Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2018 13:59 - ЖЕЛЕЗНИЯТ МОСТ НА Р. АРДА - 4
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1424 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

     Разходката този път ще бъде покрай р. Арда. Ще покажа снимки от Естествения скален мост над р. Арда, наричан както мостът при гр. Ардино, който е римски, Ардинският шейтан. Естесвен сален мост няма. Реката се движи по скално корито, в което е вдълбало скална ценпатина дълбока до 40 м. и широка на места 4 метра, на други - доста повече. Някога хората са заковавали трупи с дължина над 6 м. върху тях напречно по малки клони и така са преминавали реката. Метър широк мост, който се клати и 40 м. пропаст не е шега работа. На други места за пешеходци и мулета пък са поставяли по две успоредни талпи. Регионът тук е бил гъсто населен здаради изключително благоприятните климатични условия и плодородната почва. Такова е полето от едната страна при Железния мост и при Маджарово.
   Ардинският шейтан е понятие, което включва част от коритото на р. Арда, дълго над километър. Той е уникален с вировете по скалите, с кладенците и дупките, пълни с вода по тях. За да се разгледа подробно това чудо на природата са необходими поне 3 дни. Шейтанът започва от язовиирната стена и завършва при един стар мост, строен по времето на н. в. Цар Борис ІІІ. За съжаление мостът е изоставен и опасен, а представлява страхотна туристическа атракция с последващ тунел.
   Днес има нов мост, язовирната стена, но за де се премине този мост се върви доста дълго.
   Предполагам, че в това кътче на страната са живяли българи, после заобиколени от всякъди с турци животновъди от планината са се изселили и на тяхно място са се заселили планиниците. След Изродителния процес този край западна, но все още има живец. От Турция се връщат местните турци с двойно гражданство и с огромните си пенсии ремонтират старите си къщи или построяват нови, в които живеят целогодишно. Такова заселническо село има в махала Лисиците, а турците пътуват до Кърджали през яз. Студен кладенец, ползвайки надуваеми моторни лодки. Там раятхсе състои отсветилиището Читкая зад селото, следва една крепостна стена, място за пасене на крави, язовира, а отпред вечер свети Кърджали. Прекрасно кътче.
   България е дебаркирала от този прекрасен регион. Ако той беше на гърците, щяха да направят екопътеки, да лъжат туристите за да ги привличат с разни небивалици. Ние тук по съветския образец, натресен ни след 1944 г. наблягаме на шашмата, далаверата и корупцията, на бързите печалби на всяка цена, напр. за сметка на разрухата на природата. И нищо не правим, въвеждам таг за потенцията на един министър, детето-идиотче Нено Димов. Сега имаме други определения за дете-идиотче в зависимост от степента ва видиотяването му - функционално неграмотен, четивно неграмотен,  накретенизиран. 
   Снимките този път не са добри поради ужасната жега, но да усетят красотата в тях за спцеалистите мисля, че няма да бъде трудно.
   Приятна разходка с мен!

image

      Това е хотелът на хасковските биринджии при Железния мост.Имах с един от тях неприятен момент. Тук има разпродадени места под скалата, наречна заради многото ниши в нея Пчелния кошер, които сега се прерпродават. Кандидати за купуване няма.

image

Лоша снимка на скалата Пчелен кошер. Още една причина има да се казва така, в нишите живеят пчели.

image



image



image



image



image



image

                                 Разцепена след земетръс скала

image



image



image

Въздухът бе много топъл и слабо прозрачен, не стават добри снимки.

image

Навсякъде тук траките с кремъците си са дълбали ниши по скалите.

image

   Природният феномен Арката. Високата част на планиината тук е платовидна,
там траките са правилии особен тип светилища, ограждайки по един кръг с много големи камъни.

image

                                             Размити култови ниши

image

Благодатно е полето край Железния мост. Тук не ми е ясно как е преманава ракета, вероятно е имало римски мост, днес съборен. Виждал съм такива, на коите стърчат само колоните, сводовете ги няма.

image

                        Скалните стражи над Ардинския шейтан

image



image

image
                   Този рид има продължение - стената на яз. Студен кладенец.

image

Стената на язовира, нищо особено като архигектура. По-удобно място за стена няма.

image

                                 След стената запоочва скалното корито на реката.

image


image



image



image

                                     Ето го и самият Шейтан!

image

                         На горната и на долната снимка - части от Шейтана.

image


image



image

                                   Скални корита, краденци, вирове...

image

                                   Още два елемента от Шейтана

image



image

В лявата и дясната страна на Шейтана и до днес хората поставят талпи и преминават на дълбоката скална цепка за да скъсят пътя през язовирната стена. Само че не хсамо това е Шейтанът, той е доста дълъг.

image



image

     ВЕЦ Студен кладенец. Понякога раблотят и четирите машини и въпреки това вода се изпуска от изтичалото или тече от преливника.


image



image

                  Пътуващата база, която не е част от Центъра, а е под моята власт.



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12150784
Постинги: 4533
Коментари: 10748
Гласове: 18293
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031