Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2017 21:23 - ТРАКИЙСКОТО СВЕТИЛИЩЕ ДО СЕЛО РАЖДАВИЦА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2189 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 24.10.2017 21:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
     С посвещение на автора на сайта  СВЕТИМЕСТА.КОМ, Георги Чараклиев. Той търси и описва тези места професионално, аз - като любител.



   Това светилище е на съвсем необичайно място, хората тук не са запознати с този тип антични останки и то е неизвестно. Аз обаче имам специално усещане когато минавам покрай оброци, покрай останки от тракийската култура и по трасета на римски пътища, които са заличени. В първия случай търся хълм покрай мен и /или/ огромно дърво, във втория случай тръся скали или събрани по неестествен начин огромни камъни, а в третия - по скалите покрай мен следи от длетата на робите. Подобно усещане имат тези, които търсят подземни ручейчета за да бъдат изкопани кладенци, т. н. водари.
   При пътуването ми към каньона на р. Шегава на около км. след с. Раждавица добих усещане за нещо край мен и спрях да се огледам. Виждаше се отсреща на Струма една сравнително запазена църква, на брега, където бях аз минах покрай друга, почти разрушена. Свято място, казвам си, ще търся. И се покачих на една скала, предлагаща разкошен изглед към Земенската планина, към Конявската планина и към длшната на р. Струма. Приближих се още малко към края на скалата и...пред мен жертвена скала. Улучих светилището!  В скалата бе изкопана една паница, в която се е събирала кръвта на жертвата, от някакав височина от паницата започваше улей за да се стече кръвта по стената на почти хоризонтална скала. По фигурите, образувани от кръвта по скалата вероятно първосвещениците са предвещавали бъдещето. 
    Такива жертвени вдлъбнатини има на много места по тракийските светилища, има ги и по огромните камъни на гробовете над обикновените траки, не тези с гробниците. Най-голяма площ с такива надгробни камъни има при с. Бенковски, има ги при с. Илененци, до пещерата Утробата, до Велинград при Слевеевите скали, едно цяло село,Божак е построено върху такова светилище /гробище?/  В случая тук, със скалата над с. Раждавица обаче става въпрос за едно много скромно тракийско светилище. Хората от Раждавица наричат това място Скалата с паницата. 
   Огледах се от скалата, набелязах си репери, от които да я огледам от страни и започнах да я обикалям, провирайки се през тръните и гората. На местата, където би трябвало да има трапецовидни ниши имаше друг тип ниши, изкопани безформени дупки в скалата, по точно, изстъргани с кремък. Под скалата имаше карстов извор. 
    Дано някой траколог прочете постинга ми и да отиде да опише според това, което е учил в книгите за траките това светилище. А аз ще го покажа в няколко снимки. 


image

         Реперът ми, по който леко ще намеря скалата, древната църква.

image

            Скалата с издълбаната в нея жертвена паница

image

                    Пътищата за кръвта след изитчането й от паницата

image

            Този знак на камъка означава, че той покрива гроб. Прилича на сърце.

image

                    Следи от култови ниши, съвсем различни от тези по Родопите.

image



image



image



image

От тук вероятно е изпилзявал и се е покачвал на скалата да проповядва тракът първосвещеник.

image

Едно мини и не съвсем по каноните тракийско светилище, но без всякакво съмнение за мен, който съм посетил стотици такива, това е тракийско светилище.

image



image

Предполагам, че траките са почиствали скалата от храсти преди 8000 години.

image

Според мен горната част на скалата е оформена допълнително от траките. И другаде е така.

image

Другият ми репер, пазачът на светилището?




Гласувай:
10



1. rosiela - Загадъчно
24.10.2017 21:35
и интересно място, Коста.
цитирай
2. planinitenabulgaria - А какво има над него,
24.10.2017 22:06
rosiela написа:
и интересно място, Коста.


ще покажа съвсем скоро.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188680
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031