Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2017 22:14 - НА СВОГЕНСКОТО КАЛЕ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2884 Коментари: 10 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

            НА  СВОГЕНСКОТО  КАЛЕ  БЕЗ  ФОТОАПАРАТ

 

   В блога си съм описвал една много красива част от Искърския пролом - тригълника с остър ъгъл при вр. Издремецец и с точки на хипотенузата му мястото на вливането на реките Лесковдолска и Трескавец в  р. Искър. Това е планински регион с много оброци, много десетки махали по него, много красота. Две от забележителноостите му са останките от една огромна по площ византийска крепост, наречена Калето, а също и един оброк, чийто патрон не мога да прочета на каменния кръст, съвсем различен от кръстовете на другите оброци. Казвам забележителности, но това е според моята преценка. Може би само оброкът е известен тук, защото е много посещаван. А останките от крепостта – те вероятно са познати само на хората от махалите, приватизирали камъни от зидовете й за къщите си, оградите и пътищата до тях

    До крепостта се достига от стадиона на Своге, като се ползва панорамната пътека за разглеждане на местността. Тази пътека достига високо място, където има беседка с изглед към лъката, където се събират реките Искър и Искрецка. Според други името произлиза от лакът, защото река Искър тук както и при Лакатник завива почти на 120 градуса. Виждат се също вр. Грохотен, долината на р. Искрецка, целият планински масив около Своге. Много е красиво. Ако си посетил това, което се вижда, радостта е още по-голяма.

    От тук орентирът да се намери крепостта е нагоре по билото на рида, по който преминава и електропровод „Пролом 110 кV”, свързващ п/ст Курило с п/ст Мездра. Стълбовете на електропровода нагоре минават през самата крепост. Минава се покрай изоставени махали, някои с рухнали вече къщи, други къщи пък са опожарени. Къщите са разположени не до водоизточник, а на обширни лиивади. Живот е кипял тук, сега над целия този район се носи гробен лъх. В ума ми нахлува новината, че Путин има ракета, която може да отнеме кислорода от въздуха и така без никакви разрушения да изтребе до крак враговете му. Тук като да е падала такава ракета. От другата страна на Искър някак още има живот, личи си, че Искрец е средищен център. Които се интересуват от оброци да знаят, че покрай Искрец те са най- на гъсто. А на този бряг на реката сред приказната природа всичко е замряло. Има къпини, покачили се по къщите в конкуренция с павоя, толкова големи.

   Крепостта е на връх, каакто всички останали. Римски път от Желен минава под крепостта и после завива около нея нагоре. Не съм намирал продължение на този римски път, който се изкачва от към с. Желен и си мисля, че той е строен специално за нуждите на крепостта – строителството и функциониирането й. Толкова много камъни на едно място съм виждал само на крепостта Читкая до с. Соколите в Източни Родопи. Стените, чито основи са запазени са широкии около два метра, но камъните не са споявани с хоросан или цимент, а са построени по типа суха зидария. Крепостта има входове, до входовете има нещо като полуобли помещения от около 5 кв. м. Камъни, камъни, камъни. Ако Своге бе близо до тази крепост, камъните щяха да стигнат за построяването на къщите в него.  И тук има махали, разбира се, изоставени. Непосредствено след върха, доста разлат и голям по площ идва мястото с оброка. Той е направен на обгледна поляна, от която се вижда само планината около него и махалите под него. Където има оброк хората не секат дъбовете и те са станали огромни. Има построени навеси за стотици хора, но се вижда, че тук хора идват и до сега, докато по другите оброци в този регион също има навеси, но те са стари, рушащи се. Посетителите вече са малко или такива няма. Този каменен кръст е единственият тук с такава форма. Всички други, дялани в с. Гинци са различни. Докаран е от друга работилница, според мен от Сърбия.

    Използвам случая да кажа, че този триъгълник, за който говоря е прекрасно място за туризъм освен когато има сняг. Изходните точки към нето са Своге, Желен, Церово и Гара Бов, но има и още две -  с. Лесков дол и с. Бов. Влакът до Своге пътува малко по дълго отколкото трамвая от Съдебната палата до Княжево, а до Гара Бов – малко повече. Маршрутите от Своге и особено от Желен са много. Любимото ми място за проникване в този масив за мен остава с. Желен – има пътеки за нагоре по рида чак до вр. Издремец, надясно към рекичките, притоци на р. Лесковдолска, по всяка долчинка с махали, наляво към Церовските махали, те пък разпръснати сред дъловите гори по високото и почти до всяка – оброк, ако се продължи се достигат Бовските махали, Бовско Луково, Лакатнишките махали. И пак стандартният израз – днес този огромен регион – ничия земя…

   Вече нямам къде да ходя като нови маршрути и посещавам само познати места. Това лято катастрофата с колата обърка програмата ми за големите ми пътувания. Още едно неприятна вест има за туристите от София – голяма част от маршрутките да селата вече не пътуват или са много на рядко. Маршрутката от София-Север до Своге вече не е на 30 мин, а на 2 часа. Дано автобусната линия София-Север – Своге и Своге - Огоя да не ги закрият. Пътуващите стават все по-малко, хората от малките населени места се местят да живеят в София, където имат работа, най-малките населени места се изоставят. Като основно средство за пътуване за хората, които работят остава влакът, защото той е БДЖ. Макар и губещ, той ще продължи да работи на дотации. Не е възможно да се спре напр. влаът за Северозападна/ла/ България, Видин и Лом, защото пътниците намаляват. Стане ли това, хората от тези региони ще изчезнат.

   По маршрута, който описах има много пътища, строени по време на трудовашките години след Освобождението. За бъдещето им обаче съм загрижен. За сега те се ползват от ловците, които ги подържат и от дърводобивниците. Сега пада голяма сеч на белия бор, масивите на който бяха буквално унищожени от корояда и дърветата гният.

    В миналото не е имало път по Пролома, пътувало се е от двете му страни. След Освобождението България залага на производството на хранителни стоки, имащи пазар към Европа и планината е била не само населена, но и пренаселена. Имало е централни пътища, по коиито могат да пътуват каруци, а към махалите са водели пътища за товарните животни. Тази пътна мрежа ползвам аз, но и още една, по-стара – още преди 2000 години е построена тя от римските роби, но тази пътна мрежа е най-развита в Западния Балкан. Тук рядко се срещат такива пътища. Най-значимият е този от Петрохан през Гинци и после в Годеч до римската чешма при автогарата. От другата страна на реката също иима път, но е доста по-тесен, дадох пример с такъв покрай керпостта.

   Обстановката в планината много се промени в последните години. Изненадващо е, че „разузнавачките” – циганите с качулки, които набелязват обекти за кражби и планират превоза и числеността на „ударниците” вече ги няма. Обяснението е просто – от останалоя като гол тупан Балкан след толкоз обири, вече няма какво да дсе обере. И последните хора, които живееха там постоянно вече ги няма. Има стада с животни, които ги пасат кучетата, овчари или говедари с тях няма. Тук отглеждат и коне, за които има пазар в Италия, за месо. Тези ще са последните животновъди тук, мисля, скоро ще изчезна и те. А аз – може би последният турист, /отлично!!!/ запознат с този край...

     Ако някой реши да посети Калето, ще му бъде интересно. А на мен ми е интересно как и за колко години робите са изнесли на гърба си толкова много камъни.

    




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. planinitenabulgaria - На кухия ник МИМКО АНОНИМКО:
14.11.2017 22:27
Аз пиша за България, защото сме страна с много красива природа, която все по-малко хора посещават. Вместо някой или някои да сторят това, кухониковци ми изтряскват минуси.
Дерзйте молодежи, так точно надо делать!
цитирай
2. sande - Поздрави, Коста !
15.11.2017 11:07
Кой гласува с минуси?

И то по теми, които лично не ги засягат.

Не ми е ясно.
цитирай
3. vesever - Съвсем скоро минах оттам с влака, от ...
15.11.2017 11:17
Съвсем скоро минах оттам с влака, от София към Горна Оряховица. Крепостта не съм виждала, тъй като никога не съм слизала по тези места...но ме заинтригувахте и някой път ще сляза, да я потърся.
И на мен ми е интересно да можех да видя какво е било в древността, какви са били хората, как са сътворили всичко това, което за съвременните хора е неразбираемо.

Като студентка пътувах по този маршрут веднъж месечно и всеки път се дивях на невероятните надвиснали скали.
Има една църква, която много харесвам, над реката, стои отделена, сама, в оранжево-жълто е, много уютна гледка е, още отдалеч "свети"...но няма как да я снимам в движение от влака.
Поздрави за интересния пътепис и дано всичко е наред с колата, за още много вълнуващи пътувания по нови места!
цитирай
4. vesever - https://www.ranica.eu/img/e7714990db.jpg
15.11.2017 11:19
П. П. Успях да намеря снимка в нета на тази църква, ето я.
цитирай
5. sande - Допълнание :
15.11.2017 11:59
Най вероятното е: въпросът е чисто медицински!
цитирай
6. planinitenabulgaria - Около Искрез има невероятни места с природни красоти и оброци.
15.11.2017 18:35
vesever написа:
Съвсем скоро минах оттам с влака, от София към Горна Оряховица. Крепостта не съм виждала, тъй като никога не съм слизала по тези места...но ме заинтригувахте и някой път ще сляза, да я потърся.
И на мен ми е интересно да можех да видя какво е било в древността, какви са били хората, как са сътворили всичко това, което за съвременните хора е неразбираемо.

Като студентка пътувах по този маршрут веднъж месечно и всеки път се дивях на невероятните надвиснали скали.
Има една църква, която много харесвам, над реката, стои отделена, сама, в оранжево-жълто е, много уютна гледка е, още отдалеч "свети"...но няма как да я снимам в движение от влака.
Поздрави за интересния пътепис и дано всичко е наред с колата, за още много вълнуващи пътувания по нови места!


Най-великите кръстове по Сохийско са два. Единият е в двора на църквата в с. Брезе, до където се достига с автомобил. Имам го поместен в блога си. Другият другарите Костов, Ахрянов и кмента на . Гинци откраднаха от гроба на бай-Цветан в с. Гинци и го поставиха пред параклиса на НДК, където е паметната плоча на репресираните по време на манорхофашизЪма. Разбира се, изтриха му "историята", но за специалистите всичко е видно.
Посетил съм около 2000 кв. км. около Искърския пролом, ограничени между точките: Курило - Петрохан, Черепиш - вр. Мургаш - Курило и сам дал в блога си указания за изходни пунктове за около 300 маршрута в този дял на планината. Западна България и Източните Родопи са ми възлюбена тема и съм ги посещавал много. Имам усет къде са оброците, когато минавам покрай тях, те продължават и в Западните покрайнини, а също и дали съм стъпил на трасе на римски път и започвам да търся следи от длетата на робите по страничните скали.
Момичетата, които са красиви, ако проходят по планината стават още по-красиви.
цитирай
7. planinitenabulgaria - Ще поместя постинг с картини от Влашката планина,
15.11.2017 18:36
sande написа:
Кой гласува с минуси?

И то по теми, които лично не ги засягат.

Не ми е ясно.


там ще опиша кой наактивирва тези нетови урвове и проститути.
цитирай
8. planinitenabulgaria - Тази църква е на село Елисейна.
15.11.2017 18:45
vesever написа:
П. П. Успях да намеря снимка в нета на тази църква, ето я.


Името му е турско,означава 50 дерета. Първостепенен римски път от Враца през Сгориград прехвърля Врачанската планина при извора Дудил и се спуска в Елисейна. От прохода тозии път пуска разклонения на страни по билото и по всички долинии на реки, напр. Златица към Зверино. Преди да достигне Искъра пътят пуска разклонение кам с. Очин дол, където има останки от римски сгради за войниците. А по-надолу с влака от с. Оплетня се вижда масивът Кобилски стени. Не само това място по Пролама е красиво. Още Дядо Вазов се сърди, че влакът пътува много бързо и той не успява да разгледа всичко. Там той е писал стихосбирката Скитнишки песни и разказа си Дядо Йоцо гледа.
цитирай
9. planinitenabulgaria - Не медицински,
15.11.2017 18:46
sande написа:
Най вероятното е: въпросът е чисто медицински!

а поръчков, мисля е въпросът...
цитирай
10. vesever - Наистина влакът минава твърде б...
15.11.2017 22:51
Наистина влакът минава твърде бързо и не може да се види нищо от това, което описвате.
В действителност е нужна пешеходна разходка на спокойствие, за да се разгледа всичко.
Благодаря, ще имам предвид съвета :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12181034
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031