Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2019 21:43 - СКАЛАТА ПАРМАКЛЪККАЯ ПРИ МАХАЛА ПАМУКА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1187 Коментари: 10 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
  Тази скала е част от огромно тракийско светилище по изворите на р. Харманлийска. Само тя обаче е популярна, защто е леснодостъпна, само на 15 м. от нея има път за кола. В съседната долина има едно огромно светилище с оригналната пътека за обслужването му, издялана в скалата.
  Имам и други постинги за Пармаклъккая /Камък с отпечатъци от пръсти/, но минавайки покрай него обикновено го посещавам.  Това светилище поради лесния достъп до него е едно от най-посещаването. Селото, към което принадлежи скалата се казва Ночево, близо до седловината Паничково. Ако някой не е бил още там, посещението му е съвсем лесно.

image

       Скалата, снимана с много голям зум от махала Памука.

image



image

      Само на скалата до с. Бенковски ли има показан плод в утробата на майката?
                Тук обаче има загадка, плодът е гущер, а гущерите снасят яйца.

image



image

Достъпът до темето на скалата е съвсем безопасен, там също има следи от делата на траките.

image
 
 Тукашната утроба. Около нея има обикновено трапецовидни ниши, място за проповед на първосвещеника и място за участващите в богослужението.
                      
image



image

Виждат се гнезда на черни щъркели и акета на малките щъркелчета. В скалите, но на по-скрити места гнездят и соколи.

image



image



image



image

                            Да си тук е велико преживяване, поне за мен....


image



image



image



image



image



image

      Има хора, които не са и чували за тези дивни места...

image



image

                                         Пролетни цветя

image



image



image

                                            Тръгвам си.....

image

                         Скалата, върху която траките са се сезирали

image

Тези дрънкулки трябва да плашат думузите, които вечер изравят картофите на хората и изяждат тиквите им. В основни линии, препитанието на тези бедни хора.

image

             Прилагам варианти за различни плашила с подръчни средства.

image



image

Този турчин ме сани да остана в дома му вечерта, обещава ми подобавъщо приготовление, но това може да с случи много, много рядко.

image

Човекът се хвали с къщата, която е направил сам и с градинката, която гледа кадъната му.

image



image



image

                     Тук всичко се прави от камък...

image

Завършвам постинга си с още две утроби, по-наподобяващи на оригинала от тукашната. Те са от други светилища. Втората е в центъра на едно светилище с култови тераси, атрапецовидните ниши са в пещерата, виждат се, явяваще се център на едно огромномясто за проповеди. Според мен.

image













Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bdenkov - Поправи ме ако греша
15.07.2019 23:44
За тихите мафийки в Соц-а От моите непубликувани "Неделни четива":

Ти на мен, аз на теб

Да работиш в редакция по време на социализма, било в периодичния печат, било в издателствата, било в радиото, било в телевизията, било в киноцентъра, било дори в заводска многотиражка, бе заветна цел на средния висшист, мечтаещ да се „уреди” със сладка професия, упражнявана на топло и на завет. Другата заветна цел бе т.нар. „синекурна длъжност” – местна службица в окръжните културни центрове, партийни домове, читалища, ръководител в самодейните творчески колективи във всички форми, в профсъюзните домове, във военните художествени колективи, най-вече в ДКМС, но и в културните отдели на Партията от ЦК до окръжните комитети. А международният културен обмен пък беше заделен само за дейци и техните роднини от висшия елит, да не говорим за дипломатическите постове, кореспондентските бюра, културните аташета и ръководителите на задграничните културни институти и училища. Отделно държавните културни институции – опера, театри, оперета, музикални състави, балет, оркестри, естрада. Отделно творческите съюзи с тяхната администрация, база и пирамидална йерархия. Да си режисьор-постановчик,директор на продукция, дори шофьор на автобус или ченге, съпровождащо групата на задгранично турне пък беше позиция, добивана само с много силни връзки, както се казваше, от хора „ от лъв нагоре” Както се вижда, съществуваше доста обширна популация, вирееща чрез държавния бюджет на вкусно и добре платено местенце, за разлика от класата-хегемон, която бъхтеше по рудници , заводи и строежи в студ и пек. При това не броим номенклатурчиците, заемащи ръководните длъжности, неприкосновени, образуващи господарския елит, непристъпен за обикновения социалистически завалия. Над тях се издигаха велможите, а най-отгоре се вееше остатъкът от косата на правешкия диктатор. Съвършена пирамида. Почти две трети
цитирай
2. bdenkov - 2
15.07.2019 23:45
Почти две трети от цялата хранителна система се обслужваше с т.нар. творчески домове, почивни бази, ателиета, кабинети, съответно - секретарки и сътрудници, шофьори, домакинства, чистачки, важни портиери. Представете си и апаратът на културните учреждения по предприятия и пр. местни нива. Ще кажете: „ Но как може, значи социалистическата държава е полагала огромни грижи за културата”. Нищо подобно. Партията полагаше гигантски грижи за ерзац-култура, обслужваща главно идеологемата, представете си нужните усилия за ежеминутно втълпяване чрез всичките гореизброени служби, за да се постигне постоянно и ефективно ниво на политическо въздействие върху масите, но нещо пак не се получаваше, хората мразеха спонтанно комунизма и вечер слушаха тайно западни радиостанции..

Затова пък културната каста си живееше поносимо в златен стандарт, отделни служители имаха върховенство, власт и доходи, надвишаващи възможностите и на най-изявените творци, че дори и на повечето партийни апаратчици и шапкари. Всичко - статии, книги, стихове, разкази, песни, концерти, късометражни фирмчета и пр., и пр., да не говорим за тежките продукции в киното и театрите, зависеше от определени лица, ползващи се доверие от властта. В тяхна помощ бяха изградени комисии, журита, експерти, имаше си и цензура, следяща всяка буквичка или кадърче за вражески нишки. Но и на свой ред редакторите и дейците в службичките по нива се възползваха от възможностите на щата, за да се облагодетелстват помежду си, с което ограничаваха достъпа на външните сътрудници до кацата с мед. Например, художник-редакторът на някое престижно издателство възлага цяло библиотечно оформление на поредица преводни издания на своя колега от съседното издателство, който да си докарва така за дълго време солиден хонорар, в знак на благодарност, облагодетелствания редактор също възлага няколко хубави издания с много илюстрации на колегата от първата редакция, двамата са доволни, а обикновено всеки редактор разпределяше раздаването
цитирай
3. bdenkov - 3
15.07.2019 23:46
двамата са доволни, а обикновено всеки редактор разпределяше раздаването на най-сладките поръчки изрично и само на други редактори и така целогодишният висок доход на тези любезни приятели бе гарантиран, това се практикуваше десетилетия. Всъщност, понякога се уреждаха и децата на редакторите, роднините, а железен процент беше отделен за големци от СБХ. Същите схеми „ти на мен, аз на теб” работеха безотказно във всички възможни редакционни кръгове и пр. Творческите мафии съществуваха като неприкрит феномен, а и властта насърчаваше пирамидалното разделение, социалистическият строй бе кастов. Привилегиите на децата от висшите елити им даваха възможност за летящ старт в творческите позиции. За тях не важеше изискването за наличие на елементарно ниво на талант или интелект, те бяха „хората с връзки”, казваше се: „той е човек на другаря Еди кой си” и нататък вратата беше широко отворена . Несправедливото изместване на способните , талантливите, амбициозните, пречките пред тях и назначаването на тяхно място на „наши хора” бе пословично практикувано правило, язва в обществото, разяждаща душите и на най-големите наивници, а сивата продукция в културата, ширещото се бездарие и идиотските резултати съответно бяха награждавани с държавни отличия и премии. И в раздаването на наградите, званията, премиите важеше на първо място демонстрираната партийна лоялност и натегачество, важеше роднинството, не на последно място фаворитите се определяха на принципа„ти на мен, аз на теб”. Художествените съвети си въртяха ежегодно присъжданите награди и звания помежду си, в литературните среди имаше абонирани за награди и звания мастити писатели, нарочно отделени с висока непробиваема стена над удрящите си главите в зида на творческата крепост-съюз инатливи кариеристи измежду хората на перото. Ежегодно и правешкият диктатор насърчаваше разделението чрез т.нар. „срещи с културните дейци” в Бояна. Искрено забавлявайки се. Живков следеше изкъсо чрез мрежа от информатори за настроенията,
цитирай
4. bdenkov - 4
15.07.2019 23:46
Искрено забавлявайки се. Живков следеше изкъсо чрез мрежа от информатори за настроенията, ежбите и конкуренцията в културните кръгове. Естествено, неговата дъщеря направо стана министър на културата. Тя беше дъщеря на „Човека с главно Ч” .

Един ден „Златният век” внезапно свърши и отиде в прахоляка, едва ли някой днес би се заел да чете партийните излияния на Джагаров и Левчев, освен ако не е кретен. Едва ли някой би се любувал на партизанския патос в огромната социалистическа кинопродукция. Всичко свърши. Но не и в държавната телевизия и радиото. Там службиците отново са кът, отново са разпределени само за хора с връзки. Днес обаче „сладките местенца” се намират в държавната администрация. 650 000 души са настанени на топли службички, при това с гарантиран солиден доход, в оборудвани с високи технологии и климатици ремонтирани кабинети и за тях все така има почивни станции, командировки, скъпи служебни коли, безплатен транспорт, телефонен абонамент, платени осигуровки, служебни облекла, дори за някои постове и кутии за безотчетни представителни разходи. От първо познаване ще се сетите, как става там назначаването и за кого са нагласени конкурсите. Всичко, заварено от възможно най-гадните практики на комунистическата система, се пренесе автоматично в преустроените институции. Пак от първо познаване ще се досетите, че децата на комунистическия елит и ДС-апарата отново са в челна позиция. Отнтово от първо досещане ще познаете, за кого са заделени задграничните служби по посолства, центрове, институти.

И отново системата „ти на мен, аз на теб” работи с пълна пара. Може малко да се редактира: „Ти на моя внук, аз на твоя внук”
цитирай
5. bdenkov - 6
15.07.2019 23:52
В спора с учебниците отсъства един важен аспект - ние критикуваме левичарите, че са обсебили историческата наука и пишат история, такава, каквато им изнася. По-голямата част от титулованите историци са леви - няма как да не застанат зад Тяхната истината, защото именно тази истина са застъпвали, върху нея са правили научните си трудове, градели си обществената си репутация. И днес са част от кръгове, които се облагодетелстват от възможности за кариера и командировки в чужбина, финансирани пак от същите леви бизнес и олигархични кръгове.
Как да говорят срещу Тодор Живков, когато са се облагодетелствали от този режим? Как да напишат за горяните, за концлагерите.?
Като тази професорка, която извади документ на ЕП за многото истини. Няма много истини уважаема госпожо. Нацизмът, както и тоталитаризмът нямат право на равно третиране. И няма никаква резолюция на ЕП по темата.
цитирай
6. bdenkov - 7
15.07.2019 23:53
Както и жертвите преди 9 септември - колкото и да разправяте на шапката ми, че у нас е имало фашизъм нямало е. Партизаните са били финансирани от Съветския съюз, т.е. властта е имала правото да ги преследва. И сега е така, и тогава е било така. Но тогава са го правили, сега спецслужбите треперят да не пипнат някоя от паравоенните групировки, обучавани и финансиране от Москва и прокситата и тук. Ексцесиите на насилието пред 9 септември, по никакъв начин не могат да оправдаят нито Народния съд, нито убийствата без съд и присъда, нито концлагерите, нито затрития елит на България - жестокост, която не е проявена нито в Германия, нито в Италия - там където е имало фашизъм и хитлеризъм.
Проблемът обаче че е ако не беше Христо Христов вероятно щяхме да научим едва след като учебниците бяха стигнали до учениците. Тоест късно.
цитирай
7. bdenkov - 8
15.07.2019 23:56
Което означама че на равнище Министерство на образованието - на централно и регионално равнище, имунната система на българската демокрация, не работи. Няма служители със съвест, които да сложат спирачки за нормалност и обективност.
Още по-голям проблем е че няма някой, който да напише истинския учебник по история, за да има репер или другата истина. Не защото Янко Гочев не може да го напише, а защото това право е "резервирано" за титуловани преподаватели по история от Софийския или други университети. А те, като правила, са част от номеклатурата на прехода.
Иначе комунизмът и тоталитаризмът се възпроизвеждат през академичните среди, през университетите - щом Софийския Университет е средище за подобни "историци".
Забелязахте ли ултимативния аргумент на лявата професорка - в учебниците няма място за всичко!?! И те решават какво да остане, какво да отпадне.
цитирай
8. bdenkov - 10
15.07.2019 23:58
ДОКАТО УМНИТЕ УМУВАТ , ЛУДИТЕ СЕ НАЛУДУВАТ

НАТО :БЪЛГАРИЯ ДА ПОХАРЧИ ЗА ОТБРАНА 1,61 % ОТ БВП/24 часа ,26.06.2019 година/
И смешно, и тъжно, и жалко и позорно!
1.Нато ни призовава да харчим повече са своята отбрана ,вместо това да бъде наш приоритет.
2.За 2019 година за отбрана България отделя 1,840 милиарда лева?!?!
Нормално явление при толкова НИСЪК БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ/БВП/!!
Който смешно нисък БВП се дължи изцяло на кьопавото ,бездарното и безродно управление на всички правителства след 1989 година!!
При едни нормални управници БЪЛГАРИ СТОПАНИ , БВП само за няколко години може да бъде удвоен и утроен, като за отбрана могат да бъдат заделени не смешните 1, 840 млрд, а поне 4-5 милиарда лева.
Трябва само да се запушат дупките , откъдето изтичат милиардите и да се провежда нормална БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА ПОЛИТИКА!!!
И тук идва едно ужасно сравнение и припомняне:
а/Русия ни ограби с 660 милиона евро/около 1,3 милиарда лева / за неустойки за АЕЦ Белене, БЕЗ ДА ИМАМЕ ПОДПИСАН ДОГОВОР!!!!
б/В гьола АЕЦ Белене УПРАВНИЦИТЕ НИ ЗАКОПАХА около 1,2 милиарда лева/по точно ОТКРАДНАХА ОТ БЮДЖЕТА/.
в/През 2006 година Русия ни ограби чрез предварително подписване на нов договор за доставка на природен газ /стария изтичаше през 2008 г/ с над два милиарда долара!!
Почти два годишни военни бюджета!!!
г/Сега Русия и нейните слуги у нас се готвят да ни ограбят ЧРЕЗ АТОМНАТА БОМБА И ЧЕРНА ДУПКА ЗА БЪЛГАРСКИ МИЛИАРДИ АЕЦ БЕЛЕНЕ с около 7 милиарда евро/СЕДЕМ ГОДИШНИ ВОЕННИ БЮДЖЕТА/!!!!!!
Само тези позорни цифри подсказват :
1.Че България има пари не за два процента от брутния вътрешен продукт , а ЗА МНОГО ,МНОГО ПОВЕЧЕ!!!!
3.Че ако не се източват парите ни за Русия ,то ние ще можем да въоръжим до зъби нашата войска с НАЙ-МОДЕРНО ЗАПАДНО ОРЪЖИЕ.
4.Че управниците ни умишлено източват НАТО и умишлено подкопават, ерозират, съсипват , САБОТИРАТ военните възможности на НАТО и България.
5.Че Русия ограбва пладнешки ПРЕД ОЧИТЕ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИЯ ,НАТО ,ЕС И САЩ и никой не реагира:
Нито
цитирай
9. bdenkov - 11
16.07.2019 00:00
ДОКАТО УМНИТЕ УМУВАТ , ЛУДИТЕ СЕ НАЛУДУВАТ

НАТО :БЪЛГАРИЯ ДА ПОХАРЧИ ЗА ОТБРАНА 1,61 % ОТ БВП/24 часа ,26.06.2019 година/
И смешно, и тъжно, и жалко и позорно!
1.Нато ни призовава да харчим повече са своята отбрана ,вместо това да бъде наш приоритет.
2.За 2019 година за отбрана България отделя 1,840 милиарда лева?!?!
Нормално явление при толкова НИСЪК БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ/БВП/!!
Който смешно нисък БВП се дължи изцяло на кьопавото ,бездарното и безродно управление на всички правителства след 1989 година!!
При едни нормални управници БЪЛГАРИ СТОПАНИ , БВП само за няколко години може да бъде удвоен и утроен, като за отбрана могат да бъдат заделени не смешните 1, 840 млрд, а поне 4-5 милиарда лева.
Трябва само да се запушат дупките , откъдето изтичат милиардите и да се провежда нормална БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА ПОЛИТИКА!!!
И тук идва едно ужасно сравнение и припомняне:
а/Русия ни ограби с 660 милиона евро/около 1,3 милиарда лева / за неустойки за АЕЦ Белене, БЕЗ ДА ИМАМЕ ПОДПИСАН ДОГОВОР!!!!
б/В гьола АЕЦ Белене УПРАВНИЦИТЕ НИ ЗАКОПАХА около 1,2 милиарда лева/по точно ОТКРАДНАХА ОТ БЮДЖЕТА/.
в/През 2006 година Русия ни ограби чрез предварително подписване на нов договор за доставка на природен газ /стария изтичаше през 2008 г/ с над два милиарда долара!!
Почти два годишни военни бюджета!!!
г/Сега Русия и нейните слуги у нас се готвят да ни ограбят ЧРЕЗ АТОМНАТА БОМБА И ЧЕРНА ДУПКА ЗА БЪЛГАРСКИ МИЛИАРДИ АЕЦ БЕЛЕНЕ с около 7 милиарда евро/СЕДЕМ ГОДИШНИ ВОЕННИ БЮДЖЕТА/!!!!!!
Само тези позорни цифри подсказват :
1.Че България има пари не за два процента от брутния вътрешен продукт , а ЗА МНОГО ,МНОГО ПОВЕЧЕ!!!!
3.Че ако не се източват парите ни за Русия ,то ние ще можем да въоръжим до зъби нашата войска с НАЙ-МОДЕРНО ЗАПАДНО ОРЪЖИЕ.
4.Че управниците ни умишлено източват НАТО и умишлено подкопават, ерозират, съсипват , САБОТИРАТ военните възможности на НАТО и България.
5.Че Русия ограбва пладнешки ПРЕД ОЧИТЕ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИЯ ,НАТО ,ЕС И САЩ и никой не реагира:
Нито
цитирай
10. bdenkov - 13
16.07.2019 00:03
5.Че Русия ограбва пладнешки ПРЕД ОЧИТЕ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИЯ ,НАТО ,ЕС И САЩ и никой не реагира:
Нито от България ,нито от НАТО , НИТО ОТ ЕС ,НИТО ОТ САМИТЕ САЩ???!?!?!
ТОГАВА ЗАЩО СИ ХАБЯТ ДУМИТЕ НА ВЯТЪРА ГОСПОДАТА ОТ НАТО ,ЕС И САЩ и защо се правят на принципни и военни съюзници!!!
Жестоката българска бюджетна и управленческа действителност подсказва ,че ако искат НАТО ДА Е ИСТИНСКА ОТБРАНИТЕЛНА СЪЮЗНА ВОЕННА ОРГАНИЗАЦИЯ ,съответните ръководители и отговорници ДА СИ ОТВОРЯТ ОЧИТЕ И ДА СПРАТ ПЛАДНЕШКИЯ ГРАБЕЖ НА БЪЛГАРИЯ ,НА НАТО И ЕС ОТ РУСИЯ!
Защото докато умните умуват ,лудите се налудуват!!!!
Н.Григоров
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12249728
Постинги: 4561
Коментари: 10789
Гласове: 18362
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930