Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2019 00:25 - ДА ДАДЕМ РАМО НА СЕЛСКИЯ ТУРИЗЪМ!
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 960 Коментари: 5 Гласове:
8

Последна промяна: 01.06.2019 10:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

     ДА  ДАДЕМ  РАМО  НА  СЕЛСКИЯ  ТУРИЗЪМ!

 

    В този постинг ще направя реклама на село Кос. Ако то стане известно ще остави далеч зад себе си близкото до него село Татул, добило популярност след разкопките на двореца /светилището/ на Орфей. Тези села отстоят едно от друго на час и половина-два, като ги свързва древен римски път, ползван и сега. И двете села са разположени в Равенския дял на Родопа, наречен Стръмни рид – мястото с най-голямата концентрация на тракийски светилища на единица площ. И вероятно някога винопроизводителен регион на траките, защото никъде другаде по Родопа няма толкова шарпани, в които траките по примитивен начин са правили вино.

   Село Кос се оказа с грижовни стопани, голяма част от които напуснаха България по време на възродителния процес. Те не прекъснаха обаче връзките си с роднините, останали в България, които подържаха къщите им и така повечето бяха опазени от срутване. Част от изселниците се върнаха на стари години в родното си място, изцяло обновявайки старите къщи като архитектурата им, да наподобяват крепости, бе запазена. Сега, погледнато горе от някое от тракийските светилища или винарни над селото, то изглежда добре в сравнение с много от селата в този регион.

   Село Кос е самостоятелно село и не е махала към близкото до него село Врело. Какво обаче се случи, че това село стана отправна точка за десетки тракийски светилища и винарни край него? Вече има и хотел.

   Селото е разположено на брега на реката Буюкдере, приток на Арда. То се явява много ниско в сравнение със село Джелепско, с което имаше връзка по един тесен опасен лош, и много красив път. Съседното му село Врело с неговите махали също е поне на 300 м. по-високо от нивото на с. Кос. По реката край селото се твърди, че имало златоносен пясък и парчета злато, а също сребро и др. ценни метали, поради което по нея често сноват боклуци с металотърсачи. Може и да има нещо, защото скалите са оцветени и камъните са тежки все едно са от метал. За да се осъществява връзка между селото и нивите на хората отвъд реката имаще бетонен мост с широчина 2, 5 м. От него до с. Врело почвен път свързваше двете села. Основният поток на хората обаче е към Момчилград и поради това автомобилен път от село Кос през с. Врело за Момчилград бе потребен. Кандидатстваха хората за средства за път по тяхна програма по линията на ЕФРР. Програмата бе одоборена, отпуснаха им пари, с които не само бетонираха пътя от с. Врело до този мост, но и разшириха малко и преасфалтираха пътя от с. Кос до този за Джелепско и Звездел. И изведнаж, вече втора година се оказва, че с. Кос е в центъра на комплекс от светилища подобно на с. Равен, при това около самото село. Изоставеното, но подържано в някаква степен училище бе преустроено в хотел от висок клас. Хората от страната обаче не знаят за това място, а ако се пътува с помощта на джипиес, пътят към селото от с. Врело до с. Кос още не е отразен и приборът отбелязва, че път няма. А то има - нов, бетонен. Истината е че е тесен и стръмен, но за автомобилите – никакави проблеми ако няма сняг или лед.  Най-голямата стръмнина е преди моста. 
     Пииам се, ако не бяхме към ЕС да ни отпуска пари по програма за развитието на регионите, а към ОНД, дали такива пари щяха да ни бъдат отпускани от независимите азиатски държавиили или Путин щеше да ни окраде още веднаж по неговите програми "Голям енергиен шлем", "Белене" и други проработки на ФСБ и отговор нямам...

    Какви възможности за разходка предлага това село:

    Първата серия от разходки може да се осъществи от реката, като се ползва римския път за с. Къщакьой. Той отвежда на един превал, в дясно от който е видно първото светилище по рида. То е много голямо от типа с трапецовиидни ниши, а огромните му скали са моделирани да приличат на нещо. Непосредствено до него е изоставеното село Къщакьой, за което ще стане дума отново. Малко е да се каже, че природата около Къщакьой е бисер...

    До светилището се достига лесно и безопасно, но за да се разгледа, то трябва да се обиколи, което е задача нелека. За да усети човек неговото величие трябва да го обиколи, защото трапецовидтиге култови ниши са на невероятни места. Това светилище турците тук припознават и като свое свято място. Около светилището иманяри /б. м. боклуци, които рушат идторическите останки/ копаят като за световно и взривяват местата, където металотърсачите отчитат нещо. Обаждат се хората на тел. 112, все едно полиция няма. А докато умните се намъдруват, лудите ще се налудуват, разрушавайки антични пометници на по 10 и повече хиляди години. Същите тези идиоти /б. м. иманяри/ взривиха римския мост под махала Караджовска, намирайки между камъните му длета, счупени чукове и други метални инструменти на робите, градили моста. Още три моста разрушиха иманярите над с. Чакаларово.

   По рида се достига до още едно по-малко светилище, а после до още три, но те е по-удобно да се посетят от към реката Буюкдере, покрай която минава пътека, някога ползвана от стадата на хората. Днес по нея се разхождат крави на полудиво отглеждане.

   Срещу най-голямото светилище до с. Къщакьой на отсещния бряг на реката има шарпан, запазен като да е правен наскоро. Той е лесен за откриване, защото е в скали сред гората. Друга скална група няма. Целиш скалите и си при шарпана.

    Друга дестинация е тази с изходна точка махалата Гузоолар, на два км. от с. Кос към с. Врело. По рида, започващ от махалата има римска магистрала широка 4 метра с джобове като място за отбивка на автомобилите. От тази магистрала се отделят пътища по всяко дере, по всеки рид. Тези пътища са били ползвани от заселниците на планината тук преди около 300 години. Затова и селата се явяват са свързани с римски пътища тип стратегически, широки само 80 см.

   Първата забележителност по този рид е един шарпан до пътя. В дясно ако се тръгне през гората има още няколко шарпана, за жалост някои потрошени с чук от един луд от махалата. Всяка скала тук е моделирана от траките, има и светилища с трапецовидни ниши. Други скали пък наподобяват на монументи. Всичките тези скали се виждат от с. Кос отсреща на рида, но подробностите по тях се виждат само от бизко разстояние.

    Пътят достига до с. Къщакьой, махала на с. Татул, макар да е по-близо до доста по-голямото село Равен. Явно предишните години не е било така. Аз нарекох селата Татул,  Равен и  Кос средищни села за посещаване на тракийски свметилища, но с. Къщакьой в това отношение няма равно на себе си. То е единственото място в Родопа – в случая село –  отвсякъде обградено със светилища от вида с трапецовидни ниши, с култови тераси, с кромлехи. На където и да погледнеш се виждат скали, моделирани от траките. Ще опиша само няколко от възможните преходи от това село, те са над десет. Единият възможен преход до огромното светилище с култовите ниши, на една ръка разстояние от селото, вече описах.

   От селото има римски път за долината на реката, която идва от с. Врело, бъкаща от светилища. Там са Казаните, две от най-големите светилища тук. Как ли са висяли на такава височина траките и с кремъците си са стъргали скалата за да направят тези ниши! Пътеката за с. Татул след реката минава покрай фантастични места, цитирам скалата Лъва и след нея дворецът на Орфей. А между тях поне още десет светилища. Ако се тръгне по реката в посока на с. Равен се минава под Казаните по оригинална пътека на траките с парапет, защото под нея е пропаст с река. Има и каменна стълба, запазила се 10000 години.

    От с. Къщакьой има директена пътека до Казаните и от нея до махала Въз, има и пътека за с. Равен в два варианта, като едната минава покрай други светилища, между които една скала Чиляка /такива има две/, покрай една пещера, още няколко по-дреби светилища, една скална гробница, за да излезе при Равенската Харманкая.

   Друго изходна точка за туризъм по тези чудни места е с. Врело, на 4 к от с. Кос. Тръгва се в дясно от пътя, минава се покрай джамията. Има две светилища на един рид, грамадни, като при второто има най-големия шарпан от всичките по Родопа. По издялана в скалата пътека, не е опасна, се достига до една тераса на скалата и пещера в нея, от която вероятно е проповядвал първосвещеникът преди хиляди, хиляди години. На това светилище скални ниши няма, но скалите са моделирани да приличат на хора, на животни. И още нещо да изтъкна като предимство на това светилище – от него се вижда цялата околност. Ако някой твърди, че познава Източни Родопи ще отида с него на това светилище и ще го попитам какво вижда наоколо.

  Друга отправна точка е с. Равен. То самото е интересно с Малката си Харманкая с кладенеца в скалите, но интересните му места са двете дерета. По дясното има още един Чиляк, който аз празчистих с инструментите си. Има и шарпан, а също и скари с печат или барелеф, не мога да кажа какво е било това място. Интересното е и друго, по скалите има следи от длета, което означава, че светилището е променяно вероятно от римляните. Те са ползвали пътекита на траките където може за трасета на техните пътища, разкопавали са тракийските могили заради златото.

   Още адно голямо тракийско светилище има тук, това е Голямата Харманкая между селата Чобанка и Биволяне. Какво ли са искали траките да изобразят с тези хармани – на светилището има един голям и един малък - с квадратните си и кръгли издълбани фигури върху равната част на скалите. Долу в дерето има скали с култови ниши, а същите фигури по хоризанталната част на скалите има в махалата Чобанка срещу светилището. В прекрасна местност има едно ново медресе, което означава висше мохамеданско духовно училище. По-нисшите са мечити и мектеби.

   Всичко това се явява в страни от един център, наречен с. Кос, където има хотел.  Идеалният център обаче е не с. Кос, не с. Татул, а обезлюдената поради делата на идиотите неовъзродители от 1989 г. махала /или село/ Къщакьой.

  Баба Ванга говори за силни места, такова за нея е мястото на изгасналия вулкан при Рупите. За мен силно ммясто е това село, Къщакьой. Като местоположение – в центъра на десетки, а може би и стотици светилища – друго такова село няма.

   Посещаващите тези места обаче трябва да имат едно специално качество, което вече е рядкост – да са неснобове. Това обяснява малкото посещения по тези така интересни места, а също и малкото прониквания в блога ми, когато пиша  по тази тема. Обяснението е съвсем логично – неснобовете, които обичаме родината си и правим каквото можем за нея,   ставаме като изкопаеми, толко малко сме вече...

   Ако пишех колко са могъщи рекетите на Путин, колко почтена е Йончева, колко интелигентен е Радев и че ако не минем към ОНД никога страната ни няма да се оправи, щяха да ми подпалят блога от прониквания в него, нямаше да имам пост без да е най-пръв на Първа страница...

   Кой се интересува от разни села, от красива природа, от антични останки, след като има толкова приготвени за снобове места, където приготвят сръбска скара, звучи сръбско-циганска музика, цитирам Банско, Цигов чарк, махала Врата до Белинташ. Посещаващите тези три места за почивка поздравявам с една песен, която със сигурност ще им ареше:
https://www.youtube.com/watch?v=maOzYHjXNLg





Гласувай:
8



1. bdenkov - 1
02.06.2019 15:05
Публикувано във факти.бг: Преди 1877г. руският ботуш за 3 века 11 пъти преорава България с надеждата да ни затрие физически. Чувал ли си за Одринския мирен договор, за Кайнарджашкия? През Априлското въстание излизаме с дървено топче и кремъклийки срещу войската на Османската турска империя, защото Русия блокира в складовете си хилядите модерни пушки закупени за въстанието от богати Българи-патриоти... Само търговецът Николай Миронов закупува 8 000 пушки, които ръждясаха в одеските складове ДА, РУСНАЦИТЕ МНОГО ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ, НО НЕ И БЪЛГАРИТЕ!
цитирай
2. bdenkov - 2
02.06.2019 15:06
Английския генерал Джокмъс: "Тези, които се бият за гръцката свобода не са моралии /жители на Морея - Пелопонес/, или гръковизантийци, а народ от по-твърдата албанска раса и от този на север. Под командата на Хаджи Христо конницата им е от българи. Едничката добра пехота се състои от сулиоти и от румелиоти, българи от Румелия." - това е по повод на Гръцкото освободително въстание - 1821 г. Гръцкия историк Трикупис пише: Водачите на двата враждуващи лагера всред гръцките въстаници вече се готвеха да се нападат. Изведнъж посред тях излязоха двама български воеводи Хаджи Христо с българска кавалерия и Хаджи Стефко [от Охрид] с българската пехота и държаха приблизително този език на безумците, които щеха да се изколят: – Ние преминахме планини и долини; ние и нашите другари дойдохме с вас да се сражаваме до вас за кръста и гръцкия народ; не ви искаме никакво право за своите заслуги, които верваме сме допринесли, а ви молим да ни застреляте всички до един, преди да сте се изклали. Защото не можем да преживеем срама, да присъствуваме при вашите вътрешни ежби, и то във върховния момент на войната за освобождението на вашата родина. – Благодарение на тия двама благородни души началниците на двата лагера, опомнени, се помириха, за да отблъснат веднъж опасността, която застрашаваше плодовете на толкова пролята кръв.
цитирай
3. bdenkov - 3
02.06.2019 15:07
.........През всичките векове, българската история е била подлагана на нагли манипулации, безочливи фалшификации, кражби и директно унищожение (горене на книги, рушене на културни паметници и геноцид спрямо живите носители на историческата истина и традиция). В това отношение, най-големите вреди на българската история са нанесени от гърците, турците, евреите, руснаците и сърбите! В по-ново време грубата игра беше заменена с някои по-рафинирани средства и методи, но това не променя нещата. Например - Световната банка отпуска някаква жалка целева субсидия на Министерството на образованието и срещу това го обвързва с договор, нейни специалисти да изготвят учебните програми, по които ще учат българските ученици и студенти. И за да са нещата точни - в това не участват български експерти за да не объркат нещо. Точно и ясно!..."
цитирай
4. bdenkov - 4
02.06.2019 15:08
В момента в който се озъбим на "братушките" ние "умиргаме"! Русия няма нужда да ни бомбардира, достатъчно е да активира своите "спящи клетки". Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските \"спящи клетки\", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД е умен и мъдър. Освен това, честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух....
цитирай
5. bdenkov - 5 Докато МОЧА се пъчи насред София няма да се оправим!
02.06.2019 15:11
Факта, че намират България за "спокойно и прекрасно място за отдих" и 300 хил ватника са си накупили имоти у нас, бегло подсказва в каква мизерия живеят там.
Никакъв шанс да преборите Гърция и Турция... Просто Руснаците започнаха да се усещат. Веднъж прескочили България, няма сила която да ги накара да се върнат. От 6 години не съм почивала на бълг. черноморие и не ми липсва. Ключовият момент е почивка. Последният път на Созопол, между два ресторанта, единият с две певици яко фолк, другият с джаз и ние по средата в стаята с малко дете. Вярно, че в 12 ги намалиха, ама на нас ни бяха гръмнали главите. Айде няма нужда...А за болестите, с които се прибират всички няма да говоря. Сега запазих къща на 200 метра от огромен плаж, с тюркоазена вода, за 10 човека - 130 евро.... Ципурата 13-15 евро, октопода -6 евро, салата 4-6 евро. Да не би при нас да е по-евтино? В заведенията при нас са масово пържени аламинути, дюнери и палачинки. Като се прибирах от нашето море стомахът ми се чувстваше изнасилен.... Огромна е разликата, при нас не се предлага почивка. То е всичко друго, но не и почивка.
Идея си нямаш, колко бедни българи са с имоти в Гърция....Та там може да се намери къща за 50 000 евро, на 200-300 метра от морето....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184881
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031