Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2018 20:47 - РАЗХОДКА ОКОЛО СЕЛО ВРЕЛО - 4
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2115 Коментари: 3 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
  Разходката този път ще осъществя по част от долината на реката, идваща от с. Врело и след това ще поема по римския път, който слиза от с. Равен в долината на същата тази река под махала Въз. В тази точка се събират няколко римски пътища от малките, широки по 80 см. Римският път, който ще ползвам е запазен, защото се ползва за придвижване на животните на хората към паши или вода.
    В дъбовата гора попаднах на овчар, който обясни защо турците почитат дъба и никога не отсичат дъбово дърво. Дъбът, каза турчинът ражда желъд, с този желъд се хранят овцете, а овцете хранят нас. Да отсечем дъбовата гора, каза човекът, означава да си отсечем храната. В момента си спомням и нещо друго - ужасяващата жега, докаато говорих с овчаря и оплакванеето му, че вълци пред него нападат овцете му, като удушват по няколко от тях, а има и длучаи когато отнасят овца. Появи ли се глутница вълци, каза той, кучетата бягат а те нападат овцете, все едно ме няма. Защо, казва овчарът аз да нямам право да нося със себе си силлях /оръжие/ ?   
    Тук римските пътища са много, аз свързвам това с пътеките на траките за светилищата им, доста нагъсто тук, трасетата на част от които са разширени от римляните. Големите магистрали обаче по 4 м. са строени горе по билата на ридовете. Много е интересно, но за тези, които имат интерес към тези места и античната им култура. А този район тук - такъв се среща рядко. За да може да го посещава обаче човек, трябва да се запознае първо с орографията му и с възможностите, от къде може да се премине за да се достигне определено светилище. Достъпът до тях става все по-труден с обезселването на планината след 1989 г. и е възможно голяма част от този регион да стане недостъпна за хора. 
   Недостъпна за хората стана голяма част от Берковския Балкан след като от него бяха прогонени каракачаните. Там няма светилища, но има красота, почти не докосната от хората. Без каракачаните там няма кой да почиства от пасищния бурен - хвойната -  и през нея не може да се премине. Кронките й са достигнали дебелина като човешката ръка, а твърдостта и елестиичността им е много по-силна от възможноситите на човек да прегъне тези клронки и да премине. Преди години попаднах на такъв 100 метров капан под вр. Копрен, от който едвам излязох. Без анорака си и без телефона си, със сили, едвам да се спусна към х. Копиловци...
   В Източни Родопи климатът и надморската височина са различни, вместо пасищен бурен по изоставените части на планината прорастват непроходими тръни. Не тревисти, а дървесни. 



image

Този отвор вероятно е бил вход за трака първосвещеник, за когото има място в скалата да се скрие и да се окаже, когато нещо трябва да каже. Другатаа веероятност е това да е била скална гробница. Но скалните гробници са с овален отвор, а не квадратен.


image



image



image



image

                           Част от скромно светилище над реката


image



image



image



image



image

Ето пътят, който позвам. През вековете, когато не е имало хора по тези места са го ползвали дивите животни.

image

Наближавам региона на с. Равен изотдолу. Той отвсякъде е много интересен. Тук има скални ниши, кромлехи, скални гробници. Има ии пешери, събиращи стадо от 600 овце със знаци на траките на входвете.

image

Под този скален гущер има много голяма пещара, част от светилището на траките.

image

                   Култовите ниши вече са се размили...

image

           Това светилище завършва горе с кромлех.

image



image



image



image

           Недоразмити през 10-те хиляди години ниши.

image

                                        Още един кромлех

image

                           Кравата

image

                   Още останки от делата на траките

image

Входът на една от пещерите. Вътре в теези пещери няма ниши или други дела на траките, каквито има в една от типа Вулви над с. Красиино. Там скалите не са стигнали на траките да дълбаят ниши, та са издърбали такива и вътре в нея.

image

                             Под тази скала е най-голямата пещера.

image



image

                       Обичам да си правя селфи, ето още едно. Днес съм малко тъжен...

image

                                                            Човекът

  Разходката по тези невероятни места продължава. Интересът към тези мои постинги не е осообено висок, обяснявам си го с предположението, че хората в България са запознати с тези места.





Гласувай:
7



1. vesever - Много ми харесаха формите в скал...
03.12.2018 16:24
Много ми харесаха формите в скалите, първата ми прилича на слонче и се сетих за малкото слонче на Хайранлар ...
И селфито е много атрактивно, ...
Поздрави, Коста!
цитирай
2. planinitenabulgaria - Още една поредица от около 30 снимки по римски път, провиващ се между
03.12.2018 21:25
vesever написа:
Много ми харесаха формите в скалите, първата ми прилича на слонче и се сетих за малкото слонче на Хайранлар ...
И селфито е много атрактивно, ...
Поздрави, Коста!


тракийски светилища ще поместя и отивам на друго място. Като прегледам архива си, ще преценя кои места да доупозная следващото лято. Пролетта на Източни Родопи е към края на април и началото на май.
цитирай
3. vesever - Със сигурност през пролетта ще е ...
04.12.2018 22:20
Със сигурност през пролетта ще е най-красиво там...заслужава си да се отиде!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12187417
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031