Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2019 18:00 - ДО СЕЛО СТАРО ГЪРЛО - ДРЕВНО ТРАКИЙСКО СВЕТИЛИЩЕ ИЛИ КЛАДЕНЕЦ-ОБСЕРВАТОРИЯ - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1028 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 30.07.2019 19:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
   Село Старо Гърло е разположено в много интересно, бих казал силно място в Завалската планина. Селото е разположено в теснина, през която минава една от големите реки на тази невисока и загадъчна планина, днес завирена с цел осигуряване на питейна вода за Брезник. Освен загадъчно поради останалите антични останки, мястото на селото и особено по долината над него е много красиво. У мен има някаква обич към Западна България, която ако днес наричаме Западнала, причина за което е Ньойският "мирен" договор на идиотите, който я разпокъса, а причината да прродължава това и сега е шовинизмът на Сърбия и подкрепата им от Русия срещу нас. Ньойският мирен договор е виновен да бъдат съсипани два от нашите най-красиви региони, Трънския и Годечкия. Само запознатите с тези региони ще ме разберат. Много красива  и с много антични останки е Западна България, цитирам хилядите оброци по нея. Някога тя е била доста гъсто населена и сега където и да копнат иманярите, излиза по нещо, както те казват. 
    Този регион е много благодатен за обитателите му и поради това  тук са живяли много хора от различни етноси. Има останки от траките, от Византия и от нас преди да ни завладеят турците. Останките над гр. Брезник соред мен са такийски светилища от типа хармани, но типичните за тях култови ниши по скалите тук липсват. От Византия е останало доста, според мен гробището с каменните кръстове, което ще покажа е от тяхно и от по-късното християнско време. Кръстовете са от два стила. Има и останки от крепост, построена не далеч от широк римски път.
   Долината над селото е тясна, но тя се разширява и вероятно горе по удобните за земеделие и отглеждане на животни места е кипял живот. Наблизо има останки от наши манастири, римски баня. Горе по Завалската планина преминава много широк римски път. 
   Най-интересните места за посещаване тук са гробището с каменните кръстове и загадката, наричана Гърло.  Това Гърло е дало наименованието на селото, защото хората колкото и необразовани да са били са усещали, че това е нещо много велико, много силно.
   Според мен Гърлото е било древно тракийско светилище, което е било доправяно и променено от римляните, приспособено може би за обсерватория. Те са обитавали мястото покрай него, защого съвсем близо до него има римски останки, между които една доста голяма баня. Над банята има обилен карстов извор, а банята е била много модерна с отоплителна инсталация за водата и помещенията както тази във вилата  Армира до Ивайловград.
   Гърлото е разрушено в някаква степен, но подозирам как е изглеждало то някога. Представлявало е кръгъл цилиндричен зид с диаметър около 10 м., като мястото, което то обгражда е вкопано в земята на около 4-5 метра. В центъра на този кръг има кладенец, иззидан с камъни. Големият, носещ  каменен зид е много широк, което показва, че този цилиндър е носил голяма тежест, вероятно полусферичен каменен покров. До ниската част се е слизало по каменна стълба, която е запазена до днес, а по камъните на зида вътре в оградената част има византийски символи като римски цифри, кръстове и др. 
   За съжаление този шедьовър е опрастачен до степен, при която мен ме обхвана и срам и възмута.  Такава простащина днес според мен единствен президентът ни би могъл да постигне, но опроста"ването на този паметник - връзка между нас и поколенията преди хиляди години - е извършено преди решетниковците да го възкачат на поста му.  Били са бетон идиотите, на който са откраднали част от цимента, зидали са един правоъгълник, който скрива Гърлото, "иззидали" са по най-просташкия начин началото на липсващата горна част на светилището. Всичко това трябва да се събори,  проектът да се изготви от непростаци, а възстановителните работи да се следят от интелигентни хора.
   Гробището е накрая на селото като се върви покрай реката. За да се достигне до Гърлото трябва да се премине по язовирната стена и да се премине на отсрещния скат по желязно мостче или в ляво от стената. Двете пътеки достигат до шахта на водохващането, няма никакви маркировки. От шахтата нагоре в ляво започва едва различима пътека, която се разширява и става много стръмна. Вместо Гърлото първо виждаш един просташки камемен зид, който го скрива и по размит бетон на стълбище достигаш   до него. Sancta simplicitas!!!!!!!!!!!!!!
   Да имаш такова ценно нещо в страната си и да не го реставрираш, като запазиш стила му, а да го орезилиш така, това е по възможностите само на един на висок пост в страната. Но това е направено преди него, което навежда на мисълта ми, че и тогава е имало такиви, може би днес ядрото на електората, който го избра.
   Приятна разходка с мен, ако възможно, защото треперя от възмута...
 
   image

                          Посрещачът ни - едър пъстър сокол тип керекенез

image



image

                         Възстановена стара къща в обезлюденото вече село

image

                                                    По долината на реката

image



image

          В центъра на селото тази тревна площ и екстрите към нея се подържат.

image

       Паркирахме срещу този замък леден, но пазачът излезе и попита кои сме.....

image



image

Един от типовете крастове по грачището. То е западнато и голяма част от кръстовете вече не се виждат. И тук трябва работа, но преди това - интелигентни управници на страната...Дано от ЕФРР да отпуснат пари по програма "Изправяне на кръстове по античните гробища" . Но ако може и работници да ни изпратят.

image

               Кръст от по-късните векове

image



image



image



image

              Според мен това са християнски кръстове от времето на Византия.

image



image



image

            Такава е задната страна на тези кръстове.

image



image

         Дащат от ЕС да дойдат и да изправят този кръст, ама нещат....

image

                               Доста по-нов кръст

image



image

                      Не знаех, че законът може и да охранява. 

image



image



image



image



image

                    Отново по долината на реката, красотата е приказна.

image



image



image



image



image



image



image



image



image
imageimage



image



image



image



image



image



image



image

                           Апапите са гроги

















Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184382
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031