Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2019 10:33 - ЕДНА РАЗХОДКА ИЗ РОДОПСКИЯ ДЯЛ СТРЪМНИ РИД
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1175 Коментари: 4 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
   В тази разходка ще включа снимки от светилището над с. Неофит Бозвелиево. То е много популярно, едва лии някой българин не го е посещавал, но искам да го има в блога ми. В близост до известно светилище на Орфей се намира. От с. Татул се продължава към с. Нановица, от там по прексанта долина на р. Буюкдере. Неофит Бозвелиево е съвсем наблизо, а светилището е веднага след селото в дясно на един връх. Ориентир - мостът слд селото, където на дебела сянка се оставя колата.
  Приятна разходка с мена, ако някой не не се е здапознал още със светилището!

image
image

                                                Съвесм наблизо съм!

image

Ето го. Да се стигне до него не е далеч, но теренът е стръмен и ронлив. Преодолява се и трънест подраст, под светилището има дупки на язовци.

image

                  Върхът със светилището, малко трудно се различава след дърветата.

image



image

              Днес времето е подходящо за добри снимки.

image



image



image



image



image



image



image



image

                           Горе върху скалата с култовите ниши съм.

image

Под скалата има и пещера, но знаеш ли какво има в нея...По-добре да не влизам.

image



image

Взривни работи на иманярите...Аз виждам саамо едно разрешение на този проблем с унищожителите на старините -щом се окаже, че някой е такъв да го застрелват и оставят там, където е провеждал изкопните работи. Друг начин няма! Те ползваат багери, сонди, взрив.

image

                                       Откъртени от светилището скали

image



image



image



image



image

От това светилище се вижда светилището на Орфей, което превърнаха в кич. А около светлището на Орфей има още поне сто - това ее адно от тях - но до тях няма кой да предложи проект за пари от ЕФРР да бъдат направени пътеки.

image



image



image



image

Тук не съм бил, но ако се разтърся и на този връх ще намеря нещо, било то шарпан, оформена да прилича на нещо скала. Това е регионът на с. Равен, построено върху останки от тракйски комплекс и отвсякъде заобиколено с останки от културата на траките. Но да се намерят тези неща са необходими интереси, опит, познания, даян и дупце. Няма маркировки или кой да ти ги покаже, може да достигнеш на метри от свитилището и да не можеш да преодолееш напр. тръни.  Има си обаче логика в изграждането на тези светилища, помагаща на специалистите да ги откриват. Тук има кромлехи, култови ниши, култови тераси, било е винопрозводителен район. Аз, който не влизам съвсем в стандарта си признавам, че с познаването си на този крой се чувствам по-богат.








Гласувай:
11



1. tikoev - Ти си богат човек!
28.06.2019 10:57
Ти си богат човек!
цитирай
2. vesever - Много уютни ниши, а пещерата изг...
28.06.2019 12:33
Много уютни ниши, а пещерата изглежда мистично, дали някое създание живее в нея....
Поздрави, Коста!
цитирай
3. bdenkov - България няма проблеми
30.06.2019 13:41
Очевидно е, че България е тежко болна от противозаконие. Болестта е поразила целия обществен организъм и има своите специфични симптоми на съответните стратификационни нива - управляващи обществените процеси (политически и мощни бизнес фактори), управлявани (хората ангажирани в социалните процеси) и миманс (неактивни социални слоеве и маргинализирани етнически групи). В най-тежко състояние са именно тези, които са в най-горните нива на обществото като на практика състоянието им е безнадеждно (виж М. Глени и Ю. Рот). Болестта се възприема от всички у нас като хронична и неизлечима. Това води до изграждане на някакви компенсаторни механизми, които облегчават съществуването в очакване на неизбежния фатален край, което обяснява защо у нас почти няма желание и опити за провеждане на лечение. Заболяването обаче е силно заразно и метастазите на българската престъпност (както и на тази от останалите бивши европейски държави ! вече са обхванали ЕС.
Българското противозаконие не е проблем на България защото тя просто е безпомощна. Българското противозаконие вече е проблем на ЕС. По всичко личи, че това не се осъзнава от съюза и от там продължават да гледат на нещата у нас като на един атракцион. Резултатът от подобно поведение е повече от ясен - метастазите на заболяването ще преодолеят слабата имунна способност на старите демокрации, ще променят техния здравен статус и неминуемо ще разрушат самия организъм на ЕС.
цитирай
4. rosiela - Нямам думи от възхищение!
08.07.2019 18:14
Какви одухотворени скали. Красива природа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12183190
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031