Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2018 18:38 - НА ПОСЕЩЕНИЕ В ПЕЩЕРАТА ДО СЕЛО АНГИТИС В ГЪРЦИЯ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 6266 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 23.11.2018 18:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

   Това лято за кратко време бях на "почивка" в Гърция. Подчертавам, за кратко време, а почивка сложих в кавички, защото пристинах на морето съвсем отпочинат.  Опасявам се, че една продължителна почивка на морето би могла да доведе до пълното ми и окончателно...почиване. Имам чип, който ме шпори непрекъснато - да ходя, да работя, цял живот не съм мирвал.Но пък винаги съм се връщал...
   Почивката ни беше в едно малко населено място, много приятно, между курортните села Неа Моданя, Неа Плагиа и Неа Паралия. Мисля, че селцето ни се казваше Неа Парантиа, но не съм сигурен. Името му в превод означавало пясъчна ивица край морето. Поводът обаче бе чудесен за посещение на част от Родопите, на долината на р. Места около с. Буково, намиращо се под рида Каялийка -нещо много страхотно. И още нещо посетихме, пещерата при с.Ангитис. 
   Сега ще се отклоня от темата:
   Планината Пирин в Бълггария я състоят от три части - Северен, на който калите са карстови, започващ от долината на р. Струма и достигащ до седловината при вр. Муратов, Среден, състоящ се от сиенитни скали, започващ от същата тази седловина до седловината Папазчаир и Южен, отново карстов от седловината до Парилската. Това разделение на Пирин е плод на непознаването от разделителите му. Истината е свъсем друга - Пирин продължава чак до Бялото море. Планиината Алиботуш, наричана още Славянка е част от Пирин - карстова, висока. По нея дори черномуровите гори са по-големи по площ от тези на Пирин над х. Бъндерица. Алпийската долина на планината Славянка между върховете Царев и Гоцев е типична алпийска долина като тези над х. Яворов. Сега ще направя още едно допълнение към темата Пирин, от името на човек, който добре познава планините на България:
   Застанал на връх Гоцев, туристът, който който освен, че гледа, вижда пред себе си в посока на Бялото море същите Казани и Суходоли, каквито има в Северен Пирин. Една страховита долина започва от вр. Гоцев, разделяйки в началото планината на два рида, но те се разширяват, по тях се виждат поне още пет планини. Всичките тях ги причислявам към Пирин, защото са продължение на неговия масив.На една от планините вляво има скибаза.Освен долиниите на реките, от вр. Гоцев се виждат и много слепи долини и огромни въртопи, в дъното на които има села. Един наш много голям въртоп, този със село Смолча, е като една шушка в сравнение с тези пирински гигантски въртопи.
    Още след гр. Гоце Делчев пъят навлиза в региона на Пирин. Слизайки в дълбок, огромен въртоп, той се закатерва по преградата му и заслиза към гр. Драма. При това слизане в дясно има отклонение за пещерата при с. Ангитис, един шедьовър, от пещерата на който изтичат доста от реките, които пропадат във въртопите.
    Пещерата е образувана от подземния път на реката, която тече в планината, образувайки много дълъг тунел с пещерни образувания като сталактити и всякакви възможни подобни. Облагородена е само в долната част, на пещерата, като в реката има риба. Тъпите гърци са издали забрана в пещерата да се правят снимки. При опит за снимане се налагат големи глоби. Не разбирам защо е сътворена тази заповед. Аз като природолюбител в пещерата бих снимал доста от красотите й, които нямат аналог в света както няма два еднакви облака. Няма да снимам снимам естесвото на премиера им, та да въвеждат такива възбранни мерки.
   Да завърша с Пирин. В тази площ, която го описах, той е поне три пъти по-голям от Рила. Има още едно понятие - Рило-Пирински масив. Сезирам наименодавателите на този масив, че той започва от Витоша, следва Верила, после Рила и накрая Пирин, който додстига до Бялото море. А тази пещера принадлежи към площта на Пирин, което ще се види от снимките в постинга ми.
     

image

     Гръцкото море е много красиво.

image

Снимката е доста широкоъгълна и не дава вярна представа за масива на Олимп в дъното й.

image

Под тази планина е ппещерата.Нека някой каже, че това не е типичен пирински масив.

image



image

Дърво в парка пред пещерата. Плаща се доста, мисля 7 евро на човек.

image



image



image

                                   Изходът на пещерата

image



image

                                           Рекаата в пещерата при изхода й

image



image



image

                        Това по същество е карстов извор, но многодебитен.

image

                                                   Мястото тук е осветено.

image



image

                                        Снимка от вътрешността на параклиса

image


image



image



image



image



image

Още две снимки, за които ако попиташ познаващ планините на България, ще отговори, че са някъде от Банско или Предела.

image










Гласувай:
7



1. rosiela - Красота, Коста,
23.11.2018 20:23
красота и святост!
цитирай
2. vesever - Пещерата е прекрасна, никога не съм ...
23.11.2018 22:02
Пещерата е прекрасна, никога не съм влизала в пещера с река...има нещо тайнствено, неземно, могъщо, в такива гледки.
И Еми изглежда супер, с тен :)
Поздрави, Коста!
цитирай
3. planinitenabulgaria - Постингът направих с намек към пътуващите към гръцките плажове,
23.11.2018 23:14
да се отбият тук и там, да видят, че у нас е много по-красиво и нтересно и да останат по частните хотелчета сред дивната ни природа, построени сред антични останки или природни красоти. Защо да си дават парите на тъпите гърци, да лежат като морски слонове по плажовете, а да не се разходят по прекрасните ни планини? И парите да останат в страната ни, за да помогнат на регионите, където хората живеят много трудно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12272761
Постинги: 4565
Коментари: 10794
Гласове: 18368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930