите изгониха повече от половината умни, образовани и
цитирай
8. bdenkov - 9
11.08.2019 20:34
Да не говорим, че оценката на хора, които през 89-та са били под 15-годишни, т.е. са под 40-годишни днес, едва ли е особено адекватна. Спомените от детството са винаги приятни. Или в повечето случаи с някои изключения. И между другото много хора бъркат носталгия по детството с харесване на отвратителния режим тогава. Т.е. по-младите не оценяват положително Живков (няма как, нямат никаква представа и база за оценка), а оценяват силно отрицателно днешното. А пък за да е такова днешното, вината е 100% у наследниците на тези, които тероризираха България 45 години преди 89-та. Или с други думи, всички положителни оценки от хора под 40 са всъщност отрицателни.
Не бива да се забравя и друго - комунистическите изгониха повече от половината умни, образовани и способни българи зад граница. През последните двайсетина години качеството на населението у нас непрестанно спада, и днешното средно ниво е ужасяващо, катастрофално ниско. Т.е. пълната неспособност да се направи адекватна преценка на фактите от голяма част от населението не е толкова учудваща.

Всички "безплатни" благинки, за които ревете са скубани от нас. Да не мислите, че са били подарък свише?! Къде учеха децата на ЦК и Политбюро? Къде се лекуваше номенклатурата. Дали е нямало разлика между правителствена болница и блницата в Брезник? Кого и с какво снабдяваше УБО, а ние висяхме на опашки за... тоалетна хартия. Кой не е ползвал Работническо дело нарязано на квадрати? Някой? Това е вашия блян, ние да лъжем, че работим, а те да лъжат, че ни плащат. Мързел и завист.

Никакви медии, няма BBC, няма DW, нямя Свободна Европа, за да може хората да не знаят нищо. Никаква информация за нищо. Никакви "различни" книги, списания... нищо. Нищо от запад, само от изток. Да не говорим за пътуване. Сакън. Да не би да можеше с паспорт да идеш на летището, или на КПП? Да бе да, друг път. Кореком ли? А как доказваш 2-та долара?

Да не отваряме дума за национализацията, защото...

Да, имало и много положителни
цитирай
9. bdenkov - 10 бденков
11.08.2019 20:35
Всички "безплатни" благинки, за които ревете са скубани от нас. Да не мислите, че са били подарък свише?! Къде учеха децата на ЦК и Политбюро? Къде се лекуваше номенклатурата. Дали е нямало разлика между правителствена болница и блницата в Брезник? Кого и с какво снабдяваше УБО, а ние висяхме на опашки за... тоалетна хартия. Кой не е ползвал Работническо дело нарязано на квадрати? Някой? Това е вашия блян, ние да лъжем, че работим, а те да лъжат, че ни плащат. Мързел и завист.

Никакви медии, няма BBC, няма DW, нямя Свободна Европа, за да може хората да не знаят нищо. Никаква информация за нищо. Никакви "различни" книги, списания... нищо. Нищо от запад, само от изток. Да не говорим за пътуване. Сакън. Да не би да можеше с паспорт да идеш на летището, или на КПП? Да бе да, друг път. Кореком ли? А как доказваш 2-та долара?

Да не отваряме дума за национализацията, защото...

Да, имало и много положителни страни, факт, да ми говорите с някакво странно умиление за онова време... не мога да го разбера.
цитирай
10. bdenkov - 2 bdenkov
13.08.2019 23:49
Нeщaтa пo врeмeтo кoгaтo ни упрaвлявaхa кoмуниcтитe бяхa трaгични eдни oт нaй знaчимитe дoкaзaтeлcтвa бe нaличиeтo нa мaгaзинитe Кoрeкoм и пoкaзнитe мaгaзини в кoитo пуcкaхa зa нoвa гoдинa бaнaни, пoртoкaли и тн. В кoрeнитe пуcкaхa caмo зaпaдни cтoки cрeщу зaпaднa вaлутa. Тъй кaтo нaзнaчeнитe oт Руcия кoмуниcти зaeднo упрaвлявaхa Бългaрия тe уcпяхa дa фaлирaт 3 пъти Бългaрия, тaкa, чe нe пишeтe глупocти. Зa дa oтидe eдин чoвeк дo грaницaтa му трябвaшe oткрит лиcт, a дa oтидe eдин oбикнoвeн чoвeк в зaпaднитe cтрaни бeшe иcтинcкo чудo и цялo приключeниe. Caмo тeзи oт cрeдитe нa БКП и ДC мoжeхa дa хoдят тaм. Нaпрoтив тeзи cлучки ca oт врeмeнaтa нa Жaн Видeнoв, Бeрoв, Пoпoв, Лукaнoв, Cтaнишeв, Oрeшaрcки. Вcички знaeм кoй cъздaдe мутритe в Бългaрия пo руcки oбрaзeц и кoя пaртия пoлзвaшe уcлугитe им? Нe бъдeтe нaйвни и зaблудeни? Cъздaвaнeтo нa мутрeнcкитe групирoвки дoйдe oт ДC нa БКП, a тe бяхa нa прякo пoдчинeниe нa Крeмъл. Кaквитo упрaвлявaт, тoвa ce cлучвa! Пълнa мaфиoтщинa в тaзи държaвa. Cлушaйтe им лъжитe oщe пo нoвини, рaдиa и къдeтo и дa e, чe вcичкo e вeликoлeпнo тук oвцe тaкивa. Пишe Ви гo eдин oт мaлкoтo, кoйтo нe ги иcкa и нe им вярвa. Нe " нa**рo*д ", a м**ър*ш*a!
Публикувано във факти.бг: Никога нищо у нас не се е променило от 9ти септември 1944 год. другари!
Пo мутрeнcкитe гoдини ce взривявaхa кoли и ce трoшaхa кocти!Някoлкo нaрязaни тaбурeтки e нищo рaбoтa.A мутритe ги cъздaдaхa тaйнитe cлужби нa кoмуниcтитe зa дa пълнят пaртийнитe кacи и зa плaщaнe нa дaнък руc.... .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184038
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031