Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2018 21:46 - РАЗХОДКА ОКОЛО СЕЛО ВРЕЛО - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2798 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 29.11.2018 21:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
     В тази поредица от постинги ще поместя картини от околностите на с. Врело. То има много особено местоположение. Центърът му е на рид, който се извива като подкова, от двете му страни извират малки рекички, обединяват се в една доста голяма и под двореца на Орфей се вливат в основната река тук, Буюкдере. В ляво от рида се отделя един друг, който има две светилища и една винарна. Следва второ отклонение пак в ляво, като по него тракийските светилища са с най-голяма гъстота на квадратен километър, а римските пътища достигат до широчина в някои участъци до шест метра, където са им правени джобове. Основната им широчина е 4 м. Тук района вероятно е бил винопроизводителен за траките, защото шарпаните, където те са мачкали гроздето са на много места и с различна големина. Шарпани има и около с. Равен. 
   Разходката сега ще бъде по първия рид, като ще покажа снимки от две светилища по него и една винарна.
   Ако някой не познава това антично място - приятна виртуална разходка с мен!


image

   Това е чешма до текето, строено с пари от една туркиня, работеща в Англия. През лятото е тук за да помага на престарелите си родители с животните, а спечелените пари влага във и около родното си село. Този мъж е турчин с двойно гражданство, дошъл си от Турция. Полива граиднката на туркинята. Тук обичам да си почивам и като изчезна турчинът аз взех от колата една лозарска ножица, подрязах красиво дръвчетата, после им забих колове и ги превързах, за да растат прави. Като направи някой нещо, трябва другите да го опазват, а който може да прибави нещо към него, да го подобри, трябва да го стори. Ако пътуваме покрай това теке някога, ще спра за да видя дръвчетата как са тръгнали, ще си взема предварително ножица и клонорез.

image

В тази полупустиня и на козите не им е лесно. Но пък водоизточници - бол. Навсякъде, където има водоизточник, водата по тръби се води до чешма с корито, за да пият и животните. На чешмата има надпис кой я е построил. Някъде има и беседки. Животните знаят къде да пият вода и когато им се пие тръгват към най-близката чешма-поилка.

image

                                         Започва скалната приказка.

image



image



image

Това е шарпан, сълиращ поне три куб. м. грозде, но е разцепен. Счупени са му изтичалото към шарпана с малкия обем за изгребване на виното. Ще има снимки с по-запазени шарпани.

image

                Останка от римски път, но скромен.

image



image

Съвсем наблизо до шарпана започва светилище.

image



image



image



image

                                                    Счупеният шарпан

image

                                 Елементи от светилището

image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image

                                                  Смрадлика

image

Доста сериозен римски път, който ползвах. Ще покажа и по-сериозен.







Гласувай:
5



1. rosiela - Митично.
29.11.2018 22:44
Някои скали са човешки образи направо. Природни чудеса. Или човешка намеса? Не знам, ти ще кажеш.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Благодаря Ви, г/це Радостиналаса1995 за критичното Ви гласче!
29.11.2018 22:46
Ще се сезирам, накритикуван от Вас за не съвсем добрия ми постинг от поредицата "Село Врело" - аз също осъзнавам ропуските си! - и още в следващия ще поместя снимки на по-интересни скали и на още по-широки римски пътища. Ще потърся и още по-голям шарпан...
Имам обаче въпрос към Вас, г/це Радостиналаса :
- Защо когато коментирате постинг на Товарищ венцИ сте толкова мила, нежна и размечтана? Той е доста по-малък на възраст от мен, което означава по-глупав заради недостатъчния си жизнен опит. Трябва да научите някога, че Човекът поумнява с възрастта или ако ходи на планина, а жената - от успешните извънбрачни връзки. Аз познавам до такава степен поумняли жени, че ме втриса, когато ми се налага контакт с тях.
А сега и нещо обективно - аз съм много по-красив от него, видно от снимките в кадровото му досие, в личното, в работното и в оперативното.
Трябва да има нещо!
Каня Ви на един от концертите, на които ще присъствам служебно като вещо лице за оценка на изпълнителите. Подробности в линка:
http://planinitenabulgaria.blog/izkustvo/2018/11/28/chakam-trimata-golemi.1636666
цитирай
3. planinitenabulgaria - Дано повече хора проявят интерес към този регион
29.11.2018 23:53
rosiela написа:
Някои скали са човешки образи направо. Природни чудеса. Или човешка намеса? Не знам, ти ще кажеш.


като го посетят и останат по къщите за гости и скромните хотели. Така ще подпомогнат местните хора. А там има какво да се види - природни красоти без подобен аналог в България, антични останки от няколко култури, паметници, резултат на борбиге между различните вери.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12180310
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031