Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2018 23:52 - ВКАМЕНЕНАТА ГОРА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 818 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 16.07.2018 01:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
                          С посвещение на един блогър с вкаменена глава:


                                 ВКАМЕНЕНАТА  ГОРА

 

        Този природен феномен го има в Източни Родопи. До нея има пътека, маркирана доста оскъдно на разклонение от пътя от Долна Чобанка за с. БиволЯне. Тъй като маркировката е недостатъчна, ще дам пояснение как да го намери някой ако реши да посети този природен феномен. Като турист с много богат опит казвам, че да се види туй чудо си заслужава.

      Разклонението от пътя е на около 3 км. след с. Долна Чобанка към с. БоволЯне в дясно. Прави се едва ли не обратен завой и се слиза долу при ловен дом, на който се сбират местни мутри. Ако се пътува привечер поне на километър пред отклонението се чува от къде започва то, дъни местна чалга. Там има сянка за колите, чешма с ледена вода. От това място път за джип се изкачва на рид, завършващ със скалист връх в ляво, ливадите надолу с единични дървета между тях са като кът от рая. От тук нататък маркировка почти няма, затова описвам местонахождението на „гората”.

    От другата страна на рида от дясно идва рекичка. Слиза се до нея и се върви по пътека по течението й, пада се в ляво. Прекрасна е долината на рекичката, която се влива в р. Буюкдере, една от големите реки, достигащи до яз. Студен кладенец. В долното течение на рекичката коритото става доста диво /опасно/ и е за по-сериозни туристи. След това долиината се слива с друга долина, отново райска красота. Маршрутът може да бъде започнат и от долната страна на рекичката, ако се пътува от с. Нановица до яз. Студен кладенец.

    Неправилно този резерват е кръстен Каменната гора, правилното му наименование е Вкаменената гора. По долината на реката има силно ерозирани доста стръмни пясъчни участъци по бреговете й. По тях на няколко места има пънове с различна дебелина и височина, като от гора, която е рязана с моторни резачки. Така изглеждат пъновете преди да ги доближиш. Пънът или по-малките вкамнени дървета по нищо не се различават от истинските, разликата се усеща само ако ги пипнеш – докосваш се до камък. Всичките пънове от горната страна са като рязани с джага или моторна резачка, на по-дебелите имат по две сряза от двете страни на пъна. На едно място до реката с малки пещери под скалите има две каменни дървета, които са изправени, но клоните им липсват.  В този рйон има  изправени земни пластове, в случая скали както Ритлито крй с. Лютиброд. По пъновете се виждат израстъци, във вид на брадавици, места от отчупени клони, чепове. Чудо, на което обяснение едва ли може някой да даде. Мисля да препратя постинга в туитъровия профил на президента ни, който като пръв интелигентник на страната със сигурност ще ми обясни как точно се е получило това чудо.

    Разхождайки се нагоре по ската в търсене на още такива вкаменени пънове попаднах на един, който бе почти зарит в пясъка. В горната си част той изглеждаше като отрязан, в долната си част - като отчупен от корените. Изрових го аз, оказа се поне 100 кила. Реших да го пеместя при едни други пънове към 50 м. под него, защото тук никой няма да го види. Започнах да го бутам по пясъка надолу. Спореше ми, защото наклонът бе голям. Добутах го при един много голям пън, до който специално имаше маркировка и започна втората част на упражненето. Изкопах хоризонтална част в пясъка, за да го изправя, поставих го на новото му място и доволен, продължих пътя си. Преместването и изкопаването /с ръце!/ на новата му площадка ми отне доста сили и поне час време. Тръгнах си с чувството, че сторих нещо добро за тези, които обичат природата като мен - ще видят един вкаменен пън повече благодарение на мен.

    Другаде не знам да има по света такъв феномен, но видях подобен антифеномен.

    Вървим с жена ми по ул. „Дохини” в Лос Анжелес. Тя знае, че аз се прехласмам по декоративните каменни зидове по къщите на хората тук както и пред красотата на чернте като тръби на печка негърки от Мали - стройни, пъргави, бързи като газели, и ми показва една грозотия, която в първия момент ми заприлича на градеж от пънове. Върнах се, пипнах „пъновете”, оказаха се вкаменени като тези в Родопите. Разлика обаче имаше – тези бяха по-кафяви и по-малко сиви, родопските – обратно. Тези обаче бяха с много повече чепове по тях. От долната страна изглеждахаа като отчупени от корените, от горната  - като рязани от двете страни с джага или моторна резачка. Това ме навежда към мисълта, че тези „пънове” са били откъртени от мястото им с чукове или машини тип моторни къртачки. Значи и тук в Америка има някъде вкаменена гора, която вероятно е в Калифорня или Юта, които граничат с пустинята Невада.

      Заради тази грозотия – откътените пънове да се вложат в зид, за което те са крайно неподходящи -  идиот е ощетил част от прирордна даденост, Божий дар за хората. За човек, живял извън природната среда, за когото вероятно само зелените гущери са важно нещо на този свят, без ценностна система, тези неща нямат стойност. Тези хора, опростачените вече са на мода навсякъде, опростачеите избират и ръководелите на страните, защото те преобладават. Не че за примата, вложил „пъновете” в зид те нямат стойност, вероятно той знае точно колко долара му струва да се докара туй нещо /вкаменените пънове/ от някъде си за да изглежда според него просташкия му зид оригинално, хората да го мислят за естет а небоклук. На мен не ми наха такива мисли, да се удивявам на вкуса на примата, а вместо това заспоменавах майки, сезирах се върху конкретни телесни отверстия. Да съсипеш природен феномен и да го вложиш в нещо за да прикриеш просташката си природа зад него вероятно не само в мен предизвиква тези чувства на възмущение, но си мисля, че всеки природолюбител, погледнал случайно към тази простащина би ползвал крилатата фраза:

   Ни го знам кой е тоя идиот, ни съм го видОл, ни съм го чувАл, но да ти е драго да му ебеш майкята.





Гласувай:
7



1. barin - Здравей, Коста Иванов. Вкамене...
16.07.2018 12:47
Здравей, Коста Иванов. Вкаменената гора е красиво място, на което още не съм ходил. Благодаря за темата и статията, при първа възможност ще отида да го видя и седмица преди това ще започна да търся информация. Продължавай да пишеш за интересните места в България. Има кой да се заинтересува.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12181251
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031