Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2019 00:41 - НА БАБИН ЗУБ - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1246 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 07.01.2019 01:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg



                                               
НА  БАБИН  ЗУБ

 

      Така се казва ридът, започващ от вр. Миджур, който се спуска към с. Станичане, Пиротско и достига брега на р. Нишава.Това е един огромен рид, който по площ е равен на рида Триглав, а също и на друг един, наподобяващ огромен наклонен триъгълник, започващ от вр. Вражата глава между реките Темщица и Дойкинска до вливането им в р. Нишава. Ако човек не е бил по тези места не може да си представи за какво огромно нещо става въпрос. Всеки от тези ридове има площ може би колкото на планината Витоша. Тези огромни пасища са били в основата на поминъка на българите-планинци по времето на Османската империя, а след Освобождението ни до края на ПСВ. После се струпват злощастията над тези хора…

      Ридът Бабин зуб е бил граница между България и Сърбия преди Ньойския договор. Имало е неразбиране от поставящите граничните пирамиди от вр. Миджур ли да започва границата или от съседния нему не толкова голям безименен връх от западната страна на Миджур, от който започва рида Бабин зуб. Поради тези спорове тогава са били поставени пирамиди и по двете трасета, между които е отанала заградена площ на един триъгълник с хипотенуза около 500 м. и катети около 1000-1500 м.

      Пред очите ми е огромното Миджурско пасище, което съм посещавал много пъти. Това пасище продължава и в България, като слиза до селата Горни Лом, Язово, Мартиново. Огромно нещо, но в него освен чаловете и наклонените скатове влизат също така остри върхове, пропасти, наклонени пасища, по които не може да се стъпи, но ерозия по тях няма, има джендеми като при х. Рай.

    Ще направя кратко описание на планината в този дял:

    Почти от вр. Миджур започва долина на река, която слиза в с. Топли дол. Долината е широка, тя е едно огромно пасище, преминаващо в гора малко над селото.  По нея слиза една от реките, даващи начало на р. Темщица. На Запад от вр. Миджур главното било на планината става стръмно и страшно, подобно на Суходолието в Пирин. То се снижава малко при Козия превал, свързващ някога селата Черни връх и Горни Лом. След това билото се превръща в диво конче, част от резервата Чупрене. За упозналите този дял на Балкана помествам таг, село Репляна. Такова красиво като местоположение село рядко се среща в красивата ни страна.

   На изток билото остава шроко и с лек наклон отива към седловината, свързваща село Топли дол със с. Мартиново. След тази седловина билото заприличва на сиамски близнаци като това в участъка, наричан Козница, между Петрохан и Искърския пролом. Дори има и един огромен висок около 2000 м. н. в. въртоп с три езера в него, наричан Трите кладенци. От едната страна са острите скали на Копрен и Трите чуки, от другата – огромни пасища към Западните покрайнини. За жалост, великите сили и после Сърбия, а също и България, която с просташката си национализация, превърнаха този регион от животновъден в планинска джунгла, до която сега има пътища единствено за да се изсичат буките й. Те преобладават тук, дъбът е не повече от 10%. Такива огромни буки съм виждал само около х. Тъжа.

    При първото ми преминаване от тук през 1991 г. срещах много видове животни, най-много от тях бяха диви свини, които не са страшни като мургашките. Родени горе в планината, не виждали хора, те не страхуваха от мен. Видях и рис. До днес помня едно животно,  подобно на котка, но по-едро и с много дълги крака, като на кокили, съскането на змии срещу мен, едри паяци, диви котки. Бях като в амок,  не се страхувах от нищо, спях навсякъде, но и имах късмет – нито един дъждовен ден. Ако през нощта ме бе връхлетяла буря и дъжд, не знам дали щях да успея да слеза от планината, чиято височина тук е около 2000 м. м. н. Знам за тази опастнос, но рискувах. Тогава за първи път зърнах Копрен – юг и Миджур – юг.

   Положението обаче се промени. Ако някога билото на планината, граница между Сърбия и България бе пълно с гранични застави на сърбите, днес можем да пътуваме по тези места свободно и у нас и в Сърбия, б. м. Западните български покрайнини. Останал ми е спомен обаче горе от вр. Миджур, когато гледах огромните пасища в тяхната територия, а също и скалите по рида, наричани Бабин зуб, коит по-късно упознах, достигайки ги от всички възможни места по долините на реките и селата под тях. Ридът Бабин зуб е вододел на реките, вливащи се в р. Нишава и тези, вливащи се в р. Тимок.

    Част от рида, наричан Бабин зуб има скали, приличащи на човешки зъби – кучешки, резци, кътници. Някои от тях са с кариеси, други са счупени наполовина, на някои стърчат само корените. Има обече един напълно запазен кучешки зъб, под който е хижата „Бабин зуб”.  Сега до нея има и прекрасен хотел, в който се нощува срещу 16 евро на вечер, има и ресторант, едно прекрасно място.

    Красотаата на този НАСОЧЕН НА ЮГ дял на планината привлече сръбската строителна мафия да постори много лифтове и влекове тук, да направи писти, а покрай тях и хотелски комплекс. Как не попитаха мен да правят ли тези рушащи природата простащини или не, щях да  заведа строителните биринджимафиоти и да им покажа, че пистите ще гледат на юг, кото означава, че ще имат само един недостатък, няма да могат да се използват. Височината им също не е голяма, те започват от 1500 м. н. в. Съсипаха природата, „заключиха” в тази простотия вероятно много милиони евра на сърбите. Същата простотия, като нашата в Банско, където още не е ясна мафията, собственик на пистите по Пирин. Мисля, задкулисието на страната ни със сигурност я знае, а може и самото то да е собственик и сега платени негови простачета да зоподмятват лозунга, приканващ за досъсипванее на Банско и Пирин:

   Банско иска втора кабинка!!!!!!!!!!!!

   Дали няма да се появят и жълти жилетки, подкрепники на това искане, зад което се прикрива мафията?

   Туристическите маршрути с изходна точка х. Бабин зуб са много, ще упомена някои от тях.

   На три часа от хижата по изоставен граничарски път се достига централното било на планината при вр. Миджур. В завиисимост от времето и силите може да се направи лъч в посока на Попмартиновата чука. Ако времето е ясно и се виждат Трите чуки преходът е прекрасен. Втора разходка може да се направи в посока на един Заподнобалкански шедьовър, вр. Острата чука. Той е в Резервата Чупрене. След вр. Миджур се трътва на запад по билото и се слиза на Козия превал. Следват два остри върха, вторият от тях е Острата чука. Какво се вижда от нея като красота не мога да опиша, ще спомена само вр. Хайдушки камък, вр. Орлов камък, вр. Миджур, ридът Бабин зуб, скалите на Белоградчик, принадлежащи към Светиниколската планина. И тя дял на Балкана.

     От вр. Миджур стратегически римски път слиза стръмно в с. Топли дол. Да отбележа, че римските пътища тук са много, част от тях достигат до мини за мед, които са със затрупан вход.

     От х. Бабин зуб може да се слезе в с. Топли дол, ако пък базата е в с. Топли дол се идва до тук. Село Топли дол е изключително красиво като местоположение и да се отиде от него на разходка до красиви места маршрути има много. Посочвам любимия ми, до вр. Вражата глава. От хижата може да се слезе и в с. Црни връх, през което минава шосето за скикомплекса, вероятно пръкнал в резулта на интересите на мафията да строи тук. Освен „работа” с боклука и наркотиците, мафята и строи. Строителната сръбска мафия сега се руши природата в Западните Балкани с пари от ЕФРР, за която има и конкретно обвинен строителен мафиот, роднина на Вучич. Разбиват планината за да строят МВЕЦ-ове, от които няма да има никаква полза.

    Упознаването на скалите на Бабин зуб може да стане с едиин кръгов маршрут от х. Бабин зуб, като се достиге до първия зуб и покрай него се премине покрай всичките оставащи зуби. На доста от тях изкачване е възможно, за други изкачването е невъможно защото има милиони за скиписти, хотели, влекове и др, но за една желязна стълба за да се премиине метър или два над цепнатина и така да стане достъпът до върховете възможен, няма.

    В началото на маршрута е стръмно. Интересно е не само да се премине пред скалите, но и да се надникне между тях, разкиват се по-ниски скални приказки, които могат да се видят само от тук. Пътеката – тя не е маркирана, ходи се между пасищния бурен по изоставените пасища – слиза при един заслон, близо до който има скална тераса за разглеждане на околността. След това по асфолтовия път се минава под зубите, за да се достигне отново х. Бабин зуб.

    Отстоянието на тази хижа от София е около 150 км. Много наши скиори предпочитат тези писти и хотел, защото са много по-евтини от нашите, но пистите могат да се ползват кратко време след снеговалежа, защото са изложени на юг с едно изключение. Пък и пътят до комплекса си е опасен – и стръмен и тесен.

   С прискърбие съобщавам, че стротелната сръбска мафия разби красотата на с. Црни връх, Разцепеният водопад. Той бе минимизаран модел на нашето Разцепено пръскало при Триглав. Голяма красота беше. Но работят за природата стротелните мафиоти – преместиха навеса до водопада докато взривяваха скалите, после го върнаха върху скалните отломки, нямаше вече ливадки около водопада. Тук вече никой турист няма да спре.

   За да оправят скапаната си енергетика сърбите взривиха скалите около водопада, вековните буки отсякоха, багери булдозери пробиха трасе за тръбите за водата, да се отработи тя енергийно. Такава простащина, да разбиеш изворите на дивната р. Тимок, никой не допускам да е правил. Дано строителата мафия на близкия на Вучич стоителен мафиот се напечели докато той остава кърмчия на Сърбия, а също покрепник на Путин и поддержник на политическата му линия на Балканите – недоверие между страните, напрежение, приматиизиране на всичко, че и на природата.

    Приятна разходка с мен:



image

                                        Новят хотел "Бабин зуб" 

image



image

                                               Чал по рида Бабин зуб

image

                                 Красавецът Миджур. Съжалявам неупозналите г....

image

                     Острата чука. Пред мен е долината на р. Црни връх.

image

Острата чука снимана с много голям зум. Тя е най-близо до х. Горски рай над Чупрене.

image

                                          Миджурски простори

image



image

                                          Започват зъбите на баба

image



image



image



image



image



image

                   От към с. Горни Лом скатовете на Миджур са мното стръмни.

image

Вижда се пътят, по който сръбските граничари са пътували до заставата на метри под върха.  Тозии връх не е Миджур.

image



image



image



image



image




image



image



image




image



image



image



image



image



image


image

Може ли да си представи някой как изглежда тук когато гората и тревата са зелени?

image



image

                              Скалпът на паднал от Зъбите турист?

image

                                       Площадка за разглеждане

image



image



image

                                 Изкуствен водоем, тук ги наричат езера.

image



image



image






Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185294
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031