Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2018 18:53 - НА РАЗХОДКА ПО РЕЗЕРВАТА "ВЪЛЧИ ДОЛ" - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2293 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 12.02.2018 21:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
    Този природен резерват е един от най-интересните в Източни Родопи като природа. В него няма нито едно тракийско светилище, макар да е заобиколен от десетки такива, но структурата на планината тук е уникална. Резерватът се намира на един МНОГО ВИСОК РИД, спускащ се от планината Стръмни рид, от двете страни на който текат реките Крумовица и Буюкдере, сега наричана Големица, но известна и като Карпуздере. Река Големица се явява централна по едно плато, на което се намират известните светиилища на Орфей при с. Татул, а също и тракийското светилище Харманкая при с. Биволяне. Този регион за мен е един от тези с най-силното излъчване, което аз прехващам. Тук е пълно с римски пътища, а един от тях е широк 4 метра. Горе по червените скали на Карпуздере тракийските скални култови ниши са много на гъсто. В региона има медресе - висше учебно мохамеданско училище - с починали мохамеднаски духовници в едно помещение. Аз, нали съм приятел с турците, те ме усетиха и не само, че ми разрешиха да влеза в тази гробница, нещо като мавзолей, но и ме подканиха непременно да я разгледам. Да се влезе там е много трудно, не пускат. Разгледах я, направих и доста снимки.
   Стръмни рид е дял от Родопите, но много интересен. Някога там бе най-могъщата заглушителна станция на Балканите. Днес е останала само кулата й. Планината Стръмни рид е населена, най-красивото й място е при с. Токачка. И при Юндола Родопите са хубави, но тук са по-хубави. Долините на реките са населени или от турци или от помаци, е живеят заедно. Различават се само като ги заговориш - едните хич не знаят турски, а другите знаят малко развален български. 
    Реките Върбица, Арда и Крумовица, както и едно много високо било на Стрймни рид заграждат една площ от Източни Родопи с център с. Татул. Тя представлява почти кръг, от който можеш да излезеш достигайки Момчилград или Звездел. Реката Големица се явява даметър на този кръг, а голяма част от него е бряг на язовир Студен кладенец, друг един бисер на Източни Родопи. Море в полупустиня...
     Аз този път ще се покача по пътя за с. Стари чал и след него към развъдника за орли, който се намира в резервата Вълчи дол. Вълчи дол се нарича местността над с. Студен кладенец, и тя униикална като природа. То са скали, върхове, сипеи, долини, прекрасни ливади по високото, римски пътища. И много напуснати махали след 1989 г. Тук е най-високотоо село в Източни Родипи, Бойно. Сега е пригодено за авджиите, един човек от Студен кладенец гледа там крави.  От високото да погледниш към язовира, към долината на р. Арда, която тече на  изток и ако познаваш региона да различиш местата - почти всичките тракийски светилища, това е вдъхновение.
     Приятна разходка с мен!

image

Селото Стари чал има джлна и горна махала. Долната махала е на брега на р. Крумовица, горната е зад един чал, в местност с много извори. В цялото село са останали два стареца, които почти не знят български език, гледат животни. В най-високата част на селоото имаше една вдовица, днес се виждат  само изкуствените цветя по прозорците й. Турците нариичат чалове разланине върхове с пасища върху тях, а стръмните скалсти върхове те наричат тепета.

image

Долната махала на селото. Хората преминаават по въжен мост, но за автомобилите мост няма. Когато река Крумовица е малка, тогава се преминава през нея. 

image

Река Кремовца в долното си течение, след около 7 км. тя се влива в Арда. Арда събира водата на всички родопски реки, които текат на изток с изключение на една, р. Бяла.

image

Останки от социализЪма на долната снимка. Стар турчин ми разказваше, че когато започнали от ТКЗС-то да строят говедарниции на най-хубавата ливада на с. Стари чал, хората плачели. Има такъв разказ на Николай Хайтов за с. Чекаларово по долинаата на р. Кирковска. Там получили приказ за окепазят най-хубавата ливада и да построят свинарници. А хората по тази долина са помаци, прасето не е животното, което те ще гледат...

image



image

                                  Пясъчници по пътя за с. Стари чал.

image



image



image

                                       Горе на зарванеността е с. Стари чал.
image

imageimage
                                                    Следвъзродително....

image



image



image

Какъвто скалният материал, такива и къщите. Турски керемиди, а къщите са на възраст някои до 300 години.

image

                      Между къщите има сокаци, покрити с камъни., калдъръм.

image

Цял живот с животните, отивайки си от този свят ,турчинът иска покрай него животни.

image



image



image

                                                         Част от Чала

image



image



image



image



image

Това ее останало от бабата, изкуствените й цветя. Роднините й отдавна са заминали за Турция.

image

         Най-високата къща на с. Стари чал, обитавана. Водоснабдена е има и ток.

image

                                                      Белоглав лешояд

image





image

                             Останките от селото. От тук не лиичат развалините.

image

Това умряло говедо е докарано и хвърлено тук за храна на белоглавиите лешояди. Ако хората не ги хранят, те ще умрат. Особено важно е преди зимата те да се хранят добре и да понатрупат малко маз за студените дни, когато ще стоят гладни. Швейцарска фондация дава пари за тези орли.

image

                     На хранилките на орлите съм. Много ужасно мирише.

image

                    Тези орли са хванати, за д бъдат маркирани.

image



image

                      Белоглавият лешояд не е птица ловец, а птица санитар.

image

След пира на лешоядите. Така, както са я подкарали нашите държавници, мисля след някои и други години цялата страна ще изглежда така. Изпоядена от мобилните оператори, от операториите на вода, от енергопроститутите...

image

  Това загражда с. Студен кладенец. Името му идва от един извор в малка пещеера над селото, където иизвира ледена вода.

image

От другата страна на този връх гнездят орлите. Той е невъзможно да се изкачи заради търкалящите се от него камъни. Името му  беше Кечикая, Козя скала, с.днес е променено на Кози връх.

image

По тизи сипей човек може да се изкачи до резервата, но до върха не е възможно.

image



image

     Младежи по програмата за опазване и развъждане на лешоядите маркират орел.







Гласувай:
6



1. vesever - Къщи на 300 години. . . впечатляващо ...
13.02.2018 18:52
Къщи на 300 години...впечатляващо е, но и жалко, че няма кой да ги поддържа...
цитирай
2. sande - Поздрави, Коста!
14.02.2018 10:31
Радваш ни. Трогваш ни.

Жив и здрав да си !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182822
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031